cookie-img

Spletno mesto uporablja piškotke

za zagotavljanje spletne storitve, analizo uporabe, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotov ne bi mogli nuditi. Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.

Otrok naj bo s svojimi vrstniki

clock-img

11.10.2023

Z rojstvom otroka se začne proces socializacije. Najprej otrok spozna mamo in očeta, nato bližnje. S časom potrebuje še kaj več; potrebuje družbo. Zakaj so vrstniki tako pomembni, smo vprašali Anito Beguš, uni. dipl. socialno delavko.

Otrok naj bo s svojimi vrstniki

Anita Beguš, uni. dipl. socialna delavka: »Moje mnenje je, da dojenčki niti ne potrebujejo preveč družbe svojih vrstnikov, ker so še premajhni, da bi dojemali. Je pa lepo in prav, da so v družbi z njimi.«


S časom otrok potrebuje družbo

Družba, okolica na otroka vpliva. Otrok nas posnema. Posnema kaj dela ata, mama, babica, dedek. Vendar se največ nauči, ko posnema svoje vrstnike. Naša Ana ni nikoli kobacala kot drugi otroci. Njen način premikanja po prostoru je bilo »ritanje«. Usedla se je in se z nogami kot ribica poganjala naprej. Ko pa je bila v družbi svoje prijateljice Zoje, ki je tri tedne starejša od nje in jo videla kako kobaca, je še sama poskušala. In se postopa naučila tudi kobacanja. Morda bi se ga res vseeno, gotovo pa je ji je bila Zoja zgled in motivacija. Anita Beguš poudarja, da otrok, ki je v družbi svojih vrstnikov, se razvija. Tako otroci kot ostali potrebujemo družbo, sebi enake … Otrok se s svojimi vrstniki lahko igra, smeje, se bori, deli, se krega. S tem krepi svojo samozavest, ki je v kasnejšem obdobju še kako pomembna.

 

PREBERITE TUDI: Prijateljstva dajejo otroku pomembne učne izkušnje

 

Otrok naj bo s svojimi sovrstniki

Otrok se s svojimi vrstniki lahko igra, smeje, se bori, deli, se krega. S tem krepi svojo samozavest, ki je v kasnejšem obdobju še kako pomembna.

Večina staršev mora zaradi službe in predvsem, ker nimajo zagotovljenega varstva starih staršev otroka kmalu vključiti v vrtec ali poiskati zasebno varstvo. Starši, ki nimajo službe ali imajo varstvo pri starih starših pa se sprašujejo, kdaj bi bilo dobro svojega otroka vključiti med vrstnike. Uni. dipl. socialna delavka, Anita Beguš, odgovarja: »Mislim, da ni prave meje – starosti kdaj otroka vključiti med vrstnike. Je pa dobro, da je otrok že kmalu v ''svoji'' družbi. Mislim, da se otroci zelo zabavajo, se gledajo, smejejo, 'brbljajo'' že okoli 6 meseca starosti. Kasneje, po 1. letu starosti pa še posebej iščejo svojo družbo.«


Po 1. letu starosti otroci še posebej iščejo svojo družbo

In ravno stališča, da otrok ni vajen družbe, je po mnenju Anite Beguš nujno, da ga postopno vključujemo. Niti v sanjah ga ne smemo siliti. Prvo se starš ali kdo pri komur se otrok počuti varnega, igra z njim in z ''novimi'' prijatelji, potem pa ga postopno puščaš samega. Vseeno pa moraš biti nekje v bližini, da lahko otrok pride do tebe, če se ne počuti več dobro. Otroci se zelo hitro navadijo na vrstnike in družbo in prav kmalu nas ne bodo več tako pogrešali.

Otroci se zelo hitro navadijo na vrstnike in družbo in prav kmalu nas ne bodo več tako pogrešali. 

 

PREBERITE TUDI: Moramo res vsi biti prijatelji - blog


news-img

Nepozaben otroški raj za praznovanja rojstnih dni

V PLANETU LOLLIPOP je za sproščeno vzdušje in varno zabavo vaših najmlajših odlično poskrbljeno.

favorite-img

Oglasno sporočilo

DARILNI PAKETI

article-img

Vsak mesec podarjamo bogata darila nosečkam, družinam z novorojenčki, malčki in otroki, parom, ki si želijo otroka in ženskam, ki bi se razvajale.

Klikni in izberi svoj darilni paket!

Darilni paketi - Prijava Nosečka
Darilni paketi - Prijava Novorojenček, dojenček
Darilni paketi - Malček (od 1 do 3 let)
Darilni
Darilni paketi - Želiva si otroka
Darilni paketi - Ženska sem