Prosim za vaše izkušnje, na lastni koži ali vaših bližnjih...
Predvsem pa....bodite zdravi!
Meni skoraj vsako leto odstranijo kakšno znamenje. Histologija vseh (razen prvega) je pokazala melanocitni nevus. Moja znamenja so čudna. Dermatologinja se vedno čudi, ko jih gleda. So "nemirna", spet naslednje leto mirna. Imam zelo svetlo polt in skoraj črne lase in zelo temne pike (ogromno njih).
Prvič pa sem šla na pregled po 1. porodu, ko mi je nahitro zraslo debelo raznobarvno znamenje, ki so mi ga urgentno odstranili. Me je tudi stiskalo, saj sem imela doma dojenčka. Sem se skušala ne preveč poglabljati v to, saj dejansko nisem mogla narediti nič več, kot skrbeti za malo dete in upati na najboljše. Nedolžno ravno ni bilo, ampak ni šlo za melanom. Bil je bazalno celični akrcinom - zadeva, ki lokalno naredi celo štalo in uniči vse v bližini, če je ne ustaviš in odstraniš. Potem sem brala malo več o tem (do takrat sem vedela le za melanom).
Zdaj hodim čisto rutinsko in mirno na letne preglede. Letos sem celo odšla samo z napotilom, naj pridem nasledje leto spet (lani so mi namreč spet odstranili 2 znamenji).
Moj nasvet? Kar se da umirjeno počakaj na operacijo in izvide. Vem pa, da je stresno in napeto.
S pozitivnimi mislimi počakaj na ugodne izvide. Kolikor sem razumela, so v večini primerov taki.
Pa zdravo in srečno prihodnost ti želim.