cookie-img

Spletno mesto uporablja piškotke

za zagotavljanje spletne storitve, analizo uporabe, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotov ne bi mogli nuditi. Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.

Koriščenje letnega dopusta po starševskem dopustu

clock-img

24.6.2024

Ko se bliža konec starševskega dopusta, večino mamic zanima, kdaj in kako lahko porabijo še svoj letni dopust, da ta ne bo zapadel.

Koriščenje letnega dopusta po starševskem dopustu

Rok za izrabo lanskega dopusta

Lanski dopust mora delavec izrabiti v dogovoru z delodajalcem najkasneje do 30. junija v tekočem letu.
Ves letni dopust, ki ga  ni mogel izrabiti zaradi odsotnosti zaradi bolezni ali poškodbe, zaradi porodniškega dopusta ali dopusta za nego in varstvo otroka, ima zaposleni pravico izrabiti do 31. decembra.
Po preteku omenjenih rokov delavec dopusta ne more več izrabiti in mu ta »propade«.
Najprej je treba upoštevati določbe ZDR-1 glede koriščenja letnega dopusta, in sicer je treba skladno z zakonom praviloma letni dopust koristiti v tekočem letu, za katerega je dopust odmerjen, izjemoma je možno:
v dogovoru z delodajalcem dopust prenesti v naslednje koledarsko leto, pri čemer pa je  delavec  dolžan do konca tekočega koledarskega leta izrabiti najmanj dva tedna, preostanek letnega dopusta pa v dogovoru z delodajalcem do 30. junija naslednjega leta
delavec ima pravico izrabiti ves letni dopust, ki ni bil izrabljen v tekočem koledarskem letu oziroma do 30. junija naslednjega leta zaradi odsotnosti zaradi bolezni ali poškodbe, porodniškega dopusta ali dopusta za nego in varstvo otroka, do 31. decembra naslednjega leta.

Določba zakona o delovnih razmerjih pravi, da je treba skladno z zakonom letni dopust praviloma koristiti v tekočem letu, za katerega je dopust odrejen, vendar dopušča izjeme:

- v dogovoru z delodajalcem dopust prenesti v naslednje koledarsko leto, pri čemer pa je delavec dolžan do konca tekočega koledarskega leta izrabiti najmanj dva tedna, preostanek letnega dopusta pa v dogovoru z delodajalcem do 30. junija naslednjega leta

- delavec ima pravico izrabiti ves letni dopust, ki ni bil izrabljen v tekočem koledarskem letu oziroma do 30. junija naslednjega leta zaradi odsotnosti zaradi bolezni ali poškodbe, materinskega dopusta ali starševskega dopusta, do 31. decembra naslednjega leta.


Po preteku omenjenih rokov delavec dopusta ne more več izrabiti in mu ta »propade«.

Najlažje si bo to predstavljati na primeru.

PRIMER 1

Če delavka materinski dopust začne v maju leta 2021 in svojega letnega dopusta za leto 2021 še ni koristila, se ji celoten dopust prenese v leto 2022, in sicer v dogovoru z delodajalcem lahko izkoristi letni dopust za 2021 do 31. decembra 2022 (seveda ima tudi letni dopust za leto 2022). 


PRIMER 2

Delavka zaradi prezgodnjega poroda dvojčkov začne materinski dopust pred rokom - v septembru 2020. Zaradi okoliščin - prezgodnje rojstvo, podaljšano starševsko varstvo zaradi dvojčkov se ji dopust podaljša do decembra 2021. Potem uveljavlja še dodatek zaradi odločbe za posebno nego in varstvo otroka in starševski dopust se podaljša do junija 2022.

Delavka lahko koristi letni dopust za leto 2021, ki ga lahko izkoristi do 31.12. 2022 in letni dopust za leto 2022 (ki ga mora koristiti kot opredeljeno v zakonu). Letni dopust za leto 2020, pa ji, kljub temu da ga ni koristila takrat, propade. 


VIR: Zakon o delovnih razmerjih

PREBERITE TUDI: Starševski dopust


DARILNI PAKETI

article-img

Vsak mesec podarjamo bogata darila nosečkam, družinam z novorojenčki, malčki in otroki, parom, ki si želijo otroka in ženskam, ki bi se razvajale.

Klikni in izberi svoj darilni paket!

Darilni paketi - Prijava Nosečka
Darilni paketi - Prijava Novorojenček, dojenček
Darilni paketi - Malček (od 1 do 3 let)
Darilni
Darilni paketi - Želiva si otroka
Darilni paketi - Ženska sem