cookie-img

Spletno mesto uporablja piškotke

za zagotavljanje spletne storitve, analizo uporabe, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotov ne bi mogli nuditi. Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.

Drugo trimesečje: fizične in čustvene spremembe

Kakšne spremembe telesa in čustev me čakajo? Kaj se dogaja z mano ter plodom v drugem trimesečju?

Drugo trimesečje: fizične in čustvene spremembe

Občutili boste spremembe v vašem telesu in čustvovanju, lahko pa se bodo pojavili tudi opozorilni znaki, na katere mora biti pozoren vaš ginekolog.


Občutili boste:

* Spremembe v svojem telesu

* Čustvene spremembe

* Opozorilni znaki, na katere mora biti pozoren vaš ginekolog


Vaše telo se vedno bolja spreminja

To je splošen vodnik po spremembah, ki jih nosečnice pogosto občutijo. Verjetno ne boste toliko utrujeni kot v drugem in tretjem mesecu. Pogosto se boste počutili odlično. To je pravi čas za počitnice in načrte.

Med 18. in 22. tednom nosečnica običajno začuti prve premike ploda. Začnejo se kot rahlo plahutanje metuljevih kril in postopoma postajajo bolj določeni.

Na teden se boste zredili približno za pol kilograma. Jejte zdravo hrano, predvsem pa uravnoteženo. Glede pravilnega pridobivanja telesne teže se boste najlaže posvetovali s svojim ginekologom.

Lakota, stres, utrujenost ali škodljiv dim vam lahko povzročijo glavobole. Poskušajte počivati, masirajte si vrat in se izogibajte vzrokom za glavobole. Glede jemanja zdravil se posvetujte z ginekologom.

Morda vas bo pekla zgaga. Ta nadloga muči veliko nosečnic, zato ker se kisla vsebina želodca dvigne v ezofagus. Ne najejte se preveč in ostanite pokonci vsaj dve do tri ure po jedi. Če imate le preveč težav, naj vam zdravnik predpiše zdravila za zmanjševanje kisline.

Zaradi hormonskih sprememb se na koži lahko pojavi večja pigmentacija. Lahko se pojavi tudi več sluzi v nosu, ustih in nožnici. Lahko boste imeli zamašen nos, manjše krvavitve iz nosu in povečan izcedek iz nožnice.

Hormoni upočasnijo prebavni trakt. Morda vas bo dajalo zaprtje (nepogoste in/ali trde stolice). Dodatki železa lahko to težavo še poslabšajo. Da bi se tega ognili, pijte veliko tekočine, jejte veliko hrane, bogate z vlakninami in telovadite.

Rahlo otekanje gležnjev je normalno in zdravo; verjetno se boste počutili bolje, če ne boste nosili visokih peta in dvignili noge, kadar sedite. S tem boste preprečili tudi krčne žile.

Krči v nogah, še posebno v mečih ponoči, se pogosto pojavijo brez kakršnegakoli razloga. S tem imajo še več težav tiste ženske, ki imajo premalo ali preveč kalcija ali neustrezno količino kalija. Ženske, ki redno telovadijo, imajo redkeje krče v nogah.

 

Spremljaj nosečnost po tednih v Ringarajinem Nosečniškem koledarju >>>

 

Vaša občutja: hormoni že delajo svoje

Skušajte se razumeti in se veliko pogovarjajte s partnerjem.

Sedaj, ko je nevarnost spontanega splava skoraj mimo, in se nosečnost zdi res tista prava, boste verjetno laže prenašali manjše težave.

Zavedali se boste otročka v sebi in z njim začeli graditi intimne odnose. Ko se otrok premika, vaš trebušček zraste in ko slišite otrokov srčni utrip, postane nosečnost še bolj prisotna.

Morda vas bodo težili telesni simptomi. Nekatere bodoče mamice postanejo zaskrbljene, ker ne morejo več tako dobro opravljati domačih opravil.

Tiste, ki ste zelo zaskrbljene za svoj zunanji izgled, boste težko sprejele madeže na koži. Nekatere ženske močno moti zaprtje. Poskušajte se osredotočiti na občutek dobrega počutja.


Opozorilni znaki: posvetujete se z ginekologom

Vsi opozorilni znaki ne pomenijo, da je nekaj narobe. Naj vam bodo le vodilo, o čem se posvetujte s svojim ginekologom.

* Nezmožnost sprejeti nosečnost; trenje v partnerski zvezi.

* Plod se pri 24 tednih še ne premika. Občutno zmanjšano gibanje ali pogostnost gibanja otroka v 12 urah ali več po 26 tednih nosečnosti.

* Povečanje telesne teže za več kot tri kilograme v dveh tednih.

* Hudi glavoboli, ki jih spremlja moten vid.

* Hude krvavitve iz nosu; pekoč ali smrdeč izcedek iz nožnice.

* Močno otekanje gležnjev ali prstov in opazno otekanje obraza. Boleče žile v nogah ali okrog nožnične odprtine.

* Morebitne težave, ki vključujejo bolečine v križu, glavobol, pritisk v medeničnem dnu in bolečine v okončinah.

* Dolgotrajni hudi krči.


Spremljaj nosečnost po tednih v Ringarajinem Nosečniškem koledarju >>>


Če se pojavijo navedene težave, se posvetujte z ginekologom. Če se med nosečnostjo pojavijo še kateri izmed spodnjih problemov, se takoj posvetujte s svojim ginekologom:

* krvavitev iz nožnice.

* izcedek iz nožnice, ki je neobičajen

* visoka telesna temepratura.

* izpuščaj, še posebno če ga spremljajo simptomi, podobni gripi.

* huda bolečina v glavi, prsih, trebuhu, medenici ali udih.

 

Spremljaj nosečnost po tednih v Ringarajinem Nosečniškem koledarju >>>
news-img

Kako ustvariti prijetno bivalno okolje

Prenosne klimatske naprave predstavljajo praktično rešitev za hlajenje prostorov, ki ne zahtevajo zapletene namestitve ali visokih stroškov.

favorite-img

Oglasno sporočilo

DARILNI PAKETI

article-img

Vsak mesec podarjamo bogata darila nosečkam, družinam z novorojenčki, malčki in otroki, parom, ki si želijo otroka in ženskam, ki bi se razvajale.

Klikni in izberi svoj darilni paket!

Darilni paketi - Prijava Nosečka
Darilni paketi - Prijava Novorojenček, dojenček
Darilni paketi - Malček (od 1 do 3 let)
Darilni
Darilni paketi - Želiva si otroka
Darilni paketi - Ženska sem