writing-img

Še nekaj o krstu

clock-img

22.02.2005, 21:47

clock-img

Vittel

pencil-img

87

Že zadnjič ste mi pomagale z vašimi odgovori glede krsta in hvala vsem. Toda zdaj sem malo :zmeden:, ker ne vem točno zakaj se rabi bel prt? Je to del obreda in je njuno potreben ali gre za kaj drugega? Hvala že v naprej.:rozica:

clock-img

22.02.2005, 21:51

clock-img

TaRe*

pencil-img

1401

pri nas je to, kot si rekla ,del obreda.Mi smo ga imeli lepo zloženega,gor smo zavezali lepo mašno in ga niso nič narazen dajali,nekje pa ga.
Pomeni pa menda čistost,nedolžnost,,,nekaj takega.:muca:

clock-img

22.02.2005, 22:03

clock-img

.ču

pencil-img

1181

Bel prt simbolizira belo oblacilo,je del obreda in pomeni to kar pravi *tare:bravo:
Pri nas ga je zupnik razgrnil in polozil cez krscenca.

clock-img

22.02.2005, 22:41

clock-img

pravljica

pencil-img

3338

s tem belim prtom so včasih pokrili otroke, ki so umrli

clock-img

23.02.2005, 08:10

clock-img

Anonimen

Rabiš bel prtiček oz.bel robček, je pa to simbol čistosti.

clock-img

23.02.2005, 08:17

clock-img

Anja

pencil-img

447

V MB se dobijo take lušne srajčice z rozastimi in sv. modrimi motivčki (zelo lepeeee) se pa položijo zložene na otročka pri krstu (so namesto platna).

...prodajajo jih v Slomškovi knjigarni na Slomškovem trgu.

clock-img

24.02.2005, 11:34

clock-img

Petra P.

pencil-img

336

Sploh nisem sigurna, če naj odgovorim. :( Jaz sem bila namreč kar malo žalostna, ko sem izvedela za kaj je.

Ja, res simbolizira nedolžnost in čistost. S krstom je naš otrok namreč opran izvirnega greha (tj. tistega s katerm je bil spočet. Če jaz štekam to cerkev??!!)

Zato je prt bel. Gre pravzaprav za kos belega blaga, iz katerega se bo otročku, če bo umrl, sešila oblekica. :(:(:(

Ker pa danes dojenčki ne umirajo več kar tako, je to blago vse bolj v obliki robčka, majčke ali pač nečesa belega. Obred je pač ostal isti.

Upam, da vas ni preveč razžalostilo.

clock-img

24.02.2005, 12:31

clock-img

Vittel

pencil-img

87

OJ!
Ja me je razžalostilo samo zato nisi kriva ti. Bolj me je stisnilo ob misli na mojega malega. Bog naj ga čuva pri zdravju.
Hvala vsem za pomoč.:angel:

Zadnji članki

article-img

DARILNI PAKETI

article-img

Vsak mesec podarjamo bogata darila nosečkam, družinam z novorojenčki, malčki in otroki, parom, ki si želijo otroka in ženskam, ki bi se razvajale.

Klikni in izberi svoj darilni paket!

Darilni paketi - Prijava Nosečka
Darilni paketi - Prijava Novorojenček, dojenček
Darilni paketi - Malček (od 1 do 3 let)
Darilni
Darilni paketi - Želiva si otroka
Darilni paketi - Ženska sem