RE: Prvošolčki 2013 (Polna verzija)

Forum >> [Otrok] >> Od šolarčka do šolarjaSporočilo


Najaa -> RE: Prvošolčki 2013 (14.2.2013 8:52:59)

Naša se je šla včeraj vpisat v šolo. Dobesedno vse se je sama zmenila s teto. [sm=smiley36.gif] Iz katerega vrtca je, s katero prijateljico bi rada bila v šoli... jaz sem sam podpisala na koncu.

Glede prevoza, pri nas je organiziran avtobus, s katerim se lahko peljejo seveda tudi prvošolčki. Do postaje jih pripeljejo starši, pred šolo jih prevzamejo učiteljice, nazaj pa obratno.
petea -> RE: Prvošolčki 2013 (14.2.2013 10:42:39)

Hvala za te informacije!
Moram skušati doseči to tudi pri nas, saj nas drugače čaka vsaj 8 dodatnih kilometrov vsakodnevne poti naslednja tri leta, ko imamo prvošolce, če bodo otroci obiskovali podružnično šolo, kamor spadajo glede na šolski okoliš.
SU -> RE: Prvošolčki 2013 (15.2.2013 8:39:59)

petea, tudi pri nas se prvošolsci lahko vozijo s kombijem v šolo in domov. Prej morajo starši podpisat soglasje. Potem pa z njimi pač počakati na postaji, da vstopijo v kombi in jih, ko pridejo nazaj čakat. Če je otrok oddaljen od šole določeno št. km, mu pripada organiziran prevoz v šolo (pri nas upoštevajo to tudi pri prvošolcih, če ne gre drugače). Lp
petea -> RE: Prvošolčki 2013 (15.2.2013 9:23:18)

V šoli pravijo, da se prvošolci ne morejo peljati s kombijem, ker gor poleg šoferja ni druge odrasle osebe, tako da ni zagotovljenega spremstva.Je pri vas, pri katerih lahko gredo prvošolci na organiziran prevoz, poleg šoferja v vozilu še kakšen spremljevalec?
SU -> RE: Prvošolčki 2013 (25.2.2013 10:27:34)

pri nas je v vozilu le šofer. saj starši oddajo in prevzamejo otroka na avtobusni postaji. lp
Najaa -> RE: Prvošolčki 2013 (27.2.2013 8:55:22)

Pri nas tudi ni druge odrasle osebe. Je pa kratka razdalja, ne vem če je 2 km.
alina3 -> RE: Prvošolčki 2013 (27.2.2013 11:57:09)

Tudi bi bomo jeseni imeli prvošolca. V začetku februarja smo ga vpisali v šolo, zaenkrat v podružnično. Ima kdo izkušnje s kombiniranimi razredi? Kako poteka pouk, v kakšnem obsegu je prisotna druga učiteljica oz. učitelj, sta dve učiteljici zgolj pri temeljnih predmetih? Žal nam svetovalka ob vpisu na ta vprašanja ni znala odgovoriti, ker se baje razpored in predviden obseg prisotnosti kadra izračuna po dokončnem znanem številu vpisanih otrok. Roditeljski sestanek, kjer nam bodo pojasnjena tudi takšna vprašanja, naj bi imeli spomladi, v maju. Takrat naj bi imeli možnost prepisa otroka na drugo šolo.

petea -> RE: Prvošolčki 2013 (27.2.2013 19:29:43)


IZVIRNO SPOROČILO: alina3
Roditeljski sestanek, kjer nam bodo pojasnjena tudi takšna vprašanja, naj bi imeli spomladi, v maju. Takrat naj bi imeli možnost prepisa otroka na drugo šolo.Kakšno zvezo pa ima roditeljski sestanek z možnostjo prepisa otroka na drugo šolo?
Kolikor mi je znano, lahko bilokdaj vpišeš otroka v drugo šolo (ki še ima prosta mesta), matično šolo pa obvestiš glede spremembe.


Glede kombiniranih oddelkov nimam izkušenj.
alina3 -> RE: Prvošolčki 2013 (28.2.2013 7:32:51)

Na roditeljskem sestanku naj bi bila pojasnjena vprašanja, od katerih je odvisno tudi to, ali bo posamezni otrok ostal vpisan v podružnično šolo ali ne.
Najaa -> RE: Prvošolčki 2013 (1.3.2013 12:09:40)

Pri nas je glede prepisa na drugo šolo tako, da v roku 14 dni po vpisu v šolo starši dajo prošnjo na željeno šolo za prepis. In potem dalje to orejata šoli med sabo.
petea -> RE: Prvošolčki 2013 (1.3.2013 12:36:18)


IZVIRNO SPOROČILO: alina3

Na roditeljskem sestanku naj bi bila pojasnjena vprašanja, od katerih je odvisno tudi to, ali bo posamezni otrok ostal vpisan v podružnično šolo ali ne.
Tega pa najbolj ne razumem - za kakšna vprašanja gre to?
A glede dejavnosti, velikosti oddelkov? Kaj drugega?

Pri nas je bilo na informativnem sestanku razloženo takole:
otroka se vpiše v šolo, ki je določena glede na šolski okoliš, nato (oz. hkrati) pa starši lahko podajo zahtevo po prepisu na drugo šolo (kamor sodi tudi npr. želja po centralni namesto po podružnični šoli), če želijo, da otrok obiskuje šolo drugje.
Zahteve po prepisu ne rabijo pojasnjevati, ali bodo otroka sprejeli na željeno šolo, pa je odvisno samo od te šole, saj lahko po vpisu svojih otrok, ki jih je dolžna sprejeti, zapolni morebitna prosta mesta z interesenti od drugod.


alina3, glede na to, da je rok za zahtevo za prepis 15 dni od zaključka vpisa, ali ne bo potem nemogoče spremeniti izbire želene šole?
Paštetka -> RE: Prvošolčki 2013 (1.3.2013 13:09:47)

Tako je ja, kot pravita Najaa in petea.

Najprej obvezno vpis na podružnično. Mi smo že tam na vpisu rekli, da jo bomo vpisali na drugo. Potem na podružnični takoj javijo naprej.
Potem sem pa šla na drugi dan vpisat otroka na željeno šolo. Tam sem izpolnila prošnjo za prepis in vpis. Žal je pri nas tako, da je na drugi šoli velik naval in moraš biti hiter, ker so mesta hitro polna, in potem ni vpis več mogoč na željeno šolo.
komarka -> RE: Prvošolčki 2013 (26.3.2013 12:07:23)

Mene pa zanima kakšni so vaši razlogi za vpis na drugo šolo. Kakšne kriterije imate pri izbiri?
SU -> RE: Prvošolčki 2013 (13.5.2013 14:01:54)

alina3, prisotnost druge učiteljice pri pouku oz. vzgojiteljice je odvisen od št. otrok v razredu... z ministrstva določijo ali oddelku pripada dodatna oseba v razredu ali ne.
sama delam v šolstvu in sem polovico ur prisotna na podružničnih šolah, kjer poteka pouk v kombiniranih oddelkih... v eni je 2. in 3. razred skupaj, v drugi sta 1. in 2. razred skupaj...
pouk poteka prou fino. otročki se morajo navaditi, da kakšno stvar naredijo sami, kar je pozitivno-samostojnost, navajanje na šolsko delo... prav tako tisti, ki dosti hitro naredijo zahtevano, dosti odnesejo tudi od naslednjega razreda, ko poslušajo, kaj oni delajo. starejši pa se tudi počutijo fino, saj lahko mlajšim kaj razložijo, jim kaj pokažejo, jih kaj naučijo...
v razredu je cca. 10 otrok... ne skrbi. učiteljica jih bo še poštimala, posebej, če je že vajena imet kombiniran oddelek.
petea -> RE: Prvošolčki 2013 (13.5.2013 14:10:51)

Če katero zanima:
v trgovinah Leonardo imajo akcijske cene šolskih torb.
LuLu -> RE: Prvošolčki 2013 (13.5.2013 14:26:00)

IZVIRNO SPOROČILO: kalbo

IZVIRNO SPOROČILO: LuLu

IZVIRNO SPOROČILO: Najaa

Še v to se nisem poglobila, kakšna torba je najboljša. Je treba gledat na kaj posebnega? Joj, če se spomnem moje prve šolske torbice... ni ustrezala nobenemu kriteriju, ki zdej vladajo med torbami. [sm=smiley36.gif]
Glede na zgodbe, ki sem jih slišala in vidla ljudi na cesti... ti iz srca priporočam torbo, ki bo imela kolesa, da lahko en ubogi prvošolček še sam kaj vleče za sabo. Ker drugače ti ne gine, da jo boš ti morala nosit. Jih pa tak nabašejo, da meni še ni jasno to. Bo kmalu... [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

Jest ti pa iz izkušenj povem, da otrok torbe s kolesi niti pod razno ne rabi.

Hvala za info, ampak tu bolj Najoo zezam, da bo njej prav prišla torba s koleščki, da je ne bo rabla nosit [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

...

jaz sem bom v nakup spravla čez poletje. Mi čisto pokvari dogoodek, če bom pol leta prej kupovala stvari. Naj bo to en poseben dan, dete bo zraven in naj se že v zraku čuti bližajoče se šolsko leto. No, vsaj meni je tak boljše. Pa tudi, če bi zdaj pubec imela torbo, bogve zakaj bi jo uporabljal, z malo nesreče se lahko tudi uniči do septembra [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]
RAKICA1 -> RE: Prvošolčki 2013 (31.5.2013 12:00:28)

Lulu nič bat so sedaj torbe tako dobro narejene ,da se nebo nič strgalo[sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif] če moji niso potem tud tvoji nebodo[sm=bravo.gif][sm=bravo.gif].
No mi imamo tudi prevoz šolski tako ,da je prav fajn pa še dva gresta v šolo tako, da nebo potrebno tudi z njo na avtobusno hoditi bo vedno imela dobro spremstvo in varno[sm=bravo.gif][sm=bravo.gif][sm=bravo.gif][sm=bravo.gif][sm=bravo.gif]
petea -> RE: Prvošolčki 2013 (12.8.2013 20:09:24)

Malo oživljam temo:
Starši, ki še niste izpisali otrok iz vrtca, morate to narediti do 15. 8., drugače boste dobili še položnico za oskrbnino za september.
liliana -> RE: Prvošolčki 2013 (12.8.2013 23:11:28)


IZVIRNO SPOROČILO: petea

Malo oživljam temo:
Starši, ki še niste izpisali otrok iz vrtca, morate to narediti do 15. 8., drugače boste dobili še položnico za oskrbnino za september.


Prvič slišim, da je treba otroka pred vstopom v šolo še posebej izpisati....kot da vrtec nima tega podatka, kateri otroci gredo v šolo.....in logično je, da če otrok gre v šolo, ne more iti v vrtec......

Še bolj neumno pa se mi zdi, da ti bo vrtec kar tako zaračunal oskrbnino za otroka za mesec september, čeprav že v vrtcu vsaj pol leta vedo, da tvoj otrok gre v šolo......svašta, kaj se gremo.......
petea -> RE: Prvošolčki 2013 (13.8.2013 0:09:03)

Liliana,
prilepljam povezavo s spletne strani vrtca iz tvoje bližine;

tam nekje na sredi strani imaš navedeno:

''Kadar starši otroka izpišete iz vrtca, morate izpolniti IZPISNICO, ki jo dobite pri vzgojiteljici/ju oz. pri pomočnici ravnateljice. Oddati jo je potrebno vsaj 7 dni pred želenim datumom izpisa. Otroka je potrebno izpisati tudi pred odhodom v šolo.''Sedaj sem malo prebrskala splet glede teh odjav, saj sem bila prepričana, da je rok povsod enoten, a očitno ni.  
Pri nas namreč velja, da ga je potrebno izpisati vsaj 15 dni prej.
V vrtcu iz povezave je dovolj 7 dni prej. Našla pa sem tudi (več) primerov, kjer mora biti izpis opravljen vsaj 30 dni prej.
petea -> RE: Prvošolčki 2013 (13.8.2013 0:27:22)

IZVIRNO SPOROČILO: liliana
Prvič slišim, da je treba otroka pred vstopom v šolo še posebej izpisati....kot da vrtec nima tega podatka, kateri otroci gredo v šolo.....in logično je, da če otrok gre v šolo, ne more iti v vrtec......


hja, ljuba birokracija [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]
očitno sistemu to ni logično; morda je problem predvsem zaradi otrok, ki imajo odloženo šolanje, in morajo starši zato uradno sporočiti vrtcu, kdaj dejansko otrok zaključi z vrtčevanjem


pri nas v vrtcu so nas na obveznost izpisa v spomladanskih mesecih opozorili vsaj dvakrat na srečanjih s starši


IZVIRNO SPOROČILO: liliana
Še bolj neumno pa se mi zdi, da ti bo vrtec kar tako zaračunal oskrbnino za otroka za mesec september, čeprav že v vrtcu vsaj pol leta vedo, da tvoj otrok gre v šolo......svašta, kaj se gremo.......


ker je otrok zaveden v (državnem računalniškem) sistemu evidenc otrok v vrtcih, ga brez izpisnice ne smejo izbrisati;
dokler pa je v evidenci vrtca, program avtomatično pripravi podatke za obračun, četudi je otrok že v šoli in tako obračunanih oskrbnin za čas, dokler ga starši niso pravočasno izpisali, (kao) ne morejo / ne smejo stornirati 
Najaa -> RE: Prvošolčki 2013 (13.8.2013 7:11:44)

Ma to je po celi državo različno. Za prekmurske vrtce je že znano, da otrok ni treba izpisovat, niti rezervacij ni treba delat za čez poletje ipd. Različno je. Pri nas (Lj) je tudi treba otroka izpisat 15 dni prej.

Kaj pa vloga za subvencijo šolske prehrane, ste jo že oddale?
liliana -> RE: Prvošolčki 2013 (13.8.2013 8:33:27)

IZVIRNO SPOROČILO: petea

Liliana,
prilepljam povezavo s spletne strani vrtca iz tvoje bližine;

tam nekje na sredi strani imaš navedeno:

''Kadar starši otroka izpišete iz vrtca, morate izpolniti IZPISNICO, ki jo dobite pri vzgojiteljici/ju oz. pri pomočnici ravnateljice. Oddati jo je potrebno vsaj 7 dni pred želenim datumom izpisa. Otroka je potrebno izpisati tudi pred odhodom v šolo.''Sedaj sem malo prebrskala splet glede teh odjav, saj sem bila prepričana, da je rok povsod enoten, a očitno ni.  
Pri nas namreč velja, da ga je potrebno izpisati vsaj 15 dni prej.
V vrtcu iz povezave je dovolj 7 dni prej. Našla pa sem tudi (več) primerov, kjer mora biti izpis opravljen vsaj 30 dni prej.


Pri nas izgleda velja avtomatizem in ti otroka avtomatsko izbrišejo iz državne računalniške evidence otrok v vrtcih, ker gre pač v šolo (itak pa je otrok že zaveden v državni računalniški evidenci, da je s 1.9. že vpisan v določeni šoli in ne more biti vpisan v šoli in v vrtcu istočasno).....

v našem vrtcu niti ne obstaja izpisnica, kjer bi bilo zapisano, da izpisuješ otroka zaradi vstopa v šolo......ampak zgolj izpisnica iz vrtca recimo zaradi selitve, prepisa v drugi vrtec itd....

Vsak vrtec ima izgleda svoj birokratski sistem.......in eni pač rabijo podpise za vse živo.....

liliana -> RE: Prvošolčki 2013 (13.8.2013 8:39:01)

IZVIRNO SPOROČILO: Najaa

Kaj pa vloga za subvencijo šolske prehrane, ste jo že oddale?


Ne....presegamo cenzus......
petea -> RE: Prvošolčki 2013 (13.8.2013 11:06:44)

IZVIRNO SPOROČILO: liliana

IZVIRNO SPOROČILO: Najaa

Kaj pa vloga za subvencijo šolske prehrane, ste jo že oddale?


Ne....presegamo cenzus......moraš pa CSD sporočiti spremembo, da gre otrok v šolo
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 2 [3] 4 5   Naslednja stran >   >>