Tudi moj sin ima prirascen jezicek, kar sem opazila ze v porodnisnici. Seveda sem na to takoj opozorila pediatra, ki pa mi je rekel, da to ni nic taksnega. Ker ze sicer nisem bila navdusena nad dojenjem, se niti nisem sekirala, da ni znal (pravzaprav tudi pomotoma ni mogel) sesati, je pac pil po steklenici (in ob tem malo polival mleko - zaradi jezicka seveda). Glede na to, da sem prirascen jezik imela tudi sama, sem pac verjela, da bomo to uredili malce kasneje pri pediatru. Kaksna napaka! Kjeee paaa, to se danes ne pocne vec, razen, ce ima otrok tezave pri govorjenju (tam nekje pri 3 letih in pol). Ker poznam dva odrasla, ki sta prav tako imela to in so jima rezali vezice kasneje (nekje pri 2 letih in pol) in imata govorni napaki (sesljanje in tezave s crko r) kljub dolgoletnim obiskom logopeda, sem vseeno zatezila pediatru za napotnico. Zal se tudi na maksilofacialni ne ukvarjajo kaj prevec s tem. Pregled je bil ekspresen, nato pa spet to, da ni potrebe, da se bo vezica ze se dovolj raztegnila, skratka, da poseg ni potreben, ce pa bo res nujno, pa sele pri ene 3 letih. Ok, ker so malega videli, sem pac verjela, da tako hudo le ni (vezica se je v primerjavi z zacetkom res precej raztegnila, se vedno pa se hrana zatika pod jezickom, glede govora pa se ne vemo, ker je star sele 1 leto). Ampak ko pa sem prejela po posti izvid, kjer je pisalo, da funkcionalnosti jezika ni bilo mogoce preveriti zaradi nesodelovanja pacienta, pa sem pop...
!!!! Ja, itak je mali tulil, ampak tisti dohtar tudi z besedico ni omenil, da ne vidi nic!!! Skratka - smo spet na zacetku...
Ne vem kako je lahko to postalo tako zahtevno in zakomplicirano
Jaz nimam nobenih travm od tega, pa mi je to opravil splosni zdravnik cisto mimogrede. Ne vem, a obstaja kaksen privat zdravnik, ki bi to opravil, ker se mi zdi totalno idiotsko, da bo potem moral vseeno na poseg, zraven pa se k logopedu?
Tiste, ki vam je uspelo - a na ORL ne komplicirajo glede starosti otroka?
Vsem ostalim pa svetujem, da jezicek preverijo ze v porodnisnici in res zatezijo, da poseg opravijo ze tam.
< Sporočilo je popravil zaspancek1 -- 22.2.2010 15:11:55 >