RE: za tiste, ki imate otroke doma (Polna verzija)

Forum >> [Otrok] >> Vzgoja



Sporočilo


ronja -> RE: za tiste, ki imate otroke doma (2.2.2012 22:00:36)

recimo obožuje nakupe v trgovinah s hrano - na mojo srečo

Mojidve tudi!

upam, da bomo zdaj tudi šli na kakšno notranje igrišče in mogoče kak obisk - ampak trenutno od prijateljic ni nobena doma z otrokom za dopoldansko druženje.

Pridite k nam! Lubi gre konec naslednjega tedna spet dokončno v službo, konec očetovskega (danes je sicer bil v službi, smo bili prvič sami doma - madona, se še nisem navadila, non stop pišem v ženski osebi množine - me smo delale... pa zdaj nismo več samo me[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]).

ali pa post-it listke

Tudi mojidve obožujeta lepit raznorazne reči - od nalepk do listkov, kar češ. V trgovini vedno rečem, da zbiramo nalepke, da jih potem malidve lahko lepita, hehe. Včasih jima pa dam kar lepilo v stiku in s tem lepita koščke listkov, ki jih sami izrežeta, to jima tudi dogaja. Je pa seveda potem vse malo lepljivo;).
Sicer pa mi tamalidve s post-it listki označujeta to, kar si izbereta, da bomo jedli v kuharskih knjigah. Je prav fajn - jima dogaja, pa še jedilnik sestavljamo, se pogovarjamo o tem, kako se kaj skuha in kaj je notri (to ju vedno zanima),... ali pa si tako označita to, kar bi radi, da jima sešijem/naredim v kaki ustvarjalni knjigi/reviji.

bi rekla, da če se sprijazniš, da pač ne boš nič posebnega, odraslega počel ta čas, potem kar gre.

Joj, to je meni najtežje - s tem se jaz nikoli ne morem sprijaznit. To ful rabim! In potem to delam ponoči, ker brez mam občutek, ko da se bom zgubila in potem nič ne spim[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image].

Aja, če vas zanima naš napredek: uspelo mi je uspavat enega otroka, trenutno sva se pa spet zamenjala in ostaladva probava uspavat oči[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image].

urnik: zjutraj si speremo noske (vsi, ja:), umijemo zobke, preoblečemo, pojemo zajtrk (najprej onidve, ker meni nikoli ne rata istočasno, ker si non stop nekaj zmišljujeta, kaj še bosta in potem onidve že pojesta, predno jaz sploh usta odprem), potem se malo sami igrata in potem se igram jaz z njima. Vmes imamo še sadno malico in potem skuhamo taprvo kosilo, potem se spet ali sami igrata ali se skup, potem pride oči in imamo taveliko kosilo in potem je itak kot je čežana rekla, vse lažje, hehe. Malega rihtam vmes, po potrebi, ves čas, kadar je pač buden, če spi, pa sploh super - od 2 tedenskega dojenčka pač ne moremo pričakovat nekega urnika, a ne?[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image] Pa saj ga še kar ima, proti ostalim[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image].
opravila delamo sproti, pač kar je za naredit: pospravimo posodo iz pomivalca- včasih skup, včasih jo sama, damo prat perilo, danes sem recimo likala medtem, ko sta onidve ugotavljali, kaj plava na vodi in kaj potone in kaj je težje in kaj lažje... itd... Tu ni nekih pravil, pač odvisno, kaj je za naredit - iz pomivalca je res vsak dan za pospravit, ampak ne delamo tega vedno skup. Nekaj časa smo imele to navadno, zdaj pa če se onidve lepo zaigrata, dostikrat to lepo sama v miru naredim.

telovadba: me smo mele jogo zvečer, samo smo jo ukinile, ko je nisem več smela in moram še malo počakat, predno bom spet lahko v raznoraznih obrnjenih položajih... Ampak me imamo to zvečer, nam vsem bolj takrat to paše, se mi zdi (vsekakor pa meni;).

Vseeno je lažje imeti doma zdravega kot bolnega.

podpis!

Imam pa eno vprašanje. Katere trike uporabite, da zaspijo? Uspelo mi jih je sinhroniziratuser posted image (jes!), traja pa zadnje čase v neskončnost, da zaspijo.
hAHA, saj tega ne sprašuješ mene, a ne? Pri meni trenutno spita 2/3 otrok.[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image] To ti verjetno dovolj pove[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image].




ronja -> RE: za tiste, ki imate otroke doma (2.2.2012 22:24:15)

akva, kakorkoli se boš odločila, bo prav. Jaz sem mela Ronjo doma (je sploh nisem vpisala v vrtec, ker sem mela rizično nosečnost in ker je med njima samo 17 mesecev razlike). Zdaj bom mela vse tri doma vsaj čez zimo, potem bomo pa videli. Čez poletje bosta itak 2 meseca doma, potem jeseni bosta šli pa v vrtec, da ne bojo vsi 3je meli hkrati uvajanja. Seveda pa ne bosta tam 5 dni na teden. Tako da ne boš edina, na tej temi nas je kar nekaj, ki imamo starejše otroke doma.
Mojidve sta veliko bolani in nočem, da zboli dojenček, ker bi se mi glih srce razklalo, če bi ga morala pustit na pediatrični (novorojenčki hitro morajo v bolnico, zdaj je pa ravno čas bolezni), pa da ne smem bit zraven ali pa da sem zraven, pa sta doma malidve bolni in me vsi rabijo, jaz pa ne morem bit na dveh koncih. Pa že če ne bi bilo tako hudo, bi bilo ubitač, če noben ne bi nič spal in bi vsi jokali (najini punci, če sta bolni, prideta k nama v posteljo - postelja ima 120 cm, nas je zdaj 5... si nočem predstavljat[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image])... Tak da to je bil GLAVNI razlog. Rajši 3 zdrave ves čas kot pa 3 bolne pol časa (ker mojidve sta več kot polovico časa bolni).
Potem so pa še ostali razlogi: moji punci sta rajši doma. Precej rajši. Lejla ima sicer čisto rada vrtec, Ronja po svoje tudi, vseeno sta pa zadnje čase vsakič zjutraj rekli, da ne bi šli v vrtec... Pač bolj luštno je doma, ne - komu pa ni? Tako da mi je bilo nekak trapasto, da bi ju dajala v vrtec, če sta lahko doma in si to tako zelo želita. To je bil drugi razlog.
Če sem čisto iskrena, je tudi meni fajn bit z njima:) Ne rečem, da se mi vedno da poslušat Ronjo ali da se mi da 100x na dan ritko brisat, ampak tako generalno gledano, pa je luštno bit s svojimi otroki. In tega leta ne bom nikoli dobila nazaj, imam enkratno priložnost, vprašanje, če jo bom imela pri Svitu, tako da se splača izkoristit to, kar lahko... To je tretji razlog.
POtem se mi zdi, da je to dobra preventiva proti ljubosumju: da jima bratec prinese počitnice od vrtca, da sta lahko onidve tudi doma, tako kot on, pa da se imajo čas navezat en na drugega itd... To je bil pa še četrti razlog. Mislim, da sem mela še enega, pa se Svit že oglaša, tako da bo ta pač počakal, hehe;)

Ampak nekak upam, da ne more bit hujše kot je bilo, ko se je Lejla rodila in tisto sem preživela (jedva, amak sem;) - ker takrat je bila res kar kriza, ker nista meli niti približno sinhroniziranega ritma, spali sta dobesedno izmenično! Pa na začetku je bila Ronaj vsa boga, ker me ni bilo, ko sem bila v p. itd...) No, zaenkrat ni nobenega ljubosumja in sta res cukra. Ampak se bo to verjetno spremenilo, ko bom jaz crknjena, ko bom skoz sama z njimi (dokler ne pride oči iz službe)... Tako da ne bom nič pametna[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image].




ronja -> RE: za tiste, ki imate otroke doma (2.2.2012 22:33:58)

Do kdaj so vaši spali po kosilu? Ste prakticirali počitek tudi, ko niso več spali?

Ronja pri 2 letih ni več spala čez dan. V vrtcu se je potem spet navadila, ampak doma vseeno ni nikoil spala. POtem je bila totalna kriza doma, če j e v vrtcu spala in sem milo prosila vzg., da naj je ne dajajo spat, ker je sicer mala žurala do 24h! (brez pretiravanja, resno!!!) Tamicena se je pa zbujala ob 5:30... Zdaj pa računajte same[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]...

Lejla je v vrtcu še spala podnevi, doma pa navadno ne - stara je 3 leta. Če zaspita čez dan (če sta kaj bolni), potem zvečer pred 23to nimava kaj upat...




Kasija -> RE: za tiste, ki imate otroke doma (2.2.2012 22:57:25)

chezana kako si lepo napisala to o imeti otroka doma - dobre in slabe strani. pa jaz tudi včasih vsa na robu kličem moža v službo, mogoče bi oni tudi rabili eno temo, da se pogovorijo [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image].

ronja prepovedat vstopa z dojenčkom v kino ti ne morejo. saj dojenček ni sladoled, ne [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]. a te ne skrbi, da bi recimo jokal? sprašujem, ker si silno želim v lutkovno, pa še kam s tamalima. moja tamala dva sta bila že dvakrat v kinu (v življenju to pomeni) in sta oba gledala. najbrž bi tudi lejla že zdržala?
pa hvala za vabilo na obisk, pridemo z veseljem. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image] pa potem vi k nam kdaj.

spanje starejši ne spi čez dan doma že slabo leto, torej od 3,5 let. malo po tem je nehal spati tudi v vrtcu. tudi prej ni bil spalne sorte. ni pa tečen in neprespan zato. čez teden v vrtcu počivajo, tudi čez vikend doma počiva. mora v svojo sobo, lahko ima svetlo v sobi in se potiho igra. dokler ni relativno tiho, še ne počiva. zato zna biti v svoji sobi kar dolgo. lily predlagam ti, da počivanje obdržiš, ker pri meni mlajši potem ni hotel spati, če starejši ni počival.
mlajši gre vsak dan, čez teden in vikend, kar sam v svojo sobo . pridem za njim, mu zapojem pesmico in grem. enako gresta spat tudi zvečer s pesmico. se pravi da se uspavata sama ali jima z rutino in pesmico pomagam. a sem sploh prav razumela vprašanje?
mlajši ob 12h zadnje čase pogosto ne more zaspat. se igra in pogovarja sam s sabo tudi po 2h. potem pa zaspi in je tako slabe 4h v svoji sobi [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image] meni se zdi to dolgo. sicer se nič ne pritožuje. če pa ne spi, je pa siten in joka in stalno pada ali se v kaj zaleti.

dobrodošle vse "nove"  - več nas je, več idej bo[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image]




ronja -> RE: za tiste, ki imate otroke doma (2.2.2012 23:48:11)

pa jaz tudi včasih vsa na robu kličem moža v službo

Meni je zakon gtalk[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]. Na telefon ga itak v vsaj 50% ne dobim, tako da ga niti ne kličem, če ni kaj nujnega. Na g pa lepo napišem, takrat, ko se mi meša, pa mi ni treba čakat, da bo videl zgrešen klic[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image].

a te ne skrbi, da bi recimo jokal?

Ja, malo seveda me. Samo če bo jokal, bova šla pač ven - saj mamo še očija, da bo ostal z malima not, ne?[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image] Ali pa obratno - gresta fanta ven, pa me ostanemo...

pa potem vi k nam kdaj.

Zmenjeno. Pri nas je to sicer malo bolj treba planirat, ker mava samo en avto, (ki ga na splošno rabi lubi za prit v službo;), ampak se da zmenit kdaj:).




Brisani uporabnik -> [Brisano sporočilo] (2.2.2012 23:55:19)

[Vsebina sporočila je bila izbrisana]




chezAnA -> RE: za tiste, ki imate otroke doma (3.2.2012 0:09:05)

Ronja, jaz sem šla enkrat v kino z dojenčkom. S taprvim. Tisti, ta najbolj nezakomliciranim in zadovoljnim, kjerkoli je bil. Ok, malo so me čudno gledali, rekel pa ni nihče nič. (imela sem ga v traku. To je bilo v našem mestecu čisto novo, tako da sem bila dvakrat čudna[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image] )   Veš kako se je končalo? Ven sem šla še med predfilmi. To je tako naglas, da kr joj. Dokler nimaš dojenčka v dvorani, niti opaziš ne, ampak je res. No, poskusi. Izgubiti nimaš kaj (ok, ceno ene vstopnice), nujno pa imej lubija zraven. Za backup. Kaj bi šli pa gledat? Naša dva fanta sta do zdaj videla že tri (Shreck 3, Cars tazadnja, številke ne vem, Obuti maček) filme. Pa je mož vsakič rekel, da je mislil, da bo na sredini šel ven in otroke peljal domov. Da to niso več risanke za otroke, ampak za odrasle, ki jih daje nostalgija. James bond ali pa casanova v preobleki risank. Sploh tavečji, ki se ful vživi, je bil res prestrašen baje.

lily32, hvala za pohvale. (bom lahko začela košarko špilat?[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image] ) Drugače pa ja, pravljice na CD-jih.Super. Zelo pomagajo tudi pri odvajanju od risank;) vsaj pri nas so. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image] Jih pa ne morem uporabiti za počitek,. ker moja dva (na srečo) še potrebujeta svojo dozo spanja. Sploh tastarejši. Mlajši bi preživel brez, pa se ne pustim. Potrebujem tisto urico miru vmes in dokler se pusti prisiliti, je ne dam.

manna, ja, se hitro ustvari takšna iluzija poponih mam na internetu, ja. Zato pa sem povedala tisto. Lahko še naštejem, kaj me je pripeljalo do vdaje in sos klica: Najprej sta razdrla hišo iz duplo kock. In to tako, da sta se z avtki zaletavala vanjo. Smo se morali konkretno skregati, da sta jih pospravila. Potem sem šla dojit in sem ju izpustila iz oči. V tem času sta se odločila, da bosta zakurila ogenj. To v njuni igri pomeni, da zvlečeta na kup različne reči. Tokrat so bile to vse (VSE!!!) igrače iz igralnega kotička. Torej duplo in lesene kocke, glasbila, lesene kocke s čepki, igračke za tamalo, nekaj sestavljank, plastične figurice živali in vsi avti. Ok, najdem to, čez eno uro je končno vse pospravljeno. Aja, pa prej sta rabila čisto predolgo, da sta se problekla. Sploh tadrugi je mojster v ignoranci. Lahko se na glavo postaviš, pa ga ne gane. Nato sta odločila, da gresta z avtobusom taborit. Avtobus pomeni, da cel kavč obrneta narobe (vse blazine dol itd), taborit pa pomeni, da z vseh postelj zvlečeta vse na en velik kup. Vse. Ok, spet pospravimo. Grem v kuhinjo, se malo zluftat, če nekaj časa pogruntam, da je čudno tiho. Grem pogledat ... Ma bi se lahko na mestu razjokala. V spalnici, kjer imamo peč, sem ponoči čistila pepel, ker se ni hotela več prižgati. Sem seveda pepel v eni plastični škatli pustila kar tam. Fanta pa sta ta pepel, ki je fin kot mlet cimet, enakomerno porazdelila po celi spalnici in njuni sobici. Da o pepelu v zraku in posledično vsepovsod, niti ne govorim. Enostavno nisem več vedela, kaj naj naredim.
Evo, zdaj je tu vse napisano. Kriva pa sem si bila predvsem sama, ker ju nisem zaposlila. Bil je eden tistih bednih dni, ko se mi ni nič dalo in sem bluzila. No, fanta sta bluzila še bolj[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/hudicek1.gif[/image]
A veš, kaj me je pa potem dokončno spravilo k sebi? Šla sem se malo umirjat tudi na internet, pa sem našla blog Trippove mamice, en star post je bil nekje priliman, pa sem ga našla. Fantek je takrat ravno umrl, ampak tega takrat še nisem vedela. Ko sem primerjala svoje težave in prepreke z njenimi ... Sem se prijela za uho in se stresla iz hlač. Kaj se imam za pritoževati? Imam zdrave otroke, ki se imajo radi. Ok, danes niso ravno najbolj pridni, ampak to je bila predvem reakcija name, na moje bluzenje, moje neupoštevanje pravil. In to se da še vedno popraviti. Preostanek dneva smo se imeli lepo. Ja, sta dobila kazen, jaz pa sem jo tako dobila že prej. Pa po  tleh sem še cel teden pomivala po dvakrat na dan. Aja, pozabila sem napisati še eno dodatno dejavnost tistega črnega ponedeljka[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image] Ker sem si med naslednjim (torej drugim) dojenjem hotela zagotoviti mir brez neumnosti, sem jima dala plastelin (ponavadi se z njim sama kakšno uro zamotita). Kupljenega. Za katerega verjetno že veste, da se ne sme mešati z vodo. No, onadva sta ga. In potem s tisto lepljivo mešanico premazala celo mizo. In ko sem ju nagnala roke umit, sta se celo pot prijemala za reči (to sem ugotovila šele naslednji dan). A ni to direkt za zjokat se?

p.s. danes smo pa naklamfale enih besed, h? Bravo[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




chezAnA -> RE: za tiste, ki imate otroke doma (3.2.2012 0:20:44)

vidim, da je še veliko novega nastalo med mojim opisovanjem dneva razočarane gospoinje[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]
Ampak grem spat. Pa še drugič kaj.[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




Brisani uporabnik -> [Brisano sporočilo] (3.2.2012 0:25:11)

[Vsebina sporočila je bila izbrisana]




akva -> RE: za tiste, ki imate otroke doma (3.2.2012 7:57:15)

Prebrala sem vaše zgodbice, nasvete... in dojela filozofijo zadaj! [sm=smiley36.gif] Sploh ne vem, kako se vam naj zahvalim... [sm=rozica.gif]

Spet vidim zadevo v pozitivni luči, hkrati pa ste me zelo dobro spomnile, da si ne smem delat iluzij, kako bo vse oh in sploh super, čisto, pospravljeno in vsi zadovoljni [sm=smiley1.gif], mislim, da sem s tem že na prvi porodniški imela malce težav, kar nekako padeš na realna tla, da si cel dan doma in ne moreš narediti nič!

Hči vsekakor bo doma, kar je za njeno zdravje (nima smisla, da razlagam, kako hude so njene težave) res daleč najboljše. Se bomo že navadile in si naredile nek urnik.

Zelo sem se strinjala, kar ste napisale glede vožnje otroka v vrtec, kako težko je vsaj ob približni uri nekam priti, ker koliko se spomnim, ko je dojenček lačen, ga nič ne zanima, da bi sestrica v vrtcu rada domov, dojenje se pa itak zavleče...

Aha, na sling ste me spomnile, v bistvu nisem čista novinka, ko je bila ta večja "večja" - pri enem letu, smo imele ringsling, ki je bil super, zdaj bom nabavla še tisti elastični trak za najmanjše z upanjem, da dojenje v slingu ne bo pretežko.

Ja, glede TV, nekaj bo vsekakor treba narediti, tisto, kar si napisala Chezana, da je samo za nagrado oz. nujne stvari, to bi bilo res najbolje ja. [sm=smiley1.gif] To bom poskusila uvesti v tistih tednih, ko bova že doma in še brez sestrice. Če bi bilo to pretežko, pa bo treba vzpostaviti jasne omejitve v smislu zjutraj 1 ura, popoldne 1 ura (kar je itak ful, pravzaprav [sm=smiley29.gif]).

Glede babic in dedkov se ne bom več sekirala, na moža pa vem, da se lahko zanesem, tudi on bi takoj prišel, če bi mu po telefonu povedala, da se obeta fizični obračun [sm=jezicek.gif]!

Še enkrat hvala, res ste mi ful pomagale!!!





skuštrana -> RE: za tiste, ki imate otroke doma (3.2.2012 8:41:44)

Ok, sem imela kaj brat ob jutranji kavi. Brrr, pri nas je minus 6!!! (to je za naše kraje fullll).

Hm, mi nimamo nekega ritma. Smo bolj na go with the flow varianti. No, sedaj že, ko je L v šoli, ker v šolo se mora [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image] (na mojo žalost). Prej pa bi se zjutraj vstali, se najedli pa bi potem videli kaj bi počeli. Če je dan dopuščal smo ponavadi bili zunaj skoraj cel dan. Smo se s kom dobili pa na igrišča, plezat po drevesih, pač nekam... Če pa je bilo vreme bolj gnilo potem pa kakšna notranja aktivnost, ali pa smo koga povabili na obisk. Je pa pri nas tako, da mož ponavadi ne pride domov ob 16, tako da sem večkrat sama za vse all day long (sploh od maja pa do sredine septembra). Mene najbolj ubija to, da takrat po cele dneve nimam ene odrasle osebe s katero bi kaj odraslega rekla, tako da poskušam da se vsak vsak drugi dan s kom dobimo da si še jaz napolnim baterije - sem full družaben človek in to me pravzaprav najbolj ubija, vse drugo preživim (nespanje, nerganje, dretje,...).

Ma, itak da je naporno imet otroke doma, včasih ko pogledam nazaj se vprašam kako sem sploh preživela, ampak meni je še bolj naporno to da jih moram zjutraj zbujat in urejat za vrtec - če seveda ni nujno.

Naš tretji otrok je živ, živ, živ...Samo nosila sem ga prvih 20m, pa to ne nosiljkah ampak na rokah in to tako da se je lahko s stopali dotikal tal in skakal...Ahhh. In non stop je jokal, cele dneve. Zvečer so me roke tako bolele da si še tuša nisem mogla držat [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image] Pa sama za vse, zraven pa še skoraj 2l in pa 4 letnica....

Jaz sem takšna da guram dan po dan in razmišljam preveč kaj bo jutri. In smo preživeli. Sedaj ima najmlajši 2,5l, srednji 4 in 3m, Liza pa je ravno napolnila 7 in je res že milina. Tudi če so vsi doma in moram jaz kaj naredit se full lepo skupaj zaigrajo. Včasih nimam z njimi dela cel popoldan ker se pač igrajo (in jaz niti v sanjah ne motim pri tem [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image] ). Pa full so povezani, skrbijo en za drugega, res jih je lepo pogledat.... In v takšnih trenutkih mi niti najmaj žal da sem jih imela tako dolgo in vse skupaj doma. Saj zrastejo, za mene bo še čas - evo moj že počasi prihaja. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
Ravno te dni smo najmlajšega vpisali v vrtec, čisto da imamo zagarantirano mesto. Ga bomo počasi začeli uvajati, da bo jeseni lažje. Nam je vrtec nekakšno nujno zlo, ker nimamo babic in dedkov, pravzaprav nikogar ki bi jih čuval samo institucije. Tako da sem jih jaz prej povsod vodila s seboj in je kar naporno (trgovine, zdravniki, vedno smo šli v četvero [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image] ). Akva, kar pogumno, glej na vse s pozitivne strani pa bo.
Aha, pri nas smo pač gospodinjska dela dali malo na stran, itak jih ne maram preveč. Pa kak dan smo naročili pizzo in to jedli za kosilo ali pa šli kam ven jest. Nekaj časa sem imela teto ki mi je čistila ampak mi je bilo to full naporno, ker mi je potem vse pospravila in nisem nič več našla [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image] [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image] , tako da je nimam več. Sem pa uvedla da vsak ponedeljek generalno čistimo (midva z O in on full rad pomaga, pop pa potem še otroške sobe pospravimo). Moram tele dni še malo igrač dat v škatle in v garažo ker vidim da se nam je spet preveč vsega nabralo in potem to leži povsod.

Itak da pridejo dnevi ko si čisto preč, jaz sem včasih kar na kavču zaspala od utrujenosti, dokler so oni skakali po meni - podnevi Oton ni spal, ponoči pa Arsen, bili so dnevi ko sem spala po 2,3 urce (in to jaz ki sem v eri before kids spala po 10 ur) (tudi v takšnih trenutkih si ne predstavljam da bi zjutraj otroke budila pa jih vozila v vrtec[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image] ).

Kasija, naši tudi radi nakupujejo,ampak moram potem jaz na blagajni delat selekcijo in dajat na stran tiste stvari ki jih ne potrebujemo (sva šla z Otonom zadnjič kupit nogavice za mene in sem na blagajni ugotovila da imam v košari ene 5 parov viška[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image] ).

Risanke, mi jih zelo malo gledamo, ko so lepi dnevi sploh ne, sedaj pozimi pa imajo eno risanko pred spanjem (včasih me nategnejo še za eno) in pa če je zunaj res grdo cel dan kakšen otroški film - pika nogavička je zakon, pa cars. Moram jim nabavit Kekca, a ima mogoče katera? Na našo Lizo takšni zunaji dražljaji - risanke, igrice itd. zelo zelo slabo vplivajo, sicer imam mir 1 uro,ampak je potem še 3 ure ne morem spravit k sebi, tako da smo risanke omejili res na nujno, nujno...

Spanje, mi smo končno dočakali da zvečer vsi skupaj zaspijo. Kak mesec nazaj [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]. Samo mene to spanje ni preveč obremenjevalo, smo spali na vse sotre načine - vsi skupaj, pa vsak posebej, pa po dva skupaj. Trenutno spimo midva z možem, oni pa zapijo v eni sobi (Arsen in Liza skuapj na tleh na jogiju, Oton na svoji postelji) potem pa Liza obvezno ponoči pride k nama, pa še Oton včasih. Popoldan pa imamo še večjo spalno anarhijo, sploh ne bom pisala o tem [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

Joj, včasih se vprašam kako sploh funkcioniramo v vsej tej naši anarhiji [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image]

Nič, grem, mali se je zbudil[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




Kasija -> RE: za tiste, ki imate otroke doma (3.2.2012 9:10:09)

kino se strinjam stabo chezana. jaz sem tavelikega peljala prvič gledat kung fu pando 2 in sva morala ven pri začetku filma. mislim ogromna panda leti proti tebi na platnu [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image] ni za skoraj 4-letnika, čeprav je doma n-krat gledal prvi del. potem smo šli vsi3 gledat medvedka puja in to je bila pa mirna in počasna risanka. drugič so pa gledali z  možem alvin in veverički, pa so tudi gledali. se je za pozanimat ali pogledat trailerje prej. naglas je pa v koloseju tako, da jaz že noseča nisem hodila zadnjih dva meseca, ker je dojenček brcal.

ronja a veš da sploh nisem pomislila, da bi šel oči zraven [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]. sem mislila, da boš peljala vse3 sama.

princesa je budna [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image] nadaljujem kasneje...





lily32 -> RE: za tiste, ki imate otroke doma (3.2.2012 9:55:04)

IZVIRNO SPOROČILO: ronja

Imam pa eno vprašanje. Katere trike uporabite, da zaspijo? Uspelo mi jih je sinhroniziratuser posted image (jes!), traja pa zadnje čase v neskončnost, da zaspijo.
 

hAHA, saj tega ne sprašuješ mene, a ne? Pri meni trenutno spita 2/3 otrok.[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image] To ti verjetno dovolj pove[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image] .



Joj, ronja, zdaj si me pa razočarala. V mojih očeh si ena super mama in prepričana sem bila, da pri vas ob 8. vsi otroci spijo. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]


IZVIRNO SPOROČILO: chezAnA

Drugače pa ja, pravljice na CD-jih.Super. Zelo pomagajo tudi pri odvajanju od risank;) vsaj pri nas so. Jih pa ne morem uporabiti za počitek,. ker moja dva (na srečo) še potrebujeta svojo dozo spanja. Sploh tastarejši. Mlajši bi preživel brez, pa se ne pustim. Potrebujem tisto urico miru vmes in dokler se pusti prisiliti, je ne dam.



Midve sva dogovorjeni tako, da ji naštimam, da posluša po tiho pravljice (na CD-ju so 3 pravljice po 15 min) in počiva, jaz pa jo pridem vmes pogledat. Če je utrujena, zaspi že ob koncu prve in ugasnem radijo. Če ne, mora počivat do konca pravljic, ker tudi jaz si želim vsaj malo miru. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

Tako sem vsaj 80% prepričana, da ne bo kaj narobe, ker pred enim dobrim mesecem, sem ravno dobro pristavila malo k prsim, ko se je začela večja dreti v svoji sobi. Tečem pogledat in iz ventilja za zrak na radiatorju je čez pol sobe v loku lila voda. Deklica, je čepela na svoji omarici in de jokala. (Pred časom smo nekaj popravljali centralno in oči se spuščal zrak iz radiatorjev.) Potem jaz brišem po tleh in se jezim nanjo, zakaj je to naredila.
Ona izjavi: "Sem hotla spustit zrak, ampak očitno je notri tudi voda!"[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image]

IZVIRNO SPOROČILO: chezAnA

Naredimo šotor iz stojala za perilo sušit in rjuh (mize in rjuh ali pa stolov in rjuh) in potem se začne velik opreseljevanje vseh živalic, ki bi tudi rade živele v šotoru.



Mi naredimo šotor kar na pogradu. Dam rjuho pod oba jogija na zgornjem in spodnjem delu.




ronja -> RE: za tiste, ki imate otroke doma (3.2.2012 11:32:05)

To je tako naglas, da kr joj.

to mene najbolj skrbi - glasnost - meni je namreč kino obupno glasen že brez dojenčka... Sva sicer tudi midva enkrat probala it v kino pod zvezdami s taprvo - pa nimam pojma, o čem je šel film - ni mi bilo sicer treba it ven, ker tisto je itak že zunaj, ampak se se morala pa ves čas z njo ukvarjat (samo Ronja ni bila nezahteven in priden dojenček - daaaaaaleč od tega - ona je zahtevala pozornost 60/60/24/7...)
Sploh tavečji, ki se ful vživi, je bil res prestrašen baje.

No, to je pa druga skrb - namreč midva sva prej probala doma parkrat s kakimi daljšimi risankami, pa zaenkrat še ni šlo - prvič se jima ne da tako dolgo gledat risank (razen pri dediju Pujse pepe, to bi res lahko cel dan gledali;), drugič pa se totalno zjokata, če Bambi pade na ledu![image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image] Do tega, da bi ga kdo preganjal še nismo prišli... V teh risankah je pa navadno kaj strašnega, zato sva kar cincala s tem... Zadnjič je Ronjo povabila v kino njena prijateljica, pa smo potem rekli, da gremo prvič rajši skup, ker je res en tak občutljivček (sva jo pa vprašala, pa je tudi sama hotela najprej naju met zraven). Zato bi pa zdaj rada, da bi jo končno lahko odpeljala gledat nekaj, pa da se ma mala fajn, samo ne da je vsa prestrašena vmes... POtem pa gruntava, kako to izvest.
Ja, lubija bi vsekakor vzela zraven - ne grem prvič sama v kino z vsemi 3mi, tako nora pa nisem[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

mana, ne bom zdaj našla, ampak ko se je Lejla rodila, sem tudi sem napisala en klic na ponoč - enostavno nisem mela časa ne za jest, ne za pit, ne za spat, ne za nič... Sem mislila, da se mi bo zmešalo! Ampak potem se je mala (tavelika) prepričala, da jo imam še vedno enako rada in da nikamor ne grem, da sem šla res samo rodit in da bom zdaj pri njej in potem je bilo ok. Še vedno naporno, ampak za preživet. KO smo bile pa same na morju tisto prvo leto, ko je mala imela 2 leti, tamicena pa pol leta - takrat sem pa v 1 tednu shujšala par kil... No, lani je bilo pa čisto ok, letos bi bilo pa super, če ne bi bila jaz noseča - tako se mi je pa tudi mešalo, ker sta se punci ponoči zbujali, jaz pa potem nazaj nisem mogla zaspat od slabosti. Tako da pri meni je precej odvisno od tega, v kaki koži sem jaz in pa od starosti otrok. 3 leta je nekaj čisto drugega kot leto in pol...

če nekaj časa pogruntam, da je čudno tiho.

Haha, to je VEDNO znak za alarm![image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

Kriva pa sem si bila predvsem sama, ker ju nisem zaposlila. Bil je eden tistih bednih dni, ko se mi ni nič dalo in sem bluzila. No, fanta sta bluzila še bolj

Ja, to je ful smotano - kadar si najbolj crknjena, ti je najbolj slabo, bi rada v miru bruhala, takrat se bojo otroci "zaposlili sami" - kar pomeni, da si bojo našli nekaj, česar se ne sme[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]. In potem ker si totalno zmatrana, boš spregledala malenkosti in mali bojo šli vedno dlje, dokler ne bojo naredili konkretnega sranja - I can totally relate to that[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image].

Spet vidim zadevo v pozitivni luči, hkrati pa ste me zelo dobro spomnile, da si ne smem delat iluzij, kako bo vse oh in sploh super, čisto, pospravljeno in vsi zadovoljni
A
Ja, to pa res rajši ne[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image]. Če maš otroke doma, pač sprejmeš, da njihova soba v dnevnem času ne bo pospravljena in bojo igrače vsepovsod. Tako pač je - dokler so igrače, še super, ko se spravijo nad pepel, žice ipd... je večje sranje[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image].

mislim, da sem s tem že na prvi porodniški imela malce težav, kar nekako padeš na realna tla, da si cel dan doma in ne moreš narediti nič!

Haha, pred 1. porodniško sem jaz računala, kako bom lubiju vmes naredila malico in mu jo prinesla v službo, se naučila kak program, naredila kaj za službo, itd... Zdaj ne računam več nič - bom vesela, če preživim, hehe.

tisto, kar si napisala Chezana, da je samo za nagrado oz. nujne stvari, to bi bilo res najbolje ja.

Pri nas so risanke pri babicah in dedijih, doma pa res zelo zelo redko. praktično nikoli, kadar smo same. Se mi zdi boljše, da se ne one ne jaz ne navadimo na to možnost[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image].  Itrak pa non stop kaj pritisneta na račkotu in moraš bit skoz zraven- nima smisla, hehe.

Hm, mi nimamo nekega ritma. Smo bolj na go with the flow varianti.

skuštrana, sem si kar malo oddahnila, da nismo edini[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image]. Vse majo bolj pošlihtano...
Glede odraslih ljudi imam srečo, da imam sosedi, ki sta tudi na porodniški;).

ronja a veš da sploh nisem pomislila, da bi šel oči zraven

Ma, naš oči je zakon, saj veš - saj ga skoz hvalim.

Joj, ronja, zdaj si me pa razočarala. V mojih očeh si ena super mama in prepričana sem bila, da pri vas ob 8. vsi otroci spijo.

Haha, ma kaki super mama! moji otroci FUUUUL malo spijo! Te zanima, kdaj sta mali dvignili lubija? Ob 6h! Jap, res je - ob 22h še tavelika ni spala in ja, ob 6ih je budna in ja, ne spi podnevi. NImam kaj naredit, ker ta otrok enostavno ne rabi več spanja, pa če se na glavo postavim (probala, ne deluje;). Midva bi z veseljem imela zvečer par uric zase, ampak žal so otroci vsi po vrsti po meni in ne spijo veliko. Tudi jaz nisem zaspala pred 23to, ko sem bila mala - se spomnim, da sem gledala semafor, ki je ob 23h začel utripat samo rumeno - in nikoli nisem zaspala prej... Sem se nehala sekirat, spraševat, kaj delam narobe in pač sprejela, da pač ne rabi toliko spanja in konec. Zaspani nista, tečni nista, (bolani tudi ne, če nista v vrtcu), samo spat ne gresta. J* ga, you can't always have what you want...

Haha, lily, moji punci sta pa enkrat hoteli izvijač potisnit v vtičnico (saj imava hvalabogu zavarovane, ampak vseeno me je skor kap) - pa sem se tudi spomnila, da je pred kratkim lubi nekaj popravljal in s fazenbriferjem (če me ubiješ ne vem, kako se temu prav reče) preverjal, če je v vtičnici tok, da ga ne bi streslo, ko bi delal... otroci se hitro učijo - sploh takih reči...




chezAnA -> RE: za tiste, ki imate otroke doma (3.2.2012 13:34:35)

punce s čisto majhnimi dojenčki. Ste že preizkusile, kako so vašim polizdelkom (tako reče mož v hecu najinim tamalim, pa mi je hecno) všeč ilustracije in mobili za tamale? To pomeni črno- beli in e tiste pisane igračke ini slikice, ki jih na začetku še ne zanimajo.
Jaz sem jih našla šele pri naši tazadnji. In sem tako imela veliko časa za fanta, ker je kar gledala in gledala slikice. Neverjetno. Sem jih nekaj prerisala, zlaminirala in sem jih imela za v avto, da je še tam bil mir, dokler ni zapala[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

http://weegallery.com/

prerisala sem leva, ovčko in črva.

http://madebyjoel.com/?s=baby&x=0&y=0
malo poglejte, ima nekaj predlogov za te črno bele mobile, pa še druge uporabne stvari, zato sem dala kar vse, kar je ven vrglo pod baby

http://sewliberated.typepad.com/sew_liberated/2011/02/mobiles-make-me-happy.html
tukaj pa sem to idejo videla prvič. Ima sliko montessorijevih mobilov, pa tudi povezavo naprej (tu se mobili spreminjajo glede na starost. Kar smo mi sprobali, je kar držalo)


tale link je pa malo za dušo. Mogoče vam pa kakšna ideja pade v oči in jo lahko vpeljete v svoje sobe:)
http://sewliberated.typepad.com/sew_liberated/2009/04/finnians-montessori-room.html

šibam, kuhat. se tipkamo pozneje




josephine27 -> RE: za tiste, ki imate otroke doma (3.2.2012 20:52:26)

Sem rabila skoraj pol ure, da sem vse prebrala ker ste toliko napisale[sm=smiley36.gif].

Glede kina se sploh ne spomnim kdaj sem bila nazadnje. Da obstaja kaj za mamice z dojenčki pa do zdaj sploh vedela nisem. Običajen kino pa se tud meni zdi preglasen. Vsaj moj se utraši že če kaj malo bol glasno zaropota.

chezAnA
hvala za linke. imam sicer en mobil doma, ki smo ga dobili pri prvem za darilo pa se še spomnila nisem, da bi lahko kaj naredila tudi sama. Vsekakor ta teden pride tudi to na vrsto.Sploh se mi zdi da malega včasih kar malo zapostavljam na račun ta velikega. Ta velik je že od rojstva zelo zahteven in si zna zborit čas ne glede na vse. Za zaden link pa jim kar malo zavidam, da imajo toliko prostora samo za enega.




manna -> RE: za tiste, ki imate otroke doma (3.2.2012 22:37:22)

chezana, kako lepi linki!! Uau! Čudoviti mobili in čudovita soba (ok, tok pospravljena najbrž ni ko je v rabi).. Tisto povezavo At home with montessori bom pa še prebirala ko bo več časa. Sem kar fanica montessori načina, čeprav doma niti slučajno nimamo take otroške sobe! Je pa naša gospodična v vrtcu v oddelku z elementi montessori. No, lani je bila, letos je do zdaj večinoma z mano doma.
Glede urnika.. pr nas tudi nekega ustaljenega urnika nimamo. Pa tudi najini otroci ne marajo preveč urnikov nasploh. Kadarkoli sem se odločila za kakšne "vzgojne metode" da bi imeli več reda, se je vedno klavrno končalo že po parih dneh. Tako je bilo že od nekdaj. S tem da gospodična itak že od rojstva ne čuti neke potrebe da bi sploh kaj jedla ali spala. No, zares lačna rata šele nekje okrog 17h popoldne... resno. Tako da enkrat pač jemo kosilo ob 12h, drugič morda ob 14h (beri:potrudim se da vsaj nekaj poje), da o dnevnem spanju sploh ne govorim.
Televizijo se trudim da prihranim za nujne primere, in pa ponavadi za po kosilu, ker po nekaj risankah (trenutno predvsem pujsa pepa) običajno zadrema vsaj za eno urco. Vkolikor ne zadrema, se nam obeta zelo sitno popoldne. Ker utrujena je vsekakor, samo iti spat v posteljo po kosilu ji predstavlja najhujšo možno grozoto. S tamalim sinkom je pa tako da je resnično kot klop, uspava se samo v pestunji ali pa na joški. S tem da, ko se odmaknem od njega, takoj zavoha da me ni in spi največ 30 minut. Tako tudi zvečer - ga uspavam recimo ob 20h ampak se bo dokler ne pridem spat k njemu, zbujal vsake pol urce. In ja, spi seveda poleg mene, ker sicer sploh ne bi spali... Gospodična spi v svoji sobi in smo jo v zadnjih 3 mesecih nekako navadili da zaspi sama, seveda prej beremo pravljice. Ima pa trenutno strašne opravke s svojo majčkeno lučko - tako majhno sem ji kupila, ki se jo natakne na knjigo in potem lahko bereš, velika je cca 15 cm.
Problem je, da sem že skoraj od začetka leta (torej en mesec) vsak večer sama, ker mora lubi nujno oddati nek projekt in dela cele dneve. Domov pride okrog dveh popoldne, poje kosilo in gre nazaj delat. Torej moram oba otročka spraviti sama spat. Danes sem recimo letala od enega do drugega skoraj dve uri.
Glede ljubosumja pa - mislim da otrok velikokrat kaj naredi iz ljubosumja, pa tega odrasli morda ne dojamemo, če nismo prav pozorni. Pri nas se je recimo zgodilo to, da je spet lulala v hlače, čeprav je bila prej že brez plenic. In to zanalašč, in to vedno, ko sem tamalega dojila. Bili so dnevi ko sem imela zvečer za en poln stroj polulanih hlač. Sploh nisem več vedela ali naj jo nadiram ali ignoriram vse al kaj..Na začetku ko je prišel bratec domov, je bila navdušena, res navdušena. Lupčkala ga je in božala in pomagala previjat.. Ker je prve tedne res veliko spal, se še ni čutila "ogrožena". Prave spremembe so se začele šele čez kakšna dva meseca, ko seveda ni več samo spal ampak je rabil mamico. In to vedno takrat kadar jo je tudi ona hotela...
No, sicer sta pa resnično zlata otročka [sm=jezicek.gif]
kino..? V naši "vasi" ga itak nimamo...sva pa šla enkrat med drugo nosečnostjo v kino v LJ in res je fuuul glasno. Me je bilo kar malo strah da bom ubogega otročka spravila v sres.




chezAnA -> RE: za tiste, ki imate otroke doma (3.2.2012 23:27:44)

IZVIRNO SPOROČILO: ronja

Hm, mi nimamo nekega ritma. Smo bolj na go with the flow varianti.

skuštrana, sem si kar malo oddahnila, da nismo edini[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image] . Vse majo bolj pošlihtano...



Smo pač različni ljudje, ane[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image] jaz  imam manj energije že čisto v osnovi (defenitivno ne bi preživela s tako malo spanja kot ti) in se potem na urnik šlepam, sama sebe prisilim, da kaj naredim. Ti imaš (kolikor sem prebrala do zdaj) druge probleme: Kako narediti vse, kar si si zamislila, ko pa ima dan samo 24 ur. In če 4 žrtvuješ za spanje, ti jih ostane le še 20[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image] Urnika v mojem smislu ne potrebuješ. Sploh.[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

Čeprav je pa res, da kot otrok nisem veliko spala. Nisem mogla. Spomnim se ležanja na ležalniku v vrtcu, kako mi je bilo dolgčas, pa večernega smrčanja mojega atija. Pa luči v sosednjem bloku, v tavrhnjem nadstropju so jo ugasnili zadnji, ponavadi sem dočakala temo. Semaforji pa so se izklopili pri nas ob 22[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

No, zdaj takih problemov nimam več. Zaspim tisti trenutek, ko padem v posteljo. Se je pa pokazal nov problem. Tale naša deklica ima senzor za moje spanje. Vsako noč se zbudi točno takrat, ko sem jaz na meji spanja[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley13.gif[/image] Mi ni všeč to.

lily32, super ideja, to s pogradi in rjuho za šotor. Je sicer ne morem uresničiti, morda pa mi vseeno kdaj prav pride. Pravljice pa pri nas ne morejo nadomestiti spanja, ker spati enostavno morata, drugače je od 17-ih naprej eno samo tuljenje in cviljenje za vsako stvar. Dokler pa so pravljice, pa nočeta zaspati, ker bi jo rada poslušala do konca. Pa še eno, pa še eno. Si bom zapomnila za kasneje, ko bosta starejša in ne bosta več spala. JE tak eleganten način počitka. Za otroke in time out za mame[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

akva, drži se:) Saj bo šlo.
Gromska, mi smo imeli nekaj podobnega v obliki žepne svetilke, slikice pa so bile od morskih živali. Fanta sta bila zelo navdušena, jaz pa sem od zadeve pričakovala več i nsem bila razočarana. Slikice so bile tako zelo nerazločne. Kako je pa to pri vas? Se dobro vidi? In kako velike so slikice (da je še "čista" slika)

me veseli, da so vam mobili in slikice všeč. Jaz sem res imela veliko koristi od njih, predvsem od tistih živalic iz weegalery.  Tista sobica pa že dolgo ni več takšna. Fant je zdaj že okoli 4 leta star, preselili so se in imajo še enega fantiča. Itak je za večino od nas nerealno, ampak kakšno idejo za ureditev pa lahko ukrademo, ne. Ali pa sanjamo[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image] Eni gledajo fotografije frizur, nohtov, oblek ali čudovitih hiš, jaz pa gledam lepe otroške sobice.Tako.[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image] Una fora z jogijem na tleh in ogledali okoli ali pa s slikami na višini otrok, pa se je pri nas izkazala za čisto uresničljivo in se super obnese.

vprašanje:
Kako boste ubeležile 8. februar
? Ima katera kakšno super idejo, ki bi jo delila z nami? Mi beremo Povodnega moža, samo ni to tisto, kar bi jaz rada. Ker to beremo večkrat, jaz pa bi imela nekaj posebnega. Je pa le praznik, pa ati je doma, pa tako naprej.




Brisani uporabnik -> [Brisano sporočilo] (3.2.2012 23:54:36)

[Vsebina sporočila je bila izbrisana]




pomlad08 -> RE: za tiste, ki imate otroke doma (4.2.2012 0:04:06)

O, kok kul tema!
Tudi jaz sem doma z dvema fantičkoma, starima 18mesecev in (skoraj) 4 leta. Imam to srečo, da se šiht v mojem poklicu (zborovodstvo) odvija zvečer, ko je doma mož, in sta tako otročka lahko cel dan v domači oskrbi [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

Danes smo že sprobavali plavanje/potapljanje različnih materialov, hvala za idejo!

Drugače pa pri nas -pač glede na spol- najbolj palijo vse igrice, ki so kakorkoli povezane s kmetijo ... Danes smo npr. gojili jagode, smo najprej zbrali na kup vse rdeče lego kocke, pa jih posadili v dnevno sobo, gnojili, zalivali (vodo jima dam v odslužene plastenke/špricle od čistil, iz katerih se zelo malo našprica), obrali ...

Voda je tudi zakon, seveda, za risanje nista preveč navdušena, za glasbo še kar (petje je na sporedu praktično cel dan, al vadim za službo al pa njiju učim Bitenca), pa zelo rada počneta (no, ta starejši) ta "odrasle" reči - danes mi je npr. 4letnik narezal vse korenček in krompir za enolončnico.

Z veseljem vas bom še brala, zdej grem pa raje spat, ker bo tamičken kmal pokonc.

Good night!




lily32 -> RE: za tiste, ki imate otroke doma (4.2.2012 7:54:47)

Če bi radi malo packlali, je enostavna in zabavna zadeva, da zmešaš koruzni škrob z malo vode. Nastane čudežna "trda tekočina". Če jo primeš v roko, ti spolzi med prsti kot tekočina. Če jo gneteš, postane trda. Če daš posodo na tla, lahko počasi stopiš v tekočino. Če skačeš po njej, postane trdo kot kamen. Uživajte v packanju.[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

Kako izgleda, si lahko ogledate tu: http://www.youtube.com/watch?v=uW8Mz_ehMpU 




josephine27 -> RE: za tiste, ki imate otroke doma (4.2.2012 12:25:31)

Kako boste ubeležile 8. februar? Ima katera kakšno super idejo, ki bi jo delila z nami? Mi beremo Povodnega moža, samo ni to tisto, kar bi jaz rada. Ker to beremo večkrat, jaz pa bi imela nekaj posebnega. Je pa le praznik, pa ati je doma, pa tako naprej.


Jaz sem tudi malo razmišljala v tej smeri kaj bi lahko naredili, da ne bi bil čisto navaden dan. Prešernove Poezije so po moje kar malo pretežke za mahne otroke... vsaj za mojega 3.5 letnika še niso. Mi sicer za državne praznike vedno obesimo Slovensko zastavo zunaj in se mu to fajn zdi. Glede na to, da je kulturni praznik sem razmišljala da bi si šli ogledat kako lutkovno predstavo za otroke ampak zanekrat vsaj v naši bližini nisem našla nič[sm=zmeden.gif]. Druga možnost pa je da bomo iz papirja naredili papirnate zastavice ( samo to sem imela drugače v načrtu za dan državnosti). Drugače pa tud jaz iščem predloge.




lily32 -> RE: za tiste, ki imate otroke doma (4.2.2012 14:23:20)

IZVIRNO SPOROČILO: josephine27

Mi sicer za državne praznike vedno obesimo Slovensko zastavo zunaj in se mu to fajn zdi.



[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley20.gif[/image] Pohvalno! Sem tudi sama razmišljala, da jo moram kupit. Imam kar malo slabe vesti, saj bi res morali biti bolj domoljubni.

Zakaj pa bi morali nujno brati Prešerna? Mogoče bi pa lahko letos posvetili malo pozornosti nedavno preminulemu in po mojem mnenju enemu najboljših sodobnih pesnikov za otroke Tonetu Pavčku. Konec leta je izšla njegova zadnja zbirka Juri Muri po Sloveniji.

Zakaj ne bi brali pesmi, spoznali lepot Slovenije in izbrali destinacije za en pomaldanski izlet ter naredili načrt za potovanje? [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley4.gif[/image]




ronja -> RE: za tiste, ki imate otroke doma (4.2.2012 14:31:48)

Glede ljubosumja pa - mislim da otrok velikokrat kaj naredi iz ljubosumja, pa tega odrasli morda ne dojamemo, če nismo prav pozorni. Pri nas se je recimo zgodilo to, da je spet lulala v hlače, čeprav je bila prej že brez plenic.

Pa saj to je ja logično[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]. Otrok pač hoče pozornost. Moram pa priznat, da sta punci zaenkrat res super - kvečjemu bolj pridni kot sicer - sicer sta vedno taki, če vesta, da bosta dalj časa doma in jima ni treba v vrtec. Če hodita v vrtec, potem rabita en dan, da si napolnita baterije - torej da sta skoz na meni - potem sta pa ok. Če sta pa dalj časa doma, sta pa srčka. Zdaj pa sploh. Malo več se rabita pocartat, ampak temu ne bi rekla ljubosumje, samo rabita en občutek varnosti, itak.

Kako narediti vse, kar si si zamislila, ko pa ima dan samo 24 ur.

Jap, točno to! Že celo življenje imam ta problem! Upam, da ni deden... Ronja namreč že kaže ene tendence - ves čas ma neke ideje, kaj bi počele in vse bi danes...

Una fora z jogijem na tleh in ogledali okoli ali pa s slikami na višini otrok, pa se je pri nas izkazala za čisto uresničljivo in se super obnese.

Verjamem, da je krasno, ampak mi še enega jogija nimamo kam dat - komaj izborim plac, da pogrnem po tleh dekico, na kateri je potem Svit - pa še to morata prej pospravit igrače, da ga mam dosbesedno kam odložit... Pri nas je res malo prostora... Ampak imam pa celo kopico idej za takrat, ko se bomo preselili[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]. Bi pa ful rada nekam dala eno ogledalo na njihovo višino, samo so vse stene polne - dobesedno! Edino za vrati, to pa bi bilo nevarno, pa odpirat se jih ne bi dalo...[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

Kako boste ubeležile 8. februar?

Me vedno delamo figovčke in gremo na neko kulturno zadevo: muzej, galerijo, pač nekaj takega. Tako bo tudi letos. Povodnega moža znata že itak na pol na pamet, ker je ta pesem Ronji zelo všeč (pa Jelkine ilustracije tudi, seveda;). Pa danes smo se pogovarjali o tem, kaj je kultura (to sploh ni tako lahko razložit...)

Je pa februar fajn: kulturni praznik, pust, valentinovo... vekliko se dogaja[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]. Upam, da se bo toliko otoplilo, da bomo z našim najmanjšim škratkom lahko kam pičili...




ronja -> RE: za tiste, ki imate otroke doma (4.2.2012 14:49:56)

Aja, še o mobilih - jaz jih rada delam, samo se mi zdi, da so bili otroci kasneje bolj navdušeni nad tem - vsaj Ronji kot dojenčici ni to nič kaj dogajalo, Lejla je imela pa tako ves čas okupacijo od drugod;). Ronji sem naredila enega z živalicami iz Fimo mase, ga je non stop probala dosešt (zdaj, ko je že velika) in se je to dostikrat tragično končalo (za mobile, njej ni bilo hudega;). Trenutno je v popravljanju, kravica je izgubila rog in uho, pa pol figuric je popadalo dol - je pa zadeva neverjetno obstojna, glede na to, kaj sta počeli z njo...
Enega smo meli že pri Lejli nad previjalko (in je še zdaj tam) - jo je včasih malo zamotil, kakega strašnega navdušenja pa vseeno nisem opazila. Ta je nek indijski, narejen iz blaga in raznih perlic, pisan. Bom poizkusila naredit Svitu kake črnobele, samo moram pohitet, da ne bo že iz te faze, predno mi rata[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image] .
Lejli imam že dolgo v planu naredit enega za nad njeno posteljo - takega z rožnatimi vilami, sem že nekaj začela, samo je to kar projekt... Naredit 5-6 miniaturnih zelo detajlnih waldorfskih punčk s krili, oblekicami, vsemi prčkarijami, ki jh imajo vile... Ampak upam, da mi rata.

Sicer jima je pa najbolj všeč en, ki sploh ni za otroke v osnovi - čisto črn, kovinski, ki ob pihanju vetra lepo poje - po moje je iz Sarika, mi ga je pa dala sodelavka za rd enkrat. Lepo poje oz. zvončklja, meni je všeč, samo lubiju je šel na živce, ker se je non stop zaletaval vanj z glavo (on je mal višji;)... Smo ga meli namreč na balkonu, zdaj ko je tako vreme, smo ga dali not, da se ne uniči.

Kar se galerij tiče - najini punci sta vedno uživali - pa midva nisva neka kultur-frika, saj veste, da sva bolj za naravo..., ampak res jima je bilo všeč. Ko je bila Ronja še majcena (stara leto pa pol), ji je totalno dogajal sam prostor - šli smo v Narodno galerijo in njej je bilo noro to, da je toooooliko prostora (itak če živi že celo življenje na 38 kvadratih[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image] ). Seveda si je želela probavat tudi odmev, samo sva to krotila, kolikor se je dalo[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image] . Lejla v slingu je bila ful pridna, vsa zadovoljna se je 1x vmes podojila, sicer pa gledala okoli ali čorila. Ronaj je samo bezljala sem in tja, tako da lubi ni imel kaj dosti od vsega skup, meni pa je uspelo celo nekaj slišat o slovenskih impresionistih (sem pa že vse pozabila, saj pravim, da sem bolj za naravo[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image] ).
Na razstavi Picassovih slik pa je bilo sploh super - vsem je bilo všeč, ravno prav velika je bila za male otroke, na vse je naredila ful vtis. Kako to vem? Ronji sem čez nekaj dni rekla, da naj zbere v katerih barvah bomo imeli okrašeno mizo za veliko noč - in je izbrala rdečo in črno - kar sigurno ni bilo naključje (Picasove bikoborbe so bile razstavljene na rdeči steni). Tako da kakor nisva prej nikoli kaj dosti po takih rečeh hodila, se mi zdi prav, da zdaj gremo - ker prvič je to dobro za splošno izobrazbo in drugič nočem svojih otrok indoktrinirat, da jih mora zanimat samo to, kar zanima naju... Mogoče bosta čisto drugače gledali svet (ziher;). Pa tudi za naju je fajn, če se kaj naučiva in navsezadnje navadno čisto uživamo. Kaka reč je brezvezna, ampak vsaj veš, zakaj so ene stvari postale slavne, druge pa ne;).

Bili smo še v Prirodoslovnem muzeju (toplo priporočam, zdaj je not še celo tisto okostje kita, ki ga je zaneslo k nam, kar bo gotovo zanimivo, potem imamo v bližnji prihodnosti namen it gledat Orinoko indijance v Slovenski etnografski muzej (smo enkrat že šli, pa so meli takrat ravno zaprto[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley13.gif[/image] - je bil praznik ali ponedeljek ali kaj jaz vem, kaj je bilo narobe[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image] ...)




Stran: <<   < Prejšnja stran  4 5 [6] 7 8   Naslednja stran >   >>