RE: Materinska šola (Polna verzija)

Forum >> [Nosečnost] >> Nosečnost in porodSporočilo


kekec in mojca -> RE: Materinska šola (8.3.2008 10:47:20)

Govorim za Maribor.

1. sem bila v bolnici v MŠ, zdaj pa sem šla v ZD. Če rodiš prvič, je bolje, da greš v bolnico, vidiš porodne sobe, kar v ZD ne (tam ti jih samo poslikajo), pa tudi z babicami nimaš nobenih kontaktov.

V ZD mi je bilo zelo všeč predavanje o dojenju, kar mi v bolnici ni bilo všeč (ena zdravnica je tam tako pretiravala s tem, da me je minilo!). V ZD so imeli tudi super predstavitev handlinga z otrokom, imeli smo celo praktične vaje na pupah, tega tudi v porodnišnici ni bilo. Všeč mi je bilo recimo tudi predavanje psihologinje, ki je spregovorila tudi o pripravi prvorojencev na prihod novega družinskega člana (mene je zelo zanimalo, ker smo ravno v tem... za prvorodke najbrž to ni tako zanimivo).

Niso pa predstavljali filma o porodu, kar je bilo dobro v bolnici. Mi je bilo kar malo žal za to.

Fizioterapija pa... pri obeh enako. Vaje dihanja med porodom smo v ZD sicer izvajali v manjših skupinah (15 nosečnic), ampak bi bilo enako, kot če bi nas bilo 100, ker nas itak ni kaj posebej popravljala oz. se posvečala posamezniku.

Kar se tiče pa nege dojenčka je bilo v ZD katastrofa. Žal. Sestra, ki nam je predavala, je dejansko govorila sama sebi, kako pa je previjala dojenčka, nismo mogli videt, ker je to počela na sprednji mizi, mi pa smo sedeli. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley13.gif[/image] Če bi nas povabila okoli mize, bi situacija bila najbrž popolnoma drugačna. Tako smo pa videli le končni izdelek - brezhibno previto pupo. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image] Še dobro, da imam izkušnje od prvega otroka (pa še od prej), sicer niti približno ne bi vedela, za kaj se gre. Ampak dobro, v bolnici nam je takrat to predavanje celo odpadlo, zato sem se prištulila k naslednji skupini... tam so pa to res fajn predstavili in če smo želeli, smo se lahko tudi poskusili v tem (pred skoraj 4. leti!).

Sicer pa je nega otroka itak res dobro predstavljena, ko se otrok rodi in si zraven... vržen v vodo.

Ena stvar pa je: v ZD si se podpisal samo prvič, v bolnici si se moral podpisat vsakič. Ampak potrdila o zaključeni MŠ si si pa na koncu povsod izpolnjeval sam, tako da tudi če partner ni mogel hodit tja, je bilo vseeno, ker si ga lahko enostavno samo pripisal na potrdilo. Kontroliral ni nihče.
Pingvinčica* -> RE: Materinska šola (10.3.2008 19:33:24)

Kdaj naj bi se začela materinska šola v porodnišnici v LJ v mesecu aprilu?
Taula -> RE: Materinska šola (11.3.2008 13:12:49)

Vse nosečnice prosimo, da se pred
začetkom tečaja oglasite v sprejemni
pisarni (administrativni sprejem), v
pritličju nove porodnišnice, Šlajmerjeva 4,
od ponedeljka do petka od 8.00
do 14.00 s kartico zdravstvenega
zavarovanja in dvignete nalepke.

Šolo lahko obiskuješ če si že v 7 mesecu. Začne se pa:
Namen tečaja je seznaniti nosečnice po
sedmem mesecu nosečnosti in njihove
partnerje s potekom nosečnosti, z
bližajočim se porodom, s poporodnim
obdobjem, z nego in prehrano dojenčka
in odgovoriti na vsa vprašanja, ki
zanimajo bodoče starše. Tečaj obsega
deset predavanj. Začetek tečaja je
vsak prvi ponedeljek v mesecu ob
10.00, 16.00 ali 18.00 v predavalnici
Ginekološke klinike, Šlajmerjeva 3 (stara
porodnišnica). Nadaljevanje tečaja je
možno obiskovati ob 9.00, 16.00 ali
18.15.
cv3rklic4 -> RE: Materinska šola (13.3.2008 14:35:37)

Živjo,
mogoče eno malo hecno vprašanje - za kakšne nalepke gre - a lahko greš poslušat tudi brez tega, da jih dvigneš v sprejemni pisarni? Kakšna je sploh njihova funkcija? V bistvu bi rada šla drug mesec malo poslušat, pa se sploh ne bi nič prijavila. 


Neža Ines -> RE: Materinska šola (13.3.2008 15:38:14)

Lep pozdrav vsem.

Ker berem samo pozitivne kritike glede Postojne, želim deliti tudi tudi malo manj navdušujoče izkušnje z njimi.
Dejstva:
1. Noseča sem prvič - se pravi, da ne poznam vseh ustaljenih postopkov in procedur, ki naj bi spremljali te zadeve.
2. Nisem tip, ki komplicira in dela probleme tam, kjer jih ni treba.
3. Sem priseljena, ma načeloma to ne bi smela biti ovira, bi človek mislil.

Me je pa zelo ziiritiral odnos tako imenovane "prijazne" porodnišnice in samih oh in sploh pohval.
Začelo se je že s prvim kontaktom, ko sem iskala novega ginekologa, na tem območju - bog ne daj, da v ZD Postojna, vsi so tako blazno zasedeni, da zadeve niti pod razno ni mogoče izpeljat v nekaj naslednjih desetletjih. Samoplačniško pa seveda, gospa, vam dam številko ali želite mogoče jutri ipd. Aroganco in nadutost zaposlenih (ne samo na ginekološkem oddelku) sem občutila ob vsakem obisku in verjemite, da sem dobila tak odpor do vsega, da mi gre na bruhanje vsakič, ko sem naročena.
Ok, vse to sprejmeš in požreš, se trudiš bit kultiviran in vljuden, sam da mine.

Zadnjič sem bila na pregledu 15.02.2008 - v ZD in v Porodnišnici PO sem spraševala, kako je z materinsko šolo, kdaj se bo začela, karkoli - gledajo me kot tele v nova vrata, kaj sploh sprašujem, pol se najde ena v porodnišnici, ki reče naj pokličem enkrat sred marca, da takrat bo kaj več znanga. Pa da naj gledam na netu. Ok, vse lepo in prav. Ker ne paničarim in ne skačem vsake dve min na net pregledovat novic, sem včeraj, ko sem imela ponovni pregled (12.03.2008) zgrožena obstala pred obvestilom, da se je materinska šola začela 26.02.2008!

Lepo, krasno, fino, enkratno - sej ne rečem nič, ljudje pač nismo popolni, ampak kako hudiča je mogoče, da 10 dni pred začetkom pa nihče nič ne ve o tem. Da so se kao odločili dva, tri dni pred tem datumom in začeli. Mislim, ali pa da bi mogoče obvestili zainteresirane po pošti, telefonu, mailu, karkoli - ne morš verjet. Ampak me potolaži sestra po telefonu, da bodu čez kake tri mesce spet imeli tečaj. Fino, super ... sam štala je, ker čez dva rodim. Pa da grem lahko na preostala predavanja pa bo glih tko dober, ravno danes je eden. Tudi krasno, problem je le v tem, da mogoče obstajamo tudi nosečnice, ki nismo že od prvega meseca na bolniški, še vedno aktivno delamo, če vodiš svoje podjetje pa sploh in neplanirane stvari mi pač ne pridejo v poštev. Al pa da lahko vse preberem na netu in take neumnosti.
Najrajš bi vse poslala nekam pa ne morem, ker sem pač noseča in konec maja rodim, se pravi, da mi materinska šola čez tri mesece ne bo ravno v pomoč ...
Očitno sem čudna, ker še ne vem vsega in bi rada kaj slišala, kaj vprašala ... Kolegice mi pravijo, naj grem rodit nazaj v Lj, ma nimam časa samo zato hodit na predavanja tja, če živim in delam zdaj drugje.
Beda.
Priznam, dobila sem strah do ljudi v Postojni in nezaupanje v njihov odnos do pacientk.
Ne želim širit slabih informacij, daleč od tega, samo trdim, da niso tako profesionalni in prijazni, kot trdijo da so. In če so že na nivoju sester taki, kakšni so šele zdravniki, glede na njihov sloves bogov v belih haljah.
Poleg tega "popolni" ljudje zelo težko sprejmejo kakšno kritiko - sprašujem se, kako bodo sprejeli mene, naslednjič, ko se prikažem tam?

Če pustim nelagodje ob strani  -  lepo prosim, če mi lahko katera sporoči ali obstaja na relaciji POSTOJNA - OBALA kakšna materinska šola, ki se bo začela v kratkem?

Ali naj se sploh ne obremenjujem, ne grem v materinsko šolo in se "zadovoljim" z informacijami na netu?

Že vnaprej se zahvaljujem za informacije.
Eillish -> RE: Materinska šola (13.3.2008 20:57:13)

No, jaz vem samo še za šolo za starše v ZD Ajdovščina, ki poteka dva meseca in se mi zdi, da se je začela pred dvema tednoma. Če ti ni predaleč?
Leiah -> RE: Materinska šola (13.3.2008 23:39:06)

Jaz sem bila na prvih deh predavanjih in se mi ni zdelo nič kaj posebnega - tudi brez njih bi preživela. Na nadaljnje tri nisem šla, ker sem imela drugo delo. Naslednjič grem in mislim, da se lahko tudi sama komaj sedaj pridružiš, če si to resnično želiš, mislim da ne boš nič zamudila, ker sem jaz na netu dobila bistveno več informacij kot pa v MŠ. Odločitev je pa seveda tvoja!

Ginekologi so pa res zelo zasedeni, res pa je da ko omeniš denar se zadeva hitro spremeni (kar se mi ne zdi prav), samo mislim, da bi na takšne reakcije naletela tudi v drugih krajih!
Pa srečno!
Katina -> RE: Materinska šola (17.3.2008 2:54:18)

cv3rklic4, Nalepke naj bi služile administraciji P z zavarovalnico. zavarovalnica namreč krije stroške izobražeavnja in s temi nalepkami P zgleda dokazuje prisotnost.
Da se poslušat tudi brez nalepkic. Če boš hotla imet spremljevalca pri porodu, ki bo obiskoval ta del tečaja, boš morala izpolnit vprašalnik in priložit nalepke. Včasih si na koncu dobil tudi žig v materinsko knjižico, ali pa potrdilo o obiskovanju, zdaj ne vem več kako to gre in v tem primeru verjetno moraš oddat nalepke.

Katina -> RE: Materinska šola (17.3.2008 3:02:41)

Neža Ines, glede na to da imaš PDP konec maja te vabim na forum: Čvekanje v pričakovanju - majčice 08-3.del, kjer klepetamo [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/nosecka.gif[/image], ki imamo rok maja. Tam boš našla veliko punc, ki so šla v MŠ v PO in ti bodo iz prve roke lahko povedale kakšno pametno informacijo.

cv3rklic4 -> RE: Materinska šola (17.3.2008 13:38:59)

Katina, hvala za odgovor. V bistvu gre za to, da bom verjetno obiskovala tečaj priprave na porod v svojem ZD, ker pa mi bo dolgčas zdaj ko grem na dopust, sem mislila hodit še v porodnišnico poslušat predavanja. Saj se verjetno tako ali tako ne razlikujejo preveč od tistih v ZD, pa vendar. Pravzaprav gre za to, da bi rada videla porodnišnico pred porodom, mislim pa da tega ZD ne organizira. Saj verjetno v dopoldanskem terminu itak ni take gneče, da se ne bi dalo zraven prit ...
Še enkrat hvala, pa lep pozdrav!
Katina -> RE: Materinska šola (18.3.2008 17:55:07)

cv3rkic4,  predavanja v P so kar obsežna. Primerjati jih z ZD ne znam, ker sem bila tudi prejšnjič v P. Ogled P lahko le sanjaš - pokažejo ti diase porodnih sob oz. drugih prostorov. Dopoldanski termin je kar OK, tudi tisti ob 16. uri. Ob 18.15 je baje gneča. 
moya -> RE: Materinska šola (19.3.2008 18:43:39)

Mene pa zanima če katera ve kako je v Ljubljani, ali so nadaljnja predavanja 1x tedensko ali kako in kakšne so izkušnje s popoldanskimi urami - gužva?[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]
tally -> RE: Materinska šola (19.3.2008 19:01:08)

moya jst hodim v lj v P, in sicer je tko da so predavanja 2-3x tedensko.Prva skupina je ob 9 popoldanske pa ob 16 in 18. Čeprav je že jutranja skupina kr močna so baje popoldanske skupine bolj obiskane. Torej če maš možnost pojdi na jutranje predavaje.   Če te še kaj zanima vprašaj [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image] pa pa
moya -> RE: Materinska šola (19.3.2008 19:09:21)

hvala, ali se da kombinirat pop/dop , verjetno bo "na žalost" popoldanski termin, vsaj  takrat ko bo moj z mano.
tally -> RE: Materinska šola (19.3.2008 19:20:06)

ja se da, ni nibenih problemov jst tut kombiniram, edino je (če bosta hodila skupaj in če bo partner prisoten pri porodu) obvezno predavanje prva, druga in tretja porodna doba. Pa tudi če ne bosta šla na predavanja svoje skupine rečeš na konciu iz katere skupine sta da vaju odkljuka. Gre se za to da partner dobi tisto potrdilo. Če pa nima časa hodit s tabo na predavanja obstaja hitri tečaj, ki je namenjen samo bodočim očkom traja mislim da 2 uri. 
moya -> RE: Materinska šola (19.3.2008 19:26:39)

hvala, srečno![image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
anii -> RE: Materinska šola (22.4.2008 9:52:07)

Živjo, mene pa zanima koliko časa traja prvo uvodno predavanje?
Majuska -> RE: Materinska šola (4.5.2008 11:37:51)

Ojla,

mene pa zanima, a moram na MŠ sabo kaj posebnega prinesti? Noseča sem prvič, pa ne vem, a so to samo predavanja ali se počne še kaj drugega?
naro -> RE: Materinska šola (6.5.2008 7:13:58)

Hojla  vsem!
Js imam tudi celo goro vprasanj.

Zanima me, če katera že hodi v materinsko šolo v Novo mesto? Zanime me namreč zato, ker točno ne vem, če jaz lahko pridem, ker sem sele v 14 tednu nosečnosti.

Pa tudi to me zanima, če je katera, ki je enako doma s te regije in je približno enako noseča in še tudi ni našla nikakršne telovadbe ?

LP


*zoe* -> RE: Materinska šola (6.5.2008 13:48:42)

Tudi jaz imam vprašanje glede materinske šole - kje potekajo le-te na Gorenjskem, in sicer: Bled, Radovljica, Jesenice in pa kdaj. Sedaj bodo počasi dopusti, pa ne vem kaj in kako. Vem, da je na Bledu, ampak se začne na začetku junija, pol pa šele septembra, vmes pa nič.

Hvala za odgovore, upam, da bo katera vedela.
silmarillion -> RE: Materinska šola (6.5.2008 18:02:34)

naro v MŠ se gre okoli sedmega meseca tako da potrpi se malo... [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
kajajaka -> RE: Materinska šola (6.5.2008 18:09:53)

naro, večinoma G obveščajo kdaj in kje bo MŠ po pošti, ker pa so tudi izjeme (kot vidim v tekstih zgoraj) kar vprašaj svojega G... Pri nas ni vedno v 7 mesecu, ker smo iz manjšega kraja in združujejo tiste med 5 in 7 mesecem...
anii -> RE: Materinska šola (12.5.2008 17:40:35)

Hoj,
zdj odgovarjam za tisto ,ki je sprasevala ce rabi kaj posebnega na tecaju in za druge, ki jih je zanimalo to, da ne iscejo vsepovsod, kot sem jaz in ni bilo odgovora.

Šola za starše LJUBLJANA:
- ne rabiš nič s sabo, razen kj za pisat, za pit in partnerja:)
- rabiš nalepke, ki jih dobiš v novi porodnišnici v sprejemni pisarni z zdravstveno izkaznico (123 fertik)
- tečaj traja skor cel mesec, recimo 2x na tedn po 2 šolski uri, odvisn na kere termine hodš
- da je partner lahko prisoten pri porodu mora NUJNO na predavanje PRVA PORODNA DOBA in na predavanje DRUGA IN TRETJA PORODNA DOBA (torej tedva predavanja sta za njih obvezna)
- aja, so štiri skupine: 2 ob 9ih zjutraj, ena ob 16ih in ob 18:15, izven tega časa pa prideta še dve predavanji ker so neki zunanji sodelavci ob 14:30 (pediater, anesteziolog)

Hmm, če sm še kj pozabla, pa vprašite.
LP
tara123 -> RE: Materinska šola (3.6.2008 7:36:07)

Pozdravljene.

Zanima me, če katera ve, kdaj se začne oz. poteka materinska šola v Kopru ali okolici. In seveda kako je med poletjem?
Hvala.
Tinky -> RE: Materinska šola (3.6.2008 7:43:28)

tara, tle imaš link
http://www.zd-koper.si/index.php?page=aktualno&newsid=560&target=novice
Stran: <<   < Prejšnja stran  2 3 [4] 5 6   Naslednja stran >   >>