preživetje (Polna verzija)

Forum >> [Dojenček] >> NedonošenčkiSporočilo


SAFIRA -> preživetje (27.6.2008 14:11:52)

Vaše izkušnje: nedonošenčki, katere ste rodile pred 30tednom - kako je s preživetjem? Od katerega tedna naprej so preživeli? Vem, da je različno od posameznika, pa me vseeno zanima. Danes sem dopolnila polnib 25 tednov, imam cerklažo - preventivno, maternični vrat pa še kar popušča..... strah me je..

Vesela bom vsakega odgovora!
SAFIRA -> RE: preživetje (27.6.2008 14:13:55)

... aja, v torek dobim prvo inekcijo Flosterona za razvoj pljučk...
Anonimen -> RE: preživetje (27.6.2008 14:14:04)

Sestricna od mami je rodila v 29. ali pa 30. tednu (so ji sprozili), pa je bilo z malim vse ok - skoz je sam dihal, nobenih zapletov, samo zlatenico je imel.


Lunc_a -> RE: preživetje (27.6.2008 14:18:57)

Ključni faktor za preživetje je TEŽA!!!težji je otrok boljše je,nima toliko težav
blev -> RE: preživetje (27.6.2008 15:29:38)

Naša pupa rojena v25 tednu, 533g 30 cm. Sedaj zdrava 5 letnica.
bibyzan -> RE: preživetje (27.6.2008 16:04:26)

Ni, res da je ključni dejavnik teža. Je res, da sovpada s tedensko starostjo, samo 27. tedenski 755g otrok (toliko je imela moja) nima nič več možnosti kot pa 900 g. Fora je v razvoju pljučk. Mi smo imeli kr probleme z dihanjem, bila 5 tednov intubirana, potem še dolgo kisik. Ena punčka ko je bla v inkubatorju rojena s 25. tedni pa je skoz sama dihala. Ni enega pravila, še dohtarji ne vedo kaj bo, laho samo predvidevajo. Mislim, da je po 25. tednu preživetje že kr.
Če imaš cerklažo pa čimveč leži, vstajaj samo za RES nujne stvrai. Se splača potrpet. Ker ni samo takrat skrbi, ko je otrok v inkubatorju, ampak tudi potem ( mislim na razne kontrole, razvojna, nfth), ki jih donošeni otroci nimajo. Jst sicer nisem imela takih problemov (hellp sy), je pa mela cimra v bolnici-preležala je dobesedno celo nosečnost do 36. tedna v bolnici. Potem so jo spustili domov in zdržala je še 1 teden-potem rodila zdravega fanta.
Čim daljšo nosečnost ti želim!
* Mateja * -> RE: preživetje (27.6.2008 16:26:16)

Mislim, da JE V sLOVENIJI NAJMLAJŠI PREŽIVELI NEDONOŠENČEK 22. TEDNSKI.
Drgač pa jih je veliko 24. tednskih, ki se lepo razvijejo in zrastejo v prave korenjake. MOj je bil 29. t, da o težavah, ki smo jih imeli niti ne govorim, pišem. JIh je bilo toliko,....
Janeja -> RE: preživetje (27.6.2008 22:24:41)

Naša Lea je bila rojena v 24 tednu s 520gr. Danes je zdrava in navihana 3 letnica, brez kakršnihkoli posledic ekstremne nedonošenosti.
Na preživetje pa vpliva veliko različnih faktorjev in tudi jaz mislim, da teža ni najbolj važna. Če boš dobila injekcijo za razvoj pljučk, bo sigurno manj problemov kot brez nje. Jaz nisem dobila nič in je bila Lea 5 tednov na respiratorju. Glede na to, da je problem v popuščanju MV ti res polagam na srce - POČIVAJ! Verjemi mi, da je dosti lažje zdaj nekaj tednov preležati, kot pa te tedne presedeti ob inkubatorju in nemočno gledati, kako se otroček bori za svoje življenje, ti pa mu ne moreš pomagati.

Močno držim pesti, da ti uspe čim dlje ostat [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/nosecka.gif[/image]! Definitivno pa strogo počivaj najmanj do 32 tedna! Takrat so možnosti, da otroček ne bo imel nobenih problemov res že zelo velike.
katka28 -> RE: preživetje (27.6.2008 23:21:58)

Se strinjam s puncami. Najpomembnejsa je injekcija za razvoj pljuck ( dvo  dnevna) , ker so pri meni videli da mi grozi prezgodnji porod sem dobila obe dozi in z najina soncka sta normalno dihala. Kolegica v Eint-u, ki pa je rodila z istimi tedni in ni dobila injekcije pa je njen imel malenkostne probleme. Odvisno je tudi ali je fantek ali puncka ( puncke so prave borke ). Jaz sem imela tudi malo srece, ker sem sladkosneda tako, da sta moja dva imela kar dobro tezo ( 1370g in 1500g 30teden ).

Strogo pocivaj vstajaj samo za na wc pij veliko donata, da bo prebava stekla s tebe in se ne bos prevec napenjala. Sicer pa dokler mas cirklazo bi se moralo nekaj casa zdrzati. Nisem zasledila ali si ze v porodnisnici ali se ne?


Zapomni pa si nekaj vsak dan steje. Sama sem se veselila vsakega prelezanega dne.


SRECNO!!
biba 78 -> RE: preživetje (28.6.2008 11:50:24)

Moja princeska je rojena v 24. t in je tehtala 535g. Pri njej so predvsem zelo velike težave s pljuči, saj je stara 15 mesecev in je še vedno na kisiku. Vse ostalo je hvala Bogu v redu. Sem pa jaz imela preklampsijo, dobila sem tudi injekcijo za razvoj pljučk, pa še kljub temu je bila 2 meseca na respiratorju, 5 mesecev na CPAP-u, zdaj pa kot pravim, je še vedno na kisiku preko nosnih katetrov.
Tako, da sem jaz tudi mnenja, da so največji problem pri tako ekstremnih nedonošenčkih ravno pljuča, ki so zraven srčka glavnega pomena za življenje. Je pa res tudi to, da če pljučka niso v redu, potem posledično nastanejo tudi težave s srčkom. Vsaj pri teh otrocih, ki imajo kronično bolezen pljučk zaradi nedonošenosti.

Srečni smo lahko, da je medicina tako napredovala, da da možnost preživetja tudi tem kot "za dlan" velikim otročkom.

Tebi Safira in tvojemu otročku pa veliko veliko sreče in zdravja.......
anajmad -> RE: preživetje (28.6.2008 18:58:42)

IZVIRNO SPOROČILO: Lunc_a

Ključni faktor za preživetje je TEŽA!!!težji je otrok boljše je,nima toliko težav

Ni nujno. Odvisno je od zrelosti,kako je zrel otrok in najbolj pomembne so prve minute po rojstvu. Jst sem sina rodila v 24.T imel je lepo težo skoraj 800g(790g),toda ni bil pravilno oskrbovan,ker so v Izolski porodnišnici čarali s prevozom v LJ. Dejansko so mislil,da bo kr umrl. Toda on se je boril in ko je prišla vodja otroškega odd. v službo,čez dobre tri ure,je komaj takrat sprožila urgentni prevoz v LJ. Moj sinček se je še dva dni boril,potem pa je na žalost preminul.
Čez dobro leto sem rodila hči v 26.T nosečnosti(teža je bila 940g),ampak rodila v LJ. Takoj je bila oskrbovana tako kot je treba in na srečo preživela.
Ni merila,poznam nekatere mamice,ki so rodile še v kasnejših tednih in z zelo dobro težo,pa otroček ni preživel. Res je odvisno od posameznega otroka.
Imela sem pa cimro,ki je deklico rodila v 23.T s težo 470g in je tudi preživela brez posledic.
saša80 -> RE: preživetje (29.6.2008 22:09:32)

js sem rodila v 26 tednu z obema ok..  čist odvisno kako je otrok dozorel.. 
SAFIRA -> RE: preživetje (30.6.2008 12:36:46)

Katka.... jaz sem doma, počivam..

Meni so cerklažo naredili preventivno, ker sem lani na polni  teden rodila dvojjčka, ki sta po  urah .... [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley19.gif[/image]
Pred dvema tednoma sem imela kontrolo. Maternični vrat je bil super - 2,8 cm, ampak se je videlo da se na kašelj in pritisk odpira oz. dela lijak. Naslednji pregled imam v četrtek in me je strah, da nisem odprta. Sicer pa jutri dobim prvo inekcijo za razvoj pljučk... hvala bogu.


Hvala za vaše odgovororE! Sem velik optimist in upam na najboljše.


Lp
sandra85 -> RE: preživetje (30.6.2008 15:57:32)

bomo držali pesti za vas!!!!!!!!! vse bo še ok!!!!!![image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley31.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/rozica.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/pikapoka2.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/pikapoka1.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/angel.gif[/image]
Noseckica -> RE: preživetje (30.6.2008 16:55:52)

Safira, tudi jaz držim pesti, da se bo vse v redu izteklo! [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley31.gif[/image]
Balonchy -> RE: preživetje (1.7.2008 14:56:14)

[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/pikapoka1.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/pikapoka1.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/pikapoka1.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/pikapoka1.gif[/image]
mogant -> RE: preživetje (1.7.2008 16:15:37)

25 tednov bi se že skoraj moralo iziti, kar se preživetja tiče, seveda je odvisno od primera do primera, kot si sama napisala, nekateri imajo tudi pri 30 tednih in več veliko problemov. Sama sem rodila trojčke v 27 tednu (natančneje 26 in 6/7), prvo inekcijo flosterona sem dobila eno uro preden sem rodila, praktično kot da je ne bi... so bili problemi z dihanjem, ampak se je na koncu lepo izteklo... pri teh tednih ne moreš pričakovati, da bo šlo vse gladko, najmanj kar je so dihalne stiske, ampak ti naši mali borci to vse prenesejo in še več.

Ko so bili moji tamali na EINT-u je bilo tam kar nekaj dojenčkov rojenih v 25 in 26 tednu, če se ne motim je pa v tistem času odšla domov s kisikom tudi ena deklica rojena v 21 tednu in en deček rojen v 22 tednu, medicina danes dela čudeže, ampak to so ekstremni primeri.

Vso srečo in veliko pozitivnih misli!!!
Nenya -> RE: preživetje (2.7.2008 14:38:38)

Najina Brina je ravno danes stara eno leto.
Od 26. tedna sem ležala na odd E v Lj, dobila injekciji za pljuučka. Nisem mela cerklaže, odprta za 3cm.
Napisala ti bom kar je nama s cimro rekla dr Blejčeva: 'Dlje časa kot boste vi gor (na odd E) manj časa bo [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/duda.gif[/image] na EINT.' Rodila sem s 32 4/7, 2170g, mala takoj zadihala sama, takoj na flaški, samo topla posteljica in po 4 dneh na EINT sem jo dobila k sebi na oddelek, po 10-ih dneh sva šli domov. Uspelo mi jo je dojiti in tudi zdaj še dojim.

Težko je, jaz sem imela doma še 1,5 letnico in bilo mi je zelo hudo ko sem ležala tam, a vem, da če bi rodila v 26. tednu bi imela neprimerno več problemov.

Drži se, to imej v glavi in POČIVAJ, če sem prav razumela si doma in cerklaža tudi pomaga, res pa moraš počivati, samo WC in tuš (1x/dan).

[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/pikapoka1.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/pikapoka1.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/pikapoka1.gif[/image]
SAFIRA -> RE: preživetje (3.7.2008 14:49:54)

Hvala za odgovore. V torek sem bila na pregledu. Baje vaginalno zgleda "lepo" [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image], visoko.... z deklico je vse vredu, le materničnega vratu mi niso merili, ker so imeli fuuuuuuuuuul gužvo. Na pregledu sem bila v ambulanti za rizično nosečnost, danes pa imam pregled pri svoji G, kjer mi bo tudi zmerila MV. Upam, da bo čim daljši in da še nisem nič odprta. Ta teden sem dobila dve inekciji za podporo pljučkam. Upam, da bo mala [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/duda.gif[/image] še dolgo ostala pri meni na toplem.

Še enkrat hvala vsem, ki ste se potrudile z odgovori in mi zaželele srečo.

Hvala!
saša80 -> RE: preživetje (4.7.2008 15:12:44)

inekcija za razvoj pljučk pomeni zelo veliko, jaz sem dobila samo eno, za drugo je žal bilo prepozno..

sqafira držim pesti da zdržita čimdlje ...
SAFIRA -> RE: preživetje (20.7.2008 9:37:25)

Jutro!

Pred petimi dnevi sem bila na kontroli in je bilo vse OK. Takrat sem bila noseča 27t3d in je mala bila težka že 1500 g, kar je baje odlično. Sedaj sem noseča točno 28 tednov - juhu. MV je bil še vedno dolg 2,8 cm in tudi cerklaža lepo drži, tako da sem pomirjena.

Upam, da bo mala čim dlje ostala na toplem.

Lp
* Mateja * -> RE: preživetje (20.7.2008 11:15:23)

nO, SI NA DOBRI POTI!! Bo zdržalo, boš vidla. Imam dva znanki, ki sta rodili v zadnjih dveh mesecih, bili sta rizični, dobii sta dexametazon in preležali večino časa, pa sta obe rodili čez rok. Zgleda da se otročkom sprva strašno mudi, pol pa nazaj zadremajo in počakajjo do konca!!!
Noseckica -> RE: preživetje (20.7.2008 15:20:20)

IZVIRNO SPOROČILO: SAFIRA
Jutro!

Pred petimi dnevi sem bila na kontroli in je bilo vse OK. Takrat sem bila noseča 27t3d in je mala bila težka že 1500 g, kar je baje odlično. Sedaj sem noseča točno 28 tednov - juhu. MV je bil še vedno dolg 2,8 cm in tudi cerklaža lepo drži, tako da sem pomirjena.

Upam, da bo mala čim dlje ostala na toplem.

Lp


[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley29.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley29.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley29.gif[/image] Kakšna teža pri dobrih 27 tednih. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley32.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley32.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley32.gif[/image] 
Tvoja [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/duda.gif[/image] bo prava korenjakinja! [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley32.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley32.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley32.gif[/image]
 
Me veseli, da je vse O.K. Le tako naprej. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley20.gif[/image]

SAFIRA -> RE: preživetje (11.8.2008 11:07:05)

 
Dan!

Prikorakala sem v 32 teden [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image] in sploh ne dojamem, da je to res. Končno se je tudi meni nasmehnila sreča, katero sem po vseh tragedijah res potrebovala. Sicer bo sreča popolna šele takrat, ko bom pri sebi stiskala [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/duda.gif[/image], kljub temu pa sem iz dneva v dan srečna, da sem tako daleč "prilezla".

Še enkrat hvala vsem za vzpodbudne besede.


SAFIRA
Noseckica -> RE: preživetje (11.8.2008 14:01:48)

IZVIRNO SPOROČILO: SAFIRA
Prikorakala sem v 32 teden [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image] [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image]  in sploh ne dojamem, da je to res. Končno se je tudi meni nasmehnila sreča, katero sem po vseh tragedijah res potrebovala. Sicer bo sreča popolna šele takrat, ko bom pri sebi stiskala [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/duda.gif[/image] , kljub temu pa sem iz dneva v dan srečna, da sem tako daleč "prilezla".


SAFIRA, [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley32.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley32.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley32.gif[/image]

Vse dobro še naprej! [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley31.gif[/image]
Stran: [1] 2 3 4   Naslednja stran >   >>