writing-img

Kako ohraniti vitamine v hrani-Selena?

clock-img

07.07.2005, 21:25

clock-img

HuAnita

pencil-img

5576

Se mi zdi, da selena veliko ve o tem...
No, pediatrinja mi je rekla, naj sadja ne kuham (občano ga, ko pripravim kašo za vnaprej za na pot), pa zelenjavo čim manj, ker se izgubijo vitamini. Pri nas doma me je mama vedno učila, naj bo zelenjava pokrita, češ da tako ohrani več vitaminov. Moj :love: se temu smeji.
Ali katera ve, kaok in kaj je s tem?:zmeden2:

clock-img

07.07.2005, 22:26

clock-img

Lauri mauri

pencil-img

129

Kuhanje na pari ohrani vitamine in minerale.
lp

clock-img

08.07.2005, 08:15

clock-img

Anonimen

Vsaka mehanska in termična obdelava uniči del vitaminov in mineralov, k vsemu skupaj pa prispeva še neustrezna pridelava (tople grede, pospeševanje rasti) in predolgo hranjenje oz. hranjenje v hladilnicah.
Najbolj idealno bi seveda bilo direkt z drevesa/grede pod pipo in na krožnik. In če je kdo kdaj ugriznil v breskev, ki je še nekaj sekund prej rasla na drevesu, je čutil razliko.
Ampak to ponavadi ni možno.
Tako da za sadje velja, da ga temeljito operemo in pojemo brez da bi ga rezali in lupili (odvisno, kje je pridelano, če ga kupiš v naših trgovinah, ga lahko opranega ješ z lupino). Pri rezanju robovi koščkov oksidirajo in najmanj, kar se zgodi, je izguba vitamina C. Glede lupljenja pa je tako, da ima nekatero sadje najvišjo koncentracijo vitaminov ravno pod lupino.
Pri zelenjavi velja podobno. Čim več surove. Peremo pod tekočo vodo in ne namakajmo je. Npr. solata. Če jo peremo tako, da v umivalnik natočimo vodo in pustimo v njej koščke solate, se večina mineralov izluži v vodo. Podobno je pri kuhanju. Če zelenjavo kuhamo, večina vitaminov in mineralov razpade zaradi toplote, kar ostane, pa se izluži v vodo, ki jo potem ponavadi zavržemo. Bolj primerno bi bilo, da bi jo ohranili za drugo kuho (juhe, mineštre,...).
Drugače pa je najbolj priporočljivo kuhanje kuhanje na pari. Ampak tako, da hrana ostane še hrustljava. Manj kuhaš, več ostane! Glede pokrovke se strinjam s tvojim partnerjem. Je pa res, da če ne pokriješ, vsa para hlapi in moraš vedno znova dodajati novo tekočino.

Seveda pa zelenjave in sadja ne jemo samo zaradi vitaminov in mineralov (kot rečeno večina pri termični obdelavi razpade) ampak tudi zaradi balastnih snovi, ki pomagajo pri prebavi. Te pa ostanejo.

Upam, da sem kaj pomagala.

clock-img

08.07.2005, 11:08

clock-img

HuAnita

pencil-img

5576

Selena, hvala. Samo tole na pari je meni orto znanost - recimo korenček mna pari:zmeden2:, cvetača:zmeden2:, se mi zdi, da traja pol leta, da se toi zmehča...

clock-img

08.07.2005, 15:24

clock-img

Anonimen

Poskusi, dejansko traja samo nekaj minut. Je pa seveda odvisno od posode, ki jo uporabljaš.

clock-img

10.07.2005, 01:53

clock-img

miši

pencil-img

507

vitamini so zelo obcutljive substance in žal razpadejo pri povišani temperaturi, C vitamin je sploh zel obcutljiv in v resnici ga pojemo veliko manj,kot mislimo da ga. Zagotovo je najvecji vnos v organizem,če je hrana surova,neolupljena, verjetno pa je pri kuhanju najboljse kuhanje na pari ali pa vodo v kateri se je kuhalo porabite za juho ali kaj podobnega (kljub temu,da je tega notri malo).

vecina sadja in zelenjave,ki jih danes kupimo v trgovini je nabrana še ko so sadeži nezreli, ampak "dozorijo" v hladilnicah, nekje v kamionih na poti, vse to s pomočjo kakih dodanih pospeševalcev oz. umetnih snovi. ker je sadez utrgan pred zorenjem, je tako onemogoceno naravno zorenje-to je čas,ko se v njem tvori največ vitaminov oz.hranilnih snovi....tako da so v resnici sadeži zelo slabe kvalitete, čeprav izgledajo zelo lepo, so lepih barv in oblik...jah, res je tako, zato bo hrana, ki jo gojimo sami na vrtovih oz. ročno nabrano sadje in zelenjava še toliko bolj cenjena. Jaz veliko rajše kupim sadje našega porekla ali vsaj nekje blizu nas in dam kak tolar več, kot pa kako prelepo zrelo hruško, ki je pripotovala od zelo daleč...

clock-img

10.07.2005, 22:35

clock-img

taca

pencil-img

191

V Merkurju imajo tako fajno cedilo, ki je kot pladenj in še zložljivo ( tako kot nekakšna rožica z listki ). paše v več kastrolic. Stane pa 1.500 sit in je ful uporabno za kuhanje na pari. Mi ga ful prakticiramo. zelenjava se kuha samo kakšno minuto dlje, kot v vodi. Čist res. Huanita probi :bravo::bravo::bravo:

Zadnji članki

article-img

DARILNI PAKETI

article-img

Vsak mesec podarjamo bogata darila nosečkam, družinam z novorojenčki, malčki in otroki, parom, ki si želijo otroka in ženskam, ki bi se razvajale.

Klikni in izberi svoj darilni paket!

Darilni paketi - Prijava Nosečka
Darilni paketi - Prijava Novorojenček, dojenček
Darilni paketi - Malček (od 1 do 3 let)
Darilni
Darilni paketi - Želiva si otroka
Darilni paketi - Ženska sem