RE: za tiste, ki imate otroke doma (Polna verzija)

Forum >> [Otrok] >> Vzgoja



Sporočilo


Kasija -> RE: za tiste, ki imate otroke doma (1.2.2012 15:35:32)

ups, objavilo 2x




Kasija -> RE: za tiste, ki imate otroke doma (1.2.2012 15:37:08)

tatarska [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image] si poskušam predstavljati kakšen je bil končni izdelek. creme of tartar - pod slo imenom vinski kamen ga preverjeno dobiš v dm-u.
zdaj ga bom šla pa tudi jaz iskat, ker me silno mika tale domači plastelin. da se prepričam v čem je drugačen.

imam tudi dva fanta in se definitivno pridružujem, da morata nujno porabit odvečno energijo, da sta za kam drugam sploh primerna. za punce pa še ne vem [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image].

josephine frnikole se dobijo v trgovinah z igračami. poskusi mogoče najprej v mullerju. se mi zdi, da sem jih tam videla.

skuštrana slano testo je tudi super [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image]




chezAnA -> RE: za tiste, ki imate otroke doma (1.2.2012 20:24:01)

jah, kaj češ. Se zgodi tudi najboljšim[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image]
Saj sem čudno pogledala, ko sem kupla tatarsko (teh zadev ne jem in si niti nisem predstavljala, kako izgleda). Pa sem vseeno poskusila. Potem pa sem vzela cedilček in sem jo šla lepo pasirat. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image] Končni izdelek je bil pa ... Kaj naj rečem ...Pacast[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image]

Skuštrana, ja, vem, zato me je pa zanimalo, kje si videla kroglice. Ker sem jih tudi jaz že gledala in si predstavljala, kaj bi nakup pomenil za moja ušesa (ena ura tišine[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]).





Roberta69 -> RE: za tiste, ki imate otroke doma (1.2.2012 21:44:04)

Jaz se tudi konstantno vračam na to temo, tako da nobena ne čveka sama s sabo [sm=smiley1.gif].

Mene tudi zanima, kakšni so vaši urniki - če bo katera pri volji, lahko opiše kak dan ali pa na splošno/oboje. Jaz bi toliko reči rada počela, pa zaenkrat kar ne znam z obema počet nečesa, kar bi recimo samo s ta starejšim (sta 2,5 leti razlike). Pa mal sem še zaradi nosečnosti nefleksibilna, no, saj ni nič psebnega ampak vseeno imam malo manj energije.

Najbolj me pa ubija tole vreme - je tako mraz, da je prov treba doma viset [sm=hudicek1.gif]. Mi tudi najraje kakšne obiske navabimo, da se vsaj malce razbije dan. Pa zdajle je ta starejši prehlajen, ako da res ne moremo ven v tem mrazu, zdaj en dan bo pa še novorojenček, tako da nam tole "stanovanjenje" žal ne uide [sm=smiley13.gif].

Drugače pa jaz ta starejšemu pripravim oz. Ga napeljem na to, da se recimo igrava trgovino, pirate, policaje, gasilce... Ponavadi predlaga sam, kadar pa kar nekaj bluzi naokrog, ga pa nagovorim, da se kaj greva. Z brtcem se ne igrata še čisto zares, ta ali ta starejšega boj občuduje in mu baje vse sorte podre, pokvari, ampak kmalu bo lahko pravi kompanjon za igro.

Pri tej starosti ta mlajšega (15 mesecev) je smotano, ker bi jedel plastelin, pa barve namazal povsod, pa vse prijel/podrl in se težko lotimo česa prav ustvarjalnega.

Moj ta starejši je a vedno ful užival, ko mi je pomagal v kuhinji in moram rečt, da pri dobrih 3,5 letih marsikaj že zna [sm=smiley1.gif].

Drugače pa v teh mrzlih dneh uživamo vsaj v delčku narave, ker nas na balkonu redno obiskujejo ptički [sm=smiley1.gif]. Ena oz. zdaj dve (najbrž samec in samica) taščici redno hodita že nekaj časa in vrabčki.

In pri nas je dobra igra (za ta starejšega) vedno kaj z vodo. Vsak dan se vsaj enkrat pol ure čisto sam lepo igra v umivalniku. Pretaka, pomiva posodice on tudi pipe, pa ogledalo [sm=smiley1.gif] in ima v vglavnem ful veselje za to.

V glavnem mene zaenkrat najbolj daje to, ker ne znam zorganizirat dnevov tako, da bi bilo za oba zanimivo - se mi zdi, da je ta starejši skos nekaj prikrajšan
[sm=smiley13.gif], čeprav se on nič ne pritožuje.

Že dolgo si zelo želim izde lati koledar (me ta starejši vedno sprašuje, kdaj je kaj) pa kar ne znese [sm=smiley13.gif] in če mi ne rata tele dni do poroda (pdp imam pojutrišnjem), mi najbrž še nekaj časa ne bo.




akva -> RE: za tiste, ki imate otroke doma (2.2.2012 7:48:50)

Pozdravljene!

Z veseljem večkrat preberem, kako se ukvarjate s svojimi malčki, ki jih več hkrati doma pazite, še posebej, ker bom kmalu na istem. Problem je, da se prav nič ne veselim [sm=zmeden.gif]. Aprila pričakujemo novo članico, imamo pa že 2-letno punčko, ki sedaj veselo obiskuje vrtec. Sem že praktično 100% odločena (vsaj bila sem), da bo z mano doma na porodniški zaradi več razlogov: 1. ima številne alergije in ji v vrtcu ne gre najbolje (predvsem prebavne težave), ker si otroci kar naprej hrano ponujajo med sabo itd..., 2. zelo veliko je bolna (zaporedna vnetja ušes) in ji že grozi operacija žrelnice (torej na koncu bi itak bila dosti doma, ampak bolna), 3. logistični problemi - v vrtec bi jo z avtom najverjetneje vozila jaz, če je ravno ne bi hotela pustiti tam 9 ur (sedaj je kakih 7), kar bi samo poslabšalo točko 1. in 2. Po drugi strani pa se sekiram, ker je zelo rada v družbi (to bi poskušale malo nadoknaditi, kolikor ne bo hude vročine poleti, ker imamo igrišče v neposredni bližini) in ker vem, kako je naporno z dojenčkom in se bojim, da se mi bo zmešalo (res!). Že ta prva me je hotela popolnoma za sebe, dojili sva se na 45 minut, zaspala je samo na joški... če bo druga taka, bo pri nas v naslednjem letu zelo dosti vreščanja... [sm=smiley13.gif] (Aja, starih staršev ni v radiju 100+ km.)

Pri nas je problem (verjamem, da je povsod tako), da se hči tudi skoz spreminja, spanje nam prejšnje mesece ni predstavljalo nobenega problema, zdaj jo je treba nositi do onemoglosti, z velikimi uspehi smo začeli navajanje na kahlico (brez "nesreč"), zdaj so že problemi,... ni čudno, da me je že skoraj minilo, da bi jo imela doma. Naj povem, da so mi drugače razne spretnosti in ustvarjanje zelo blizu, knjigice radi beremo, kocke tudi jaz rada zlagam, poskušamo z risanjem, ampak se konča pri "TI nalisi, TI pobalvaj"... edino mogoče se je zadnje čase malce povečala količina gledanja TV pri nas doma. Po pravici povedano, če bom imela hči doma in bo cele dneve gledala samo TV, potem je bolje, da je ne glede na točko 1., 2. in 3. v vrtcu, ne? Ampak včasih se bojim, da bom zavila točno v to smer zaradi ljubega miru...

Aja, naj dodam še, da tudi kadar komu omenim, kakšni so moji načrti, ni nekega navdušenja, mož si ne predstavlja čisto, kako bo to funkcioniralo, babice in dedki so pri tem boljši in si kar dobro predstavljajo, kako to NE bo funkcioniralo... (takih tudi ne rabim ne obisku, ne?), prijatelji in sodelavci z otroci bolj malo komentirajo (verjetno si ne predstavljajo [sm=zmeden.gif]), pa se mi zdi, da mi malo podpore ne bi škodilo, ker glede na hčerine zdravstvene težave, bo zanjo veliko bolje 1 leto doma, potem pa gre itak spet v vrtec.

Drugače je tale tema super, veliko idej se je že nabralo in komaj čakam, da bo tudi naša malce večja. Predvsem za kako risanje in plastelin (zaenkrat je eno samo packanje). Med drugim smo nazaj v omaro dali tudi štampiljke in flomastre. V glavnem upam, da boste še naprej pisale, kaj počnete z vašimi malčki, ideje so super tudi, če so otroci v vrtcu, meni je pa tudi že bolje, ko sem se malce skašljala...[sm=smiley1.gif]




chezAnA -> RE: za tiste, ki imate otroke doma (2.2.2012 9:28:44)

Najprej odgovor tebi, Roberta 69[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
Meni je ravno urnik pomagal preživeti dneve proti koncu tretje nosečnosti.
Naredila sem si urnik za dopoldneve in za teden. Začnemo s telovadbo, nato se preoblečemo, potem je na vrsti zajtrk, potem pa imata čas za igranje sama. Tu sem vztrajala, da se res igrata sama. V tem času postorim, kar je treba (cote, piskri, dam meso iz skrinje, pripravim vse, kar potrebujemo kasneje, prečekiram mail, rr[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]). Za tem je na vrst čarovniška dejavnost. (ugotovila sem, da je zelo pomembno, kako kakšno stvar poimenujem. Če je kaj, kar se jima zdi zanimivo (čarovnije, dinozavri, vitezi), potem prej zagrabita in se razveselita.  Torej. Čarovniška dejavnost se spreminja iz dneva v dan. V ponedeljek imamo dan za potepanje, v torek je dan za hecno ustvarjanje, v sredo je dan za šolo, v četrtek je dan za pospravljanje, v petek pa dan za iskanje skritega zaklada. Po tem pa gremo na sprehod, nato pa je malica in počitek. Potem pa imamo že kosilo in pride mož domov. Potem pa je lažje:)
Na list papirja sem narisala simbole/ilustracije za odebeljene besede, list zlaminirala in ga nalepila na vrata. Tako lahko fanta sama pogledata kaj sledi in vesta kaj naj pričakujeta. Pa tudi jaz sem se lažje prisilila (včasih res dobesedno) za akcijo, če sem pogledal in si preračunala: Aha, samo še tri ure in bosta šla spat. Tri ure pa bom že zmogla, ne?

Glede razlilke in starosti pa tako sama veš. Ni več daleč tisti čas, ko se bosta začela med seboj zares pogovarjati. (mene je ta trenutek čisto vrgel, čeprav sem ga komaj čakala. Ampak je res čudno, ko vidiš, da po mali glavici šibajo  misli, ki jim ne slediš več) Potem pa se začneta tudi sama igrati.
Razmišljam, kaj je meni pomagalo, preden je tasrednji začel sodelovati.Hm. Naredila sem mu  njegovo poličko, na katero sem mu pripravila pladenjčke. Sicer si rekla, da mu Montessori pladenjčki niso všeč, morda pa lahko vseeno še enkrat poskusiš. Daj tri ali največ štiri pladenjče, enega menjaj vsak dan, da bo zabavno. Gor pa lahko daš tudi kakšno presenečenje, poslastico, knjigico, risanko (kar rad počne) in se lahko sam odloči, kdaj jo želi unovčiti. Povej mu, da je to samo njegova polička in da si lahko sam izbira, kdaj se bo igral s čim.
Bom malo razmišljala, pa ti še kaj napišem.

Glede tamlajšega in ustvarjanja pa... Kaj pa če mu daš zares jedilne barve? V  bešamelno omako zamešaj špinačo, rumenjak, rdečo peso ... Pa naj s tem okrasi plastično desko. In če kaj poje ... bo imel še malico zraven[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

Glede koledarja pa, če nimaš časa in energije ... Kaj pa če vzameš kar kakšnega že narejenega in potem skupaj s sinom označita pomembne datume, morda tudi izbereta kakšne nalepkice, ki bodo pomenile kakšno posebno dejavnost ali dogodek. Jaz zdaj kar sproti trgam liste koledarja in jih lepim poleg urnika na vrata. Vsak dan, ki mine, prečrtamo in za vsak dan, ko se sama oblečeta, dobita nalepko dinozavra in jo lahko nalepita v pokrajino, ki je na listu (ta mesec jih lepimo v mesto Maribor[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]  Tako da če katera vidi kašno dinozavrovo senco nad mestom, smo lahko krivi mi[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image])


Moram zdaj naprej, bom še kaj napisala kasneje, tudi tebi, akva.[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




Kasija -> RE: za tiste, ki imate otroke doma (2.2.2012 10:21:35)

naš urnik zaenkrat je, da zjutraj (če je doma) oči odpelje starejšega 4 letnika v vrtec. potem mlajši lahko cca dobro uro gleda risanke, jaz podojim in zrihtam tamalo, pa pokukam sem ;). kaj pospravim, če lahko. potem se tv ugasne in se 2,5 letnik igra. se kar sam znajde, mogoče mu kaj predlagam. dojenčica 1,5 meseca včasih takrat zaspi in takrat se lahko bolj posvetim 2,5 letniku. včasih gremo po opravkih, ki so mu zelo všeč - recimo obožuje nakupe v trgovinah s hrano - na mojo srečo [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]. upam, da bomo zdaj tudi šli na kakšno notranje igrišče in mogoče kak obisk - ampak trenutno od prijateljic ni nobena doma z otrokom za dopoldansko druženje. ob 12h kosilo in potem počivanje. ob tej uri najbolje zaspi, je pa zoprno, ker je težko iti ven na sprehod - zaradi dojenčice gremo šele po 11h. potem 2,5 letnik zaspi po kaki slabi uri premetavanja in vstane nekje po 15h. v vmesnem času je na vrsti dojenčica, ki se doji, previja in vse ostalo. če zaspi, spet pospravim kaj in malo počivam. si želim, da bi bolj dejavno porabila ta čas, pa sem dostikrat utrujena. ko se zbudi, je treba pogosto dirjat po starejšega - tukaj je največ trenj in krega. ker moram ob oblačenju dojenčice in sebe še mlajšega rotit, da se obleče, potem pa v vrtcu rotit starejšega to isto [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/hudicek1.gif[/image]. popoldan so na vrsti ure pravljic v knjižnici, plavanje ali igra doma. če smo doma, lahko gledata dolgo risanko. to zdaj pozimi in odkar imamo dojenčka. poleti sta do večerje in še potem zunaj na igrišču. večerja je ob 19h, potem se sama igrata in ob 20h sta v posteljah.
nisem povsem zadovoljna z urnikom, bi bilo treba vpeljat še kaj izboljšav.

roberta na childhood101 je začela objavljat prispevke na temo kako dejavnost prilagodit za različno stare otroke - par dni nazaj je bil prvi prispevek.
saj mogoče si se že sama spomnila, ampak mi smo kupovali veliko barvastih selotejpov. jaz sem jih rezala na koščke, onadva pa sta jih lepila na liste. ali pa post-it listke. poleti sem zmočila francosko okno od zunaj in izrezovala zadeve iz moos gumija - trikotnike, krogce, oblačke - ki se potem lahko prilepijo na vlažno površino stekla. mogoče bi se dalo to delat na ogledalu tudi notri? pri obeh dejavnostih lahko ti sediš v najljubšem stolu, onadva pa hodita k tebi po material.

akva jaz sem decembra izpisala 2,5 letnika iz vrtca, ker ga ne bi imel kdo hodit iskat (je vrtec daleč). posebnega razumevanja ni pokazal nihče. ne bom rekla, da je lahko. pa risank gledamo preveč za moje pojme. pa ne moremo toliko hodit ven zaradi njujinih različnih časov spanja. stari starši so eni daleč, drugi v službi - ampak vseeno priskočijo na pomoč ob kakem pregledu recimo tudi dopoldan. popoldan pa pogosto pridejo. sicer čakamo, da bo sprejet v javni vrtec, kar se bo mogoče zgodilo spomladi. bi rekla, da če se sprijazniš, da pač ne boš nič posebnega, odraslega počel ta čas, potem kar gre. na plus listi pa je, da se res družim s svojim otrokom. vidim ga, slišim ga, spoznavam ga kot osebo. kar je neporecenljivo. jaz se ne bi odločila drugače.

chezana hvala za urnik. v bistvu je super takole primerjat, dobiš kakšno dobro zamisel.




tulpek -> RE: za tiste, ki imate otroke doma (2.2.2012 10:45:27)

Tudi jaz vas z veseljem prebiram, mali je sicer v vrtcu, ampak samo 2-3 dni na teden (ali pa še to ne, če je smrkav preveč), ker sem sedaj doma in ga imam večkrat doma. Veliko idej ste mi že dale, nekatere pa še čakajo, da malo zraste. Sploh tale barvni selotejp mi je všeč, ker  je nor na leplenje [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image] [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image] [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image] . Je pa fulll umetniška duša, on bi lahko celo dopoldne sedel in imel najprej risanje s čopičem, potem plastelin, potem škarje, papri in lepilo, pa flumastre, delal kekse... in popoldne se bo spet drl, da bi imel plastelin...
Tak da kar pišite še, imate zelo uporabne ideje tudi za nas, ki otrok nimamo izključno doma.





lily32 -> RE: za tiste, ki imate otroke doma (2.2.2012 11:24:31)

Ups, 2x objavljeno




lily32 -> RE: za tiste, ki imate otroke doma (2.2.2012 11:30:19)



[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image] Tudi meni je tema super in vas z veseljem berem, napisat pa mi ne uspe veliko.

Hvala za ideje![image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

Mi imamo doma dve deklici (1. bo aprila imela 3 leta, 2. ima 8 mesecev)

Urnik: Če se mi le da, se dvignem ob 6.30, da v miru spijem svoje kofe in pojem zajtrk.[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]
Punci se zbudita ok. 7.00 in potem še  jima pripravim za jest. Nato se kaj igramo (s kockami, plešemo, se lovimo po stanovanju, se igramo skrivalnice ...)

Nato gre mala spat in z večjo kaj postoriva po stanovanju (pospravim, pobrišem prah, pomijem posodo, dam prat perilo ...), saj zelo rada pomaga pri različnih opravilih, čeprav imam potem všasih dvojno delo. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image] Ko se mala zbudi, gremo ven, poleti imamo pred hišo bazenček, igra se v pesku ... pred hišo imamo tudi gugalnico, ki jo obožujeta, peljemo psa na sprehod in mu mečemo palico Nato imamo kosilo - sam pa razvajenka, saj gremo na kosilo k moji mami, ki živi sama in zato meni ni treba kuhat[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley9.gif[/image] . Po kosilu se potrudim, da ju dam skupaj spat, da lahko kaj zlikam ali še kaj postorim po stanovanju.

Ko pride dragi iz službe, je pa bolj prosto po Prešernu, kakora kakšen dan. Občasno si zaželim kakšno urico zase, če sta bili dekleti preveč utrujajoči (si privoščim kopel, grem sama na sprehod). Zvečer pa rutina: kopanje, dojenje, pravljica za večjo deklico, spanje. In končno: čas še za crkljanje z dragim, če nisem preveč crknjena.[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

Še to: Gledanje TV oz. risank na računalniku izkoriščam, da lahko malo v miru podojim in dam spat, saj se drugače dojenje misija nemogoče, ker je zelo radovedna in se samo obrača.[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




Izabelina -> RE: za tiste, ki imate otroke doma (2.2.2012 11:40:04)

midve imava tut nekak okviren urnik:

zjutri ko se zbudi se še kakih 20 minut igra v spalnici (medtem ko js še mal mižim) potem je previjanje, umivanje in zajtrk... potem imava eno "dejavnost" ki jo skupej delava tako dolgotrajno in jo ponavadi razvlečeva čez cel dan z vmesnimi pavzami za malico... potem gre Eva spat js kuham kosilo, pospravljam, grem na RR [sm=smiley36.gif]... kosilo si vedno strašno lepo pripraviva, Eva pomaga mizo pripravit, dava dvojne koržnike za juho, kozarčke, vrč s pijačo, prtičke in uživava v kosilu... po kosilu greva ven na sprehod, po opravkih, na obisk... potem pa že ati pride in imamo glasbeno delavnico al pa pač samo valjanje po postli in objemanje...

vidm pa da bi blo supr, če bi mal bolj utrdili tale urnik, pa tut ideja s koledarčkom aktivnosti mislim dnevnim planerčkom mi je strašno všeč... bom razmisnla...

chezana kako pa si uvedla telovadbo? mislim a si kr enega dneva rekla danes bomo pa telovadil in se potem od takrat naprej to delal... ker Eva se mi zdi, da še nekak ne bo znala sodelovat pri telovadbi... no bom probala pa vidla,,,

hvala za vse ideje!!




josephine27 -> RE: za tiste, ki imate otroke doma (2.2.2012 13:32:48)

Še to: Gledanje TV oz. risank na računalniku izkoriščam, da lahko malo v miru podojim in dam spat, saj se drugače dojenje misija nemogoče, ker je zelo radovedna in se samo obrača.user posted image
IZVIRNO SPOROČILO: lily32

Tud jaz izkoriščam TV v ta namen[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image].

akva. jaz se tudi imela pomisleke glede tega kaj naj naredim s ta večjim ko se je mali rodil. prej je hodil v vrtec in sem se nekako odločila da ga tam pustim s to razliko da bi ga hodila iskat že po kosilu. se mi je zdelo tako idealno. pa so se stvari obrnile tako, da smo ga bili zaradi zdravstvenega stanja praktično skoraj prisiljeni izpisati tako, da sem ga vzela ven. Sem se tud sama na začetku bala kako bo šlo pa samo se zdaj kar navadili. Vseeno je lažje imeti doma zdravega kot bolnega. Itak je bil že prej polovico časa doma.Na svoje starše pa tud jaz ne morem računat.Sicer niso tako daleč ampak sta med tednom praktično cel dan v službi. Jih pa rada izkoristim kako soboto. Približno vsako drugo soboto gre 3,5 letnik k njim za pol dneva. Imajo doma kmetijo in mu je tam super. Zelo rad gre, jaz sem pa tudi vesela da sem lahko z dojenčkom malo sama.






lily32 -> RE: za tiste, ki imate otroke doma (2.2.2012 13:40:43)

akva, te podpiram v tvoji ideji, da imaš med porodniško svojo večjo deklico doma, saj bo tudi zdravstveno zanjo bolje in nenazadnje tudi za novo članico.  Sem bila v podobni situaciji, (prva je imela točno 2 leti in en mesec, ko se je rodila druga) zato si bom drznila nekoliko prekomentirati nekatere tvoje izjave.

Drugače je tale tema super, veliko idej se je že nabralo in komaj čakam, da bo tudi naša malce večja. Predvsem za kako risanje in plastelin (zaenkrat je eno samo packanje).

Mislim, da lahko precej idej uporabiš tudi pri deklici, ki ima dve leti. Pa kaj, če je plastelin eno samo packanje - naša ga obožuje in ji pustim, da ga gnete in da na tisoč koščkov, potem pa ga spet pospravimo v lončke. Včasih ji dam modelčke za piškote in jih odtiskuje v plastelin. Različne barve plastelina meša skupaj in opazuje, kakšne barve nastajajo.

Med drugim smo nazaj v omaro dali tudi štampiljke in flomastre.


Zakaj?! Povej ji, kje jih lahko uporablja in je. Naša ima v kotu dnevne sobe svojo mizico in stolček in tam lahko počne, kar hoče. Flomastre ima zelo rada (suhih barvic ne mara) in z njimi packa po listih, včasih tudi po sebi. Smo kupili pralne flomastre in ni nobenega problema. Iz rok in oblačil se sperejo z milom.

Naj povem, da so mi drugače razne spretnosti in ustvarjanje zelo blizu, knjigice radi beremo, kocke tudi jaz rada zlagam, poskušamo z risanjem, ampak se konča pri "TI nalisi, TI pobalvaj"...

Imam občutek, da preveč pričakuješ od nje. Poišči dejavnosti, ki jih bo dvoletna deklica lahko počela. Ti bom naštela le nekaj stvari, ki jih naša rada dela:
- packa z vodenimi in prstnimi barvicami,
- striže s škarjicami - ji dam papir, škarjice in ona je sposobna eno uro strič, potem posesamo in je,
- lepi lepilne trake - večkrat na teden se ji "po nesreči" - beri namerno strga list v zvezku in potem ji dam lepilni trak, ga narežem na koščke in ona porabi pol koluta lepilnega traka za en list, [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image]
- zlaga puzle - cele so še prezahtevne, a iz celotne slike odstranim 6-7 koščkov in ona jim potem poišče ustrezno mesto,
- iz odpadnih jogurtovih lončkov izdelujemo ropotuljice in zdaj imata z malo že cel orkester ...

Ko smo se pripravljali na rojstvo male, sva se veliko pogovarjali o tem, da mi bo pomagala [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/duda.gif[/image]. In ko se je mala rodila, mi je res prinašala vse stvari. Dala sem ji vsa oblačilca št. 50, ki so bila že v štartu premajhna za našo punco, ki se je rodila 4 kg in 56 cm in ona je potem svojo dojenčico preoblekla 100 na dan. Podarila, sem ji tudi pol paketa pampersk 1, ker so bile mali takoj premajhne. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

Pomaga mi pri hišnih opravilih: briše prah, pomiva posodo, pomaga postavljati oprano perilo na stojalo ...

Jaz ti priporočam, da se samo oborožiš z veliko dobre volje in potrpežljivosti, pa bo šlo. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




tulpek -> RE: za tiste, ki imate otroke doma (2.2.2012 14:23:39)

Naš je 2 leti in 4 mesece in plastelin je zakon! prav tako prstne barve, štampijke, vse kar mu daš z veseljem vzame.... Mogoče mu moraš na začetku malo več pomagat, razvaljat plastelin... ampak hitro osvojijo, gnetejo, packajo. Saj ne treba, da so kakšni resni izdelki, samo da se mali zabavajo in uživajo.




chezAnA -> RE: za tiste, ki imate otroke doma (2.2.2012 15:40:48)

No, akva, pa še tebe oblajam[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

Najprej se moraš prepričati, da boš nekako zmogla. Ker če boš šla s slabo voljo v tole pustolovščino, rezultat ne bo dober. Imaš prav, stvar je naporna in včasih boš imela vsega vrh glave, pa saj je tako z vsako stvarjo na tem svetu, ni? Boš pa tudi priča trenutkom v življenju svojih hčera, ki bodo vse to poplačali i nki bi ih drugače zamudila.  Morda celo ugotoviš, da je bila to najboljša odločitev v tvojem življenju? Nikoli ne veš[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

Če se boš odločila imeti obe deklici doma, boš morala nekje postaviti meje in pravila. Za vse. Tudi za tebe. In se jih potem tudi držati. Več ali manj[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image] Ker če ne boš trdna  v tem kar rečeš, te bo mala vozila okoli svojega majhnega prsta kot formulo 1. To je pa potem res naporno. Meni je pomagalo, ko sem si naredila urnik in potem nekja časa pisala, kako mi ga je uspelo realizirat. Se že zato potrudiš, da imaš kaj za napisat;) Svetujem ti tudi poglede nazaj- refleksije. Pomisli, kaj je bilo super, kaj se je dobro obneslo in lahko ponovit, kje so pa težave in kako bi jih lahko popravila.
Poiskati si boš morala tudi en ventil, zagotoviti en čas zase, najti krog ljudi, ki bo znal povedati še kaj drugega, ne samo nodi, pepa, ma-ma in podobno. Tudi RR je en tak krog, recimo[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

Imam eno dobro novico: Niso vsi dojenčki enaki. Naši trije se vsi med seboj razlikujejo.  Za dudo sem bila samo drugemu:) Ta bi najraje tudi videl, da bi se spremenila v kengorujko, da bi lahko splezal v vrečo in se me cel dan tiščal. (to si želi še zdaj) Ostala dva pa nista takšna. Sem že večkrat povedala, da sem hvaležna, da je taprvi toliko nezakompliciran. Da sem postala samozavestna in ne obupam, ker vem, da delam prav. Če bi bil vrstni red obraten ... ajme meni. Torej. Ni nujno, da bo tudi tadruga tak zahteven dojenček. Če pa bo, si omisli različne pripomočke za nošenje otroka. Resno. Nosilke so zakon.
Še ena dobra novica: dve leti razlike je super. Otrok je že zelo samostojen in ima v sebi tisto nujo, da bi on vse sam, kmalu pa ima v naslednjem otroku kompanjona za igro, ni tako velike razlike v razvoju, da bi težko našla skupno točko.  Lažje je tudi zato, ker tamlajši hoče vse posnemati za starejšim. In ker ni tako velike razlike, mu dostikrat tudi uspe in sploh ne veš, kdaj se je to in to naučil. Kar spotoma (takoje bilo pri nas z odvajanjem od pleničk. Pri taprvem smo imeli muke, tadrugi se je pa kar sam odločil in jih ni več potreboval.)

Imam pa še en nasvet: risanke rajši prihrani kot ekstra super nagrado ali svoj adut za čas, ko boš res rabila mir (npr. dojenje, tvoja bolezen, ekstremna neprespanost, 160 km/h vetra[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]). Najprej bo to težko, ker sta že obe navajeni nanje, pa se vendar splača.

Povedala pa bi ti rada še tole: Nobena od nas (mislim, da lahko tole trdim za vse) ni perfektna gospodinja/mamica. Vsaka od nas ima dneve, ko se ji nič ne da, ko gre vse narobe, ko ne veš več, kako naprej. Je pa res, da ne odnehamo. Pač naslednji dan začnemo znova, od začetka. So obdobja, ko gre vse kot po maslu in je doma oh in sploh super in so obdobja, ko samo upaš, da ne bo prišel nihče naokoli, ker je stanovanje tako, da se tal ne vidi, ker se otroci samo derejo in tepejo in ker nazmerjaš vsakega, ki pride mimo. (teh trenutkov pač ne objavljamo s takim ponosom, kot naštevamo vse pametne domislice za zaposlitev otrok[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]) Zadnjič recimo sem klicala moža okrog 11 dopoldan, naj nujno pride domov, naj da dopust in pride, ker bom drugače (vsaj) enga otroka tako pretepla, da bo še tri dni črn. /ok, potem ko sem mu to vse zrecitirala, sem se umirila in ni bilo nobenih fizičnih obračunavanj in možu ni bilo treba lagati, da mu je umrla teta in da mora nujno domov, je pa pasalo to povedati nekomu, ki me je poslušal. Ker mi je res že prav na jok šlo, tako so delali moji zlati trije./
Torej ja, nismo nobene super nadženske, le da smo v službi doma, naši delodajalci pa so (malo) mlajši od povprečnih. Ne rabiš nobenih super moči in talentov, le nekaj veselja, odločnosti in potrpežljivosti, pa gre.

Če se boš odločila za čuvanje obeh doma, ti obljubim podporo in pomoč. Ok, vem, da ni enako, kot je imeti nekoga ob sebi, pa vendar. Če želiš, lahko še posebej iščem ideje za to starostno skupino in razliko, lahko te vedno poslušam (preberem[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]), ko boš imela vsega čez glavo in z veseljem te lahko pohvalim, ko boš zapisala kak dosežek (meni je tako fino, ko me pohvalite, punce. Kar malo zrastem in grem bolj nasmejano v dan. Hvala vam za to). Velja?

Uf, spet sem dolga. Ronja, prevzela sem tvoj slog[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




chezAnA -> RE: za tiste, ki imate otroke doma (2.2.2012 15:51:31)

IZVIRNO SPOROČILO: Izabelina

chezana kako pa si uvedla telovadbo? mislim a si kr enega dneva rekla danes bomo pa telovadil in se potem od takrat naprej to delal... ker Eva se mi zdi, da še nekak ne bo znala sodelovat pri telovadbi... no bom probala pa vidla,,,



Rekla sem, da poznam eno super igrico. Da boma naštimala fino glasbo (otroške pesmice, take, čim bolj živahne), potem pa se bomo razmigali.  da naj posnemata za mano. Tu je zdaj finta. Jaz moram biti navdušena. Če sem jaz navdušena, sta onadva tudi. Potem pa po glasbi delamo razne stvari. Mahamo kot brisalci na avtu, skačemo po eni nogi, hodimo kot pingvini, pa po vseh štirih in se oglašamo kot razne živali, pa migamo z nosom in ušesi, ritko ali z lasmi tudi dodam vmes, ker jima je to tako blazno hecno. Glavno je, da se malo nasmejimo, pa jima postane všeč in sta naslednjič še bolj vesela, ko naznanim začetek telovadbe.


Imam pa eno vprašanje. Katere trike uporabite, da zaspijo? Uspelo mi  jih je sinhronizirat[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image] (jes!), traja pa zadnje čase v neskončnost, da zaspijo. Rabim kakšno novo idejo. Prosim-hvala (kot to lepo reče Rogan. Ve verjetno poznate ta citat. Večina ljudi me čudno pogleda[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image])




ronja -> RE: za tiste, ki imate otroke doma (2.2.2012 16:10:58)

ronja kam boš pa dala svita, ko boš šla na predstavo?

V sling[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]. Samo najprej nam mora ratat kam prit[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image]. Bi pa rada Ronjo peljala v kino (mogoče tudi Lejlo, pa ne vem, če bosta zdržali), samo zdaj je to spet ful težje... A dojenčke spustijo v kino? Saj bi spal na meni oz. se dojil (so we hope;).

Pri nas ni straha da bi kdo kaj pojedel, še s tistim kar je res užitno se mučimo

skuštrana, mojidve pa požreta vse! Užitno itak, neužitno pa Lejla zadnje čase tudi non stop po ustih valja - lesene perle, lego kocke, delčke od igračk iz kinder jajčk, ni da ni... Ne vem, kaj ji je - pa je ne stradamo, prisežem![image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

Naredimo šotor iz stojala za perilo sušit in rjuh (mize in rjuh ali pa stolov in rjuh) in potem se začne velik opreseljevanje vseh živalic, ki bi tudi rade živele v šotoru.

Tole je pa pri nas obvezna klasika, ko pridemo k dediju (mi nimamo sušila za perilo, ker ga nimamo kam dat - imamo samo tistega za na steno, ta je pa previsoko za kaj takega - je nad najino posteljo - ja, potem včasih po nama kaplja - to je pač davek, če živiš v malem stanovanju, hehe;).

josephine, frnikole imajo v Mulerju.

chezana, cream of tartar je vinski kamen, to je tisti bio pecilni prašek. Včasih so to dobivali iz vinskih sodov - tista oborina, ki se nabere na stenah. Jaz s tem receptom nimam nobenih problemov (ne vem točno, katerega misliš, ampak na splošno so do zdaj še vsa slana testa ratala).

Sem klicala frendico, to ni silica gel, to so gel kroglice za rezano cvetje

Haha, seveda so to kroglice za rezano cvetje - samo kaj pa misliš, da je not? Silikagel je snov, stvar je pa kroglica za rezano cvetje;).




lily32 -> RE: za tiste, ki imate otroke doma (2.2.2012 18:34:07)

IZVIRNO SPOROČILO: chezAnA

Uf, spet sem dolga. Ronja, prevzela sem tvoj slog[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]



[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image] Je bilo pa lepo prebrat. Kar zrasti malo. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




lily32 -> RE: za tiste, ki imate otroke doma (2.2.2012 18:34:14)

IZVIRNO SPOROČILO: chezAnA

Povedala pa bi ti rada še tole: Nobena od nas (mislim, da lahko tole trdim za vse) ni perfektna gospodinja/mamica. Vsaka od nas ima dneve, ko se ji nič ne da, ko gre vse narobe, ko ne veš več, kako naprej. Je pa res, da ne odnehamo. Pač naslednji dan začnemo znova, od začetka. So obdobja, ko gre vse kot po maslu in je doma oh in sploh super in so obdobja, ko samo upaš, da ne bo prišel nihče naokoli, ker je stanovanje tako, da se tal ne vidi, ker se otroci samo derejo in tepejo in ker nazmerjaš vsakega, ki pride mimo. (teh trenutkov pač ne objavljamo s takim ponosom, kot naštevamo vse pametne domislice za zaposlitev otrok[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image] )


[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image] Se strinjam. Zato je res pomembno, da so v urniku tudi minute, ki so namenjene izključno tebi in nečemu, kar ti je všeč.

IZVIRNO SPOROČILO: chezAnA

Imam pa eno vprašanje. Katere trike uporabite, da zaspijo? Uspelo mi  jih je sinhronizirat (jes!), traja pa zadnje čase v neskončnost, da zaspijo. Rabim kakšno novo idejo. Prosim-hvala (kot to lepo reče Rogan. Ve verjetno poznate ta citat. Večina ljudi me čudno pogleda )



Ideja glede telovadbe je super.

Kar se tiče popoldanskega spanja pri nas trenutno pali, da dam večji poskušat pravljice na CD-ju in ponavadi ob njih zaspi ali pa samo počiva, jaz pa medtem spravim spat malo.

Imam pa drugi problem. Če večja zaspi po kosilu, zvečer ne zaspi do 10. Če ne zaspi, pa je popoldan malo bolj sitna, a zaspi okrog 7. Zdaj ne vem, kaj je bolje. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]

Do kdaj so vaši spali po kosilu? Ste prakticirali počitek tudi, ko niso več spali?






manna -> RE: za tiste, ki imate otroke doma (2.2.2012 20:01:40)

živjo
Kako ste me nasmejale! In spravile v fuuul boljšo voljo. Najprej sem brala, brala,..pa sem si mislila, Uau pa kako jim rata da se tako lepo kakovostno ukvarjajo s svojimi malčki, pa usput še skuhajo, pospravljajo, peglajo in ob tem so še skoz dobre volje...potem pa sem prebrala od ChezAne kako je klicala dragega v službo da naj pride takoj domov ker bo sicer pretepla kakšnega od otrok...[sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif] No, pr nas je tudi bilo veliko takih telefonskih klicev. S to razliko, da moj dragec niti slučajno noče razumet, da je biti doma z dvema malima otrokoma zelo naporno!
Četrtega člana smo dobili pred 5,5 meseci in 4 mesece sem imela oba otroka doma - razlike sta 2 leti. Potem je šla miss spet malo v vrtec, ker se mi je že počasi mešalo. Zdaj pa imam spet oba doma, malo zaradi bolezni, pa tudi ker je zunaj taka zima da se mi zdi preveč "kruto" da bi tamalo zjutraj vozila ven na mraz...
In res je naporno. Naš tamali je tak klop da se ga praktično sploh ne da odložit, gospodična pa taka princeska, da je čudež če kdaj pa kdaj uboga... Kako prav imaš, ChezAna ko praviš da je treba imeti meje za sebe! In tudi s tem se zeloo strinjam, da je treba iti v tako pustolovščino z veliko dobre volje. In z mirnimi živci ! In potem res pride kak dan, ko gre vse prav in tako kot je treba, in si začneš mislit, da je mogoče pa res tako lahko prav lepo za vse !
Se še kaj beremo...




josephine27 -> RE: za tiste, ki imate otroke doma (2.2.2012 20:14:32)

Do kdaj so vaši spali po kosilu? Ste prakticirali počitek tudi, ko niso več spali?


moj je opustil popoldanski spanec dokaj hitro vsaj meni se tako zdi. okrog 3 rojstnega dne. nekaj časa sem ga poskušala "uspavat" na vse možne načine potem sem se udala da je to to. zdaj spi po kosilu samo še če je bolan in ima povišano temperaturo. drugače zgleda da ga niti maratonski sprehodi ne utrudijo toliko da bi omagal. gre pa še vedno malo počivat po kosilu.




josephine27 -> RE: za tiste, ki imate otroke doma (2.2.2012 20:18:24)

S to razliko, da moj dragec niti slučajno noče razumet, da je biti doma z dvema malima otrokoma zelo naporno!


Moj je bil isti. Pa sem jih namensko pustila eno sobotno dopoldne same in šla v šoping. Sem prišla domov je bil na robu živčnega[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image] . Zdaj ne dvomi več če mu rečem da je bil naporen dan.[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




ronja -> RE: za tiste, ki imate otroke doma (2.2.2012 21:07:04)

Pri nas je problem (verjamem, da je povsod tako), da se hči tudi skoz spreminja

"The only constant thing about babies is that they are constantly changing." Velja tudi za starejše otroke[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image].

Po pravici povedano, če bom imela hči doma in bo cele dneve gledala samo TV, potem je bolje, da je ne glede na točko 1., 2. in 3. v vrtcu, ne?

To je res. Po pravici povedano sem tu okoli edina, ki ima male doma po porodu... Pa je precej mami rodilo, samo večina pravi, da jim ne bi zneslo ali pa da si mali želijo v vrtec, ker pogrešajo družbo.  Tak da tudi če se tako odločiš, ni nič narobe.

Aja, naj dodam še, da tudi kadar komu omenim, kakšni so moji načrti, ni nekega navdušenja

Haha, mene imajo vsi za prismojeno[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image]: "VSE tri boš mela doma? A si ti čist zmešana, al kaj? Pa kaj si življenje kompliciraš, flikni ju v vrtec, pa basta!" Ampak jaz še vedno upam, da bomo preživeli (tvja namreč nimamo, tako da jaz nimam možnosti zabluzit s tem[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]).

Aja, ena ideja za te tamlajše, ukradena iz vrtca: brivska pena - jo enostavno nabrizgaš na mizo in pustiš da uživajo, sem to videla na uvajanju v vrtec, pa sem si takoj zacahnala v glavi in kupila par doz, hehe.

Aha, samo še tri ure in bosta šla spat. Tri ure pa bom že zmogla, ne?

Ja, če grejo spat, je veliko lažje... Pri nas zdajle še noben ne spi... Popoldne pa itak ne spita...

Me smo danes pospravile knjigice (lepo razvrstile, ker oči "ne zna"[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]), jih en kup prebrale potem, pa pospravile in umile zabojčka (glasbeni in kocke), potem pa smo gledale, kaj plava in kaj ne - to je gledal en čas še tamali, ga reveža že "učimo", pa ma komaj 2 tedna, hehe[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image].




betty.ford -> RE: za tiste, ki imate otroke doma (2.2.2012 21:42:28)

wow, punce, super ste! [sm=bravo.gif]

sem se ravno danes odločila, da je dovolj tvjke in da potrebujem konstruktiven dan z otrokoma.
moram preverit kakšen material za ustvarjanje imam doma. se mi zdi, da so otroci tudi bolj zadovoljni in bolj pridni, če vejo, da jim posvetiš svoj čas.

aqua meni je bilo lažje imeti oba otroka doma kot potem ko je šel prvi v vrtec. zaradi razporejanja časa. več smo imeli od dneva, ko smo bili vsi skupaj kot pa potem, ko je šel en od njiju v vrtec (ker takrat smo se prilagajali odhodu v vrtec in prihodu iz vrtca)
res pa je, da je potrebno veliko energije, ampak če se prepričaš v to, da bo uspelo, si na pravi poti!




khurde -> RE: za tiste, ki imate otroke doma (2.2.2012 21:57:45)

oj, punce, super tema [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image] jaz imam enega še doma (16 mesecev), triletnica hodi v vrtec, samo je tam 3 dni na teden, dva dneva pa doma, kjer skupaj kampiramo in se imamo fajn... včasih sta za znoret tečna, ponavadi takrat, ko imam jaz tečen dan in blazno znižan prag tolerance ;) drugače mi je pa lažje, če sta oba doma kot če se enega v vrtec vozi, ker imamo en tak fajn, čisto svoj ritem in ni nekih časovnih omejitev...grem malo pregledat linke :)




Stran: <<   < Prejšnja stran  3 4 [5] 6 7   Naslednja stran >   >>