IZVIRNO SPOROČILO: BABY LOVE
Gospod na policiji mi je rekel, da naj kar pridem vsak mesec če ne bo želel dati preživnine za otroka. Ker baje več kazenskih ovadb podam bolje je
Res je. Vsaka neplačana preživnina (vsaja posebej) je kaznivo dejanje in že po dveh ga smatrajo kot "povratnika".
Pravtako so mi svetovali, da naj dam vlogo za izvršbo na sodiče. Zanima me če morda katera ve kako dolgo traja, da nas povabijo iz državnega tožilstva na "razgovor" in kaj v bistvu tam povedo.
Tožbo za izvršbo res daj, ja, ampak meni tudi to (časovno) ne pomaga kaj dosti. Vleče se že eno leto, pa me še niso niti na en narok povabili. Catch je najbrž v tem, ker je bil moj g. Bivši do pred kratkim nezaposlen in ni imel stalnega bivališča.
Kaj se zgodi, če gospodič ne bo dvignil vabila od državnega tožilstva, kar mislim, da se bo zgodilo?
Nič. Petnajst dni ga bo kuverta čakala na pošti, nato pa jo bo dobil direktno v nabiralnik in zadeva se bo smatrala kakor vročena, četudi je sploh ne bo dobil v roke (ker bi jo npr. ukradel kakšen sosedov mulc in vrgel v kanto).
Pravtako me zanima, če dam izvršbo na sodišče, če dobim samo preživnino za nazaj ali mu potem to trgajo vsak mesec in mi nakazujejo?
Izvršba velja za vse, torej tekoče in za nazaj, je pa odvisno, kako hitro to potem dejansko dobiš. Od višine njegove plače (proste, saj kreditov, leasingov in podobnega ne smejo blokirati - plačevanja) je odvisno, koliko boš dobila nakazano mesečno. Tgali bodo z njegovega TRR in nakazovali na tvojega. Če pa g. Bivši "postane brezposeln", potem pa lahko z vsem skupaj začneš jovo na novo. Kakor jaz.
In če morda katera ve kakšne so zakonske zamudne obresti?
Mesečno ne vem, ampak meni so od aprila 2005 do avgusta 2008 na mesečno preživnino 125€ nanesle skoraj 1.500€.