RE: za tiste, ki imate otroke doma (Polna verzija)

Forum >> [Otrok] >> Vzgoja



Sporočilo


chezAnA -> RE: za tiste, ki imate otroke doma (14.6.2011 18:29:36)

mož je šel s tavečjima ven skupaj zbijat vrata za kurnik, zato imam malo časa[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
A poznate tole stran? Zame je bila danes totalno novo odkritje in zdaj se izgubljem v vseh linkih in idejah ... Uživam.

pinterest.com

Mislim, da bom link posredovala še na čvekanje v 3 dni, ker je reees fajni za vse. Ste že sprobale katero idejo z zgornjih linkov? Kako je bilo? Mi smo že barvali s frnikolami, delali leteče ribe, dorisovali noge, glavo in roke nalepljenim oblekicam iz blaga, imeli smo iskanje zaklada s slikovnimi namigi ...
Ko bom prišla do trgovine, bom kupila nekaj krem za britje in barvil za hrano, pa bomo ustavrjali s tem, kupila bom eno alu folijo za izdelavo rečne struge, po njej pa bomo spuščali ladjice, drug teden pa bomo izdelovali katapult iz škatle, dveh svinčnikov, gumice in pokrovčka ... Se že veselim




chezAnA -> RE: za tiste, ki imate otroke doma (12.7.2011 11:27:05)

Oj
Imam nekaj idej za preživljanje vročih dni.

http://shareandremember.blogspot.com/2011/06/ice-cube-painting-rainbows.html
http://www.ziggityzoom.com/activities.php?a=311
http://onecharmingparty.com/2011/03/23/water-party-sponge-ball-tutorial/

Sprobali smo že vodne bombice (zadnji link) in tamaladva sta kar vriskala od veselja. Še včeraj, ko se deževalo, sta se hotela igrati z njimi.
Imate tudi ve kakšno fajn idejo?




josephine27 -> RE: za tiste, ki imate otroke doma (4.8.2011 21:04:35)

Sami fajn predlogi [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image]

Meni je drugače všeč ta blog
http://mommyme-thewonderyears.blogspot.com/




Izabelina -> RE: za tiste, ki imate otroke doma (6.10.2011 21:39:43)

tile blogi so res zanimivi, samo so primerni za "malo starejše" otroke...

kaj počnete (ste počeli) z malimi starimi eno leto (in 14 dni)? midve sva danes presajali rože, v kopalnici se igrali z vodo in milom (in ena od naju je po končani igri tulila in se metala po tleh, ker je bilo očitno prehitro konec [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley29.gif[/image]  ) ... pa seveda knjigice in pesmice...

imate še kakšno idejo?




ronja -> RE: za tiste, ki imate otroke doma (10.10.2011 10:37:08)

Ja, jaz sem mela iste probleme - za tako male namreč ni skoraj nič! No, leta 2007 smo imeli srečo, da smo v p. dobili eno zelo fajn knijgico: Igre z dojenčkom - od rojstva do 1 leta (založba MK), ni taka moderna, ni na prvo žogo, ima pa ogromno idej not. Večina je res intuitivnih, ker pač s tako malim otrokom ne moreš delat toliko kot z velikim in jasno se večine potem že sam spomniš, ampak se pa vedno najde kaj, česar se človek ne bi sam spomnil. Vprašaj v knjižnici, se splača pogledat:). Vem, da je tvoje dete že 2 tedna starejše, ampak verjetno večina stvari še pride v poštev[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image].
Pri malih dojenčkih je vedno zanimivo raziskovanje čutov: torej poleg raznoraznih knijgic z različno teksturo, bo verjetno dete še bolj uživalo, če mu daš škatlo odrezkov od blaga (ja, je potem to za pospravit, nič ne rečem...[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image])- jaz mam tega precej, ker pač rada šivam, ampak kak košček se vedno najde - če pa tega nimaš, pa lahko daš v škatlo en kup manjših oblek - lahko njegovih premajhnih, pa tisto rokavico in nogavico, ki sta ostali brez para, vse, kar se uniči in strga (tega je pri malih otrocih precej[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image]) lahko razrežeš in daš manjši kos tja (ne premali, da ga ne pogoltne, seveda, samo da niso cele kavbojke, ker to bo za te male rokice pretežko).
potem majo radi košarice, ki jih raziskujejo - not lahko daš čisto običajne predmete: strože, cedila, večje kamne (zaobljene, da se ne ureže, pa v tem primeru bodi zraven, da si ga ne vrže na nogo), lahko narediš kroglice iz volne (klopko daj v najlkonko in operi na 95°C, da se sfilca, recimo.
Nori so tudi na ogledala - če imaš možnost dat kako ogledalo na njegovo višino - do that! Se ful radi gledajo - sebe in druge stvari.
Jasno, ne poznam otroka, ki ne bi bil pri teh mesecih navdušen nad vsem, kar ropoče - to je lahko tako enostavno kot kuhinjski lonec in dve kuhalnici. Če dodaš še par makaronov, bo pa še toliko bolj zabavno. Če se ti zdi to premalo, mu lahko narediš bobenček iz kasete za plenice (najdeš na mojem blogu, pod Ustvarjanje z otroki), to sem nesla potem tudi malim v vrtec (1. leto, ko je bila Lejla v vrtcu, pa jim je bilo baje zelo všeč[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]).
potem imaš kup tistih lončkov, ki jih zlagaš enega na drugega in enega v drugega, pa različne oblike, ki jih vstavljaš skozi luknje - se pa ne spomnim točno, kdaj jim to rata zanimivo - otroci so tu itak različni, probaj, pa če ji še ni, probaj čez kak mesec ali dva, itd... Lahko tudi skriješ eno stvar pod en lonček in mora potem ugotovit, kje je.
Nekateri se baje že hitro grejo tudi igre vlog - no, Ronja je bila tu zelo počasna, šele nekje pri 2 letih ji je to ratalo zanimivo. Mogoče bo tvoja hitrejša (Lejla je veliko prej futrala svoje punčke, Ronja jih je pri 18ih mesecih samo vlačila okoli in treščila nekam).
skrivanje: ne tazaresno, ampak tako,da te otrok vidi, pa se skriješ pod deko (da ve, kje si), pa potem pokukaš ven "kuku" - to imajo tudi vsi otroci radi, vsaj kar jih jaz poznam.
gibalne igre: precej idej je v raznih prav temu namenjenih knijgah, vendar so spet večinoma za starejše otroke. Ampak kak dičidičidiča se že da it. Pa razne izštevanke, pa skrivanje prstkov v luknje, ki jih narediš v škatlo, itd...
lutke: sama jih nikoli nisem marala, malidve pa jih imata zdaj radi, Ronja jih pri 1 letu še ni prav nič šmirglala, Lejla je pri 1 letu z veseljem gledala lutkovno predstavo... tako da - očitno odvisno od otroka, je pa za probat;).
voda: to pali pri vseh starostih[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]. Če nima problemov s kožo, si sem pa tja lahko privoščita penečo kopel, tamali ful uživajo. Lahko ji narediš barčice iz papirja, to tudi ni nevarno in je tudi malim všeč (vsaj Lejli je bilo). Lahko tudi samo natočiš vodo in penečo kopel v en lavorček, pa potem v tisti peni išče igračke, ki so spodaj.
Če ne bi rada imela vsega mokrega (zdaj ipak ni več tako toplo), potem lahko isto stvar narediš z večjo količino ovsenih kosmičev namesto vode - da ven išče razne predmete,...
blato in zemlja: kot si že ugotovila, je to no.1., hehe. Radi sadijo rožice, packajo z zemljo, bolj ko je svinjsko, boljše je[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

Bom premislila, pa če se še kaj spomnim, napišem. Za prvo silo pa upam, da bo:)




chezAnA -> RE: za tiste, ki imate otroke doma (12.10.2011 21:52:13)

IZVIRNO SPOROČILO: Izabelina

tile blogi so res zanimivi, samo so primerni za "malo starejše" otroke...



Kot po navadi, amen k vsemu, kar je ronja napisala[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

Hm, si si ogledala link iz začetka teme? Tot school? To je za otroke od 12 do nekje 47 mesecev.
Poglej, ti pošljem bolj direktna linka. Tu so dejavnosti razvrščene po starosti
http://www.1plus1plus1equals1.com/TotSchoolIdeas.html

Tu pa imaš v kvadratku s sivo zapisane bloge staršev, nekateri imajo tudi navedeno starost otrok v oklepaju.
http://www.1plus1plus1equals1.com/TotSchool.html

Naš je v tej starosti rad natikal obročke na palico. Saj poznaš te igračke, ne. No, pri nas se je najbolj obneslo to, da sem vzela velik staklen kozarec za vlaganje, v  plastični pokrovček za čez sem naredila luknjo in zgoznjo dala kuhalnico (tistiun del za mešanje je bil v kozarcu, palica pa je gledala ven). Nato sem po hiši poiskala vse sorte reči z luknjicami in potem ... Potem sem vsa osupla opazovala, kako je te predmete natikal na palico in jih dajal spet dol več kot eno uro skupaj. NE pretiravam. ko se je odločil, da ima dovolj in je vstal, pa v jok. Noge so mu namreč zaspale in je imel mravljince v njih.[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image] Pa duplo kocke je ravno tako zavzeto sestavljal (stolp). Pa prišparala sem si tulec od tepiha ( lahko bi tudi kakšno drugo malo večjo cev) Je bilo zanimivo noter metati žogice.
Knjigic pri tej starosti še nista ravno šmirglala, sem pa dobila knjigo Biba buba baja, bom sprobala zdaj pri tamali, verjetno ji bo kmalu zanimivo. Notri je veliko pesmic oz. prstnih iger, pri vseh je napisano tudi kako se animira otroka zraven. Tastarejšadva neizmerno uživata zraven. Enih reči nikoli ne prerasteš:)
Pa če se katera plišasta živalica pogovarja z njima. Tudi ta ljubezen se vleče tam nekje od enega leta dalje. Kaj pa packa tvoja rada? Moj taprvi je pri tem užival, tardrugemu pa je šlo tako na živce, če je bil umazan ... Če tega sama ne bi videla, ne bi verjela. Smo ga uspešno odvadili[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image] V glavnem, če rada packa, ji daj na voljo materiale, ki niso strupeni, tudi če te prehiti in jih malo poje (testo, riž, moka, vse to lahko tudi obarvaš z jedilnimi barvami, če želiš), pa naj z njimi ustvarja, dela luknjice v testo.
Pa valjanje pozakonski  postelji ali pa tleh sem in tja ( to je baje celo zelo koristno za razvoj),
pa praznjenje predalov in omar. Če ji dodeliš eno omarico ali predal, ki ga lahko sama po mili volji odpira, zapira in vlači ven in noter vsebino (kašne svilene rute so super, pa kašne ropotuljice, pa lesene igračke -> menjaj kar pogosto) bo to super.
Če imaš še enega odraslega človeka zraven, dajta odejo na tla, ona se naj gor uleže, vidva jo pa primita (deko) in dvignita za kakšnih 10 cm in narahlo zagungajta. Če si sama, naj  na en konec deke sede, ti pa jo lahko počasi in previdno vlečeš po tleh sem in tja. Če ji bo všeč, lahko njo na deki zamenja kakšna igračka, ona pa ti jo pomaga guncati, metati v zrak ... Tu je pri nas veliko smeha.
Pa pomaga naj ti, kjer se le da. To je pa njihova najljubša igra, se mi zdi. Da so že veliki[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
Nagonsko imajo radi vse, s čemer lahko razvijajo koordinacijo oči-roke.
Pa plesali so naši. Najraje na narodno zabavno. Jao, jaz je pa ne prenašam ravno. Sta počepala v ritmu, tastarejšega je babica naučila, kako se naj  z roko tolče po kolenu ali pa maha z rokami... Joooooj mi je bilo tudi kdaj malo nerodno[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]
Učila sta se sonožnega poskoka. Uživala sta na kolesu, rada sta lovila milnate mehurčke. V sede smo si podajali žogo. Balone sem jima napolnila z različnimi zadevami (riž, moka, plastelin, sladkor)pa sta jih gnetla in raziskovala. Podiranje stolpov iz kock. Metanje listja v zrak, skakanje po kupu lista (je bil naš, tako da nismo nikogar s tem jezili). Napihnjen balon, dokler ne poči, je zagotovljen vir zabave( če daš malo vode noter preden ga napihneš, se obnaša drugače). Pa prihranila sem si pol metra cevi za električne kable (oranžna, rabrasta zadeva) in se igramo telefon, pihamo drug drugemu v ušesa ... Stari dalinci in telefoni so tudi super za raziskovanje. toliko majhnih gumbkov!

Upam, da je katera ideja uporabna. Če še ni, pa še bo:)




Izabelina -> RE: za tiste, ki imate otroke doma (14.10.2011 23:14:57)

joj ful hvala!! Res vse ideje so super... nekej jih že izvajam (npr. praznjenje in polnjenje njenega novega predala zmaga; pa deka tut, pa hranjenje medvedka)

ostalo pa še pride!! Vse bova sprobali!




Kasija -> RE: za tiste, ki imate otroke doma (22.10.2011 23:19:48)

kakšna fajn tema [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image]

moja dva sta sicer v vrtcu, bo pa mlajši v kratkem ostal doma z mano na tretji porodniški. sicer pa ju lahko hodim kar zgodaj iskat, mož pozno dela in tako sem tudi iskala neke aktivnosti za angažiranje otrok. sicer zdrava kmečka pamet je fajn, to ni dvoma, ampak jaz vseeno verjamem tudi v neko nadgradnjo tega. nekaj za dobro otrok, nekaj pa za svoje živce. najljubši blog je tale http://childhood101.com/. ima en del, ki se mu reče playopedia, kjer so zbrane ideje za igro.
predvsem na področju ustvarjanja veliko uporabljam internet. uvajam nove materiale in načine ustvarjanja. pa bolj sledim možnostim- včasih pač pozabiš, kaj otrok že zmore, se ne spomniš, kaj bi še lahko ponudil. zase pa recimo iščem ideje, kako zaposliti otroka, ko si utrujen. genialna poletna zadeva je bila, ko sem jima iz moosgume rezala like, nekaj sem jih narezala že prej, in dala vsakemu eno pršilko z vodo. sta od zunaj pršila francoska okna (guma se prime na mokra okna) in iz gumijastih likov delala oblike - ladjice, morje, sonce. jaz sem pa lepo sedela v naslonjaču zunaj na sončku in rezala po naročilu. vsi smo bili zadovoljni.
interese pa v večini prilagodim njujinim in temu, kaj rada počneta. deloma pa forsiram svoje interese, če mi uspe [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image] . recimo branje knjigic in lutkovne predstave so meni všeč, pa so šle skozi tudi pri njima. avtom in vlakom pa pri dveh fantih pač ne uidem. če sem pa kdaj še tako hotela počet kaj, kar jima absolutno ni, pa ni šlo.
bom vas spremljala in brala. upam, da se nas še kaj nabere na tej temi. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image]




mateyka -> RE: za tiste, ki imate otroke doma (23.10.2011 15:12:35)

http://busylizzielife.blogspot.com/2010/07/hand-painted-custom-t-shirts.html




Roberta69 -> RE: za tiste, ki imate otroke doma (24.10.2011 16:32:04)

SENSORY TUBS: jih uporabljate? Jaz sem jih zasledila šele zdaj... Zanima me, pri kateri straosti ste začele z njimi, kaj naredite, če imate otroke različnih starosti (vmes tudi take, ki bi marsi kaj, kar ni za pojesti, pojedli), kolikokrat jih "ponudite", kam jih potem pospravite in če vam pride na misel še kaj zanimivega glede teh "banjic".




ronja -> RE: za tiste, ki imate otroke doma (24.10.2011 18:37:17)

Ko sem jih odkrila, smo probali, to je bilo pred kake pol leta, letom - torej sta bili stari 3 leta in pol in 2 leti nekje, kar se razlike v starosti tiče, ni problem, saj mala taveliko kar dobro dohaja in sta se vajeni skup igrat. Pospraveljeno je na višji polici[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image].




Kasija -> RE: za tiste, ki imate otroke doma (25.10.2011 11:13:05)

Mene tudi zanimajo te sensory tubs. kako točno pa jih uporabljaš? kar pripraviš in daš otroku, da počne kar hoče?

pa na eni strani sem zasledila te pladnje z aktivnostmi. a to kaj počnete? recimo zanimiv se mi je zdel pladenj s šilčkom in neošiljenim velikim svinčnikom. predvidevam, da je stvar v tem, da otrok potem sam sprobava, kako bi šlo in ne da mu pomagaš tako, da mu pokažeš?

sem tudi opazila, da jih veliko uporablja pristop po temah. recimo januar - tema sneg. a se vam to zdi smiselno? opažam, da sta moja nagnjena k temam - vsaj starejši. dinozavri in recimo vulkani so že nekaj časa prisotni. pa sem videla, da so imele na blogih tako, da so si v knjižnicah sposodile dosti knjig na isto temo. pa moj starejši to tudi počne, da vzame knjigice na isto temo. še razmišljam o svojem stališču do tega. po eni strani se veliko naučiš o neki temi strnjeno, po drugi strani je pa lahko monotono?





Izabelina -> RE: za tiste, ki imate otroke doma (25.10.2011 11:25:56)

midve mava pladnje (no košarice)... npr zadnjič sva mele open/close... v košarci je imela različne škatlice, stekleničke, skratka zadeve, ki se lahko odprejo in zaprejo... ji je blo zanimiv, da je sama poskušala odpirat in zapirat...

Samo Eva je stara 13 mescev tvoji so večji kar pomen, da rabijo bolj zahtevne dejavnosti... predstavljam si da imajo vsi zelo radi vodo... mogoče kej v tem smislu da prelivajo al pa z žličko/kapalko polnejo majhne prostorčke npr. uno za led...

sensory tubs: sm zadnjič brala en forum in je mela čis preprosto varjanto za dojenčke in tut mal starejše: kocke ledu... vseeno je če jo da v usta, tut starejšim je zanimivo (samo je pa to bolj dejavnost za poletje, ko je vroče in se zravn raziskovanja še ohladijo)... ostalga pa še nism sprobala... 




ronja -> RE: za tiste, ki imate otroke doma (25.10.2011 12:39:04)

kar pripraviš in daš otroku, da počne kar hoče?

Z omejitvijo, da tega ne raztrese po celem stanovanju[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image].

recimo januar - tema sneg. a se vam to zdi smiselno? opažam, da sta moja nagnjena k temam - vsaj starejši.

Moji imata radi teme, ja. Ampak jih sami izbirata:). Mi smo bolj na loose - teme same pridejo k nam, trenutno so v modi škrati in čim tole vsaj malo prebolim, jima naredim kaj na to temo[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image].




Kasija -> RE: za tiste, ki imate otroke doma (28.10.2011 13:05:40)

hvala za odgovore! ronja saj moja dva oziroma starejši bolj tudi izbirata teme. kot rečeno nisem si mislila, da bom kdaj vedela tako veliko o dinozavrih [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image]

trenutno je pri nas aktualno rezanje s škarjicami za mlajšega (2,5 let). ker je mlajši bolan doma. sem mu kupila tiste škarje za otroke za začetnike - ki so cele s plastiko pokrite in mu gre že dobro. s tistimi, ki imajo plastiko samo na ročajih še ni znal rezat.

pa dale ste mi motivacijo za uredit priljubljene vsebine na računalniku in sem našla še en blog, ki ga spremljam in je super, samo že nekaj časa ni bilo nobene nove objave, pa sem pozabila nanj. naslov http://thewritestart.typepad.com/  piše ga mamica, ki je mislim da novinarka - vsekakor se ukvarja s  pisanjem in svojega petletnika predbralno opremlja.  ravno te dni bo dragi naredil eno otroško mizico, ki jo bomo transformirali v tak kotiček za branje in pisanje. komaj čakam. moj strejši (4 leta) se zelo zanima za črke in številke. v takem kotičku so potem vsi pripomočki za pisanje na kupu. kar mi je še dodatno všeč je pa, da mu ta mamica iz bloga pripravlaj različne naloge. recimo spremeni kotiček v mizico za čestitke za novo leto, ki jih potem otrok sam izdeluje. to bomo letos tudi mi prakticirali upam. meni je res všeč njen pristop k zgodnjemu opismenjevanju, ker je tako prijetno nevsiljiv.

kakšno je vaše mnenje o kotičkih? jih imate? jaz sem kar navdušena nad idejo, samo izvedba včasih šepa [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]. trenutno kot rečeno urejam kotiček za otroško pisalno mizo, imamo pa sobo za igranje v mansardi (tam so več ali manj vse igrače in mini trampolin) in v dnevni kuhinjico iz ikee in mizico s  stolčkoma. pa v omari dve polici za njujine knjigice. pa da ne boste imele napačnega vtisa - igrata se tamaledva povsod. v svojih sobah zaenkrat še ne prav veliko, jima ni do tega, meni pa tudi ne - rajši ju imam še na očeh, pa da smo skupaj.




ronja -> RE: za tiste, ki imate otroke doma (28.10.2011 13:20:47)

Hehe, dinozavre sva morala na faksu preštudirat do zadnjega skleralnega obroča (sploh ribe), ampak najinih seveda to ne zanima... Itak - vedno najdejo kaj drugega.

kakšno je vaše mnenje o kotičkih? jih imate? jaz sem kar navdušena nad idejo, samo izvedba včasih šepa

Mnenje zelo dobro, samo prostora nam manjka. Imamo nekaj podobnega bralnemu kotičku, imata tudi mizico s stolčki, pa kuhinjico, ki sta tudi dva kotička... POtem se pa že neha - pa vsi ti kotički so mini.

moj strejši (4 leta) se zelo zanima za črke in številke.

Ronja je čisto nora na to zadnje čase! Mi je kar mal čudno... Nočem je učit, ker se mi zdi, da bo za to mela dovolj časa, ampak nočem je pa zavirat - potem se pa znajdi[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image].
Pa tuji jeziki! joj, zadnjič, ko je bila una debata o angleščini, sem sprobala z malima - in sta čist zagrabli zadevo in zdaj hočeta vedet še v vseh mogočih drugih jezikih (tudi takih, ki jih mami glih ne obvlada...) in se mi zdi kar malo škoda, ker ju vse zanima, samo vsega pa ne znam (pojma nimam, kako se reče skodelica po francosko, recimo... - to je bilo pre 2 minutama...)




Paštetka -> RE: za tiste, ki imate otroke doma (28.10.2011 13:27:08)

imamo kotiček za:
kuhanje
branje
pisalni kotiček
kotiček z lego kockami
seveda kotiček z babami in vsemi 1000 oblekami
kotiček z družabnimi igricami in puzzli
kotiček za računalnik
ok, nogometna miza je tudi v enem kotu [sm=jezicek.gif]
v sredini sobe pa imata še eno tako blazino, kjer zlagata lahko razne vlake, lesene skulpture, ali se na tleh igrata z drugimi igračami.

Lahko bi rekli, da smo kotičkarji, saj tudi ko pospravljamo imamo vse pokotičkano oz. popredalčano. Vsaka igrača ima svoje mesto. Tako najhitreje najdemo s čim se želimo igrati in ne iščemo po vseh kotičkih, kje se zdaj spet žoga skriva [sm=jezicek.gif]




Paštetka -> RE: za tiste, ki imate otroke doma (28.10.2011 13:30:06)

kako se reče skodelica po francosko, recimo... - to je bilo pre 2 minutama...)


google translate [sm=jezicek.gif]




ronja -> RE: za tiste, ki imate otroke doma (28.10.2011 13:31:19)

ja, sem pomislila na to, samo pri nas gre to hitro (odgovor mora bit takoj, ker v naslednji sek. je že nekaj drugega;) in čeprav tako zgleda, nisem skoz za računalom;). Predvsem me pa malo skrbi, da bi narobe izgovorila, pa bi ju narobe naučila... Moram rečt mami, da naj ju fra. ona uči, sej je prfa za to[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




Paštetka -> RE: za tiste, ki imate otroke doma (28.10.2011 13:39:06)

in te mama ni naučila francoski? [sm=smiley36.gif]




Izabelina -> RE: za tiste, ki imate otroke doma (28.10.2011 13:48:21)

tudi pri nas so kotički, zaenkrat samo dva: glasbeni in bralni (s tem mislim pač njene knjigice ne da ona karkoli samostojno bere)... no pa kokcke so tut v eni škatlji... u planu je še majhna mizica kjer bo potem risanje in ustvarjanje in pa kotiček za igranje vlog (po domače punčke in pripomočki za nego punčk, za hranjenje punčk itd)...

mi imamo res ogromno prostora in mi je všeč, da je lahko vse na svojem mestu in je na sredini še vedno veeeliko prostora za kar že pač: ples, telovadbo,  meditacijo itd.

a katera prakticira meditacijo ali jogo za otroke?




Paštetka -> RE: za tiste, ki imate otroke doma (28.10.2011 13:50:22)

a katera prakticira meditacijo ali jogo za otroke?


NE[sm=smiley1.gif]




ronja -> RE: za tiste, ki imate otroke doma (28.10.2011 14:42:36)

a katera prakticira meditacijo ali jogo za otroke?

Ja:
http://vecna-optimistka.blogspot.com/2011/01/joga-za-otroke.html
http://vecna-optimistka.blogspot.com/2011/02/joga-na-solinah.html

Ampak zadnje čase bolj malo, ker mami polovico poz ne sme, pri drugi polovici pa bruha[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image].

Kar se meditacije tiče, smo tudi poizkusile in je bilo proti pričakovanjem zelo uspešno - Ronji je bil to celo najljubši del joge!!! Seveda pa ne delamo tega ful dolgo in si zmišljujemo razne reči, da jezanimivo: recimo strmimo v plamen sveče ali se uležemo in si predstavljamo, kako se velika zlata žareča krogla pelje od nogic gor in sprosti vsak košček telesa - to s kroglo oz. žogico je Ronji strašansko všeč.




chezAnA -> RE: za tiste, ki imate otroke doma (28.10.2011 15:26:52)

O, nove moči[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
Sensury tubs pri nas delujejo tako-tako. Ne vem, nekako jima ne potegnejo. Sem nekajkrat poskusila, pa sta samo razvlekla vse skupaj naokoli, naredila pa nista iz materialov nič. Jima pa je bilo zelo zelo zelo zanimivo, ko sem v taveliko ikeino plastično škatlo za pod posteljo nasula odvečne luščine ajdove kaše (en povšetr sem kupila, pa je bil preveč nafilan), jima dala lončke in žlice in sta splezala noter in preizkušala vse sorte. Ta mali se je ravno učil obvladovati žlico. Se je tale vaja še isti dan pokazala za koristno. Tavelikemu pa sem dala vrčke in je vadil nalivanje, prelivanje. Fino. Ko sta se naveličala, smo v škatle prinesli naše plastične figurice živali in smo naredili mini kmetijo.
Na podoben sistem smo naredili tudi vodno postajo. Velike, plastične škatle, nekaj vode, vrčki, lijaki, zajemalke, steklenice in plastenke. JE pa tu seveda potrebno toplo sončno vreme ali pa velika in topla kopalnica :)

Veliko bolj všeč pa so nam pladnji z aktivnostmi. To je pa res super. Izvira iz Montessori pedagogike in ima tudi določen postopek predstavitve otroku, če želiš, da 100% delujejo. Ko sestaviš nov pladenj, pokažeš otroku, kako se materiali na njem uporabljajo. Pokažeš, kako se vse skupaj pospravi, nato pa pladenj pustiš tako, da ga lahko sam kadarkoli vzame.  ČE opaziš, da materialov ne uporablja pravilno, ga pustiš in si zapomniš. Isti ali pa naslednji dan, ob drugi priliki, pa prikaz uporabe ponoviš. Tamaladva imeta te pladenje res rada, zelo dragoceni so ob sobotah in nedeljah zjutraj, ko bi midva rada še malo poležala, fanta pa bi želela že akcijo.

Tele teme so zelo fajn zadeva, vendar. Za pripravo tematskega sklopa potrebuješ res veliko časa, ki pa ga jaz na žalost nimam dovolj. Sem včasih pripravljala to zvečer, ko sta šla spat, ampak a veste kaj, imam tudi moža, ne le otroke. Tako da tole ni šlo pri nas.[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley13.gif[/image]

Zaenkrat imamo igralni in bralni kotiček, ko bomo uredili sobo, ki čaka že pet (joj, kam čas beži) let na ureditev in ima tako od oka 40 m2, jih bo pa več. Veliko lažje je imeti red med igračami in v sobi nasploh, če je" pokotičkana"[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

O učenju pa bi rekla le to. Dokler se uči skozi igro in celo na lastno pobudo, se po mojem mnenju otroku ne dela nikakršna krivica ali se mu jemlje mladost, igro. učenje = igra, zato ga imajo radi in se 1,2,3 naučijo take reči, da samo gledaš. Žal mi je le, da se kasneje učenje sprevrže v muko. Ampak to pa že ni stvar te debate.

Meditacije in joge s ne gremo, ker pač ne. (imam svoje mnenje o tem) Imamo pa telovadbo, ki ima je zelo všeč. VIdela sem idejo na internetu, pa je še nisem spravila v življenje. Narediš tako veliko kocko (npr kvadratna škatla), nanjo pa nalepiš skice položajev, gibov. Ko vsi vemo, kaj katera skica pomeni, vržemo kocko in hitro naredimo zahtevano vajo. To sem sprobala na praksi v 4. razredu in je bilo otrokom zelo všeč. Verjetno bi bilo mlajšim tudi.

Fanta sta se zbudila. Šibam




chezAnA -> RE: za tiste, ki imate otroke doma (28.10.2011 15:27:58)

O, nove moči
Sensury tubs pri nas delujejo tako-tako. Ne vem, nekako jima ne potegnejo. Sem nekajkrat poskusila, pa sta samo razvlekla vse skupaj naokoli, naredila pa nista iz materialov nič. Jima pa je bilo zelo zelo zelo zanimivo, ko sem v taveliko ikeino plastično škatlo za pod posteljo nasula odvečne luščine ajdove kaše (en povšetr sem kupila, pa je bil preveč nafilan), jima dala lončke in žlice in sta splezala noter in preizkušala vse sorte. Ta mali se je ravno učil obvladovati žlico. Se je tale vaja še isti dan pokazala za koristno. Tavelikemu pa sem dala vrčke in je vadil nalivanje, prelivanje. Fino. Ko sta se naveličala, smo v škatle prinesli naše plastične figurice živali in smo naredili mini kmetijo.
Na podoben sistem smo naredili tudi vodno postajo. Velike, plastične škatle, nekaj vode, vrčki, lijaki, zajemalke, steklenice in plastenke. JE pa tu seveda potrebno toplo sončno vreme ali pa velika in topla kopalnica :)

Veliko bolj všeč pa so nam pladnji z aktivnostmi. To je pa res super. Izvira iz Montessori pedagogike in ima tudi določen postopek predstavitve otroku, če želiš, da 100% delujejo. Ko sestaviš nov pladenj, pokažeš otroku, kako se materiali na njem uporabljajo. Pokažeš, kako se vse skupaj pospravi, nato pa pladenj pustiš tako, da ga lahko sam kadarkoli vzame.  ČE opaziš, da materialov ne uporablja pravilno, ga pustiš in si zapomniš. Isti ali pa naslednji dan, ob drugi priliki, pa prikaz uporabe ponoviš. Tamaladva imeta te pladenje res rada, zelo dragoceni so ob sobotah in nedeljah zjutraj, ko bi midva rada še malo poležala, fanta pa bi želela že akcijo.

Tele teme so zelo fajn zadeva, vendar. Za pripravo tematskega sklopa potrebuješ res veliko časa, ki pa ga jaz na žalost nimam dovolj. Sem včasih pripravljala to zvečer, ko sta šla spat, ampak a veste kaj, imam tudi moža, ne le otroke. Tako da tole ni šlo pri nas.

Zaenkrat imamo igralni in bralni kotiček, ko bomo uredili sobo, ki čaka že pet (joj, kam čas beži) let na ureditev in ima tako od oka 40 m2, jih bo pa več. Veliko lažje je imeti red med igračami in v sobi nasploh, če je" pokotičkana"

O učenju pa bi rekla le to. Dokler se uči skozi igro in celo na lastno pobudo, se po mojem mnenju otroku ne dela nikakršna krivica ali se mu jemlje mladost, igro. učenje = igra, zato ga imajo radi in se 1,2,3 naučijo take reči, da samo gledaš. Žal mi je le, da se kasneje učenje sprevrže v muko. Ampak to pa že ni stvar te debate.

Meditacije in joge s ne gremo, ker pač ne. (imam svoje mnenje o tem) Imamo pa telovadbo, ki ima je zelo všeč. VIdela sem idejo na internetu, pa je še nisem spravila v življenje. Narediš tako veliko kocko (npr kvadratna škatla), nanjo pa nalepiš skice položajev, gibov. Ko vsi vemo, kaj katera skica pomeni, vržemo kocko in hitro naredimo zahtevano vajo. To sem sprobala na praksi v 4. razredu in je bilo otrokom zelo všeč. Verjetno bi bilo mlajšim tudi.

Fanta sta se zbudila. Šibam




Stran: <<   < Prejšnja stran  1 [2] 3 4 5   Naslednja stran >   >>