Novi kriteriji za sprejem v lj. vrtce (Polna verzija)

Forum >> [Otrok] >> Vrtec in varstvo



Sporočilo


plotka -> Novi kriteriji za sprejem v lj. vrtce (3.2.2010 14:58:41)

Pozdravljeni,
predvidevam, da bo marsikoga zanimali bodoči kriteriji za sprejem v ljubljanske vrtce. Prilagam link:
http://www.ljubljana.si/si/zivljenje-v-ljubljani/v-srediscu/66499/detail.html
lp




nejča -> RE: Novi kriteriji za sprejem v lj. vrtce (3.2.2010 17:30:00)

Tole je sicer bolj pregleden in sistematičen vpis v vrtce, ni pa pravičen.
Zdaj bodo spet v prednosti nezaposleni, da bodo lahko imeli svoje otroke brezplačno v vrtcu, sami pa mi bodo ponujali varstvo mojega otroka za 400 €/mesec!
Izginila je tudi postavka in točke za tiste, ki že imajo enega otoka v vrtcu - ali to pomeni, da če dobiš vrtec za drugega, je le-ta lahko čisto na drugem koncu Ljubljane? In če odkloniš, te lahko izbrišejo iz seznama.
Kaj pa tisti, ki so lansko leto izviseli in niso Ljubljančani ? Ali sploh lahko še upajo na vrtec?
Mislim, da bo spet vstaja[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]





mini86 -> RE: Novi kriteriji za sprejem v lj. vrtce (3.2.2010 17:41:35)

men je tud kr neki..
doma mam dve izpolneni vlogi za vrtec pa ne vem a nj jih odpošlem al ne..kje nj bi dobil nov enotni obrazec..najbolš da kr v vrtec mail pošlem..[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]




Zala01 -> RE: Novi kriteriji za sprejem v lj. vrtce (3.2.2010 19:17:42)

Se pravi, kot razumem, ni več točkovana prisotnost starejšega bratca/sestrice v istem vrtcu in niti bližina stalnega/začasnega bivališča[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image] Zdaj pa ne vem, al je tam napaka v točkovnem sistemu ali nas imajo popolnoma za norca[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley13.gif[/image]




anckabancka -> RE: Novi kriteriji za sprejem v lj. vrtce (3.2.2010 19:24:33)

Meni se tudi zdi tole točkovanje čisto mimo. Večina bo imela enako število točk. In kdo bo potem imel prednost[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]




Taula -> RE: Novi kriteriji za sprejem v lj. vrtce (3.2.2010 19:37:22)

Glede na to da nimam drugih otrok mi je super da nimajo več prednost in točke tisti z več otroci.[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image] Sorry tak pač mislim. Kako bodo pa gledali če imaš isto št. točk pa ne vem?[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]Mogoče bodo dali prednost starejšim otrokom.[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]




Taula -> RE: Novi kriteriji za sprejem v lj. vrtce (3.2.2010 19:39:58)

Mi smo tudi na čakanju, sem klicala v vrtec in so rekli da novih obrazcev še nimajo, da naj počakam z vpisom.




Dashenka -> RE: Novi kriteriji za sprejem v lj. vrtce (3.2.2010 19:48:11)

Sem prebrala.
Po mojem mnenju so to daleč najpravičnejša merila za vpis v vrtec.




resnično srečna -> RE: Novi kriteriji za sprejem v lj. vrtce (3.2.2010 19:49:08)

IZVIRNO SPOROČILO: nejča

Kaj pa tisti, ki so lansko leto izviseli in niso Ljubljančani ? Ali sploh lahko še upajo na vrtec?


ne tisti nimajo šanse...pa še nova postavka je, ki ti prinese točke...namreč stalno bivališče v Lj moraš imeti več kot leto dni...torej avtomatično dobijo prebivalci Ljubljane 70 točk več...

je že tako, da bodo občine okrog Ljubljane pod velikim pritiskom...






Taula -> RE: Novi kriteriji za sprejem v lj. vrtce (3.2.2010 19:52:32)

Ali pa 65, če ima le en starš naslov stalen več kot eno leto.

Ja pritisk na občine druge pa bo ja, samo nekje je treba dati mejo. Jaz kljub tem točkam ne vem če bom drugo leto dobila vrtec, ampak imam vsaj več šans kot lani, ker sem izpadla takoj ker imam ''le'' enega otroka.




Naja31 -> RE: Novi kriteriji za sprejem v lj. vrtce (3.2.2010 21:09:24)

IZVIRNO SPOROČILO: Zala01

Se pravi, kot razumem, ni več točkovana prisotnost starejšega bratca/sestrice v istem vrtcu in niti bližina stalnega/začasnega bivališča[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image] Zdaj pa ne vem, al je tam napaka v točkovnem sistemu ali nas imajo popolnoma za norca[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley13.gif[/image]


Potem pa še dobro, da smo našega mlajšega dali lansko leto v vrtec, ker po novih kriterijih sigurno ne bi dobili. Ključne točke nam je prineslo ravno to, da smo imeli že enega starejšega otroka v vrtcu.




lenca1 -> RE: Novi kriteriji za sprejem v lj. vrtce (5.2.2010 18:17:39)

To, da je iz kriterija izginila postavka in točke za vse tiste, ki imajo že enega otroka v vrtcu (ter točke za družine z dvemi in več druž.člani) je po mojem mnenju samo varčevalni ukrep države (ter MOL), saj se bo s tem zelo zmanjšala možnost pridobitve vrtca za 2. otroka v družini. S tem bo država še dodatno privarčevala, saj bo brezplačen vrtec za 2. otroka dobilo še manj staršev. Res se lepo sliši obljuba vlade, da ponujajo za 2. otroka brezplačen vrtec, sam kaj ko vrtca sploh ne dobiš (tako bomo verjetno morali plačevati visoko položnico za 1. hčerko, ki je še v jaslični skupini ter plačevati privat varuško, katerih cene pa so znane vsem).





anckabancka -> RE: Novi kriteriji za sprejem v lj. vrtce (7.2.2010 22:04:55)

Točno to Lenca... Si mi odprla oči. Varčevalni ukrepi pa taki! [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/hudicek1.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/hudicek1.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/hudicek1.gif[/image]




Anonimen -> RE: Novi kriteriji za sprejem v lj. vrtce (7.2.2010 22:24:56)

IZVIRNO SPOROČILO: lenca1

To, da je iz kriterija izginila postavka in točke za vse tiste, ki imajo že enega otroka v vrtcu (ter točke za družine z dvemi in več druž.člani) je po mojem mnenju samo varčevalni ukrep države (ter MOL)


MOL in država nista isto. Drzavni zakon je bil sprejet pod prejšnjo vlado, župan Ljubljane je njihov podpornik samo v času pustovanja.
Merila so pravična-zaposleni/nezaposleni, družine z enim/več otroci in dejansko naj bi v vrtec hodili prebivalci Ljubljane.




Sanikaa -> RE: Novi kriteriji za sprejem v lj. vrtce (7.2.2010 22:56:55)

Zdaj bodo imeli resnično stanje..prej so starši dajali vloge v vrtec v bližini njihovega doma, bližini službe, bližini starih staršev , pa še kakšnega po poti če slučajno ne uspe. Bližina ne bo pomembna, ker bomo itak dajali eno vlogo in seveda da bomo dali v ta najbližjega. To z drugim otrokom se pa strinjam da je varčevanje. Država (vlada) je določila ta teret MOL-u, MOL bo pa odločal koga bo sprejel v vrtec [sm=smiley13.gif]. Trenutno v vrtcu kje imam starejšega je 65 otrok v čakalni listi letnik 2007..pardon ,ampak tukaj v soseski jih NI v takem številu[sm=zmeden.gif]




zaspancek1 -> RE: Novi kriteriji za sprejem v lj. vrtce (8.2.2010 7:29:38)

Ne vem, a res verjamete, da se bo sedaj vse tako spremenilo [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image] Pa saj tisti izven LJ ze prej niso imeli moznosti za vpis (niso dobili 50 oz 45 tock za stalno bivalisce), po novem pa bi naj Ljubljancani dobili se dodatnih 20 oz. 15 tock (na stalnost bivanja). Kje je tu fora? Saj taksnih je velika vecina. Tisti, ki imajo samo prijavljeno stalno bivalisce v LJ, zivijo pa drugje (ki naj bi bili najbolj problematicni), bodo prav tako na istem. Ok, razlika je samo pri tistih, kjer ima poleg otroka samo en stars stalno bivalisce v LJ (drugi pa si ga do vpisa ne bo spremenil) - tisti otroci avtomatsko izpadejo (in ocitno niso Ljubljancani [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]). Edina (vsaj za nekatere) dobra sprememba je pac to, da ne bo pomembno ali ze imas kaksnega otroka v vrtcu. Resnicno stanje pa je pravzaprav ze znano - 756 otrok brez vrtca v letosnjem letu. Brez dodatnih oddelkov ne bo cisto nic bolje.




Kerensa* -> RE: Novi kriteriji za sprejem v lj. vrtce (8.2.2010 7:54:25)

IZVIRNO SPOROČILO: nejča
Tole je sicer bolj pregleden in sistematičen vpis v vrtce, ni pa pravičen. Zdaj bodo spet v prednosti nezaposleni, da bodo lahko imeli svoje otroke brezplačno v vrtcu, sami pa mi bodo ponujali varstvo mojega otroka za 400 €/mesec!

O tem je bilo na Ringaraji že govora, pa vendar - še enkrat...
Javni vrtec je državna (ali občinska, če vam je ljubše) inštitucija, ki je, glede na proste kapacitete, dostopna vsem, ki izpolnjujejo edini pogoj, ta pa je imeti otroka. Vsakdo ima torej pravico vpisati otroka v javni vrtec.
 
Zakaj naj ne bi bilo pravično, da imajo nezaposleni prednost (višje točkovanje) pri vpisu svojih otrok? Poglej s strani države (občine), ki je večinski financer. Nezaposleni ljudje so "strošek države/občine". Vsakdo (jaz, ti ali država/občina) se poskuša znebiti (ali pa vsaj zmanjšati) stroškov. In država/občina se poskuša "znebiti" nezaposlenih ljudi. Želi, da postanejo družbeno-koristni (beri: zaposleni, ki plačujejo davke, s katerim vzdržujejo državo/občino). Nezaposleni pa si ne morejo aktivno iskati zaposlitve, če morajo biti doma z otrokom. Torej je treba njim (nezaposlenim) dati prednost pred (že) zaposlenimi, kar se tiče vpisa otrok v vrtec. Zaposleni že plačujejo davke (in vrtec sam) in prejemajo svojo plačo, torej so že družbeno-koristni. In ker prejemajo plačo, imajo tudi alternativo vrtca, to pa je zasebno varstvo. Nezaposleni zasebnega varstva ne morejo plačati (ker nimajo plače in ker ni sofinancirano s strani države/občine). In ko nezaposleni dajo otroka v vrtec, si lahko aktivno iščejo zaposlitev (kar ni le v njihovo lastno korist, temveč tudi v korist države/občine). Izključno zaradi potencialne (in to dokaj verjetne) lastne koristi pa država/občina daje prednost pri vpisu otrok nezaposlenih - da bo lahko prej kasirala od njih. In iz istega razloga/vzroka tudi večinsko (do 100%) sofinancira plačilo programa vrtca za te otroke (na način: dokler nimaš plače, ne moreš plačevati, zato ti bomo pomagali, da boš imel čimprej plačo).
 
Cene zasebnega varstva so zagotovo pretirane za povprečen slovenski žep, a vendar je tudi to tržna "niša", kjer se ponudba prilagaja povpraševanju. Povpraševanje pa je v tem primeru veliko zato, ker država/občina ni zagotovila (Ljubljana se trenutno, "pod" Jankovićem, zelo popravlja glede tega) dovolj javnih vrtcev oz. mest v njih (niso sledili krivulji rodnosti, čeprav bi ji lahko - sledi ji lahko že povprečen državljan z dostopom do Interneta in osnovnim znanjem matematike).




mateyka -> RE: Novi kriteriji za sprejem v lj. vrtce (8.2.2010 9:07:54)

Ok, razlika je samo pri tistih, kjer ima poleg otroka samo en stars stalno bivalisce v LJ (drugi pa si ga do vpisa ne bo spremenil) - tisti otroci avtomatsko izpadejo (in ocitno niso Ljubljancani [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image] ).


a deeej, pol je naša tamala zaradi tega, ker je naš oči izven države slovenije atm in ni tukaj stalno prijavljen (je šved), zarad tega v minusu? [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley13.gif[/image]   če dam obrazložitev zraven zakaj je tako, točkovanje verjetno ne bo zarad tega nič drugačno.. matr so so smotani, stiff as a board.. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley13.gif[/image]

aha, ok, zdaj vidim, da so upoštevali tudi družine z enim staršem tujcem. ok ok, samo da je tako.




zaspancek1 -> RE: Novi kriteriji za sprejem v lj. vrtce (8.2.2010 11:16:03)

mateyka, v tocki 1.c pise "otrok tujcev" - ti najbrz imas slovensko drzavljanstvo, tako da ne vem kako tretirajo otroka, cigar samo en stars je tujec [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image] Mogoce bi bilo dobro vprasat na MOL. Obrazlozitve pa vsaj dosedaj niso kaj prida zalegle, zal.




Sanikaa -> RE: Novi kriteriji za sprejem v lj. vrtce (8.2.2010 11:26:11)

Dejansko bodo izpadli tisti , ki so zaradi vrtca imeli začasno bivanje urejeno pri prijatlih v Lj. Jaz sem definitivno na slabšem , ker mi starejšega ne bodo šteli[sm=smiley19.gif] zdaj samo upam da ni taki naval na naš vrtec[sm=zmeden.gif]




Kerensa* -> RE: Novi kriteriji za sprejem v lj. vrtce (8.2.2010 11:30:45)

IZVIRNO SPOROČILO: Sanikaa
Dejansko bodo izpadli tisti , ki so zaradi vrtca imeli začasno bivanje urejeno pri prijatlih v Lj.

Seveda. S tem jih bodo ne samo spodbudili k vpisu v vrtcih v kraju stalnega bivališča, temveč tudi k dejanski ureditvi bivališča (ker veliko preveč ljudi ne živi tam, kjer so prijavljeni). Dve muhi na en mah, torej.




mateyka -> RE: Novi kriteriji za sprejem v lj. vrtce (8.2.2010 13:14:10)

IZVIRNO SPOROČILO: zaspancek1
mateyka, v tocki 1.c pise "otrok tujcev" - ti najbrz imas slovensko drzavljanstvo, tako da ne vem kako tretirajo otroka, cigar samo en stars je tujec [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image] Mogoce bi bilo dobro vprasat na MOL. Obrazlozitve pa vsaj dosedaj niso kaj prida zalegle, zal.


ja, saj - a je ona pol tujec ali ne? mislim, tamala ima dvojno državljanstvo. samo, ali se potem tretiramo kot tujci ali slovenci, ker smo fifty-fifty, to pa ne vem.. bo res treba klicat zgleda..
kam na MOL to kličeš?




zaspancek1 -> RE: Novi kriteriji za sprejem v lj. vrtce (8.2.2010 16:13:03)

IZVIRNO SPOROČILO: Kerensa*

IZVIRNO SPOROČILO: Sanikaa
Dejansko bodo izpadli tisti , ki so zaradi vrtca imeli začasno bivanje urejeno pri prijatlih v Lj.

Seveda. S tem jih bodo ne samo spodbudili k vpisu v vrtcih v kraju stalnega bivališča, temveč tudi k dejanski ureditvi bivališča (ker veliko preveč ljudi ne živi tam, kjer so prijavljeni). Dve muhi na en mah, torej.


Pa saj ti zacasno bivalisce v LJ tudi prej ni pomagalo. Dobil si tocke samo, ce si imel stalno bivalisce prijavljeno v LJ. Zato pravim, da ni razlike.

Mateyka, poisci telefonsko od  Oddelka za predšolsko vzgojo in izobraževanje MOL.




Cveta28 -> RE: Novi kriteriji za sprejem v lj. vrtce (8.2.2010 19:46:57)

Jaz sem na MOL že pisala mejl ampak še nobenega odgovora (ga tudi ne pričakujem [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]), ker so me novi kriteriji ful pojezili. In sicer:
- s partnerjem dejansko živiva pri njegovih starših, partner ima stalno prebivališče v LJ že več kot 30 let, jaz pa živim pri njih že več kot 2 leti (uradno tam nimam niti začasnega prebivališča) - NE dobiva dodatnih točk za stalnost bivanja, dobi pa jih par, ki se je v MOL preselil pred 2 letoma [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley13.gif[/image]
- hčerko sva dobila aprila 2009 in je zato tudi po teoriji nisva mogla vpisati in s tem priti na čakalno listo za tekoče šolsko leto - otroci rojeni 31.3.2009 bodo zato avtomatično imeli 10 točk prednosti pred nami [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]
- verjeten scenarij - naslednje leto vrtca NE bomo dobili, ker bodo imeli prednost otroci obeh ljubljanskih staršev in bodo za celo leto mlajši od najine hčerke
Pa valda, da me takšne stvari pogrejejo! Se strinjam, da morajo zadevico vpisov nekako urediti ampak od kje jim logika, da npr. pari, ki se preselijo iz drugih občin (MB, GO, MS) zaradi službe, si tukaj najamejo stanovanje (ne morejo imeti stalnega prebivališča), živijo v MOL že več kot 5 let, dobijo otročička in ga NE morejo vpisati v vrtec? [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/hudicek1.gif[/image] HALOOOOOOO!!!!




gajči -> RE: Novi kriteriji za sprejem v lj. vrtce (9.2.2010 13:25:37)

Kako pa je s tistimi 10 točkami, ki jih dobiš, ker si od lani na čakalni listi? Recimo, da si se lani prijavil samo v en vrtec in si na čakalni listi. A potem teh 10 točk velja zdaj kamorkoli se prijaviš ali samo za isti vrtec?





Stran: [1] 2 3 4 5   Naslednja stran >   >>