writing-img

Kako se obračuna bolniška, nega ipd zaposlenim

clock-img

25.07.2008, 20:24

clock-img

alfa

pencil-img

153

Spodaj sem ravno prebirala temo, kje nekdo sprašuje o tem kaj se bolj splača bolniška ali nega. Čisto na kratko vam posredujem osnovne informacije o velikosti bolniškega nadomestila za navadne zaposlene ljudi.

Torej, če si na bolniški zaradi bolezni do 30 dni dobiš 90% plače (brez prevoza in malice seveda).

Če si na bolniški zaradi poškodbe izven dela do 30 dni dobiš 80% plače.

Če si na bolniški zaradi poškodbe pri delu dobiš 100% plačo.

Če si na bolniški zaradi nege otroka, je celotna bolniška, ki znaša 80%, povrnjena s strani ZZZS, in sicer je v tem primeru letos osnova za izračun dohodek, ki si ga prejel v letu 2007. To pomeni, da če je povprečje tvoja plače lani znašalo 100 enot, da za cel mesec nege letos dobiš 80 enot.

Upam, da bo komu koristilo.

Lp.

clock-img

26.07.2008, 16:54

clock-img

Antilopa

pencil-img

1565

IZVIRNO SPOROČILO: alfa

Torej, če si na bolniški zaradi bolezni do 30 dni dobiš 90% plače (brez prevoza in malice seveda).

To pa ni čisto res... lahko je tudi samo 80%, čisto odvisno od pravilnika podjetja.

Kadar se ti otrok nasmehne, mu zmeraj vrni nasmeh.
Če se ne zmeniš zanj, uničiš njegovo prepričanje, da je svet dober.

clock-img

27.07.2008, 00:52

clock-img

alfa

pencil-img

153

Ja imaš prav, sem se zaletela, ker po Zakonu o delovnih ramerjih je res 80%.

Moram pa priznati, da v bistvu vsi, ki jih poznam pa jih ni tako malo, imajo/mo še vedno 90% bolniško za bolezen.
Očitno imamo še srečo in od tod tudi razlog, da sem na tistih 80%, ki jih delodajalcu omogoča zakon že pozabila :-).

Za šlamparijo se opravičujem ter se ti zahvaljujem, da si me popravila.

Lp

clock-img

27.07.2008, 01:28

clock-img

alfa

pencil-img

153

Si mi dala misliti in sem šla malo po kolektivnih pogodbah pogledati (Za tiste, ki jih zanima spletna stran zsss.si) in večina jih res sledi zakonu. "KP za trgovino" iz leta 2006 pa ima npr. 85% bolniško za bolezen in poškodbe izven dela. Ena KP ima celo tako, da ima do 10 dni bolniške 80%, od 11-30 dni pa 85%.

Tako, da kot si dejala, kot podjetje v pravilniku določi, žalostno pa je, da veliko majhnih podjetij sploh nima pravilnikov.

Da ne bom zavedla še katere, če nimate pravilnika si lahko pomagate s kolektivno pogodbo in zakonom o delovnih razmerjih.

Zadnji članki

article-img

DARILNI PAKETI

article-img

Vsak mesec podarjamo bogata darila nosečkam, družinam z novorojenčki, malčki in otroki, parom, ki si želijo otroka in ženskam, ki bi se razvajale.

Klikni in izberi svoj darilni paket!

Darilni paketi - Prijava Nosečka
Darilni paketi - Prijava Novorojenček, dojenček
Darilni paketi - Malček (od 1 do 3 let)
Darilni
Darilni paketi - Želiva si otroka
Darilni paketi - Ženska sem