IZVIRNO SPOROČILO: **Tinkara78**
Zadnjič sem bila na predavanju in je predavateljica rekla, da če otrok kaka v hlače, lula v posteljo (in za to ni kriva bolezen), da mora otrok sam spucat za sabo.
Iz opisanega bi sklepala, da izsiljuje.
OMG

a si ti (oz. obedve s to "psihologinjo) resna, al kaj?
NE IN NE IN ŠE ENKRAT NE! to je maltretiranje, ustrahovanje, izsiljevanje otroka. otrok se polula, pokaka, bruha iz stiske. STISKE! in mi ga "nagradimo" tako, da mora to stisko še osramočen in osamljen in zasmehovan sam pospravit

kak tako grozen vzgojni nasvet pa že dolgo nisem slišala!
A je kateremu od otrok fajn, da se polula, glede na to, da že od rojstva naprej posluša, da to ni lih zaželjeno? NE, še nisem slišala zanj.
A je kateremu od otrok fajn, da se pokaka, glede na to, da že od rojstva naprej posluša, da je to nekaj kar bi se starši znebili čimprej možno? NE, tudi za takega otroka še nisem slišala.
A je kateremu otroku (govorimo o predšolskemu otroku, da ne bo pomote) tok fajn bruhat oz. zna tako dobro manipulirat z drugimi, da gre v fazo bruhanja (ki res ni lih krasna stvar, pa če jo obrneš kakorkoli)? NE, tudi za takega nisem še slišala.
Sem pa slišala že veliko stvari o tem, da otrok, ko je preplašen, nerazumljen, ko se počuti osamljenega, ga nekaj spravlja v stisko, ga daje panika itd. = JOČE, BRUHA, SE POTEGNE VASE, SE SITUACIJI UPIRA, LULA V HLAČE, KAKA V HLAČE in še kaj takega.
tako, da draga Joly, tvoj otrok ne potrebuje zdravnika. ampak nekoga, ki mu bo znal prisluhnit v čem je bistvo njegovih težav. ki jih očitno ima. poskusi se pogovorit z njim - kako se počuti, če mu je kaj neprijetno, ali si želi, da bi kaj spreminili, kaj bi on spremenil, s čim je pa zadovoljen itd... če pa tebi to ne bi uspelo, naj mu poskusi priti bliže kdo drug bližnji, ki mu mali zaupa: oče, stara mama, teta...
samo ne ga obravnavat kot medicinski primer. ali kot stvar brez čustev. to je vendar otrok!