cookie-img

Spletno mesto uporablja piškotke

za zagotavljanje spletne storitve, analizo uporabe, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotov ne bi mogli nuditi. Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.

S temi preprostimi dejavnostmi si otroci bogatijo besedni zaklad

clock-img

26.3.2024

Med čakanjem na najljubše kosilo lahko najmlajši otroci spoznavajo črke, starejši otroci in starši pa črke sestavljajo v besede in tekmujejo, kdo jih bo našel več. Na ta način bodo prek igre krepili besedni zaklad.

S temi dejavnostmi si otroci bogatijo besedni zaklad

Zakaj je besedni zaklad tako pomemben? Ker prispeva k otrokovemu jezikovnemu razvoju in mu v prvi vrsti omogoča jasnejšo in bolj učinkovito komunikacijo z ljudmi. Z akademskega vidika pa pomembno vpliva na otrokovo bralno razumevanje in sposobnost pisanja ter posledično vpliva tudi na njegov uspeh. Pri krepitvi otrokovega besednega zaklada imate pomembno vlogo starši.  

 

Berite otroku in ga spodbujajte pri branju

Kako pogosto berete svojim otrokom? Z branjem knjig od malih nog v otroku krepite ljubezen do branja in knjig ter ga motivirate za samostojno branje. Ko se otrok nauči brati, je pomembno, da ga spodbujate k vsakodnevnemu branju, tudi z izbiro gradiva, ki je otroku zanimivo oziroma tematsko blizu ter primerno njegovi starosti. Otrok med branjem pridobiva nove informacije, uri domišljijo, z vživljanjem v različne like v zgodbi se uči empatije ter usvaja nove besede in besedne zveze, s čimer pomembno krepi svoj besedni zaklad. 

 

spar

Otroka spodbujajte k branju in mu bodite pri tem dober zgled.

 

Veliko se pogovarjajte

Skozi pogovor lahko marsikaj izveste o tem, kaj se otroku dogaja v vrtcu ali šoli ter njegovem počutju, morebitnih strahovih, stiskah, itd. Kako pomembno se je pogovarjati z otroki, pa se pokaže tudi pri otrokovem besednem zakladu. Med pogovorom otrok sliši veliko novih in neznanih besed, katerih pomen mu razložite. Ker bo te besede slišal v kontekstu, si jih ne bo le zapomnil, temveč se jih bo naučil tudi pravilno uporabljati.    

 

spar

Pri krepitvi besednega zaklada pomaga tudi pogovor.

 

Igrajte se besedne igre

Otroci se najlažje in kar mimo grede učijo prek igre. Besedni zaklad jim zato lahko pomagajo krepiti igra vislice, igra iskanja besed na določeno črko, pa tudi reševanje križank. Sicer pa lahko na tržišču najdete veliko besednih iger, ki bodo otroke spodbujale k razmišljanju ter pripomogle k njihovemu bogatejšemu besedišču.  

 

spar

 

Igrajte najbolj okusno besedno igro

Otroci obožujejo testenine. Zakaj jim ne bi ponudili takšnih, ki bodo nahranile tako njihove želodčke kot možgančke? Postrezite jim SPARBECEDO, okusne durum testenine v obliki črk slovenske abecede. Med čakanjem na najljubše kosilo lahko najmlajši otroci spoznavajo črke, starejši otroci in starši pa črke sestavljajo v besede in tekmujejo, kdo jih bo našel več. Na ta način bodo prek igre krepili besedni zaklad. Na zadnji strani embalaže je namreč kvadrat s 16 igralnimi polji, na katere položite naključno izbrane testeninske črke. Iz črk nato poskušajte sestaviti čim več besed in zbrati čim več točk. Lov na besedni zaklad se začne, ko postavite lonec vode na štedilnik, in traja, dokler voda ne zavre.  

 

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Igrajte SPARBECEDO tudi v aplikaciji SPAR plus!

Ste za igro besed tudi takrat, ko ne kuhate SPARBECEDE? Okrepite svoj besedni zaklad v nagradni igri SPARBECEDA, ki poteka od 25. 3. do 14. 4. 2024 v aplikaciji SPAR plus. Iz danih črk poskusite sestaviti čim več besed in zbrati čim več točk.

Da bo usvajanje besednega zaklada še bolj učinkovito, pa si med 27. 3. in 2. 4. 2024 privoščite testenine SPARBECEDA po še posebej ugodni ceni. Poiščite jih v trgovinah SPAR in INTERSPAR.  

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Promocijsko sporočilo

DARILNI PAKETI

article-img

Vsak mesec podarjamo bogata darila nosečkam, družinam z novorojenčki, malčki in otroki, parom, ki si želijo otroka in ženskam, ki bi se razvajale.

Klikni in izberi svoj darilni paket!

Darilni paketi - Prijava Nosečka
Darilni paketi - Prijava Novorojenček, dojenček
Darilni paketi - Malček (od 1 do 3 let)
Darilni
Darilni paketi - Želiva si otroka
Darilni paketi - Ženska sem