Hiperaktivnost (Polna verzija)

Forum >> [Skupnost RR] >> Čvekanje ... v tri dni ...



Sporočilo


nadaklemen -> Hiperaktivnost (20.10.2011 7:14:49)

Ker marsikateri kdaj pomagate,sem se odločila da vem povem za mojo težavo,če ima katera kaj izkušenj o tem.
Moj otrok hodi v drugi razred.Že lansko šolsko leto so imeli kar nekaj dela z njim,saj ni hotel sodelovati pri pouku ampak se je le sprehajal in igral s kockami. Ima tudi težave pri slovenščini,mislim tako da ne zlaga lepo besedin opisovanje mu ne gre. Drugače pogovorno nima problema,samo kakšno nerazumno uprašanje upraša ker ne zna drugače uprašat,se ne spomni določenih besed.
Naprimer,uprašal me je  Koliko imam jaz številko??Jaz prašam kakšno številko? ,on reče :Številko!! Jaz pa : A čevljev,obleke??Komaj sva se sporazumela ,da je hotel vedeti številko garderobne  omarice v službi. kar ne najde besede učasih. 
Je tudi precej jokav,hitro užaljen. Hodi k defektologinji v šoli,vendar z odporom,saj se mu sošolci smejijo. Hodila sva tudi k Pedopsihiatru,in ona mi je takoj rekla za tablete pri hiperaktivnosti. Da se bo umiril, več sodeloval.Rekla mi je tudi ,da bo čez deset let drogeraš in alkoholik,saj ima nizko samozavest. 
Drugače je letos še kar v šoli,tudi učenje branja še kar gre,samo le za kratek čes,potem mu gre pa  kar na jok.Logika in matematika sploh ni problem.  V šoli imajo pa kar probleme,saj se mu otroci smejijo,je tudi najmanjši v razreduin še k defektologinji mora hoditi med poukom. Počuti se manjvrednega. Je tudi zelo športen je v plavalnem klubu in akrobatiki.
Ne vem ka ko naj mu pomagam.Ne vem če so tablete rešitev??K pedopsihiatrinji najraje ne bi šla več,saj zmeraj komaj pripeljem domov,ker me čisto psihično zdela.Ukvarja se samo z mano,z njim pa nič,on se samo eno urosprehaja po ambulanti,in ona piše da ne more biti pri miru ,pa ni res,delo naj mu da pa bo namiru. Tako se pa samo z mano pogovarja in...kriza od ženske.Ne vem ali vsi tako delajo.
Ali ima katera kakšne izkušnje glede tega ,vas sprašujem?? Prosim povejte mi kaj o teh tabletah? 
Hvala




gita10 -> RE: Hiperaktivnost (20.10.2011 7:30:33)

Mogoče bo kaj pomagalo. Moj sin je bil grozen problem v šoli- se mi zdi, da sem prvi dve leti bila več klicana v šolo kot vsi skupaj. Na koncu so mi seveda tudi predlagali tabletke pa sem se sama odločila, da sama spremenim kompleten sistem doma. Točno sva določila urnik - od katerega ne odstopama, našla sem njegov talent, ki je glasba, ga vpisala v glasbeno šolo- kjer je zaradi svojega talenta odstopal kar mu je dvignilo samozavest, vpisan je še na treninge nogometa, gasilce, tabornike, da tam svojo energijo do konca spusti. Takšen otrok potrebuje malo bolj čvrsto roko - bolj mislim,na red. Točno mora biti vsaka minuta zapoljnjena in ker je tako doma , mu je lažje tudi v šoli.
Sedaj so se v četrtem razredu začele ocene in z ponosom lahko povem, da zaenkrat so njegove ocene same petke- celo narek je pisal brez napak, kar je bilo zame totalno presenečenje. Torej predno začneš z tabletkami in poslušat ljudi okoli sebe, ki ti trdijo da je nekaj narobe z njim poskušaj spremeniti način doma.




Kerensa* -> RE: Hiperaktivnost (20.10.2011 9:14:00)

IZVIRNO SPOROČILO: nadaklemen
Rekla mi je tudi ,da bo čez deset let drogeraš in alkoholik,saj ima nizko samozavest.

Mislim, da nimaš kaj razmišljati, ali še hoditi k tej pedopsihiatrinji ali ne. Ko in če bi meni to rekla (imam hiperaktivnega pubertetnika), bi jo jaz najprej vprašala, ali je pedopsihiatrinja ali vedeževalka, potem pa bi vstala, prijela mulca za roke in šla ven. In se nikoli več vrnila.

Drugače pa... ja, Ritalin ali Concerta pomagajo, vendar ne vedno in ne vsem. Večini pa. Mojemu pubertetniku so pomagale samo začasno, ko pa se je na njih navadil, pa je, po moji laični oceni in kolikor ga poznam, začel postajati agresiven. In sem mu jih samovoljno ukinila (to namreč z vso pravico lahko naredim). Pri pouku so mu pomagale ravne toliko, da je solidno zdržal prve štiri šolske ure (eventuelno pet, vendar redko), kar pa je bilo, dolgoročno gledano, bolj "golob na strehi", saj ima na višji/predmetni stopnji v OŠ skoraj vsak dan 6 ur in od tega še nemalokrat kakšen dan preduro, kakšen dan pa interesno dejavnost po pouku.

Tableto se mu je dovolilo (po nasvetu pedopsihiatrinje) vzeti samo zjutraj, po pouku, doma, pa ne. Rekla je namreč, da so tablete namenjene izključno za v šolo, pa čeprav sem ji povedala, da imamo doma večje probleme z njim, kakor pa učitelji v šoli. Po domače povedano - izvolite pilulo, da bodo imeli učitelji mir pred učencem, s katerim so se dolžni ukvarjati, doma se pa sami je*ite z njim, saj je vaš. No, hvala lepa za tako medikamentalno pomoč, sem si mislila... in zabrisala vse skupaj v kanto.

Sedaj pač puberteto guramo brez tablet. Ni luštno, majkumilu, da ni, ampak guramo. Enkrat bo že konec (s puberteto ali pa z mano, nekaj ziher). V šoli ima 5 ur tedensko dodatno učno pomoč specialne pedagoginje, ima predure za dodatno pomoč pri domačih nalogah (katere doma dela tako redko, da bi lahko jaz naredila križec na koledarju, da se je pa tisti dan zgodil čudež), uči se kampanjsko in še to polovično (ima pa prilagojene teste - časovno, prostorsko in oblikovno, vsebinsko pa ne),... hja, no, do 9. razreda je prilezel, kako bo pa naprej, bomo pa videli.




ZARA -> RE: Hiperaktivnost (20.10.2011 9:17:40)

Pismo, Kerensa, a pa se mu nič z leti ne izboljša. Mislim, a to ne izzveni kasneje? Verjamem, da je zafrknjeno delat s takimi otroki. Pomoje moraš imet še 100_x_ več energije kot sicer. Kaj se pa tebi zdi? Je bolje al ne?




Kerensa* -> RE: Hiperaktivnost (20.10.2011 9:26:01)

Možno je, da se z leti umiri, ni pa nujno in je tudi zelo malo verjetno, da se to zgodi v puberteti. Trenutno pravzaprav niti ne vem, kaj prevladuje - hiperaktivnost ali puberteta. V vsakem primeru pa je oboje. Moja energija pa... eh, škoda besed. [sm=smiley36.gif]




nejcko -> RE: Hiperaktivnost (20.10.2011 9:49:23)

Tudi mi imamo doma hiperaktivca in tudi mi smo šli čez podobno zgodbo. Kljub temu, da smo za eno leto odložili vpis v šolo, ni bilo nič boljše, nič bolj zrel ni bil, ampak 1. razred smo še nekako šli čez brez večjih problemov. V drugem razredu pa se je začelo. V šoli ni hotel sodelovati, strašne težave je imel skoraj pri vseh predmetih, s sošolci se je zapletal v konflikte, hodili smo na Svetovalni center, k psihologinji in defektologinji in tudi nam so predlagali tablete. Potem sem vložila prošnjo za odločbo, na katero smo čakali točno eno leto.
3. razred je bil živ obup, nama z možem se je trgalo, prav pregovarjala sva se, kdo bo šel ponj v šole, ker nama je bilo grozno, kaj vse bova spet zvedela. Vsak dan je bilo nekaj, ampak res vsak dan, klicali so nas iz šole, imeli smo izredne sestanke s psihologinjo, socialno delavko, ni da ni.
Sin je šolo čedalje bolj sovražil in bili smo bitke, da je sploh kaj naredil. Tudi po eno uro joka, vpitja in pregovarjanja smo imeli, da je napisal 3 stavke ali zračunal 5 računov [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley13.gif[/image]

V šoli so mu dodelili dodatno učno pomoč, ki se jo je otepal z vsemi štirimi. No, to je zdaj nekako sprejel, ker je videl, da tukaj ni odstopanj.
Pri nas je bilo na koncu že tako hudo, da ne morem opisat [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley19.gif[/image]  in z možem sva se odločila, da vendarle poskusimo z zdravili. Zdaj jih jemlje dober mesec. Na začetku je bil učinek res opazen in doma so se nam prikazala nebesa, potem pa ne vem ... je sicer boljše, kot je bilo, ni pa več takega učinka, kot je bil na začetku. Tudi učiteljica je to opazila. Bomo videli.

Zdaj sem ga izpisala iz OPB-ja, ker je ravno tam bilo največ konfliktov. Pri delanju nalog mora biti skoz nekdo poleg njega, da sploh kaj naredi, najhuje od vsega pa je, da šolo tako sovraži, da ne znam opisati. Najhuje od vsega mu je pisanje - s pisanimi črkami sploh noče pisati, vse bi na hitro in napol.

Kar se pa tiče izjave vaše pedopsihiatrinje - dejstvo je, da imajo ti otroci res zelo zelo nizko samopodobo in da se spajdašijo ravno z najslabšimi. Vsaj pri nas je bilo tako - kot magnet ga vleče slaba družba. Nam so enako povedali trije različni strokovnjaki - ne seveda tako naravnost, ampak da je veliko teh otrok na dobri poti, da zabredejo.
Jaz tega ne jemljem za slabo in ne jemljem osebno. To jemljem kot neko dejstvo, ki ga tudi sama opažam ne samo pri svojem sinu, ampak tudi pri otrocih s podobnimi težavami (sem namreč šolnik in sem s tako problematiko seznanjena tudi po tej plati).

Dejstvo je, da imamo/imate hiperaktivca. Dejstvo je, da imamo/imate problem. Nekaj pomoči nam/vam je ponujeno, odločilne korake pa moramo/-te narediti sami.

Srečno.




mojcaziga -> RE: Hiperaktivnost (20.10.2011 9:59:03)

Sama sicer nimam hiperaktivnega otroka tako da osebnih izkušenj nimam. Imamo pa takega fanta v sinovi športni ekipi. Pri njem se je njegova hiperaktivnost kazala v smislu, da je bil non stop v gibanju, bil je izredno brihten, ampak to ob njegovih izpadih ni prišlo do izraza. Bolj kot se je poskušal dojazovati, večje izpade je imel. Tak začaran krog. Od lani imajo odločbo, zdravila pa od začetka letošnjega leta. Kater,a ne vem točno. Na začetku je bila velika razlika. Bil je vodljiv in ubogljiv in končno je lahko pokazal, česa je sposoben in kako pameten je. Tudi v športu je bil zelo dober. Vmes nismo imeli stika čez poletne počitnice in septembra je bil šok. Postal je tako agresiven in bi z vsakim obračunal fizično. Šport še zmeraj trenira, ampak je vedno mama poleg, ker se mu razpoloženje v minuti spremeni. sicer je doma malo boljše, ker ga edino mama obvladuje in pri njej je vedno tako kot reče. Škoda je, ker ga noben učitelj v šoli noče zraven na izletih in dneh dejavnosti. In se mi zdi, da je mali še bolj agresiven, ko vidi, da se ga ljudje bojijo oz. jim ni lagodno v njegovi družbi.

lp




nadaklemen -> RE: Hiperaktivnost (20.10.2011 10:41:48)


Tableto se mu je dovolilo (po nasvetu pedopsihiatrinje) vzeti samo zjutraj, po pouku, doma, pa ne. Rekla je namreč, da so tablete namenjene izključno za v šolo, pa čeprav sem ji povedala, da imamo doma večje probleme z njim, kakor pa učitelji v šoli. Po domače povedano - izvolite pilulo, da bodo imeli učitelji mir pred učencem, s katerim so se dolžni ukvarjati, doma se pa sami je*ite z njim, saj je vaš. No, hvala lepa za tako medikamentalno pomoč, sem si mislila... in zabrisala vse skupaj v kanto. 

Ja to tudi mene jezi,samo da je v šoli mir,doma jih pa ne briga. Če jih ne dovolijo jemat med počitnicami in vikeni ,mora že bit kaj slabega v tem.
Nisem pa vedela ,da preraste  v agresijo.Moj sicer ni agresiven,samo jeznoriti,naprimer vrže zvezek po tleh ali torbo,kaj zmečka. Nad sošolci se ne znaša.Je pa izredno občutljiv,jokav,edino igrače mu polepšajo dan in prosti čas.Mislim da je tudi ful otročji kot za drugi razred.
Ne vem,kaj bomo.




nejcko -> RE: Hiperaktivnost (20.10.2011 11:02:52)

Odvisno, katere tablete ima. Ritalin ima res samo 4-urni učinek, concerta pa 12-urni.

Zakaj pa naj bi jih otrok jemal samo za šolo - verjetno zato, ker je šola res en tak pomemben faktor v otrokovem življenju, da ga pač ne gre zanemariti. Jaz za našega mulca vem, da v šolo najraje sploh hodil ne bi, nič ne bi delal v šoli, nič se ne bi učil, ampak ko rečem nič, s tem res mislim NIČ. On sam šole definitivno ne bi naredil.
Pod druga pa je spet tako, da imajo drugi učenci tudi pravico imeti pouk v normalnih razmerah, imajo pravico slišati razlago učitelja in imajo pravico do miru pri delu. Ni npr. pravica mojega otroka, da dela štalo, ker ne zna drugače, večja od pravice ostalih 20 otrok.

Zakaj tablet ne jemati med počitnicami? Concerto naš sin jemlje tudi med vikendi in naj se pavz načeloma ne bi delalo. Med počitnicami bomo pa videli - se moram še posvetovati z zdravnico, ali jih bo jemal ali ne.

drugače pa menim, da se mora otrok vendarle naučiti funkcionirati tudi brez tablet, se naučiti kontrolirati svojo pozornost in svoje impulze - to pa je naloga in dolžnost nas staršev, da ga tega naučimo. Ker teh tablet otrok itak ne bo jemal večno, torej mora znati operirati tudi brez njih.

Gotovo je tudi v teh tabletih tako kot v vsakih nekaj slabega. Kemija pač. Nihče nas ne more prisiliti, da jih otroku dajemo, a če mu jih že dajemo, se moramo zavedati, zalkaj mu jih dajemo.
Jaz zase vem, da jih sinu v prvi vrsti dajem zaradi šole in samo zaradi šole - da je sploh sposoben karkoli narediti v tej smeri, da jo nekako zdeluje, hkrati pa omogoča učiteljici  in sošolcem normalno delo. To je moja dolžnost kotr starša.
S tem, ko se bo naučil normalno funkcionirati v šolsekem okolju, verjamem, da se bo naučil funkcionirati tudi doma oz. v izvenšolskem okolju. Verjamem, ker tako hočem in moram verjeti. Drugače lahko naredim kar križ čez vse.




urška -> RE: Hiperaktivnost (20.10.2011 11:16:31)

se bom oglasila še jaz. (vem, nejcko, se na prejšnji temi sem ti dolžna odgovor, pa ne najdem časa, prosim oglasi se mi na mail)

vidim, da postajamo amerika. naši vrli psihologi in psihiatri na veliko predpisujejo tablete, ki jih bodo otroci v najstniških letih začeli lepo preprodajati. super, kaj naj rečem. pa če smo že na tabletih. obstajajo tudi take, ki delujeo 24 ur, s katerimi ne delamo nobenih premorov - sttratera.

moj sin ima tudi adhd. prvi razred: katastrofa. 2. razred, druga učiteljica: milina (v primerjavi s prvim). ok, doma so težave, težko se spravi k delu, k nalogam, k učenju, ampak nima pa učnih težav. računa brez problemov, brati se je že lani naučil sam.
povedala bi to: vse je odvisno od učiteljev. jaz sem to videla na našem primeru. ko drugi učitelji sprašujejo našo učiteljico, če ni več v razredu "tistega otroka, ki je samo divjal in povsod plezal." učitelj mora sprejeti takega otroka, mora se mu prilagoditi, učitelj mora druge otroke naučiti zakaj je tvoj takšen.

nadaklemen:
jaz ti močno svetujem dr. Radetiča (on je za moje pojme angel varuh za te otroke).
in to, da se je psihijatrinja ukvarjala s tabo je čisto ok. TI in OČE morata razumet kompleksnost motnje. VIDVA (oz. vsi ki so dnevno v kontaktu z njim) morata razumeti, da on tak je. da mu (po domače) elektrika v možganih preskakuje drugače kot ostalim. ko bosta vidva to dojela, bo malček lažje. in potem boste lahko začeli delat na izboljšavah.
in da razložim še zakaj ti je govorila o alkoholizmu: dokazano je, da ti otroci hitreje zapadejo v odvisnosti, prav zaradi nizke samopodobe. tukaj si je brezveze delat utvare, da moj pa tak ne bo.

pa da ti povem zakaj postaja oz. bo postal agresiven: zaradi nizke samopodobe in nizkega samospoštovanja, ki mu ga z nepravilnim reagiranjem na njegove "finte" še jemljemo. in potem, ko mu "ukradeš zadnji košček, se bo moral braniti. in najlažje se brani z udarcem. sploh zato, ker je to edina strategija ki jo pozna. (ker najbrž veš. da ti otroci nimajo nobenih strategij in ko najdejo eno jo uporabljajo za vse stvari) 

dejstvo je, da ti naši otroci doživljajo grozne zadeve, ker jih drugi ne razuejo, ampak dokler imajo opro doma, pri svojih starših, bodo lahko preživeli ta naporna leta (pravijo da do začetka pubertete). Če zatajimo še mi starši, če se poslužujemo "standardnih" vzgojnih metod, potem se jim slabo piše. Jaz to vidim pri mojem bivšem: on je kalsičen primer adhd otroka, s katerim se starši niso pravilno ukvarjali oz. se sploh niso.

BTW: vem, da se tole bere kot da mi je vse jasno in da nimam nobenih problemov z mojim tamalčkom, ampak tudi meni poči živec parkrat na dan. in takrat enostavno ne morem mimo tega, da ga ne vprašam: pa zakaj, zaboga milega, si moral to narest?????




urška -> RE: Hiperaktivnost (20.10.2011 11:38:43)

IZVIRNO SPOROČILO: ZARA

Pismo, Kerensa, a pa se mu nič z leti ne izboljša. Mislim, a to ne izzveni kasneje? Verjamem, da je zafrknjeno delat s takimi otroki. Pomoje moraš imet še 100_x_ več energije kot sicer. Kaj se pa tebi zdi? Je bolje al ne?


bojda, da se stanje izboljša proti koncu OŠ. tako me je zadnjič "potolažil" moj terapevt. moj je šele v drugem razredu[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley13.gif[/image]
sicer pa sama mislim, da se eventuelno naredi to, da ima tak otrok pri 13ih, 14ih drugačne finte kot jih ima pri 9ih letih.




nestea -> RE: Hiperaktivnost (20.10.2011 12:51:16)

Jaz pa bi na to temo dodala vprašanje: kako so se ti vaši otroci obnašali v zgodnjem otroštvu, kako so otroci sodelovali v vrtcu, ali ste že takrat opazile kakšne znake? Meni vsak reče, da je moj otrok bolj živahne sorte in da je to za fantke povsem normalno. Kot dojenček je veliko jokal, nikakor ga nisem mogla umiriti, potolažil se je za kratek čas, včasih zaspal le za 5 minut in spet akcija. Sedaj je v vrtcu in vzgojiteljica pravi, da ima mravljince v nogi, je zelo živahen, težje ga pritegne k dejavnosti za mizo, včasih je edini, ki ne sodeluje, temveč se igra z drugo skupino. Sedaj ko berem vaše poste, se mi zdi, da smo tudi mi na tej poti.




nadaklemen -> RE: Hiperaktivnost (20.10.2011 13:55:21)

Tudi pri nas je že v vrtecu težko ostal pri nalogi ,zmeraj ga je zanimalo kaj delajo drugi,kaj je zunaj...
URŠKA tebe sprašujem,kje dela ta dr. Radetič??
Težko mi je ko včasih noče v šolo,hvala bogu da ne zmeraj,tam joka,tudi razmetuje,posebno ker noče iti k defektologinji,ki jo ima enkrat na teden,smo pa dobili odločbo da bo imel trikratna teden in res ne vem kako bo.
Je izredno občutljiv,zadnjič ko so imeli tek,mu je čisto morala padla ko je sošolec rekel da bo verjetno zmagal saj je največji v razredu. Naš je kar zlezel skupaj kot miška. Je najmanjši v razredu,vendar je drugi dan dal vsre od sebe in ZMAGAL.!!!!   Hura!!





urška -> RE: Hiperaktivnost (20.10.2011 14:03:47)

uf, vidim, da si od daleč, nadaklemen, dr. radetič ima ordinacijo v LJ, poguglaj zavod aleksandra. 




nejcko -> RE: Hiperaktivnost (20.10.2011 14:27:32)

Nestea, pri nas je bilo enako. Kot dojenček je non stop jokal, zelo zelo malo spal, skratka zelo naporen dojenček je bil. to se je nadaljevalo tudi v vrtcu, non stop akcija, nesodelovanje, trmarjenje, kakšen konflikt  s sovrtičkarji.
In tudi mene so ves čas tolažili, da je pač samo bolj živahen otrok [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley13.gif[/image]




urška -> RE: Hiperaktivnost (20.10.2011 15:01:34)

pri nas isto. krčki, jok, nespanje. živahnost, trma, ihta...

v vrtcu je bil nekako glavni, ker je bil najstarejši, ker si je največ upal in zadeve niti niso prišle toliko do izraza. občasno že, ne pa toliko kot v šoli.

aja pa klasične metode ali pa novodobne metode vzgoje niso nikoli delovale.




nestea -> RE: Hiperaktivnost (20.10.2011 15:33:27)

Dr. Radetič sodeluje tudi z nekaterimi vrtci in je pri nas imel predavanje v šoli za starše. Jaz se nisem z vsem strinjala z njim, vendar sem kar veliko razčistila pri sebi po predavanju.
Kako pa je s plačilom na njihovem zavodu, na spletni strani namreč ni nikjer opisano, ali ima katera izkušnje pri njih?




urška -> RE: Hiperaktivnost (20.10.2011 17:20:20)

On pride kamor ga pač povabijo. In ja, predava po šolah, vrtcih. Kaj ta predava ne vem, jaz govorim samo o njegovem poznavanju adhd motnje in otrok z njo. Kakšne ima vzgojne metode za ostale otroke pa ne vem.
Jaz hodim k njemu, načeloma stane 20 evrov na seanso, ampak meni velikokrat ni nič računal.
Pomembno pri njemu mi je pa tudi to, da je vedno na voljo tudi šoli kamor hodi moj otrok. Prišel je na sestanek z učiteljico (zastonj), vedno je na voljo preko maila in telefona.




madela -> RE: Hiperaktivnost (21.10.2011 12:40:35)

Zelo zanimiva tema,ki ne bi smela kar poniknit,ker se s tem sooča vse več staršev[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley13.gif[/image]  Zakaj je temu tako,ne vemo,lahko pa si pomagamo z nasveti.
Mene predvsem zanima kako veš,da je tvoj otrok drugačen in ni samo trma? Moji trije so vsi trmasti in z vsemi so bile pač določene težave,ampak nič pretirano zaskrbljujočega. Hčerka je bila hudo naporna do 4 razreda,sedaj je vse v redu,nikoli postavljena diagnoza hiperaktivnost,čeprav sem bila prepričana,da je to to. Drugi sin,miren,zelo nežen,pameten fantič,vendar se zna tako v sebe zapret,da mu ne prideš do živega. Tretji sin pa enaka zgodba,kot hčera [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley19.gif[/image]  Doma sploh ni pretirane sile,se normalno sporazumemo in dretja skorajda ne poznamo,ampak v vrtcu pa kar naprej nekaj,pri kosilu noče jest in gre sedet pod mizo,noče poslušat pravljice,nerad uboga navodila,ma ni da ni,poleg tega pa je neprestano v gibanju. Sedaj obiskujeva logopedinjo,ker resnično zelo slabo govori,s tem mislim izgovorjavo,ker drugače blebeta cel čas in to zelo rad se pogovarja,ampak kaj ko ga še midva z možem komajda razumeva. Čakava na pregled pri pedopsihologu,da se ugotovi,če zaostaja še na katerem drugem področju: V vrtcu in tudi sama ne opazim nič določenega,je mala brihta,ampak njegova pozornost za stvari,ki mu niso zanimive je precej slaba,kar preklaplja med igrami,dokler ne najde nekaj kar mu je všeč(lego kocke z navodili so zakon pri nas)

No in zakaj to pišem...ker se kot že pri prvi hčeri sprašujem,a je to samo živahnost in trma ali je kaj več,Kako pravzaprav veš??




mojcaziga -> RE: Hiperaktivnost (21.10.2011 13:40:57)

Od kolegice mali, o katerm sem pisala zgoraj, ima postavljeno diagnozo. Znaki, ki jih je kazal: neprestano v gibanju, slaba koncentracija in posledično ni delal, kar ostali (v vrtcu in kasneje v šoli), sicer zelo brihten in zgovoren deček. Nima potrpljenja za učenje, sploh tistega do česar mu ni. Nenadni izbruhi agresije, pred tem trme oz. izpadi, ki jih ni mogla umiriti, prekiniti ali preventivno ukrepati, ker so prišli kar tako, ponavadi brez nekega vidnega vzroka. Tem izpadom so sledila obdobja, ko se je zaprl sam vase in krivil in obtoževal sebe, ker se nihče ni hotel družiti z njim. Imel je tudi pogoste glavobole...... Trajalo je kar nekaj časa, da so prišli do diagnoze in letos tudi do odločbe.

Kontra pa je imela druga kolegica sina, za katerega je sama vedno trdila, a mora biti nekaj narobe z njim. Kar nekaj simptomov je imel podobnih kot sem jih prej naštela, ampak so z leti ti simptomi izzveneli oz. se je fant zresnil in umiril. Zdaj, v 4. razredu ne bi nepoznani nikoli rekel, da je to fant, ki so se ga vsi bali, vključno s starši vred. Ali mu je manjkalo discipline in reda ali je bila to otroška nagajivost in trma ali...... v glavnem, zdaj je fant bolj miren kot vsi v razredu in zgleden učenec.

lp





Leela -> RE: Hiperaktivnost (21.10.2011 14:01:11)

kar težko vas je brati [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley13.gif[/image]

moj tamal ima astmo in sem zasledila tole knjigo, ki omenja tudi adhd

http://www.amazon.com/Healing-New-Childhood-Epidemics-Groundbreaking/dp/0345494512/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1319198048&sr=8-1

meni je pri uradni medicini zoprno to, da zdravi samo simptome in ne vzroke. Saj sigurno ste kaj gledale v smeri alternative. Če vsaj malo olajša simptome je že nekaj- brez hudih medikamentov (poleg tega sem brala tudi o naravnih hormonih-dodatkih, ki uravnavajo ravnovesje v telesu, čeprav nisem zasledila o zdravljenju pri otrocih).




Kerensa* -> RE: Hiperaktivnost (21.10.2011 14:26:31)

Midva s Pubertetnikom sva šla, na mojo pobudo, na en posvetovalni obisk k g. Radetiću. In prav tako na mojo pobudo (pravzaprav kar zahtevo) smo ta posvetovalni obisk tudi predčasno končali. Zakaj? Ker tako prepotentnega, samovšečnega, Boga-za-jajca-držečega obnašanja pa jaz nisem pripravljena tolerirati. S Pubertetnikom (ki je bil takrat star 12 let) se je pogovarjal skoraj na način "buci-buc" (ki ga jaz nisem prakticirala niti pri novorojenčku), ko pa je mene kaj vprašal (in sem odgovorila) ali pa, ko se je meni zdelo, da imam kaj za pripomniti, je bil pa tako osoren, aroganten in ponižujoč (takrat, ko sem hotela kaj pripomniti, je pričakoval, da bom dvignila roko - pa nisem skakala v besedo, temveč sem počakala, da sta on ali Pubertetnik zaključila, kar sta imela za povedati), da sem po slabe pol ure rekla samo še:"Oprostite, g. Radetić - že res, da imam hiperaktivnega Pubertetnika in že res, da smo v marsikaterem pogledu čudna družina, ampak česa takšnega pa nikomur od nas ni potrebno tolerirati, zato sem se pravkar odločila, da s Pubertetnikom greva." In amen - sva šla. Prišla sva po pomoč, ne pa po napiz*evanje. In, v končni fazi - četudi jaz kaj delam narobe in četudi je on to dojel, obstajajo normalni načini, na katere se to pove, ne pa variante a la "kaj pa vi mislite, da ste?!" (točno to mi je rekel).

Skratka - mene ta moški ne vidi več v svoji bližini.




nadaklemen -> RE: Hiperaktivnost (21.10.2011 16:05:25)

kerensa-- točno to kar si ti napisala se je tudi meni dogajalo,ne pri Radetiču ampak pri dr. Lei Šinkovec. Samo mene je imela po zobeh,jaz sem bila za vse kriva ,zaradi mene je tak kot je. Pa mislim da sem dokaj potrpežljiva vsaj kar se šolskih reči tiče,čeprav mi dvigne kdaj pokrovko in "zatulim" pri res skrajnem vedenju. 
Trma,otročjost je pri nas vsak dan,reče, ne bom bral,ne bom pisal in tudi res ne. Čez pol ure naredi brez problema. Tudi v šoli je isto,en dan ne bo naredil nič,drugi dan preveč.
tudi jaz ne bi rada dajala tablet,se jih bojim kot hudič križa,dajem mu sirup od Medexa z omega 3-naj bi pomagal pri zbranosti,h bioenergetiku sva hodila.... 
Skratka,še zmeraj upam da bo prerasel.




StrawberrY -> RE: Hiperaktivnost (21.10.2011 16:18:59)


IZVIRNO SPOROČILO: Kerensa*

Midva s Pubertetnikom sva šla, na mojo pobudo, na en posvetovalni obisk k g. Radetiću. In prav tako na mojo pobudo (pravzaprav kar zahtevo) smo ta posvetovalni obisk tudi predčasno končali. Zakaj? Ker tako prepotentnega, samovšečnega, Boga-za-jajca-držečega obnašanja pa jaz nisem pripravljena tolerirati. S Pubertetnikom (ki je bil takrat star 12 let) se je pogovarjal skoraj na način "buci-buc" (ki ga jaz nisem prakticirala niti pri novorojenčku), ko pa je mene kaj vprašal (in sem odgovorila) ali pa, ko se je meni zdelo, da imam kaj za pripomniti, je bil pa tako osoren, aroganten in ponižujoč (takrat, ko sem hotela kaj pripomniti, je pričakoval, da bom dvignila roko - pa nisem skakala v besedo, temveč sem počakala, da sta on ali Pubertetnik zaključila, kar sta imela za povedati), da sem po slabe pol ure rekla samo še:"Oprostite, g. Radetić - že res, da imam hiperaktivnega Pubertetnika in že res, da smo v marsikaterem pogledu čudna družina, ampak česa takšnega pa nikomur od nas ni potrebno tolerirati, zato sem se pravkar odločila, da s Pubertetnikom greva." In amen - sva šla. Prišla sva po pomoč, ne pa po napiz*evanje. In, v končni fazi - četudi jaz kaj delam narobe in četudi je on to dojel, obstajajo normalni načini, na katere se to pove, ne pa variante a la "kaj pa vi mislite, da ste?!" (točno to mi je rekel).

Skratka - mene ta moški ne vidi več v svoji bližini.


Z vsem spoštovanjem Kerensa, [sm=bravo.gif] za tebe.

Drugače pa želim vsem staršem veliko moči.




urška -> RE: Hiperaktivnost (21.10.2011 18:00:17)

madela, pri deklicah se adhd kaže praktično popolnoma drugače. deklice navadno niso moteče za okolje, zato se jim adhdja v večini primerov sploh ne diagnosticira. tako da menim, da je pri tvoji deklici pač šlo za različna obdobja odraščanja.

kar se pa fanta tiče, je za moje pojme še malenkost premajhen, da bi govorili o diagnozi. sicer berem, da se sedaj že diagnosticira 4 letnike, ampak mislim, da je to malček prehitro.




Stran: [1] 2 3 4 5   Naslednja stran >   >>