writing-img

Folna kislina - koliko časa pred zanositvijo?

clock-img

09.09.2009, 12:21

clock-img

tiana85

pencil-img

9

Pozdravljene,

zanima me, če je katera v podobi situaciji oziroma mi lahko svetuje. Ker se že kar nekaj časa trudiva za otročička in nama ne uspe me zanima, če lahko jem tablete Tifol dokler nama ne uspe ali naj raje prekinem z njimi. Jem jih že 6 mesec, na otročičku delava ze dlje. 29.9. imam pregled pri G, tabletk pa mi je ravnokar zmanjkalo in ne vem, če naj grem po nove. Mi lahko katera od vas svetuje?

Hvala in vsem en lep pozdravček,

tiana85 (upanje ostajauser posted image )

< Sporočilo je popravil Eja RR -- 9.9.2009 12:52:51 >

clock-img

09.09.2009, 12:36

clock-img

Anonimen

Četudi jih ne jemlješ ne bo nič narobe

clock-img

09.09.2009, 14:09

clock-img

2.2.

pencil-img

1514

kaj ti folno k. da G

clock-img

09.09.2009, 14:27

clock-img

tiana85

pencil-img

9

2.2.,

ve vem kako je sicer to vprašanje mišljeno... Ampak ti vseeno odgovarjam -  Folno kislino kupiš v lekarni, napisala pa sem, da imam takrat G. in zato prosim punce, če mi lahko svetujejo, če si naj kupim do takrat novo škatlico ali ne.

Hvala Anonimni za odgovor.

Tiana85

clock-img

09.09.2009, 15:45

clock-img

bskrle

pencil-img

3409

tifol in zanositev nista povezana, ga pa vseeno lahko ješ.

Mama štirih deklic in 5ra

clock-img

09.09.2009, 17:40

clock-img

ursa30

pencil-img

2347

lahko jih ješ, saj ti ne škodijo. no, pri meni je bilo tako. pred tremi leti, ko sem načrtovala zanositev, sem jih začela jemati. do zdaj mi še ni uspelo zanositi, tako da sem z njimi prekinila.
ko mi bo uspelo zanositi, jih bom pa ponovno začela jemati.

clock-img

10.09.2009, 12:32

clock-img

tiana85

pencil-img

9

Hvala vsem, ki z odgovori pomagate drugim. Na nobenem forumu še nisem zasledila tako prijaznih punc - tako da vem, da če imam kakšno vprašanje, da tukaj vedno dobim odgovor. Upam, da bom potem lahko tudi jaz enkrat svetovala drugim, ko bom malo bolj razsvetljena o teh temahuser posted image  Res hvala, ursa30 zate pa stiskam pesti, da ti uspeuser posted image .  Tako kot tudi za vse ostale...

LP,

Tiana.

clock-img

20.09.2009, 16:57

clock-img

nikita*

pencil-img

321

Folna kislina dobiš tudi s pehranjevanjem, če poješ dovolj sveže zelenjave in sadja, veliko jo je v špinači, paradižniku, pomarančah,....Vendar moraš vedeti, da s kuhanjem živilo izgubi vitamine.
Moja ginekologinja pravi, da če se normalno prehranjujemo, nam  ni trena skrbeti, da bi šlo z otrokom kaj zelo narobe, da pa če jo ješ je pa itak okuser posted image . Kljub dobrimo nasvetom moje ginekologinje sem jaz začela uživat folno kislino v obliki tablet.

En lep pozdrav

Kdor hoče videti, mora gledati s srcem. Bistvo je očem nevidno.

clock-img

20.09.2009, 17:50

clock-img

Čuna

pencil-img

7

Jaz sem jih jemala tri mesece pred prvo načrtovano zanositvijo. nato sem imela ss. Po njem sem jih jedla še par mesecev, pa ni prišlo do ponovne zanositve. Sedaj sem prekinila z jemanjem in ko bom ponovno zanosila bom nadaljevala z njimi.

clock-img

20.09.2009, 21:12

clock-img

kitka1

pencil-img

327

Tiana85, z jemanjem folne kar nadaljuj. Škoduje ne, kar je telo ne potrebuje, se itak izloči. Ima pa definitivno pozitiven učinek na razvijajoči se zarodek, saj zmanjšuje možnost napake pri zapiranju nevralne cevi (iz nje se v prvih tednih po oploditvi razvije otrokovo živčevje). Nevralna cev se zapira med 24. in 27. dnem nosečnosti, zato je smiselno preventivno jemanje folne kisline pred zanositvijo, najkasneje pa od zanositve do konca 3. meseca nosečnosti.

Poleg tega je folna nujno potrebna za izdelavo in presnovo neobhodnih snovi v telesu, kot so npr. nukleinske kisline in aminokisline. Pomembna je tudi za tvorbo in obnovo krvnih telesc ter njihovo pravilno delovanje; pomanjkanje lahko povzroči vrsto slabokrvnosti (megaloblastno anemijo).

Če si prej jemala kontracepcijske tabletke, je potrebno jemati večjo dozo, kot jo ima tifol (npr. folacin), vendar to potem predpiše ginekolog. Jaz sem jemala folacin 2 leti nepretrgoma (po navodilu ginekologinje) - dokler mi ni uspelo zanositi. Po zanositvi pa sem nadaljevala z elevitom, ki ima tudi folno, poleg tega pa še vse druge potrebne vitamine in minerale.

clock-img

20.09.2009, 23:12

clock-img

anajan

pencil-img

150

Ni je potrebno jesti vsak dan. Folna kislina je potrebno za pravilno zaraščen hrbtenični kanal pri zarodku, kar se dogaja v prvih mesecih nosečnosti.

Priporočljivo je vnašati folno kislino 3 mesece po zaključku jemanja kontracepcijskih tablet.

V tvojem primeru, je tabletke Tifol priporočljivo jesti v času med ovulacijo in prvega dne menstruacije.

Vsak dan je nekaj posebnega.

clock-img

20.09.2009, 23:51

clock-img

mateyka

pencil-img

13812

na švedskem priporočajo jemanje folne kisline nekaj mesecev pred zanositvijo in med nosečnostjo, takrat tudi omego3 (za boljši razvoj živčevja in možganov).

clock-img

21.09.2009, 18:21

clock-img

tweety83

pencil-img

784

Priporoča se jemanje 3 mesece pred zanositvijo in pa celo nosečnost. Jaz sem jih en čas jemala,pa nisem zanosila in sem potem nehala. ko sem zagledala user posted image sem jih začela ponovno jemat - prve tri mesece samo folno kislino, sedaj pa imam folno kislino z vitamini,ker prihajajo hladnejši meseci in razna obolenja.

clock-img

24.09.2009, 07:32

clock-img

tiana85

pencil-img

9

Dobro jutrouser posted image  Rada bi se zahvalila vsem za svetovanje! user posted image

Tiana85

clock-img

24.09.2009, 09:47

clock-img

Mateja4

pencil-img

831

škodit ti ne more, lahko samo koristi... držim pesti da vama čimprej rata zagledat user posted image  user posted image user posted image user posted image user posted image

clock-img

13.10.2009, 15:47

clock-img

cukica

pencil-img

1698

Jaz sem jedla folno kislino 3 mesece pred zanositvijo in v četrtek zagledala svoj +,...tko,da to je odvisen od vsake posameznice ali bo jedla ali ne,Jaz sem si kupila centraamed mami,ki vsebuje še vitamine in minerale,...

clock-img

13.10.2009, 18:17

clock-img

divans1

pencil-img

2547

Priporoča se, da jo ješ že pred zanositvijo, ampak itak ne veš, kdaj boš zanosila, lahko traja tudi leto in več, jst sm zdj na primer čist nenačrtovano zanosila in sem prej nč jemala, pol sm si kupla elevit od pozitivnega testa dalej.

clock-img

19.10.2009, 14:30

clock-img

Anonimen

Pozdravljeni,

sama sem bila pred kratkim pri zdravniku in izvedela, da imam nizko raven železa v krvi. Zdravnica predvideva, da je lahko to stanje posledica dejstva, da sem vegetarijanka, vendar me je vseeno poslala na dodatne krvne preiskave. Glede na to, da načrtujem nosečnost, me zanima, kaj mi predlagate, da bi se čim bolje pripravila na nosečnost. Nameravam jemati kakšna nadomestila oz. dodatke, zato prosim za nasvet in priporočila kaj naj jemljem (folna kislina...). Doma imam škatlico tablet Elevit, kakšne izkušnje z jemenjem le-teh?

Hvala za odgovore,

clock-img

02.12.2013, 12:47

clock-img

ninami

pencil-img

1

Živjo punce!
Rada bi zanosila. Imam vprašanje glede folne kisline. Brala sem, da jo je fino začeti jemati 3 mesece pred zanositvijo, tako da sem si že kupila folno kislino od Lekarne Ljubljana, pa me zanima če ima katera s tem že kakšne izkušnje? Ali je bolje če grem kupit Tifol?
Hvala za odgovor!

clock-img

11.12.2013, 20:22

clock-img

Amy_Lee

pencil-img

19

Midva se tudi že leto dni trudiva na drugem otroku. In se mi nesmiselno zdi jemati tolko časa folno, zato imam sistem. Približno 10-14 dni pred pričakovano user posted image oz. nekako v času ko naj bi imela ovulacijo, začnem jemati folno in ko pride user posted image preneham. In to ponavljam vsak mesec. Tako da mam škatlico tifola lahko tudi 3-4 mesece. V primeru da pa zanosim pa z uporabo samo nadaljujem, tako je bilo pri prvi nosečnosti. Upajmo da kmalu zagledamo user posted image se bom z veseljem filala s folno user posted image

Ne delaj drugemu tistega, kar sam nočeš, da bi drugi naredili tebi!

Zadnji članki

article-img

DARILNI PAKETI

article-img

Vsak mesec podarjamo bogata darila nosečkam, družinam z novorojenčki, malčki in otroki, parom, ki si želijo otroka in ženskam, ki bi se razvajale.

Klikni in izberi svoj darilni paket!

Darilni paketi - Prijava Nosečka
Darilni paketi - Prijava Novorojenček, dojenček
Darilni paketi - Malček (od 1 do 3 let)
Darilni
Darilni paketi - Želiva si otroka
Darilni paketi - Ženska sem