cookie-img

Spletno mesto uporablja piškotke

za zagotavljanje spletne storitve, analizo uporabe, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotov ne bi mogli nuditi. Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.

writing-img

CMV

clock-img

17.10.2008, 20:44

clock-img

TamaraJ

pencil-img

1456

Ojla,

Ne vem, če sploh ta tema sem spada...pa vseeno. Pred skoraj pol leta sem vkonec 37. tedna izgubila otroka. Danes sem končno dobila izvide obdukcije, ki pa niso pokazali nič posebnega... Razen tega, da je bil otroček okužen z Cytomegalovirusom, CMV. Ne vem, kdaj sem se jaz okužila. Če se okužiš prvič v nosečnosti so lahko posledice za plod hude. Tudi mrtvorojenost. Zanima ma, če ima katera s tem kakšno izkušnjo in kako to vpliva na novo nosečnost. Sicer bom šla na vse preiskave.. Zanimajo me izkušnje mamic.
Resnično si želim ponovno zanositi in tokrat s srečnim koncem :).

Hvala za vse morebitne odgovore.

_____________________________

Amor Omnia Vincit

clock-img

17.10.2008, 21:07

clock-img

Anonimen

Sem že napisala odgovor, pa ne vem, a se bo pojavil al ne? Hmmm ...
Skratka, sedaj si lahko brez skrbi ko se enkrat okužiš s CMV, si potem lahko brez skrbi. Da bi se virus prenesel na plod po okužbi, so možnosti minimalne. Če se prvič okužiš med nosečnostjo pa so posledice lahko od smrti, umske in telesne prizadetosti otroka pa do manjših posledic, odvisno tudi v katerem mesecu se okužiš.
Kakorkoli že, lahko si brez skrbi in veselo na delo user posted image user posted image user posted image
Jaz sem se tudi okužila, ampak nisem bila noseča, čeprav sva delala na tem ...
Držim pesti, da boš kmalu spet user posted image . Srečno!

clock-img

18.10.2008, 01:49

clock-img

TamaraJ

pencil-img

1456

Hvala za odgovor..
Ja, nekaj sem prebrala o tem, da so možnosti, ko ima enkrat mama protitelesa ali 'karkoliže', za okužbo ploda majhne. Upam res, da je prišlo do okužbe v času nosečnosti.. in da so za naprej možnosti okužbe minimalne. Najbrž nekako narava sama poskrbi, da je tako prav. Težko se je sicer sprijazniti včasih z njenimi odločitvami. Me pa res stisne, da bi se moj fantek lahko rodil s kakšno hudo okvaro jeter, vida..in še kaj hujšega... Saj v mislih je z mano. Vedno. In počasi se čutim pripravljena na ponovno nosečnost. Moj sonček Tim zdaj pa že res nestrpno čaka bratca ali sestrico user posted image . Le teh strahov se moram znebiti.

Zdaj pa res odhajam spat. Lahko noč še budnimuser posted image


_____________________________

Amor Omnia Vincit

clock-img

18.10.2008, 12:59

clock-img

Ploha

pencil-img

5961

kako pa se okužiš?

clock-img

18.10.2008, 15:00

clock-img

Athina

pencil-img

319

S slino oz. drugimi človeškimi tekočinami user posted image

clock-img

19.10.2008, 21:11

clock-img

TamaraJ

pencil-img

1456

Če katero zanima. Mislim, da se je potrebno zelo paziti tega v nosečnosti in če je le možno, se tudi testirati. Podobno kot toxoplazmoza. Če veš, da je še nimaš protiteles...potem se temu primerno ravnaš. Meni npr. ja tole lahko Timi prinesel iz vrtca. Preberite si.

http://vestnik.szd.si/st6-11/st6-11-727-732.htm

http://www.mpetrovec.net/pdf/01_Herpes-medicina-2007-handout.pdf



LP Tamara






_____________________________

Amor Omnia Vincit

clock-img

26.01.2009, 14:18

clock-img

Tanja27Nika

pencil-img

2

zdravo..
tudi jaz imam hčerkico staro 10.m,in se je po porodu okužla z cmv.
pri naju je izbruhnil na centralni živčni sistem,imava 7m bolnice za sabo,in z nama ni nic kaj bolje.
Le upanje še nam je ostlo,kar je še edino v kaj upamo.
Lp.

clock-img

30.07.2010, 23:32

clock-img

Emilia

pencil-img

5

Tudi jaz imam hčerko rojeno z okužbo cmv. Stara je 10 mesecev. Okužila sem se v 28. tednu. Bilo je precej hudo, ko se je rodila, ampak nas iz dneva v dan preseneča naš sonček:)

clock-img

31.07.2010, 20:33

clock-img

Anonimen

Kaksni pa so znaki tega virusa in kako ves da gre zanj,je kaksno posebno zdravljenj?LP

clock-img

31.07.2010, 21:30

clock-img

Emilia

pencil-img

5

CMV ali citomegalovirus je dokaj neznana, ampak zelo nevarna bolezen  - predvsem za nosecnice in njihove pikice. Jaz sem že pravi ekspert na tem podrocju. Zaenkrat samo povzetek. Ce pa katero zanima kaj vec, naj pa kar mirne volje vpraša. Toplo, toplo, toplo priporocam testiranje na CMV vsem nosecnicam!

Okužba s s citomegalovirusom je zelo razširjena saj je s tem virusom okuženo najmanj 70% ljudi. Okužba lahko poteka brez opaznih bolezenskih znakov (in posledic) ali pa s povišano temperaturo, hepatitisom (vnetjem jeter) in pneumonitisom (vnetjem pljuc). Po prvi okužbi ostane zavedno v telesu kot latentni virus in se lahko reaktivira (podobno kot herpes).

Najbolj nevarna je prva okužba v casu nosecnosti, ker nosecnica v tem primeru nima protiteles, ki bi se vsaj nekoliko zoprstavila okužbi. Virus prehaja skozi posteljico in lahko okuži plod. Glavni tarcni organ okužbe pri razvijajocem se plodu je osrednji živcni sistem (OŽS). CMV je v dobi novorojencka pomemben vzrok obolevnosti. Prirojena okužba s CMV je vodilni vzrok senzorinevralne gluhosti, ucnih motenj in umske manjrazvitosti pri otrocih. Le 10 % otrok s prirojeno CMV okužbo ima simptome bolezni že ob rojstvu. Znaki prirojene CMV okužbe ob rojstvu so najveckrat: petehije, povecana jetra in vranica, zlatenica, mikrocefalija, nenormalna nevrološka simptomatika, trombocitopenija, zastoj rasti ploda, cerebralne kalcifikacije, nedonošenost, redkejše pa so dimeljska kila ter horioretinitis. Najbolj znacilni znaki simptomatske prirojene okužbe s CMV (CIB - citomegalicne inkluzijske bolezni) se kažejo s prizadetostjo OŽS kot mikrocefalija, ventrikulomegalija, cerebralna atrofija, s prizadetostjo sluha (senzorinevralna izguba sluha) in oci (horioretinitis). Periventrikularne intracerebralne kalcifikacije, vidne na racunalniškotomografski preiskavi glave (CT glave), lahko napovedo slabši kognitivni razvoj in razvoj sluha kasneje v življenju ter slabši nevrološki razvoj otroka.

Vec si lahko preberete na:
http://vestnik.szd.si/st6-11/st6-11-727-732.htm
Testira se na vsaki infekcijski kliniki samoplacniško ali z napotnico osebnega zdravnika ali ginekologa brezplacno.


Testiranje je smotrno takoj na zacetku nosecnosti. Ce si pozitivna in si virus že prebolela, potem ni nobene skrbi (tako kot pri toksi). Ce pa je test negativen in še nisi prebolela CMV, potem je smotrno testiranje ko se pojavijo znaki prehlada ali gripe ali preventivno na 3 mesece. Obstaja že terapija za okužene nosecnice, vendar je vse odvisno od tega v kolikem tednu se nosecnica okuži in kdaj se okužba odkrije. Terapijo naredijo na infekcijski kliniki - mislim da samo v Ljubljani.

Ce ima katera kakšno vprašanje - kako je to v praksi, pa naj kar vpraša.

Zadnji članki

article-img

DARILNI PAKETI

article-img

Vsak mesec podarjamo bogata darila nosečkam, družinam z novorojenčki, malčki in otroki, parom, ki si želijo otroka in ženskam, ki bi se razvajale.

Klikni in izberi svoj darilni paket!

Darilni paketi - Prijava Nosečka
Darilni paketi - Prijava Novorojenček, dojenček
Darilni paketi - Malček (od 1 do 3 let)
Darilni
Darilni paketi - Želiva si otroka
Darilni paketi - Ženska sem