Sicer pa, sem govorila pred kratkim z nečakinjo, ki je v 8. razredu osnovne šole.....in sem jo kar z odprtimi usti poslušala, ko mi je razlagala, da da prepisati domačo nalogo samo pod pogojem, če gre tisti ali tista z njo potem v muler ali hofer (odvisno kaj rabi, ali rabi kozmetiko ali pa se ji zalušta priboljšek)

Svašta!
Uf, imate pa čisto drugačne izkušnje z diplomami kot mi na našem faksu... Ker nam ne samo da je mentor vse prebral, ampak tudi komisija. Si vedel, da so, ker so ti popravili, vsak kako reč in na različnih straneh, tudi če si kako ločilo kje spustil ali si se zatipkal... Tega ne moreš popravit, če ne prebereš... Pri citiranju so pa sploh zelo natančni. Z vsakim od komisije si mel prej sestanek, da ti je povedal, kaj vse še popravi, preden daš zadevo naprej. Potem si popravil, prinesel popravljeno verzijo in so to pogledali in če je bilo ok, si lahko dal zadevo naprej in na koncu še vezat, ko so bili vsi ziher, da je ok. Ne vem, kako je bilo pri drugih, ampak mislim, da je to pri nas praksa, sem mislila, da tudi drugje...
.in poleg teh, ki so prepisali svoje diplome (ali pa so zgolj nepravilno citirali, saj je težko povedati kaj je res in kaj ne
Hm, če vira, od koder si vse skup prepisal ni navedenega v literaturi, potem je to jako sumljivo. Ok, da sam sebe citiraš, to itak vsi delamo in ni kaznivo, ker se raziskave pač navadno navezujejo ena na drugo. Ampak to je nekaj drugega. Se pa strinjam, da bi bilo treba tudi komisijo "za ušesa", ker ni prav, da take reči skozi spušča.
Lili, za to, da si komisija na diplomi, ne dobiš posebej plačano, za mentorstvo na podiplomcu pa, če se prav spomnim, za diplomo ne vem. So pa itak plačani za to delo s tem, da so pač profesorji, to spada zraven. Vseeno to ni izgovor, da ne preberejo, kar dajo naprej. Meni je to čudno. Mene niso spraševali tako, da ne bi vedeli o čem se gre, je seveda vsak spraševal iz svojega vidika, ampak sem vedela, da so prebrali. Včasih tudi rečejo: na strani toliko in toliko ste napisali to pa to - zakaj tako mislite?