cookie-img

Spletno mesto uporablja piškotke

za zagotavljanje spletne storitve, analizo uporabe, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotov ne bi mogli nuditi. Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.

Kaj pomeni, če je vaš dojenček hipoton?

Hipotonija pri dojenčku pomeni, da ima nižji mišični tonus, kar se kaže s počasnejšim krčenjem mišic pri dražljaju. Kdaj je potrebna specialistična obravnava in kaj lahko naredimo sami?

Kaj pomeni, če je vaš dojenček hipoton?

Hipotonija ni bolezen, temveč zgolj izraz za nižji mišični tonus.

Mišice se ob dražljaju krčijo bolj počasi in tudi težje ostanejo dlje časa skrčene. To privede do slabše stabilnosti v trupu dojenčka, ki jo potem regulira z napačnimi gibi – večkrat to pomeni preveč aktivirane mišice ramenskega obroča ali zadnje strani telesa. Najbolj opazno se to kaže kot pretirano iztegovanje. Nekateri otroci težko ostanejo dolgo v istem položaju, težave imajo z držanjem glave pokonci ali z iztegovanjem roke.

 

Diagnoza

Velikokrat hipotonijo opazijo že porodnišnici – ko gre za bolj izrazito obliko in dojenčka napotijo na specialistične obravnave. Čeprav se stanje včasih ne zdi resno, so lahko posledice za otroka, če ga ne obravnavamo, hude – od kakovosti motoričnega razvoja, pa tudi do zakasnelosti v razvoju. Če motorični razvoj dojenčka ni pravilen, se lahko kasneje v najstniških letih pojavijo težave s hrbtenico, koleni, glavoboli, kolki.

Kadar so težave blažje, jih večinoma opazi pediater ali starši sami. V primeru, ko niste prepričani, ali je vaš dojenček hipoton, se obrnite na pediatra, ki vas bo napotil na dodatne preiskave.

 

PREBERITE TUDI: Hoja z držanjem za roko ni priporočljiva!

 

Vzroki

Vzroki za hipotonijo so lahko prirojeni ali pridobljeni. Ko govorimo o prirojenih, so to genetske spremembe, okvare, obolenja, sindromi (povezana je z Downovim sindromom, cerebralno paralizo in mišično distrofijo), med pridobljene pa štejemo poškodbe centralnega živčnega sistema ob rojstvu, kot na primer pomanjkanje kisika ali krvavitve v možganih.

Najpogostejši vzrok pa je genetika – če imajo z mišičnim tonusom starši, je velika verjetnost, da jih bo imel tudi otrok.

 

Zdravljenje

Sami starši hipotonemu otroku najbolj pomagamo s pravilnim rokovanjem, t.i. handlingom. Vendar za otroke, pri katerih so težave s hipotonostjo večje, samo handling definitivno ni dovolj.

Če zdravnik presodi, da je potrebna dodatna obravnava, navadno dojenčka napoti v razvojno ambulanto, od koder ga napotijo na nevrofizioterapijo, kjer terapevt v sodelovanju s starši z različnimi vajami pomaga otroku, da se okrepijo pravilne mišice ter starše nauči, kako pravilno rokovati z dojenčkom.

 

PREBERITE TUDI: 5 pravil za pravilen gibalni razvoj dojenčka

news-img

5 stvari za zadovoljnega dojenčka v vročih dneh

Pripravili smo izbor izdelkov, ki jih letos potrebuje vsak dojenček, da bosta kljub vročim dnevom, ki prihajajo, letošnja pomlad in poletje polna čudovitih dogodivščin.

favorite-img

Oglasno sporočilo

DARILNI PAKETI

article-img

Vsak mesec podarjamo bogata darila nosečkam, družinam z novorojenčki, malčki in otroki, parom, ki si želijo otroka in ženskam, ki bi se razvajale.

Klikni in izberi svoj darilni paket!

Darilni paketi - Prijava Nosečka
Darilni paketi - Prijava Novorojenček, dojenček
Darilni paketi - Malček (od 1 do 3 let)
Darilni
Darilni paketi - Želiva si otroka
Darilni paketi - Ženska sem