writing-img

Juha in francoska solata

clock-img

08.08.2009, 08:34

clock-img

jozekuch

pencil-img

52

Dob'r dan.
Prvič v življenju bom jutri kuhal govejo juho in pripravljal francosko solato.
Za 8 ljudi.
Večina je starih med 80 in 90.
Kako naj se lotim "projekta"?.
Dob'r dan.


< Sporočilo je popravil jozekuch -- 8.8.2009 8:39:48 >

clock-img

08.08.2009, 12:12

clock-img

miapia

pencil-img

1748

IZVIRNO SPOROČILO: jozekuch

Dob'r dan.
Prvič v življenju bom jutri kuhal govejo juho in pripravljal francosko solato.
Za 8 ljudi.
Večina je starih med 80 in 90.
Kako naj se lotim "projekta"?.
Dob'r dan.


1. GOVEJA JUHA
Za ene 4-5 litrov vode uporabim 30-40dag govejega mesa za juho, lahko tudi kakšni kost. Potem pa dam zraven razno zelenjavo: korenje, zelena, cel peteršilj, čebulo, česen, včasih še cvetačo. Začinim s soljo in vegeto po okusu.
Juho zavreš in kuhaš na zmernem ognju kako uro in pol.
Juha ti zdrži v hladilniku kake 3 dni, tako da brez bojazni, da je bo preveč.

2. FR. SOLATA (Količino sestavin dajem po občutku, dam pa pribl. enako krompirja, korenčka in graha)
Krompir olupiš, narežeš na kocke cca cmxcm. Ko zavre, kuhaš pribl. 5 min, ker se ne sme razkuhati, ne sme biti pa surov
Enako storiš s korenčkom in grahom
Sestavine ohladiš, zmešaš s narezanimi kislimi kumaricami. Dodaš sol, poper in majonezo po okusu. Jaz dodam še kuhana jajca.

Pa srečno!

_____________________________

Tri stvari so nam ostale iz raja: zvezde, cvetlice in otroci. (Dante Alighieri)

clock-img

08.08.2009, 12:38

clock-img

jozekuch

pencil-img

52

Koliko (kilo)gramov česa.
Občutka nimam.

clock-img

08.08.2009, 13:49

clock-img

mateyka

pencil-img

13812

krompir kuhaš samo 5 min? a ni to malo premalo?

glede na to, da francoska tudi stoji nekaj dni v hladilniku, bi rekla kako kilo vsakega..


< Sporočilo je popravil mateyka -- 8.8.2009 13:51:12 >

clock-img

08.08.2009, 13:56

clock-img

sanasan

pencil-img

1264

meni kadar se mudi, dam v francosko kar korenje in grah (vse že kuhano) iz kozarca ali konzerveuser posted image

clock-img

08.08.2009, 18:16

clock-img

miapia

pencil-img

1748

IZVIRNO SPOROČILO: jozekuch

Koliko (kilo)gramov česa.
Občutka nimam.


Glej količinsko, da bo enako. Pa naredi več, jo boste pa še tri dni jedli. Ne vem, daj liter vsakega, pa en veliki glaž kumaric, 5-6 kuhanih jajc.

_____________________________

Tri stvari so nam ostale iz raja: zvezde, cvetlice in otroci. (Dante Alighieri)

clock-img

08.08.2009, 18:18

clock-img

miapia

pencil-img

1748

IZVIRNO SPOROČILO: mateyka

krompir kuhaš samo 5 min? a ni to malo premalo?

glede na to, da francoska tudi stoji nekaj dni v hladilniku, bi rekla kako kilo vsakega..


Ja, samo toliko malo. Ker so tudi majhne kockice. Saj ko se ohlaja, se še vednno topolotno obdeluje. Fora je samo v tem, da ga ne razkuhaš, ker boš dobila takoj pire.

_____________________________

Tri stvari so nam ostale iz raja: zvezde, cvetlice in otroci. (Dante Alighieri)

clock-img

08.08.2009, 18:26

clock-img

ljupka

pencil-img

1169

Jaz sem ga ponavad kuhala v oblicah pa pol narezala.Drugič ga bom kuhala po tvoje Miapia se zdi enostavnejše!

clock-img

08.08.2009, 22:28

clock-img

jozekuch

pencil-img

52

Majoneza?

clock-img

09.08.2009, 08:47

clock-img

lukec

pencil-img

2260

Najboljš je narejena doma, ampak za to morš met pa že malo grifa.
Kar se tiče količin se pri nas dela francosko tako na oko, vsake barve naj bo približno enako. Pa jabolko zelo obogati okus.


_____________________________

Meni nebö odprto se zdi,
kadar se v tvoje ozrem oči,
kadar prijazno nasmejaš se,
kar sem prestala, pozabljeno je.
(F. Prešeren)

clock-img

09.08.2009, 12:00

clock-img

jozekuch

pencil-img

52

Zamislite si da prvič kuhate:

........ dodaj toliko g soli, zmešaj z žlico, nareži na kocke 3x3 mm.
itd.
Tak recept bi si želel.

Ko bom prvič naredil po nekem natančnem receptu, se bom lahko naprej igral s svojimi občutki.

clock-img

09.08.2009, 12:25

clock-img

ljupka

pencil-img

1169

Jozekuch so ti na kulinarični sloveniji vse povedali ne se norca delat!

clock-img

09.08.2009, 12:43

clock-img

jozekuch

pencil-img

52

Hvala.
Tja pa še  pogledal nisem, ker mi mail ni sporočil, da je kakšen odgovor.
Ni mi prišlo niti na misel, da bi se delal norca.
Dob'r dan

clock-img

09.08.2009, 13:41

clock-img

miapia

pencil-img

1748

IZVIRNO SPOROČILO: jozekuch

Zamislite si da prvič kuhate:

........ dodaj toliko g soli, zmešaj z žlico, nareži na kocke 3x3 mm.
itd.
Tak recept bi si želel.

Ko bom prvič naredil po nekem natančnem receptu, se bom lahko naprej igral s svojimi občutki.


Težava je v tem, ker noben verjetno ne kuha po receptu. Nikoli nisem za ti dve stvari rabila recepta. Gledala sem starša, kako sta to delala, za začimbe pa vsak pravi po občutku. Boš dal pa 100x po ščepec, da ti bo v redu. Glede kockic - pa ja si kdaj jedel francosko, da si videl velikost kock? Upam, da ti je pojedina vseeno uspela.

_____________________________

Tri stvari so nam ostale iz raja: zvezde, cvetlice in otroci. (Dante Alighieri)

clock-img

20.09.2009, 22:40

clock-img

Karapanđa

pencil-img

3

IZVIRNO SPOROČILO: jozekuch

Dob'r dan.
Prvič v življenju bom jutri kuhal govejo juho in pripravljal francosko solato.
Za 8 ljudi.
Večina je starih med 80 in 90.
Kako naj se lotim "projekta"?.
Dob'r dan.



Vse sestavine predvsem dobro nasekljaj, zmelji s paličnim mešalnikom in prepasiraj! user posted image

clock-img

20.09.2009, 23:53

clock-img

mateyka

pencil-img

13812

Karapanđa, pa saj imajo proteze user posted image

clock-img

21.09.2009, 00:12

clock-img

Karapanđa

pencil-img

3

Jah, na to se ni za zanašati.user posted image

clock-img

21.09.2009, 01:09

clock-img

mateyka

pencil-img

13812

zakaj? misliš, da so čisto brezzobi? saj (s)kuhana zelenjava pri francoski solati pač ni pretrda? juha je pa juha.. ne vem no, če bi bil pečen krompir in pohanje še nekako razumem user posted image si pa ne znam predstavljat spasirano francosko solato - mora bit kr nagravžno imho user posted image

clock-img

21.09.2009, 01:26

clock-img

Karapanđa

pencil-img

3

Hmm, pri devetdesetih dvomim, da ima še kateri toliko moči, da bi žvečil. Po drugi strani pa, zaradi recesije je čisto mogoče, da nimajo dobrih protez. Itak je za tako kosilo zelo v redu naročiti tudi dežurno reševalno službo!
V primeru, da gre za večerjo, pa bi za marsikaterega udeleženca lahko bila defacto "Zadnja večerja".

BTW: Izbor jedi za povabljeno "družbo" je pa itak fenomenalen!user posted image

clock-img

21.09.2009, 23:28

clock-img

Anonimen

IZVIRNO SPOROČILO: Karapanđa

Hmm, pri devetdesetih dvomim, da ima še kateri toliko moči, da bi žvečil. Po drugi strani pa, zaradi recesije je čisto mogoče, da nimajo dobrih protez. Itak je za tako kosilo zelo v redu naročiti tudi dežurno reševalno službo!
V primeru, da gre za večerjo, pa bi za marsikaterega udeleženca lahko bila defacto "Zadnja večerja".



Ta je pa nesramna ... madoniš imam sosedo, ki je stara malo čez 80, pa cel dan na vrtu brklja, pa s kolesom gre v mesto (4km v eno smer), vsak mesec vsaj enkrat z upokojenci na izlet na Madžarsko ... kar prekipeva od življenja ... tak da ne vsega po sebi sklepat, ker če ti nimaš energije za nič pametnega, še ne pomeni, da je 80-letniki tudi nimajo.

clock-img

22.09.2009, 06:40

clock-img

blaža

pencil-img

8795

IZVIRNO SPOROČILO: miapia

IZVIRNO SPOROČILO: jozekuch

Dob'r dan.
Prvič v življenju bom jutri kuhal govejo juho in pripravljal francosko solato.
Za 8 ljudi.
Večina je starih med 80 in 90.
Kako naj se lotim "projekta"?.
Dob'r dan.


1. GOVEJA JUHA
Za ene 4-5 litrov vode uporabim 30-40dag govejega mesa za juho, lahko tudi kakšni kost. Potem pa dam zraven razno zelenjavo: korenje, zelena, cel peteršilj, čebulo, česen, včasih še cvetačo. Začinim s soljo in vegeto po okusu.
Juho zavreš in kuhaš na zmernem ognju kako uro in pol.
Juha ti zdrži v hladilniku kake 3 dni, tako da brez bojazni, da je bo preveč.

2. FR. SOLATA (Količino sestavin dajem po občutku, dam pa pribl. enako krompirja, korenčka in graha)
Krompir olupiš, narežeš na kocke cca cmxcm. Ko zavre, kuhaš pribl. 5 min, ker se ne sme razkuhati, ne sme biti pa surov
Enako storiš s korenčkom in grahom
Sestavine ohladiš, zmešaš s narezanimi kislimi kumaricami. Dodaš sol, poper in majonezo po okusu. Jaz dodam še kuhana jajca.
Pa srečno!




Kuhana jajca so obvezna sestavina pri francoski solati.

Ko vse to skuhaš in narežeš, dodaš še malo kisa od kislih kumarc( pazi, da ne preveč). Vmešaj še prej majonezo, pol pa postopoma malo kisa. Nato dodaš še eno žlico gorčice.

In to je pol Francoska solata. ( jaz je nikoli ne solim, ker je že vse dovolj slano. Ko daš kuhat krompir, ga soilš, korenje tudi, grah ravnotako, in itak je majoneza že slana.) Poper, pa še v nobeni francoski solati nisem vidla.

No to je osnoven recept, če pa ima kdo različico, pa ni nujno, da ni dobro.

< Sporočilo je popravil blaža -- 22.9.2009 6:42:28 >


_____________________________

Tvoj čas je omejen, zato ga ne zapravljaj tako, da živiš življenje nekoga drugega!
Naj hrup drugih mnenj ne utiša tvojega notranjega glasu!

Steve Jobs

Zadnji članki

article-img

DARILNI PAKETI

article-img

Vsak mesec podarjamo bogata darila nosečkam, družinam z novorojenčki, malčki in otroki, parom, ki si želijo otroka in ženskam, ki bi se razvajale.

Klikni in izberi svoj darilni paket!

Darilni paketi - Prijava Nosečka
Darilni paketi - Prijava Novorojenček, dojenček
Darilni paketi - Malček (od 1 do 3 let)
Darilni
Darilni paketi - Želiva si otroka
Darilni paketi - Ženska sem