Odvajanje od plenic (Polna verzija)

Forum >> [Otrok] >> Otroci



Sporočilo


barni -> Odvajanje od plenic (23.3.2010 16:38:37)

Malo nizje sem zacelo temo odvajanje od plenic in da se bom tega lotila poleti...jaz obracam, zivljenje obrne.

Nasa deklica (2,4) se je med vikendom odlocila, da bo brez plenicke (ima jo se za spanje). In sem rekla, ok poskusimo.

Seveda nesrec ni malo, ji uide, zna pa tudi ze povedati vnaprej ali pa ji uide in potem zadrzi do stranisca in se v stranisce polula do konca. Lula na straniscu.

Tudi v vrtcu sem prosila za sodelovanje, vendar sem danes ko sem prisla ponjo videla, daima plenicko.  To mi je povedala tudi vzgojiteljica, ker se je menda v zadnji uri polulala 4x. Pravi tudi, da ji ne pove kdaj jo lulat.

Meni se zdijo te zadeve cisto normalne, ker po dveh dneh verjetno otrok se ni sposoben vnaprej povedati kdaj ga lulat in mu pac uide. Ona pa mi pravi, daji ni problem preblacit, samo da ne ve kaj ima otrok od tega. VErjetno mi je hotela namignit, da otrok se ni zrel za to.

Jaz pa berem to temo in vidim, da ima nas trok veliko znakov, ki kazejo na to, da je pripravljena. Morda pa si res samo domisljam. Sama se zdaj nikoli ne bi odlocila za to, ce mi ne bi sama od sebe rekla, da bi bila rada brez plenicke in da bi imela hlacke.

Ali mislite, da naj vztrajam ali naj pustim, ker res se ni dovolj zrela? Sprasujem se, kako bo cez pole leta npr. a potem bo pa kar iz danes na jutri hodila na WC kot odrasli in se ne bo nikoli polulala v hlace?

Kaj menite? Mene je precej zmotilo, da so ji dali plenicko gor. Jutri bi rada rekla, da zelim da je brez plenicke, tudi ce se polula. Tudi za na sprehod ji dajejo plenicko gor. A ma to potem sploh smisel? Samo begamo jo. Tako se ze ne bo naucila biti brez.

Tako sem bila optimisticna, zdaj pa takole. REs sem pricakovala vec sodelovanja tudi v vrtcu, samo ocitno temu ni tako. Pa nic ne recem, daje slaba in se bom ze pogovorila z njo, samo ne vem ali naj vztrajam ali ne? Kaksne so vase izkusnje?

Hvala vsem za konstruktivne odgovore.




Najaa -> RE: Odvajanje od plenic (23.3.2010 17:05:21)

Naša je bila stara okol 2,5 leti, ko smo začeli z odvajanjem, bilo je na začetku lanskega poletja in moram rečt, da sta bili pomočnica in vzg. zelo pripravljeni pomagat. Sam za preoblečt smo moral met dosti s sabo. Je pa res, da se ni tolkokrat polulala, pa tudi skoz sta jo vozili na wc. Tudi pri spanju ji je nista dali plenice in mislim, da sta dosti pripomogli h temu, da je bila ponoči praktično prej suha kakor podnevi.
Jaz bi vsekakor vztrajala, če se ti zdi, da je dosti zrela. Vsak otrok rabi čas in vsaj ene 14 dni bo pač tako. Pol pa vsak dan lažje.




sazi -> RE: Odvajanje od plenic (23.3.2010 17:31:18)

Jaz ne vidim bistvene razlike v tem, kaj ima na riti - spodnje hlačke ali plenico. Še vedno lahko pove, da jo lulat in gre. Tako je naš fant imel nekaj časa hlačne plenice in je lepo povedal, kdaj ga lulat, pa sem šla z njim in mu dala dol plenico kot hlače in potem nazaj gor - pač, dokler mu ni ušlo in tako naprej. Plenica je bila potem čedalje dlje suha. Je bil pa precej starejši pri tej proceduri - mislim, da 2 leti in 10 mesecev.




Anonimen -> RE: Odvajanje od plenic (23.3.2010 17:36:10)

Naš se je odločil, da bo brez pleničke, ko je bil star cca 18m, to je bilo lani aprila......in ker takrat še ni govoril (ampak res ni še nič govoril[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]) je to v vrtcu predstavljalo mal večji problem. Pač ga je bilo potrebno mal več opazovat, ker je pokazal tako, da se je z roko prijel za predel lulija (po moško[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]). No, ampak sta se vzgojiteljica in pomočnica kar hitro navadili na to njegovo kretnjo, tako da je šlo čez brez bp. Pa itak pri nas spomladi otroke v vrtcu itak probajo tut sami navadit na kahlico in vidijo, kdo je že pripravljen in kdo ne.


Moj nasvet: če se je deklica tako odločila, bi jaz vztajala pri bivanju v vrtcu brez plenice (ne vem zakaj bi jo begali s tem, da doma ni plenice, v vrtcu pa je[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]). Pa sej je vzgojiteljica sama rekla, da ji ni problem otroka preoblačit (kar jaz sicer najbolj ne verjamem).




nananaja -> RE: Odvajanje od plenic (23.3.2010 21:28:40)

če je malčica sama želela definitivno vztrajaj. eni pač radi komentirajo v smislu, kaj ima otrok od tega... in kaj ima od tega, če mu daš plenico, čeprav sam želi bit brez.
enkrat plenica ja, drugič ne, to ne zbega ravno vsakega. se pa lahko z malčico tudi malo pogovarjaš o tem, da mora lulat na stranišče, če želi bit suha, pa kak junak iz knjigice lahko pove za na kahlico... moja je stara 2leti in pol, pa danes ni hotela pred spanjem oblečt pižame in it lulat. pa sva brali knjigo Lili gre spat, kjer si lili narobej obleče pižamo, pa sem potem še dodala, da gre lili tudi na kahlico, ker nima plenice, pa je potem prosila za kahlico.

moja je sicer pokazala za lulat (govorila še ni), ko je še redno nosila plenico, a sem ji jo ukinila pri letu in 9m, ker je postala lena in je šla lulat na kahlo vedno manjkrat. so se dogajale nesreče, sploh v druščini, kolega je celo rekel, da je premajhna, ker se je v enem popoldnevu polulala dvakrat, prej pa se že cel mesec ni.




tabi -> RE: Odvajanje od plenic (23.3.2010 21:44:12)

moja pupa se je tudi pred 1,5mes.(stara2,4)odločila kr brez pleničke.Pa sem se v vrtcu lepo zmenila da ji ne dajejo več pleničk,ampak naj imajo možnost da gre prostovoljno na kahlico[sm=smiley1.gif]in je mala lepo sama hodila na kahlico,brez da bi kej govorila vzgojiteljicam pa tudi one jo niso nič silile.In pupa zdaj v tem mesecu in pol nevem če je bila 3x polulana[sm=bravo.gif]
Če ti doma lepo hodi na kahljico,bi moglo tudi v vrtcu bit ok,samo vstrajaj,sploh če mala tako želi.
meni je pri tavečjem takrat 2,4mes.starem falotu vzgojiteljica rekla da bolje da ima še pleničko ker njej se ne da non stop preoblačit otročkov(takrat so se eni trije odvajali)ker so itak še v jaslih in zato jih tudi plačujem[sm=zmeden.gif]pa sem šla kr lepo do vodje ji povedala in zadeva je bila rešena[sm=smiley1.gif]




Nika v službi -> RE: Odvajanje od plenic (24.3.2010 8:37:05)

Jaz bi tudi rekla, da ne obupaj prezgodaj. Pri nas je bilo lažje, ker se je odvajala poleti, ko smo bili na dopustu in smo sami preživeli tisti prvi kritični teden. Naša je bila stara 2 leti in 9 mesecev, odvadila se je ekspresno hitro, v roku 14 dni in to istočasno podnevi in ponoči. Je tudi sama vztrajala, da noče več plenice gor in je seveda nisem silila. Je pač pomenilo z naše strani nekaj več telovadbe ponoči, ker se je nekajkrat polula v posteljo, ampak pač temu se ni moč izogniti. Pač pripraviš nekaj več podlog, pa posteljnine, se psihično pripraviš, da bo treba nekaj tednov potrpeti in je.

Pomeni se v vrtcu in prosi, da jo večkrat spomnejo na lulanje, pri nas je bilo to odločilnega pomena. Da smo jo večkrat vprašali, če jo mogoče kaj tišči. V začetku namreč še ni imela dobrega občutka, kdaj je potrebno lulat in je ponavadi povedala prepozno, potem pa ni mogla zdržati do stranišča.




barni -> RE: Odvajanje od plenic (24.3.2010 8:53:23)

Sem se enkrat prosila v vrtcu, ce bi bili pripravljeni sodelovati z nami, glede na to, da je to zelja otroka in da so ji hlacke cisto ok.

Bomo videli, kako bomo uspesni. Verjamem, da je pri vec otrocih v skupini naporno ves cas menjavati oblacila, samo sem se res postrudila, da bi jim kar najbolj olajsala, da ji res zamenjajo samo hlacke in pajkice, dala sem cel kup ovblacil v ruzak, vse lepo porazdelila...upam, da bo slo.

Najbolj me je v dvome spravilo zato, ker verjetno nasa ni prvi otrok, ki se odvaja v vrtcu pa mi ni jasno a so se drugo potem kar cez noc odvadili in so vedno takoj vnaprej povedali, da jih lulat in jih ni bilo nikoli treba preoblect? Nekako si mislim, da so pac profesionalke, saj delajo v vrtcu ne? In potem hitro pride dvom, saj sama prvic odvajam otroka od plenice in ne vem tocno kako to gre. Sem pa pricakovala, da bo trajalo vsaj kake 10 dni, da bo vec ali manj suha. Morda sem se motila in bi to moralo iti hitreje?

Mah, upam, da bodo sedaj ko smo se enkrat rekli malo bolj vztrajne tudi v vrtcu. Jaz sem tudi hotela odvajati poleti, ko bi bili doma, samo me je pac pupa prehitela, kaj cem. Pa sem pac izkoristila. Upam, da ne delam narobe.




Anonimen -> RE: Odvajanje od plenic (24.3.2010 8:57:14)

Jaz ne vidim bistvene razlike v tem, kaj ima na riti - spodnje hlačke ali plenico. Še vedno lahko pove, da jo lulat in gre.


Jaz pa mislim da je bistvena razlika. Ker otrok če ima plenico gor ne čuti da je polulan.
Če pogledam svojega otroka - dokler je imela plenico gor, ni nikoli povedala da jo lulat.
Čim smo plenico vzel, pa hlačke dal gor, je čez dva dni že povedala, da mora lulat.
Tko da... močno dvomim da bi bilo to naklučje.

Poleg tega se pa tudi velikokrat vprašam - zakaj smo mi starejša generacija, ki še nismo imeli pampersk,
začeli mnogo prej hoditi na wc kot današnji otroci...

In naj mi še tako govorijo - od pediatra - pa do ne vem koga še - da ko bo otrok zrel za to, bo že začel
prostiti na wc. Ja pa kaj še. Lari fari. To je samo potuha otroku.

Če zna vse povedati, kdaj je lačen, kdaj je zaspan itd... Lahko tudi to pove.
Pa ne zdaj rečt da ne čuti... Seveda ne. Dokler bo imel pampers na riti, seveda ne bo čutil - LOGIČNO.

Sem sprobala na svoji. Dokler je imela plenico gor, sploh ni vedla da lula. Ko sem plenico vzela stran, pa se je parkrat polulala, je prekleto dobro vedela kdaj teče po nogah.. In čez par dni smo bili brez plenice.

tako da... draga moja Barni... Vztrajaj. Samo to ti rečem. Pa magar vzami par dni dopusta - ti garantiram da bo malček v enem tednu skužil.




barni -> RE: Odvajanje od plenic (24.3.2010 9:04:47)

TEdy, tudi o dopustu sem razmisljala. Morda ga bom res vzela, ce bo v vrtcu tak problem.

Hvala vsem za podporo. Ze to je dobro vedeti, da ne brcam v temo in vztrajam na necem, kar nima prihodnosti!




mateja8 -> RE: Odvajanje od plenic (24.3.2010 9:15:50)

lahko še jaz povem svojo izkušnjo.
Sina sem zečela odvajati pri 1letu in 8 mesecih. Konec maja sva začela s hlačkami. Njemu je bilo silno zanimivo, da si je sam lahko hlačke odmaknil in lulal. To je delal za vsakih par kapljic posebej. Zunaj je lulal vse povsod, notri pa v WC se mu je pa tudi zgodilo da se je polulal - normalno. Tako sva bla kakih 14 dni potem pa sva probala spanje brez pleničke. Najprej podnevi in je bil suh. Pa sva bla spet kake 14 dni tako. Na vrsti pa je blo nočno spanje. Brez pleničke sem ga dala spat in ga po štiri ali petih urah zbudila in ga nesla na WC. Tam se je lepo polulal in šel nazaj spat. Uro do bujenja sem počasi povečevala in kmalu je bil tudi ponoči suh. Seveda pa se vmes kar nekajkrat zgodi, da se je polulal. Prej ko je bil star 2 leti je bil brez plenic.




živa -> RE: Odvajanje od plenic (24.3.2010 9:56:19)

barni, zato smo pisale, da je odvajanje veliiiko lažje, če imaš dopust. Ampak ti kar vztrajaj v vrtcu, pa čez vikend bo morda začela hitreje reagirati in tudi v vrtcu ne bo toliko težav. Držim pesti.

Lp,

živa






sazi -> RE: Odvajanje od plenic (24.3.2010 10:32:14)

IZVIRNO SPOROČILO: tedy

Jaz ne vidim bistvene razlike v tem, kaj ima na riti - spodnje hlačke ali plenico. Še vedno lahko pove, da jo lulat in gre.


Jaz pa mislim da je bistvena razlika. Ker otrok če ima plenico gor ne čuti da je polulan.
Če pogledam svojega otroka - dokler je imela plenico gor, ni nikoli povedala da jo lulat.
Čim smo plenico vzel, pa hlačke dal gor, je čez dva dni že povedala, da mora lulat.
Tko da... močno dvomim da bi bilo to naklučje.
Poleg tega se pa tudi velikokrat vprašam - zakaj smo mi starejša generacija, ki še nismo imeli pampersk,
začeli mnogo prej hoditi na wc kot današnji otroci...

In naj mi še tako govorijo - od pediatra - pa do ne vem koga še - da ko bo otrok zrel za to, bo že začel
prostiti na wc. Ja pa kaj še. Lari fari. To je samo potuha otroku.

Če zna vse povedati, kdaj je lačen, kdaj je zaspan itd... Lahko tudi to pove.
Pa ne zdaj rečt da ne čuti... Seveda ne. Dokler bo imel pampers na riti, seveda ne bo čutil - LOGIČNO.

Sem sprobala na svoji. Dokler je imela plenico gor, sploh ni vedla da lula. Ko sem plenico vzela stran, pa se je parkrat polulala, je prekleto dobro vedela kdaj teče po nogah.. In čez par dni smo bili brez plenice.

tako da... draga moja Barni... Vztrajaj. Samo to ti rečem. Pa magar vzami par dni dopusta - ti garantiram da bo malček v enem tednu skužil.

Tedy, po večini ti dam prav. In naj Barni kar vztraja.
Ti si pisala iz svojih izkušenj, jaz pa iz svojih. Sinko je imel hlačne plenice in je lepo povedal za lulat. Kmalu je bila plenica popolnoma suha cel dan - ponoči pa itak že dolgo prej.




Anonimen -> RE: Odvajanje od plenic (24.3.2010 10:34:08)

A ni fora pri teh hlačnih pleničkah, da otrok čuti mokroto?




živa -> RE: Odvajanje od plenic (24.3.2010 11:52:11)

tedy, mislim, da je sazi imela pamperske (ali kako drugo firmo plenic za enkratno uporabo), ki so narejene kot hlačke in se jih tako tudi dol potegne (nimajo pri straneh trakcev). Recimo nekaj takega:

http://www.lovecnacene.si/upload%2Fproducts%2F2671%2F3%2F107133.jpg

Lp,

živa




mkbk -> RE: Odvajanje od plenic (24.3.2010 14:10:30)

Eno vpr. A potem po tej logiki naš kaže da ga lulat, ko se občasno nekaj kremži in prime za plenico?  [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley25.gif[/image]

Samo na kahlo se niti slučajno noče vsest. V našem vrtcu pa nisem vidla, da bi jih kaj dajali na kahlice, pa je v skupini 1-3, star bo 19 m, govori pa ne kaj preveč še.




sazi -> RE: Odvajanje od plenic (24.3.2010 20:06:07)


IZVIRNO SPOROČILO: živa

tedy, mislim, da je sazi imela pamperske (ali kako drugo firmo plenic za enkratno uporabo), ki so narejene kot hlačke in se jih tako tudi dol potegne (nimajo pri straneh trakcev). Recimo nekaj takega:

http://www.lovecnacene.si/upload%2Fproducts%2F2671%2F3%2F107133.jpg

Lp,

živa


ja, mi smo imeli hlačne plenice ala pampers - torej običajne plenice, le da si jih lažje potegnil dol, da je šel otrok lulat, potem pa nazaj gor




zmajaz -> RE: Odvajanje od plenic (24.3.2010 21:47:30)


IZVIRNO SPOROČILO: barni
TEdy, tudi o dopustu sem razmisljala. Morda ga bom res vzela, ce bo v vrtcu tak problem.
Hvala vsem za podporo. Ze to je dobro vedeti, da ne brcam v temo in vztrajam na necem, kar nima prihodnosti!

Ti kar vztrajaj - če je mala sama pokazala voljo. Našo smo odvajali pri 22 mesecih, je pa "šele" 10. dan odvajanja prvič pravočasno povedala, da jo lulat, je pa bilo tudi po tem še kar nekaj "nesreč". Pravzaprav se še zdaj po skoraj 5 mesecih zgodi kakšna - čeprav sumim, da se zadnje čase tu in tam prav namerno polula, ker išče pozornost in ker ji je všeč, ko vidi, da previjamo mlajšega bratca. [sm=zmeden.gif] Da je povsem sposobna kontrolirati mehur pa vem zlasti po tem, da se še NIKOLI (res niti 1x samkrat) ni polulala v hlačke, ko smo bli kje od doma - to naredi samo doma.
So res tudi taki, ki so povsem suhi že po nekaj dneh - ampak to so v večini primerov že malo starejši otroci (tam proti tretjemu letu ali čez), le izjemoma taki v starosti okoli 2 let. Znanec se rad pohvali, da se njihov otrok sploh ni nikoli polulal v hlače, ko so dali stran plenico - pri tem, pa "pozabi" povedati, da je bil ta otrok star že krepko preko 3 leta.




liliana -> RE: Odvajanje od plenic (25.3.2010 10:42:13)

Znanec se rad pohvali, da se njihov otrok sploh ni nikoli polulal v hlače, ko so dali stran plenico - pri tem, pa "pozabi" povedati, da je bil ta otrok star že krepko preko 3 leta.


Zakaj pa bi to moral povedati.....da je otrok bil star krepko čez tri leta......[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]

meni se zdi nekako logično, da se otrok "odvaja" od plenice pri 15 mesecih dalj časa kot pri dveh letih in pol ali pa ko je star 3 leta in pol.......




zmajaz -> RE: Odvajanje od plenic (25.3.2010 10:57:57)


IZVIRNO SPOROČILO: liliana
Zakaj pa bi to moral povedati.....da je otrok bil star krepko čez tri leta......[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]

Ah to sem napisala samo zato, ker smo se, ko smo našo začeli odvajati, pogovarjali, kako ji še tu in tam uide, pa se je tako pohvalil češ, da njihov fant se pa ni nobenkrat polulal, ko so dali plenice stran - kot da tista precejšnja razlika v starosti sploh ne igra nobene vloge. [sm=smiley1.gif]




r1ta -> RE: Odvajanje od plenic (25.3.2010 11:16:34)

Vztrajaj! Tudi v vrtcu!

Tudi moja deklica se je pri 2,4 sama odločila, da ne bi imela več pleničke in se je tudi zgodilo, da je bila mokra, pa sem jo preoblekla. Trajalo bo nekaj časa, da bo znala sama prav čas povedati, toda pri nas je bila popolnoma suha v 14 dneh in je vsakič povedala. Za ponoči se je pa že pred tem zbujala s suho pleničko, tako da sva tudi ponoči ukinili pleničko.




barni -> RE: Odvajanje od plenic (26.3.2010 7:52:16)

No takole, mi vztrajamo, morda bodo kmalu vidni prvi rezultati...upam, da ne bo treba nazaj na plenico.

Me pa zanima naslednje; ali so vasi malcki kaj spremenili razpolozenje v teh dneh? V vrtcu mi tudi pravijo, da se jim zdi, da ji je nerodno povedati, da jo lulat in da morda zadrzuje. Mah podpora pa taka, ko se ze sama sprasujem tisoc in eno stvar.
Vsaj sprejeli so mojo zeljo, da vztrajamo se malo. Hvala bogu bo vikend in upam, da bo potem bolje.

Cudno mi je samo, ker se mi zdi veliko bolj obcutljiva, hitreje je uzaljena, bolj je sitna...morda samo sovpada kaksnoobdobje ne vem, zato vas prosim za vase izkusnje.

Mislim si, da je to psiholosko kar velik korak za otroka, da je brez plenick, da neha lulat v hlacke, da gre na stranisce in da prej pove, da ga lulat...tako da bi morebiti se znalo tole odraziti tudi na vedenju?

Mah, upam, da delam prav.




Anonimen -> RE: Odvajanje od plenic (26.3.2010 13:43:48)

Ja mi smo imeli malo težav s kakanjem...
Prvih 14 dni ni šlo pa ni šlo... Ne na kahlico, ne na wc..
Nato sem ji dala pleničko nazaj, da bi se vsaj v pleničko pokakala..
Pa tud v pleničko ni... Ker že 8 dni ni šla na blato,
trebušček je mela pa že kar precej napihnjen (prej je običajno
hodila vsak dan), sem ji dala odvajalo. No potem pa končno! [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]
Potem je kakala nekako na tri dni... Zdaj pa, ko se je navadila -
vsak dan spet [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image]

Aja, drugače pa kakšnih "čustvenih" sprememb nisem opazila.

Res smo pa gledali, da je nismo kregali če se je zgodila nesreča,
pa nič je nismo silili... Ko pa ji je uspelo lulati na kahlico oz. ko je povedala
da jo lulat - tudi če je povedala prepozno in ji je že ušlo -  smo jo na veliko
zasuli s pohvalami.




barni -> RE: Odvajanje od plenic (29.3.2010 14:06:46)

Eno dodatno vprasanje; tiste ki imate puncke, kako to izvajate v naravi? Namrec midve morava se natrenirati, ker mala zdaj ze pove da jo lulat, pa greva zalit drevo, pa zalijeva mene ali pa njo po nogah, hlacah...

Jo drzim, samo ocitno gre to vse malo po svoje. Moram se grif dobit vem, samo mi je tut kolegica rekla, da ma kar problem s tem. Zanc sva sli na WC javni, pa sem jo drzala nad WCjem, pa je slo precej mimo[sm=zmeden.gif]




liliana -> RE: Odvajanje od plenic (29.3.2010 14:28:53)

V naravi sem jo slekla.....zdaj se že sama sleče......je počepnila in se polulala....pač malo hlačke in hlače vstran držiš......ko je bila manjša, se ni pretirano po oblačilih polulala....to počne zdaj, ko je že "večja" in želi vse sama in ne smem pomagati, ker bo ona sama.....[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

Na javnih wcjih je pa nikoli nesm v luftu držala......sem na školjko pač wc papir naložila in se je vsedla na papir.....




Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>