19.05.2006, 23:32
V zadnjih dveh mesecih so iz več evropskih držav poročali o izbruhih ošpic, ponekod je šlo za prve primere po več letih odsotnosti te bolezni. O izbruhih so poročali iz Nemčije, Danske, Estonije, Švedske, Španije, Velike Britanije in Grčije.Od januarja letos so v Nemčiji zabeležili že dva večja izbruha ošpic. Na jugu (Stuttgart, Baden Württemberg) je bilo prijavljenih 58 primerov bolezni, večina pri necepljenih otrocih starih 1-9 let. Štirje bolniki so potrebovali bolnišnično zdravljenje, 9 primerov je bilo laboratorijsko potrjenih. Bolniki pripadajo socialni skupini, ki zavrača cepljenje proti ošpicam.
Na zahodu (Nordrhein Westfalen) je bilo od sredine januarja do 23. marca prijavljenih 246 primerov ošpic, od teh je bilo 107 laboratorijsko potrjenih, 52 bolnikov je potrebovalo bolnišnično zdravljenje, nekateri zaradi pljučnice in/ali vnetja srednjega ušesa. Več kot 90% bolnikov ni bilo cepljenih proti ošpicam ali so bili cepljeni le z enim odmerkom. Povprečna starost bolnikov je okrog 15 let, večina je starih 10-19 let. Število prijav iz tega območja še vedno narašča.Iz Estonije je prišlo obvestilo o 9 laboratorijsko potrjenih primerih ošpic, prijavljenih med 13. in 27. marcem. Razen 2 primerov iz leta 2005 v Estoniji niso imeli prijavljenih primerov ošpic že od leta 2001. Vzorci so bili poslani v potrditev referenčnemu laboratoriju za ošpice/rdečke v Berlinu (Robert Koch Institut).V januarju in februarju je bilo na Danskem prijavljenih 7 primerov ošpic. Razen dveh izoliranih primerov v letu 2005, so to prvi primeri na Danskem po dveh letih in pol. Vsi prijavljeni bolniki so iz Koebenhavna in nobeden ni bil cepljen. Iz sosednjega Helsingborga na Švedskem so sporočili, da je vsaj eden od 6 bolnikov z ošpicami iz tega švedskega mesta epidemiološko povezan z izbruhom na Danskem. Vseh 7 danskih primerov je bilo laboratorijsko potrjenih. Glede na doseženo stanje pri obvladovanju ošpic in rdečk v Sloveniji, ko ni več prijavljenih primerov teh bolezni ali le posamični, je zelo pomembno vzdrževanje visoke precepljenosti proti ošpicam, aktivno epidemiološko spremljanje, ki zagotavlja odkrivanje posamičnih primerov te bolezni in laboratorijsko potrjevanje vseh sumljivih ali verjetnih primerov v skladu z enotnimi definicijami za prijavo.

.
je alergik in to je sevead posledično lahko tudi ovira pri cepljenju. No drugo cepljenje (DiTePer) smo imeli šele pri 8 mesecih in reakcija je bila kar kruta in pediatrinja se je sam brez moje zahteve odločila, da je ne bi več cepili, vsaj ne takoj. Tudi sama sem seveda po vsem tem, kaj sem prebrala na različnih internetnih straneh in po obisku bioresonančne terapije pri Karin Rižner (izdala brošuro in videokaseto o nevarnosti in stranskih učinkih ceplenja) absolutno proti temu, da jo cepijo pred enim letom.
, za ostale "ovce" je mišljeno v smislu sledenja črednemu nagonu in ne v smislu žalitve - gre za preneseni pomen (druge ovce kot čreda). se opravičujem, če sem koga užalila.