cookie-img

Spletno mesto uporablja piškotke

za zagotavljanje spletne storitve, analizo uporabe, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotov ne bi mogli nuditi. Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.

Razkrivanje mitov o dojenju, kombiniranju in mlečnih formulah s pediatrinjo

clock-img

29.4.2024

V svetu starševstva se pojavlja neskončno vprašanj, dvomov in dilem, še posebej ko gre za prehranjevanje dojenčkov. V poplavi informacij so starši lahko izgubljeni, zato je ključno imeti na voljo zanesljive vire informacij.

Miti o dojenju in mlečnih formulah

Ker smo pri HiPPu strokovnjaki za prehrano otrok, starši na nas vsakodnevno naslavljate številna vprašanja povezana z dojenjem, mlečnimi formulami in kombiniranjem obojega. Da bi vam lahko čim bolje stali ob strani, smo zbrali najbolj aktualna vprašanja in za vas pripravili Mlečno učilnico z odgovori nanje. Mlečna učilnica je brezplačna spletna učilnica, ki teče pod okriljem Šole za starše. Pripravili smo jo v sodelovanju s priznano pediatrinjo dr. Heleno Mole (zdravnico specialistka pediatrije in neonatologije).

 

Katere teme lahko najdete v Mlečni učilnici?

V Mlečni učilnici smo pripravili odgovore na 15 najbolj aktualnih dilem, ki jih imate starši glede mlečne hrane. Dotaknili smo se dojenja, kombiniranja mlečne formule in dojenja, kakovosti mlečne formule, količine popitega mleka, priprave mlečne formule, sestavin mlečne formule, polivanja, kolik, … . Mlečno učilnico smo razdelili na dva tematska sklopa:

 

1. DOJENJE IN DODAJANJE MLEČNE FORMULE

 

Dojenje, mlečna formula ali kombiniranje obojega?

Mamice gotovo zelo dobro veste, da je materino mleko; imenovano tudi zlati standard neprekosljivo najboljša hrana za dojenčka. Prav tako verjamemo, da poznate vse prednosti hranjenja z mlečno formulo, kot so priročnost, predvidljivost in varnost. Jasno je tudi, da vse mamice tega sveta za svojega otroka želimo le najboljše.

Kaj pa je tisto najboljše? Prav gotovo to, da je otrok sit, da lepo napreduje in se razvija. Včasih je zato, da to dosežemo, potrebno tudi kombiniranje dojenja in mlečne formule.

 

Pri kombiniranju dojenja z uvajanjem mlečne formule je ključno upoštevati nekaj pomembnih korakov za uspešen prehod tako za otroka kot tudi za mamico.

 

1. Prvi korak je postopno uvajanje mlečne formule. To omogoča, da se otrokov prebavni sistem postopno prilagodi na novo hrano, kar zmanjšuje tveganje za morebitne prebavne težave.

 

2. Ohranjanje rednega dojenja je naslednji ključni korak. Redno dojenje spodbuja proizvodnjo materinega mleka in ohranja čustveno povezavo med materjo in otrokom, kar je ključno za nadaljnje dojenje in uvajanje formule.

 

3. Prilagoditev količine je tretji pomemben korak. Pomembno je slediti otrokovim signalom lakote in sitosti ter prilagajati količino hranjenja njegovim individualnim potrebam.

 

4. Nazadnje, izbira kakovostne formule je ključnega pomena. Visokokakovostna formula zagotavlja, da otrok dobi vsa potrebna hranila za zdrav razvoj, pri tem pa se izogibamo dodatkom, ki bi lahko povzročili nelagodje ali alergijske reakcije.

 

S temi koraki lahko uspešno kombiniramo dojenje z uvajanjem mlečne formule, kar omogoča otroku optimalno prehrano in mamici lažje prehodno obdobje.

 

V prvem sklopu smo odgovorili tudi na naslednja vprašanja:

Zakaj izbrati kakovostno mlečno formulo?

Kakovostna formula zagotavlja uravnoteženo prehrano, podpira razvoj možganov in imunskega sistema, ter zmanjšuje tveganje za prihodnje zdravstvene težave.

 

Kako izbrati kakovostno mlečno formulo?

Preučite sestavine, preverite, če formula vsebuje vse in tudi napredne ključne hranilne snovi, posvetujte se s pediatrom.

 

Mlečna formula po carskem rezu: Še posebej pomembna izbira

Po carskem rezu je izbira formule ključna zaradi posebnih izzivov in potreb novorojenčka.

 

Razlike v količini in frekvenci hranjenja

Čeprav se lahko razlikujejo, je pomembno slediti dojenčkovim signalom in prilagajati hranjenje njihovim potrebam.

 

Z razumevanjem in upoštevanjem razlik med materinim mlekom in mlečno formulo ter prilagajanjem potrebam otroka lahko starši zagotovijo optimalno prehrano in podporo za zdrav razvoj svojega otroka.

S strokovnimi nasveti in zanesljivimi informacijami, ki jih ponuja Mlečna učilnica, staršem omogoča bolj informirane odločitve glede prehranjevanja njihovih dojenčkov. S pomočjo videoposnetkov dr. Mole in njenih jasnih navodil lahko starši zagotovijo najboljše možno začetno prehrano za svoje male nadobudneže.

 

mlečna učilnica

 

2. NADOMESTNO MLEKO IN MLEČNE FORMULE

Včasih dojenje nikakor ne steče ali pa je to zaradi zdravstvenih razlogov onemogočeno. Takrat je smiselno, da posežemo po kakovosti mlečni formuli, zato smo v drugem tematskem sklopu Mlečne učilnice pripravili vsebine, ki se nanašajo na mlečne formule. Spodaj na kratko predstavljamo vsebino posamezne učilnice:

 

Proizvodnja mlečne formule za dojenčke

Razvoj mlečne formule vključuje raziskave in uporabo naprednih tehnologij za posnemanje sestave materinega mleka. Dodajajo se ključne sestavine, kot so probiotiki in prebiotiki, ter uporabljajo strogi tehnološki postopki.

 

Pravilna priprava in shranjevanje mlečne formule

Za zagotovitev varnosti in hranilne vrednosti je ključno natančno slediti postopkom pri pripravi in shranjevanju mlečne formule.

 

Nasveti za pripravo mlečne formule na noč in pot

Priprava formule za noč ali pot zahteva načrtovanje in uporabo ustrezne opreme ter skrb za higieno.

 

Pomen probiotikov in prebiotikov

Probiotiki in prebiotiki igrajo pomembno vlogo pri razvoju zdrave mikroflore in imunskega sistema dojenčka.

 

Uporaba različnih mlečnih formul

Zamenjava mlečne formule je včasih potrebna zaradi prehranskih potreb ali alergij, pri čemer je priporočljivo postopno prehajati med formulami in se posvetovati s pediatrom.

 

Do kdaj ponujati mlečno formulo

Mlečna formula je osnovna hrana v prvem letu, nato se postopoma uvaja druga hrana, vendar lahko v nekaterih primerih uporaba formule traja tudi po prvem letu, kar je odvisno od vsakega posameznega otroka.

 

Vse o dojenju, mlečnih formulah in kombiniranju obojega lahko najdete v brezplačni spletni Mlečni učilnici. Vabimo vas, da si jo ogledate >>TUKAJ<<.

Promocijsko sporočilo

news-img

Nariši nasmeh z Minicityjem

Rezervirajte si soboto, 18. aprila, ko bo v Minicityju potekal najbolj zabaven brezplačen dogodek za družine. Zabavali vas bodo Čuki in Ribič Pepe, otroci pa lahko raziskujejo in se preizkušajo v več kot 100 poklicih in skoraj 500 aktivnostih.

favorite-img

Oglasno sporočilo

DARILNI PAKETI

article-img

Vsak mesec podarjamo bogata darila nosečkam, družinam z novorojenčki, malčki in otroki, parom, ki si želijo otroka in ženskam, ki bi se razvajale.

Klikni in izberi svoj darilni paket!

Darilni paketi - Prijava Nosečka
Darilni paketi - Prijava Novorojenček, dojenček
Darilni paketi - Malček (od 1 do 3 let)
Darilni
Darilni paketi - Želiva si otroka
Darilni paketi - Ženska sem