writing-img

Kako naredit lepo 'kapo'

clock-img

15.04.2012, 15:51

clock-img

Felicita

pencil-img

5145

Živcirajo me tele snežene 'kape' na pecivih, predvsem pitah. delam po receptih in navodilih, pa dokler je v pečici zgleda super, potem ko pa ven vzamem in se zadeva ohladi, kapa pade skupi, poka, naredijo se luknje in predvsem zgubi 3/4 volumna... jest bi pa rada lepo in predvsem visoko kapo (tako kot jo ma ribezova pita v glaeriji grad, če je katera jedla user posted image ). Kakšen trik, da ne 'pade skupi'?

_____________________________

Accept certain inalienable truths: prices will rise, politicians will
philander, you too will get old. And when you do you’ll fantasize
that when you were young prices were reasonable, politicians were
noble and children respected their elders.

clock-img

18.04.2012, 07:17

clock-img

Hope2

pencil-img

7572

A to misliš iz beljakov kapo? al kaka snežena kapa, daj kako slikco

clock-img

21.04.2012, 18:18

clock-img

Felicita

pencil-img

5145

Ja, iz beljakov (iz snega iz beljakov user posted image )

_____________________________

Accept certain inalienable truths: prices will rise, politicians will
philander, you too will get old. And when you do you’ll fantasize
that when you were young prices were reasonable, politicians were
noble and children respected their elders.

clock-img

21.04.2012, 21:07

clock-img

suzolinka

pencil-img

353

Mnjami, vem kaj misliš. Kaj takega a? http://okusno.je/recept/limonina-pita
Jaz delam rabarbarino kot v Vikiju. Nikoli ne gledam recepta. Važno je, da beljake fajn stepeš in dodaš sladkor. Kako je pa v tvojem receptu?

clock-img

21.04.2012, 21:12

clock-img

StrawberrY

pencil-img

957

Ne vem, meni vedno uspe. Jaz še predno je beljak ful trd, počasi začnem dodajati sladkor. Ne vsega naenkrat, ampak po žlicah.

clock-img

22.04.2012, 13:21

clock-img

Hope2

pencil-img

7572

Nisem še nikoli delala, gledam pa ful kuharskih oddajuser posted image .

rAVNO DANES sem gledala in so delali tako. Beljake stepaš, dodaš le ščepec soli (no to vedno delam, ker se tako res fajn strdijo) ko so že skoraj stepeni, počasi dodajaš sladkor, ampak vedno dajejo normalen sladkor (ne v prahu). Ko ves sladkor gre not, daš na največjo hitrost in miksaš, da rata taka lepa šajnasta in gladka zmes. To recimo še doma delam user posted image . Potem pa so danes dodali not 1 malo ličko škroba in malo kisa, za oboje je rekel, da dasta posebno noto k strukturi beljakov. Dodal je še vanilijev ekstrat. Vse pa je dodal tik preden je vključil na najvišjo hitrost. Potem pa na torto in v pečico. Tu je potem bil spet en nasvet oz trik glede temperature pečice, ampak to sem preslišala, ker je v faranheitih in mi kar hitro uide iz glaveuser posted image . Naslednji trik je bil, da se vmes ne sme pečice odpirat. Ko pa je bilo pečeno, ap je pustil počivat kar v ugasnjeni in odprti pečici, da se je počasi hladilo.

Zadnjič pa so spet hvalili naslednji način. Beljake malo stepeš, čist malo, tolk da se glih začnejo penit, nato dodaš ves sladkor in daš nad vodno kopeljo ter ročno z metlico mešaš. Ne sme biti prevelika T, ravno toliko da se sladkor stopi. Nato pa odstraniš in zmiksaš. Ko so kazali razliko je bila razlika v gostoti očitna, ampak to je itak oddaja in lahk marsikaj naplahtajouser posted image

Najboljš da sprobavaš vse, mogoče pa je tudi problem v T pečice ali pa potem v samem snegu ali pa predolgo imate sladice na pultuuser posted image user posted image

clock-img

22.04.2012, 13:49

clock-img

blaža

pencil-img

8795

Jaz dodam dobro stepenemu beljaku z sladkorjem, malo gustina in je super. ( šrkoba)

mam en ful dober tak recept, ki pride to gor. Je krhko testo, pol posuješ z grobo mletimi mandlji, do polovice spečeš, nato dodaš pa trdo stepen beljak z sladkorjem, v katerega zamešaš ročno, počasi češnje ( sveže). V maso se doda tudi malo šrkoba in lepo namaže po krhkem testu in speče do konca, da beljak dobi barvo.

Tudi z jagodami gre, ma z češnjami je boljše :).

_____________________________

Tvoj čas je omejen, zato ga ne zapravljaj tako, da živiš življenje nekoga drugega!
Naj hrup drugih mnenj ne utiša tvojega notranjega glasu!

Steve Jobs

clock-img

22.04.2012, 14:25

clock-img

Hope2

pencil-img

7572

Daj blaža, piši recept, prosimuser posted image , da pol končno sprobaš še jaz to čudo iz beljakovuser posted image

Pa očitno pol res škrob delujeuser posted image

clock-img

22.04.2012, 15:12

clock-img

StrawberrY

pencil-img

957


IZVIRNO SPOROČILO: Hope2

Daj blaža, piši recept, prosimuser posted image , da pol končno sprobaš še jaz to čudo iz beljakovuser posted image

Pa očitno pol res škrob delujeuser posted image



Še jaz prosim user posted image !

No men tud brez škroba deluje user posted image

clock-img

22.04.2012, 15:38

clock-img

Hope2

pencil-img

7572


IZVIRNO SPOROČILO: StrawberrY


IZVIRNO SPOROČILO: Hope2

Daj blaža, piši recept, prosimuser posted image , da pol končno sprobaš še jaz to čudo iz beljakovuser posted image

Pa očitno pol res škrob delujeuser posted image



Še jaz prosim user posted image !

No men tud brez škroba deluje user posted image



ti si mojstricauser posted image

clock-img

22.04.2012, 15:45

clock-img

hrchy

pencil-img

949

Tisto kar je pisala Hope je recept za beljakovo osnovo za klasicno torto Pavlova. Jaz jo delam velikokrat in je bila ravno danes proglasena za mojo najboljso torto (brez veze, ker je res lahka za narest user posted image )
Jaz jo delam po receptu dejansko od ene novozelandke, od koder ta torta tudi izhaja, recept za beljakov del je pa: 4 veliki beljaki, 200 g sladkorja - zmiksas na res trdo - jaz miksam ene 10 minut. Nato z metlico noter vmesam zlicko jabolcnega kisa in pol zlice skroba, ki ga kar presejem gor na maso. Kis in skrob povzrocita, da se beljak zunaj posusi, noter pa ostane taka mehka konsistenca, kot marshmallow. Peces v preogreti pecici pri 130 kaksno uro. Potem ugasnes pecico in pustis vrata odprta, da se ohladi... Pomoje mora tole super delat za kapo na razlicnih desertih...

Tadrug recept od hope je pa za svicarski meringue: 4 beljake in 1 skodelico sladkorja in scepec soli das nad vodno kopel (voda mora zelo rahlo vreti). Stepas, dokler se sladkor popolnoma ne raztopi (3 mintute) in se beljaki ne segrejejo. Potem odstavis in stepas se okoli 10 minut - to ti da zelo lep, svetlec sneg.

Potem pa obstaja se italijanski meringue, kjer 4 beljake stepas in jim potem med stepanjem pocasi dodas vroc sirup (se ga naredi iz 200 g sladkorja in 1,25 dl vode - to mora vreti dokler ne doseze okoli 120 stopinj)

Peces lahko vse tri vrste, ampak pomoje je najlazji meringue za Pavlovo.

Pa se dva nasveta pri pecenju snega: Ce se na povrsini pojavijo kapljice sirupa, pomeni, da je prevec pecena, ce sirup polzi iz dna, pomeni, da se ni dovolj pecena.

clock-img

22.04.2012, 19:42

clock-img

Felicita

pencil-img

5145

hm, škrob... bom probala user posted image to o trdnem stepanju in postopnem dodajanju sladkorja sm že slišala in sem tut upoštevala, pa je še vedno vse padlo dol user posted image

sicer sem delala limonino pito, ki je bla odlična (če odštejemo da je kapa 'dol padla') pa še ribezovo bi rada na isti sistem nardila oz. tako kot jo imajo v galeriji grad. samo me je ta kapa res jezila... ker recimo te 'vetrce' že znam narest, ker se čist presušijo, medtem ko tole more pa ostat mehko s trdo skorjico in predvsem volumen me matra... škrob torej user posted image

_____________________________

Accept certain inalienable truths: prices will rise, politicians will
philander, you too will get old. And when you do you’ll fantasize
that when you were young prices were reasonable, politicians were
noble and children respected their elders.

clock-img

07.05.2012, 18:27

clock-img

Felicita

pencil-img

5145

še neki, ko smo že pri pitah...

v čem je fora, da se mi krhko testo ne zvalja lepo? sem probala po dveh različnih receptih, pa je blo oboje isto - testo se trga, lepi na valjar... ma ni kar ni. pa je narejeno z mrzlim maslom, mrzlo vodo, gre v hladilnik za kako uro pred valjanjem... Sej pečeno je dobro, ampak v pekač ga pa kr s prsti potem poteptam da je lepo tanko... na sumu mam, da ga premal zgnetem... je to možno?

_____________________________

Accept certain inalienable truths: prices will rise, politicians will
philander, you too will get old. And when you do you’ll fantasize
that when you were young prices were reasonable, politicians were
noble and children respected their elders.

clock-img

08.05.2012, 06:40

clock-img

Hope2

pencil-img

7572

Meni tudi ne rata neki hudo dobr razvaljat. Pa se več ne sekiram. Sem gledala in sprobala nekaj trikov iz TV, pa mi tudi ne rata. Baje je bolj trik v valjanju, ne tolk v testu. Enkrat je ena razlagala kak je treba valjat, v krog, pa vedno malo več pritiska na eno stran....pa mrzel valjar..... ma zame je bila to že višja matematika, ker nimam potrpljenjauser posted image in pol raje na hitro razvaljam in krpam oz popravljam v pekaču. Ali pa več testa naredim, tak da mi ob straneh še ven štrli in potem tisto trgano obrežem- naredim piškoteuser posted image .
Drugače pa sem sprobala še en trik in sicer da daš peki papir spodaj in peki papir na testo in potem valjaš. Tak se ne sprime valjarjauser posted image , sam meni je to bilo tudi zamudnouser posted image

Zadnji članki

article-img

DARILNI PAKETI

article-img

Vsak mesec podarjamo bogata darila nosečkam, družinam z novorojenčki, malčki in otroki, parom, ki si želijo otroka in ženskam, ki bi se razvajale.

Klikni in izberi svoj darilni paket!

Darilni paketi - Prijava Nosečka
Darilni paketi - Prijava Novorojenček, dojenček
Darilni paketi - Malček (od 1 do 3 let)
Darilni
Darilni paketi - Želiva si otroka
Darilni paketi - Ženska sem