Razvoj in razvojna - za vse ki jih zanima.. (Polna verzija)

Forum >> [Dojenček] >> Novorojenček, dojenček >> Razvoj otroka, razvojna ambulanta



Sporočilo


Seven* -> Razvoj in razvojna - za vse ki jih zanima.. (30.3.2006 20:58:28)

Na zacetku bom povedala, da je tole kar pisem "znanje", ki sem ga potegnila na vajah iz nevrofizioterapije, katere z mojo Emo obiskujem ze 7 mesecev. Ker je ena izrazila zeljo, da bi lahko napisale tiste, ki hodimo na fizioterapijo svoje izkusnje in spoznanja, sem odprla tole temo.. Morda se kateri pomaga. Vsekakor pa nisem fizioterapevt, da ne bi slucajno bila cesarkoli kriva.. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image] [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]


Kako opazimo, da se otrok ne razvija tako kot bi mogel? Ko lezi na hrbtu ramena in rokice zateguje nazaj in dela nekaksna "kurja prsa". Glavico vlece nazaj in izgleda, kot da bi rad nonstop gledal nazaj. Lahko se zgodi, da na hrbtem polozaju visi vedno v eno stran (je asimetricen), kot da ima premakjeno tezisce. Eden izmed znakov je tudi, da ne napreduje z razvojem tako kot bi moral in je z drzanjem glavice, sedenjem in ostalim bolj pocasen. Ce ste opazile karkoli od zgoraj nastetega, je smiselno, da na to opozorite pediatrinjo. No moja Ema je imela vse od zgoraj nastetega..


Ob doloceni poskodbi (premalo kisika, fizicna poskodba ali kaksne druge motnje pred porodom) pride do nepravilnega delovanja misic. Ene delujejo prevec, druge premalo, obcutek imamo, da otroka zateguje ali pa je v dolocenem delu mlahav. Od tod potem zategovanje v ramenskem obrocu (otrocek vlece glavico nazaj) ali pa premehke misice in posledicno mlahave nogice, nezmoznost stanja na nogah. V primeru, da dovolj zgodaj to opazimo, lahko s pravilnim dvigovanjem in negovanjem to tezavo celo iznicimo. Ce pa otroka nepravilno dvigujemo in nosimo, pa lahko zadevo celo potenciramo do te mere, da zacne otrok se bolj vleci glavo. Zadeva mu preide v navado in takrat smo "peceni" za celo zivljenje.. V prvem letu namrec se vedno poteka otrokov razvoj in se da veliko popravit in korigirat. Priporoca se dvigovanje iz boka, pri previjanju rolanje iz leve na desno, nikakor ne smemo dvigovati ritke tako, da vlecemo za nogice, temvec primemo za bedro in privzdignemo ritko.


Mamice, povejte, kako ste pristale v razvojni ambulanti, opisite vase izkusnje, da jih malo "podelimo". Tiste, ki pa vas zanima samo pravilen razvoj otroka, pa pac napisite to kar vas zanima..






Pobalami -> RE: Razvoj in razvojna - za vse ki jih zanima.. (30.3.2006 21:15:36)

Super, da si odprla to temo. Včasih berem, da pediatri spregledajo kakšno razvojno nepravilnost in, da moramo biti starši sami bolj pozorni na razvoj. Sam kaj ko je bolj malo napisanega v poljudni literaturi.

Moj Luka je star 6 mesecev in se je do sedaj samo trikrat obrnil. Nogic pa ne potegne do ust. Sem omenila pediatrinji in je rekla, da bo to zdaj počel. Tukaj pa berem, da se otroci pri peti mesecih že kotalijo in dajajo nogice v usta. Drugače ima nogice močne, ko sedi, seveda ob pomoči, pa ima ravno hrbtenico tako da ni krize.

Vas bom brala [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

čao




tina104 -> RE: Razvoj in razvojna - za vse ki jih zanima.. (30.3.2006 21:24:47)

Faca, naš je star 7 mesecev, kotali se sicer že nekaj časa, nogice je prvič dal v usta komaj tri dni nazaj. Sedi še zdaj ne čisto stabilno. Naš pediater ni imel nobenih pripomb, da bi bilo karkoli narobe. Pri 6 mesecih bi naj sedeli ob opori.




Aleksandra -> RE: Razvoj in razvojna - za vse ki jih zanima.. (30.3.2006 21:36:12)

Seven super si!

Naša mala tako zateguje glavo nazaj in raziskuje vse kar je za njo (hvala bogu samo občasno, ko se podoji) da me je kar groza. Pa jo poskušam zravnati oz. pritegniti njeno pozornost na razne načine, a je tak firbec, da ne gre in ne gre. Pa se mi sploh ne bi zdelo tako narobe, če ne bi prebrala nekaj vaših tem iz zadnjih dni. Pa dvigovanje z boka, etc... Vse nam pride prav.

Imamo ceplenje in pregled naslednji teden in bom še pediatrinjo opozorila povprašala o teh stvareh.

LP
Sandra




doris26 -> RE: Razvoj in razvojna - za vse ki jih zanima.. (30.3.2006 21:43:36)

Meni se zdi, da je naš fantek malo rizičen na nekaterih področjih, pa me zanima vaše mnenje.

Sedaj je star 6 mesecev. Na začetu je zelo zategoval glavico nazaj v bočnem položaju, kar se je malo izboljšalo, čeprav se še vedno včasih usloči, ko hoče do igrače - namesto da bi se skotalil na trebuh in jo dobil. Sicer se že kotali v obe smeri. Tudi gibčen je in si daje noge v usta.[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image] 
Sedeti pa še ne zna - ima še skčeni nogici in ni stabilen, ga zanaša v vse smeri. A se bo to popravilo samo od sebe, če ga bom čim več krat posedala in pobirala, ko bo padel, ali je treba kaj drugega delati.
Nogice ima mehke in če ga postavimo, bi stal (oziroma ne bi stal) na prstih. Vem, da drugi pri tej starosti poskakujejo na celih stopalih.[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley13.gif[/image]

Smo po vašem mnenju primerni za razvojno ambulanto? Jaz bi rada pravilno spodbudila sina k napredku. Hvala za morebitne odgovore.




Brisani uporabnik -> [Brisano sporočilo] (30.3.2006 21:56:58)

[Vsebina sporočila je bila izbrisana]




mimica -> RE: Razvoj in razvojna - za vse ki jih zanima.. (30.3.2006 22:08:42)

Tudi midva z mojim sinčkom obiskujeva FT. V RA so naju dali na pregled, ker so na UZ glavice takoj po rojstvu opazili, da je oz. da je bila manjša krvavitev ter smo imeli še 3x UZ, kjer so ugotovili, da je bila krvavitev, ki se je pa zaustavila. Bil je tudi nedonošenček ter se pri sedmih mesecih ni kotalil, niti ni znal sedet oz. se je posedal. V RA so mu ugotovili rahlo hipotoničnost ter nama predpisali FT.
Kako zelo sem hvaležna za FT in čudovito terapevtko, vam ne morem povedat. Moj mali je doživel pravi bum v razvoju. Prve 4. terapije je grozno jokal in ni nikamor napredoval, po četrti terapiji, ko je pa začel sodelovat, pa so bili vidni razultati, pa to ne samo meni, ampak celi okolici. V enem mesecu se je začel kotaliti, sedeti ravno kot sveča. Ne morem vam povedati kako sem bila srečna ! Čudovito je bilo gledati mojega malega kako se je iz zelo nedejavnega dojenčka razvil v radovedno, iskrivo bitje. Kmalu za tem je začel plezati in sedaj je v naši hiši kot en mali tank. Gre preko vseh igračk, da pride do zaželjenega predmeta.
Večkrat sem že rekla, da bi morale imeti vse mamice vsaj malo znanja o pravilnih prijemih pri dojenčku, saj bi tako otroku omogočile in olajšale pravilen razvoj.
Doris 26, na tvojem mestu se ne bi sekirala, saj je pri 6.mesecih normalno, da je otrok še pri sedenju nestabilen ter ga zanaša sem in tja. Glede postavljanja na nogice pa mislim, da je še prehitro. Pusti, da otrok sam pokaže, da želi stati na nogicah. In kolikor jaz vem, otroci pri tej starosti ponavadi ne poskakujejo po celih stopalih, ampak stopicajo po prstkih. Tako, da se jaz na tvojem mestu ne bi sekirala. Ne primerjaj svojega otroka z drugimi otroci, saj je tvoj edinstven in vsak otrok izbere sam za sebe kdaj je pravilni čas, da osvoji novo veščino. Če te skrbi, se posvetuj s pediatrinjo, ki te naj pošlje naprej k specialistom, ki ti edini lahko resnično povedo, če tvoj otrok v razvoju ne napreduje dovolj. Z drugimi otroci je otroka nesmiselno primerjat !




Seven* -> RE: Razvoj in razvojna - za vse ki jih zanima.. (30.3.2006 22:10:27)

Evo tecaj pravilnega rokovanja z dojenckom!! Priporocam. Tale zenska je super!! [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image]

http://www.storklja.si/t3/index.php?id=967






Brisani uporabnik -> [Brisano sporočilo] (30.3.2006 22:13:43)

[Vsebina sporočila je bila izbrisana]




Seven* -> RE: Razvoj in razvojna - za vse ki jih zanima.. (30.3.2006 22:17:30)

Ja. Se strinjam z Tery. Mehki stolcki so neprimerni, zato ker otrok ne cuti teze. V tak stolcek se namrec vleze in ne cuti nobene teze.  Tam kjer cutis tezo, se odrines.. Zato so tudi najbolj primerni vozicki s trdim hrbtiscem in sediscem. Cimbolj naj bodo podobni stolcku. Lesenemu stolcku. Na marele kar pozabite.




teta beta -> RE: Razvoj in razvojna - za vse ki jih zanima.. (30.3.2006 22:44:01)

Se strinjam z vsem, kar je bilo doslej napisanega, bi pa dodala samo to, da ni vsako usločevanje nazaj že primer za RA. Dodajam samo zato, da ne bo nepotrebnega preplaha. Moja hčerka je stara 6 mesecev, nogice daje v usta že 2 meseca, obračala se je, kotali pa se ne, ker je obračanje out, in pa je plazenje nazaj in včasih celo naprej. Sedi ob opori, za kratek čas tudi brez. Usločuje pa se nazaj, predvsem kadar ji kaj ne paše. Jaz sem to omenila eni zdravnici iz RA (zasebno, ne na pregledu), pa je rekla, da je to samo faza, da ni z malo nič narobe. Midve sicer hodiva v RA zaradi nizke porodne teže, ampak zaenkrat samo na kontrole na 3 mesece. Posebega handlinga mi sploh niso pokazali, samo nekaj osnov že v porodnišnici. Hočem samo rečt da, preden vas začne skrbeti, upoštevajte več dejavnikov, ne samo usločevanja (omenjam, ker smo med septembrkami imele na koncu že res skor paniko zaradi tega in vsi otroci so se usločevali.)




Nena85 -> RE: Razvoj in razvojna - za vse ki jih zanima.. (31.3.2006 5:31:46)

Hojla,

res hvala bogu za tole temo. Popolnoma se strinjam, da se govori samo še  dojenju in da sem za handling 1. slišala šele na forumu, potem pa kmalu (oz. ŠELE) v razvojni.

Naša [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/duda.gif[/image] je hipotonična in asimetrična. Pediatrinja seveda ni nič opazila, ravno tako ne pediatri v porodnišnici, čeprav sva bili tam kar 14 dni. Možno je, da se je težava potencirala z ležanjem v ležalniku in nepravilnim nošenjem ter hranjenjem po steklenički (samo na eni strani - danes strani izmenjavamo).

V razvojni smo pristali zato, ker sme pediatrinji težila za napotnico zaradi noge (ki jo je nekako obračala navznoter). Po prepričevanju nas je končno poslala k ortopedu oz. v razvojno. Tam so po 2. pregledu ugotovili, da je noga le del problema oz. asimetrije in da celo telo malce vleče v levo stran. Tudi glavo je preveč nagibala nazaj (pri 14 dneh je na trebuhu glavo brez težav obračala sem in tja, no takrat se nam je fino zdelo), ampak sem mislila, da je pač samo radovedna.

Na terapiji so nas naučili pravilnega nošenja (ki ga stare mame kar nočejo pokapirat), previjanja (v porodnišnici so me sestre hvalike kako jo fajn previjam, nakar smo v RA ugotovili, da delam vse narobe), preoblačenja. Prve 3 obiske se je drla ko zmešana, danes po 3 mesecih ji ta telovadba, kot ji pravimo, ne dela več nobenih težav in s terapevtko lepo sodelujeta.

Tudi meni se je na začetku zdelo, da gre za hudo pretiravanje oz. potenciranje problema, kompliciranja, nakar sem stvar sprejela in danes s tem nimam nobenih težav več.

Izjave kot so ; ja, mi smo pa naše otroke tako nosili, previjali, blablabla, pa so ravno tako gor zrasli, vi (se pravi MI), pa samo komplicirate", mi gredo pa izredno na živce.

Naša RA je polna takih primerov. Baje zato, ker večina otrok nima na ravni podlagi, ampak zelo hitro v mehkih, udobnih ležalnikih, kjer otrok ne čuti teže. Tudi glede posedanja so me opozorili, naj je ne posedam, dokler se ne usede sama oz. se ne začne dvigovati, ravno tako naj imam voziček čimdlje v vodoravni legi.  

Upam, da bodo v prihodnje tudi v Šoli za starše tej temu posvetili vsaj trenutek časa.




Anonimen -> RE: Razvoj in razvojna - za vse ki jih zanima.. (31.3.2006 8:33:15)

Samo komentar za Doris26. Ne ga posedat in pobirat. Tako ga ne boš NIČ naučila! Če ne sedi, še ne sedi. Sam se mora usesti (iz položaja na vseh štirih) in takrat se bo tudi sam ulovil na roke, ker bodo dovolj močne in tega navajene (v položaju na vseh štirih in na trebuhu jih namreč okrepi in se nauči loviti ravnotežje).
Tudi NE postavljajte ga na nogice. ZAKAJ naj bi to počeli? Saj je še premajhen, da bi stal. Postavil se bo sam (ob neki opori se bo povlekel navzgor). Tudi za to mora obvladati biti na vseh štirih, se dati na kolena in se vzdigniti.
Če se ti zdi, da je "premehek" opozori pediatrinjo. Čim več ga imej na tleh, pa se bo vse to naučil.




BibaJ -> RE: Razvoj in razvojna - za vse ki jih zanima.. (31.3.2006 8:36:23)

Se strinjam, da se občutno premalo posveča pozornost handlingu! Se mi zdi, da bi zdaj, ko je dojenje "vsidrano" v nas, mamicah, še pa lahko začeli propagirat handling in predvsem trdo podlago za normalen razvoj dojenčkov.

Naš ima asimetrijo možganov (desna stan je večja od leve). Ampak so to ugotovili šele pri 6 m na UZ, pa še to zato ker sem vztrajala, da ni normalno, da drži glavo v levo! To smo pa začeli opažati, ko smo ga začeli posedati tam nekje po 3,5 m (v Bumbo stolček).  Drugače se je normalno razvijal in napredoval. Pri 3,5 m se je sam obračal, pri 6 je samostojno sedel (se sam vsedel). Zato tudi v posvetovalnici ni namenjala neke pozornosti na glavo. Menila je, da je to od dolgega poroda (21 ur, aktivno 16 ur) pa še preeklampsijo sem imela v nosečnosti.
Od 6. meseca aktivno telovadimo, obiskujemo nfth. Stanje se je že zelo izboljšalo!

Mi smo ga še od začetka imeli na tleh in si ne znam predstavljat, kaj bi bilo, če bi ga imeli na mehkem! Hvala člankom, ki sem jih na to temo prebrala že v nosečnosti!
Toplo vam priporočam tečaje handlinga!




viv_ -> RE: Razvoj in razvojna - za vse ki jih zanima.. (31.3.2006 8:45:07)

Samo eno vprašanje:

priporoča se, da je otrok na čimbolj trdi in ravni podlagi, torej na tleh. Odsvetuje se uporaba mehkih ležalnikov, stolov, vozičkov-marel, kjer otrok samo visi itd. Zanima pa me, kako je potem s temi trakovi in slingi - za to je zaslediti same pozitivne kritike, ampak tam se mi pa zdi, da otrok res samo visi ob mami. Kaj pravi stroka za uporabo teh zadev?




tina104 -> RE: Razvoj in razvojna - za vse ki jih zanima.. (31.3.2006 8:59:29)

Ta tema tu je res zanimiva in tudi jaz se strinjam, da se premalo omenja handling v porodnišnicah in drugod.

Pa še nekaj - tudi jaz sem se udeležila handiga na štorklji. Fizioterapevtka je res super, mapka jaz od tega nisem skoraj nič odnesla. Bilo nas je preveč tam naenkrat - prvo srečanje nas je bilo najmanj 10 družin in veste, kako je že, če se en dojenček oglaša, kaj šele, če se jih več naenkrat. Ne, ne bi rada "šimfala" te delavnice pri štorklji. Mislim, da bi bilo super, če bi bilo tam enih 5 ali manj otrok naenkrat, ker drugič nas je bilo mislim da 5 in je bilo veliko bolje. Jaz sem dla 7 jurjev in nisem nič kaj veliko odnesla. Če bi vedela kako stvari potekajo, bi ob prijavi vprašala, koliko staršev je prijavljenih in če jih bi bilo veliko, bi raje izbrala drug termin, ker včasih so baje samo po tri družine naenkrat tam. Če jih je manj, se potem fizioterapevtka lahko veliko bolj enemu posveti.




balaena -> RE: Razvoj in razvojna - za vse ki jih zanima.. (31.3.2006 9:37:51)

No, vidiš, Seven, da je zanimanje in zadovoljstvo s tole temo! Preden sem uspela do računalnika priti se je že toliko nabralo, da mi je kar nekaj časa vzelo, da sem vse naštudirala.

Edina stvar, ki bi jo predlagala, bi bila, da tiste, ki hodite na FT in v RA in poznate pravilne prijeme in vaje, morda kaksno lažjo, ki se jo da opisat, napišete.

OK, naša prinčipesa je tudi glavo malo levo gor vlekla in pri prvem pregledu nas je pediatrinja poslala k FT, samoplačniško, da "bi bili prej na vrsti". FT je rekla, da ni nobene krize, naj jo samo pravilno držimo (handling). To je bilo za naju nekaj čisto novega - zakaj držati novorojenčka v lupinici (sključenega, tako da mu preprečuješ, da bi glavo držal ravno ali nazaj, ampak malo naprej. pa noge tudi navzgor malo), če pa so v šoli za starše rekli, da je škodljivo, če je otrok predolgo v lupinici (avtosedežu)?

FT je tudi rekla, daj jo sproščamo - če vidimo, da je napeta v roke in noge, da ji nežno to malo masiramo in roke od ram navzdol (po rokah) nežno stegujemo in h glavi nosimo (kot da bi se pobozala po laseh). ampak to zelo nežno!

Zelo zanimivo in poučno mi je bilo tudi to (čeprav sem res videla že na CDju od Vzajemne, ampak vseeno), kako dojenčka pravilno na trebuh obrnit. In sicer: če leži na hrbtu in bi ga radi na trebuh obrnili prek njegovega levega boka, potem njegovo desno nogico pokrčite in jo nesete prek leve nogice, s tem ga v bokih že močno zasukate in ni več dosti treba, da sledi še trup in rame. Lažje gre, če ima pri tem Levo roko bolj ob sebi ali pa (ko je starejši) stegnjeno navzgor ob glavi, ker če je ta roka stegnjena proč od telesa, potem ne gre nikamor, najbrž pa je tudi boleče in nevarno, da se ji kaj zgodi.

Pa še eno vajo na valju je pokazala - to je tisti valj za napihnit, je pa rekla, da lahko tudi spalno vrečo ali kaj podobnega uporabiš. No, ampak naša je takrat že tako trdno spala, da vaja ni bila prav uspešna, pa še, po pravici, se ne spomnim več (to je že 5m nazaj), kaj je bil namen vaje.

Naročeno nam je bilo, naj pridemo spet na kontrolo pri 3m, pa se nismo spravili, ker je zelo lepo nehala glavo levo gor držat. Zdaj sem pa razmišljala, da bi poklicala in spet šla, ker:

-pri 3-4 mes se je zažela obračat s trebuha (ko je kravce pasla) na hrbet, ampak to samo na previjalni, kjer ima nad glavo obešene mibile in igračke, pa jih je potem tako postrani hotela videt in jo je (po moje bolj naključno) obrnilo na hrbet. (zdaj, 2m kasneje je podobno. čeprav se tudi na tleh, kadar ji to slučajno paše, obrne s hrbta na trebuh, s trebuha nazaj pa ne? ne vem zakaj, očitno so v dnevni sobi drugačni pogoji kot na previjalni :) )
-kmalu za tem se je začela neprestano na bok obračat med igranjem na tleh in noge je medtem v zraku držala
-med kopanjem v čebričku (ali FT čebriček priporočajo ali odsvetujejo?) je začela noge v usta nosit in to počne še sedaj
-potem pa je začela noge v usta dajat tudi na previjalni (tiste, ki se sekirate, ker dojenčki ne dajejo nog v usta: mogoče poskusite med previjanjem, ko so slečeni, se mi zdi, da jim je trakat dosti lažje.  naša Lučka tudi ne spravi nog do ust, ko ima plenico pa žabce in še hlače na sebi. Takrat jih samo z rokami grabi in nogavice sezuva in k sebi vleče.
-sedi sama še ne (zdaj je stara 5,5m) in tega niti ne pričakujem. se lepo ravno drži, če jo imaš v naročju ali kadar jo nosiš, pa tisto vajo s CDja od Vzajemne delava- jaz sedim na tleh, noge imam stegnjene in narazen, dojenček sedi med mojimi nogami, čisto pri meni. potem ji ponudim igračko in jo položim na drugo stran moje noge. ker si igračko želi, ta vaja spodbuja začetke ali nastavke k plazenju oz. kobacanju. če ji ne gre obrat iz sedenja v napol-čez-mojo-nogo-ležeč položaj, potem ji pomagam tako, da ji pokrčim nogo, ki je na drugi strani od smeri, kamor mora iti. no, rezultat pri nama je, da se potem, ko je enkrat v položaju, ko s prsnim košom sloni na moji nogi in se ji igrača npr. izmakne bolj daleč, začne brcat z nogami in se odrivat od tal... tako dolgo, da se kot en tjulenj spravi čez mojo nogo na tla - ne vem pa, ali je to OK ali morda celo škodljivo?
-zadnje čase rada brca - med previjanjem, če je zadovoljna, pa kadar ji kaj ne paše po tleh. Prav na močno. in začela se je tudi tako stegovat, kot nekatere pišete, da se z nogami odrine od tal in se potisne nazaj (kot neko ritensko plazenje al kako bi temu rekli, po hrbtu? ampak tudi to samo na previjalni, ker tam ji noge ne zdrsnejo, ker je bosa. po tleh je to težje, se ne more odriniti.
- zaradi tega stegovanja, ki se spet zadnje čase pojavlja med nošenjem, če jo kaj zanima, ali pa če ji kaj ne paše, sem mislila spet k FT malo vprašat, kaj priporoča.

Za vas pa še vprašanje: Do kdaj je treba sploh preprečevati stegovanje med pestvanjem? Ali to za zmeraj velja, ali samo prve mesece (nošenje v položaju lupinice)
Ja, in kot rečeno, kakšne enostavnejše vaje, ki so za vse dojenčke priporočljive, bi bile zelo dobrodošle. Pa mogoče zraven še informacija o starosti, ko se jo začne (neha) izvajat.




balaena -> RE: Razvoj in razvojna - za vse ki jih zanima.. (31.3.2006 9:40:37)

To s slingom tudi mene zanima,
čeprav kakor sem si jaz to razložila, je položaj v slingu  zelo podoben kot če ga nosiš v drži lupinice. Ne vem, s tega stališča, bi bilo pomoje vredu.




Nena85 -> RE: Razvoj in razvojna - za vse ki jih zanima.. (31.3.2006 9:43:25)

Hoj Viv,

ne vem sicer kakšni so ti trakovi ali slingi, vem samo, da mi je fizioterapevtka odsvetovala kengurujčka, kjer otrok samo visi in ne uporablja nobenih mišic, prav tako tudi nahrbtnike (kjer daš otročka noter za v gore npr. ) do določene starosti oz. do takrat, ko že ima okrepljeno določeno mišično skupino.

Otrok naj bi tudi pri preoblačenju, hranjenju po steklenički in celo sesanju dude uporabljal mišice. Zato je potrebno že pri sezuvanju nogavički nogico pokrčiti, otroka obračati z boka na bok, ... duda naj bi bila čimbolj podobna bradavicic, da jo otrok sam oblikuje in ne ortodontska (kjer je kao že vse oblikovano), kakršno smo imeli mi (seveda pa naj bi se jo čimprej ukinilo - to je bolj teorija - v praksi ne vem kako bo), hranjenje po steklenički je pa sploh zahtevno in ga ne znam opisat. Bi mogla pokazat. 




balaena -> RE: Razvoj in razvojna - za vse ki jih zanima.. (31.3.2006 9:57:20)

o kriza! zdaj imamo pa se dudo napacno!
jaz sem pa dala vec kot jurja zanjo, ker je tako super oblikovana, da ima tam, kjer z ustnicami in celjustmi stisne, cisto na ozko oz. tanko vse. kaksna pa je potem taka, da jo sam oblikuje? ce kupis tisto češnjasto, okroglo, a to? meni se je zdelo, da je lateks ali  pa silikon pretrd, da bi se kaj dosti oblikovalo...




Nena85 -> RE: Razvoj in razvojna - za vse ki jih zanima.. (31.3.2006 10:03:03)

Hoj balaena,

ja, precej hecno je tole. Nam so Nukovo dudo dali že na pediatriji, tako smo imeli tudi doma, pa še Nukovo flašo ... nakar pridemo 1. na terapijo, pa smo jih takoj slišali, napačna duda (otrok ni aktiven), napačna flaša oz. cucelj (tudi Nuk --  zaradi cuclja je pripročila Avent), kako jo nosite (kot na obešalniku - to je rekla že ortopedinja, ki nas je napotila na handling) , zakaj jo imate v ležalniku ... skratka .. po 1. obisku smo mislili, da smo ubogega [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/duda.gif[/image] otroka čisto uničili. In kot sem že rekla, sem se ščasoma malo bolj poglobila v to in ugotovila, da ima terapevtka čisto prav ... no, le z dudo se čisto ne strinjam in ima ta okroglo bolj redko. Smo se pa precej ponorčevali na začetku na ta račun, kao , joj kako nakladajo, zato vem, da se tudi tole pisanje, nekomu, ki ne hodi na terapijo, tako sliši.




dory -> RE: Razvoj in razvojna - za vse ki jih zanima.. (31.3.2006 10:14:29)

Kul Seven,da si odprla tole temo....

No pri nas je blo pa takole...otrok se je rodil prezgodaj, bil je zahiran ( od tega tudi pomanjkanje kisika in hrane )..itd...

Sprva niti nisem posumila,da je z otrokom kaj narobe...zdelo se mi je cudno, ker je imel rokice ves cas tesno stisnjene v pest, cele roke in ramenski obroc je bil zategnjen, enako tudi noge, po vecini iztegnjene in trde...tudi ko sem ga imela na kolenih sem ga prijela za roke in se je sam potegnil navzgor in to pri se ne enem mesecu starosti...seveda takrat tega nismo prakticirali,ker glave se ni drzal pokonci...naslednja stvar,ki se mi je zdela zanimiva je bila, da ko sem ga polegla na tla se je takoj zvil znak v obliko lunce..se pravi glavo je obrnil cisto nazaj, vkljucno z ritko...pri treh mesecih ga je pediatrinja poslala naprej....v razvojni so potem ugotovili se,da grozno skili [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image], da je grozno asimetricen, da ima znake skolioze[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image], da ima izredno sibko medenico...skratka mene je takrat kap...kmal bi me pa prizadelo,ko so mu v 6m starosti napovedovali tipicne znake diplegije...sem mislila,da me bo pobralo..

Skratka zaradi omenjenih tezav je bil torej hipertonik, pri stirih mesecih se je brez tezav ob opori sedezne z rokami povzpel v stojec polozaj...seveda, zategnjen ramenski obroc in reflex zategovanja rok, ter trde iztegnjene noge so mu bile vec kot v pomoc...le medenica se je majala....poleg vsega nastetega je imel pa se eno ogromno tezavo...zaradi zategnjenega ramenskega obroca ni imel reflexov iztega rok pri morebitnem padcu...torej si lahko predstavljate kako je doooolgo trpela glava...no danes je stanje malo boljse, rokice ze iztegne in nekako se ze zna ujet, pa vseeno mu kdaj reflexni ne delajo tko hitro in je takoj na glavi...ima pa zaradi hipertonije se vedno malo zategnjen jezik, kar slisim pri govoru in dolocenih crkah, pa tudi tezave s hranjenjem...skratka pestro...




dory -> RE: Razvoj in razvojna - za vse ki jih zanima.. (31.3.2006 10:18:35)

No pa se to bom dodala...vsak otrok je specifik in vsak ima svoje posebne vaje, navodila...edino handling je isti,za katerega se vedno trdim,da se ga ne da naucit preko spleta ali dvd-ja...to te mora nekdo naucit...spremljat tvoje gibe...ker otrok se bo krcil po svoje in takrat moras uporabit pravilen nacin,za ga primes...z napacnimi gibi,lahko naredis precej slabega kot dobrega...




mimica -> RE: Razvoj in razvojna - za vse ki jih zanima.. (31.3.2006 10:21:05)

Ja, res je to kar praviš. Jaz sem prej tudi vedno mislila, joj kak eni komplicirajo. Ali pa: kot da je pomembno kak ga nosiš, pa če shodi prehitro ( saj enkrat tak mora ). Potem pa ti pokažejo in razložijo in ti pride v kri pravilno ravnanje. Jaz mojega 10.mesečnika še nisem "zanalašč" postavila na nogice, ampak samo toliko kolikor se on sam postavlja na nogice. Res ti vcepijo, da nekaj ni prav in se tega držiš, ker veš, da je za otrokovo zdravje, kljub temu, da nekateri tega ne razumejo.Sploh se začneš tega držat, ko vidiš rezultate pri svojem malčku.




2ursae -> RE: Razvoj in razvojna - za vse ki jih zanima.. (31.3.2006 10:24:57)

toliko je že bilo napisanega, da sploh ne vem, kaj bi še dodala.
Moj mali ima tudi ekstenzijski vzorec in pa asimetrijo, ki pa, hvala Bogu, izzveneva sama od sebe. Prekomerno ekstenzijo (usločevanje) in preveč napete rokice sem začela opažati v starosti med 2. in 3. mesecem, tako da smo, po tem, ko sem svoje skrbi zaupala, pediatru, dobili napotnico za RA. Valjda smo otročiča nosili pokonci (če sedaj pomislim, kaj smo počeli - poskakovali, plesali, hodili po stopnicah, da je zaspal [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley13.gif[/image]) in ko sem prvič vstopila z njim v naročju v RA, je sestra takoj začela viti roke, češ, ja gospa, tako pa res ne! Naučili so nas handlinga, sam je bil mali takrat izredno siten - razumljivo, vsi prijemi so bili zanj popolnoma novi -  in si nisem bohvekaj zapomnila, sem šla še na en privat tečaj. Za tiste, ki vas zanima: poklicala sem združenje Infant, kjer ti po dogovoru pridejo tudi na dom, tako, da ni gužve, kot pravi Tina104, ampak se svetovalka posveti le tebi in tvojemu otroku. Priporočam!! Pa plačala sem manj kot 7 jurjev.

V RA mi je zdravnica rekla, da sploh ne razume te nove mode nošenja pokonci. Imam doma knjigo, uspešnico, kjer piše, da ima 3 tedne star dojenček izredno rad, če ga obrnemo proti sebi, tako, da nam čez ramo radovedno gleda v svet [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]. Za handling sem prvič slišala na RR, pa za RA tudi. Toliko o informiranosti, pa sem take sorte, da res prebavim veliko literature, preden se česa lotim.

Jaz sem prepričana, da imamo probleme v veliki meri zaradi nepravilnega ravnanja in opreme. Med nosečnostjo nisem imela težav, razen blage oblike intolerance na glukozo (zato bila na dieti), rodila sem lepo in hitro, zlatenice ni imel. Je pa res, da imamo v družini težave s hrbtenico, kar naj bi bil tudi možen dejavnik za naše težave.

In zanimivost - široko povijanje je škodljivo za otroke, ki so nagnjeni k ekstenziji. Mi smo imeli racmane, pa so nam jih odsvetovali, ker so tako veliki, da silijo otroka, da ima stegnjene nogice, kar ga vzpodbuja k usločevanju. Črtali smo tudi ležalniček, kengurujčka (katerega smo ravno kakšen teden prej kupili za ne tako male dinarčke).

Jaz bi zelo nerada opisovala vaje, ki jih delamo in svetovala v zvezi s tem. Vsak otrok ima specifičen problem in so tudi vaje prilagojene njegovemu razvoju in potrebam. Recimo jaz ga moram že posedati in vzpodbujati, da se opira na rokice. Delamo veliko trebušnjakov, mi je ravno zadnjič terapevtka razložila, da je moj otrok v bazi hipoton, ker se je toliko usločeval, da ima sedaj švoh trebušne mišice. 

Se strinjam s teto beto, da ni vsako usločevanje problem. Tak je pač vedenjski vzorec dojenčkov - s tem pokažejo, da jim kaj ni všeč.

Zdaj moram nehat, vas bom pa spremljala, pa bom še kaj dodala, če bo treba





Stran: [1] 2 3 4 5   Naslednja stran >   >>