IZVIRNO SPOROČILO: al bina
Četudi. Naauči da, da se na izzive ne odraža s pestmi. Kam pa pridemo. In ne opravičuj vsega s hiperaktivnostjo. Kako pa drugače vzgoja? Msili, drugače ste pa zadovoljni z njegovim obnašanjem za 6-letnika?
Se strinjam z al bino.
Načeloma bi ti rekla takole. Vedno so v vsaki skupini otroci, ki se nikdar z nikomer ne skregajo, še manj stepejo in vedno so v vsaki skupini tudi otroci, ki se skregajo in stolčejo za vsako malenkost in ki ne rabijo dosti, da eksplodirajo. Po moje nobena skrajnost ni dobra. iskati vzroke za pretepanje drugje, se mi ne zdi smiselno. Vprašati se moraš, ali je tebi to sprejemljivo? Ali ti je sprejemljivo, da se kar naprej od vsega in vsakogar počuti ogroženega? Ali ti je sprejemljivo, da ima tako zelo nizek prag tolerance, da za vsako malenkost reagira na tak način? Ali ti je ok, da se mu zdi, da ga ves čas nekdo iritira, da v vsakem vidi potencialno grožnjo? Ali ti je ok, da se z vsakim stepe, ne glede na razlog? Ali ti je ok, da to vodi do naslednjih življenjskih posledic:
- težko si bo pridobil prijatelje, ker nekoga, ki mu je vse zanič, sicer te pa pretepe, raje nimamo za frenda, oz. si izberemo takega, kjer nevarnosti, da bo eksplodiral ni tako velike
- lahko se mu zgodi, da ga nekdo resno pretepe, ker če naleti na sebi enakega razboriteža, ki mu vsaka malenkost požene pesti na misel, pa če je ta nekdo večji in močnejši, se ne bo oziral na nikogar, mirne duše mu bo najmanj razbil nos
- lahko se zgodi, da on nekoga resno poškoduje, kaj boš pa potem?
Verjeti vzg.? Jaz menim, da si težko zmišljuje dejstvo, da se otrok tepe. In ni opravičila za to, da se tepe. Mora se naučiti drugih oblik reševanja sporov. Kar se tiče psihologov, jih poznam bore malo, ki bi res obvladali ta poklic, pa kar nekaj zgrešenih diagnoz sem že opazila, tako da....ne vem, ne bom sodila o vašem psihologu, ne morem, ne poznam. V vsakem primeru verjamem eno stvar, takole hitro reagiranje in netoleranca sta mnogokrat precej prirojeni, otrok pride ekstra kritičen na svet. Vendar vem tudi drugo stvar. Kadar starši sodelujejo z vrtcem, šolo, kadar se zavedajo resnosti problema, kadar vzamejo vzgojo za resno stvar in kadar ne podpirajo neprimernega vedenja, se s skupnimi močmi vedno da nekaj narediti. In obratno, če starši niso zihr, kaj sploh pri vzgoji je prav, jih otrok okrog obrne za 1000%, preden so rekli keks. V tem primeru tudi vrtec sam po sebi ne more rešit problema, ker če otrok ve, da bo lahko nekoga pretepal v nedogled, pa itak nič ne bo, pa starši bodo dvomili v to, kar vzg. reče, ga bo pač še naprej pretepal. Če mene vprašaš v primeru, ko se starši trudijo, tudi vzg. dobijo mnogo večji zagon, voljo in upanje, da se lahko skupaj stvar kam premakne. kadar pa mora vzg. s... proti vetru, pa je vse skupaj podobno eni depresirajoči gmoti problemov. Otrok pa mirno slalomira med vsem skupaj točno tako, kot njemu osebno paše - pač čustveno izsiljuje starše do nezavesti.
Jaz bi probala sodelovat z vzg. in to resnično zelo zelo. Poleg tega bi se vprašala, če sem morda jaz tako kritična do sveta, da mi nič v življenju ni prav (čeprav morda starši to drugače reprezentiramo, ne ravno s pretepanjem ali kričanjem, nekateri to delajo z nerganjem, večnim negativizmom, nekateri pa zgolj z muljenjem ali čim drugim), ali da mora vedno biti vse po moje (vsaj eden od staršev?), poleg vsega pa bi otroka striktno kaznovala, kadar bi počel v vrtcu neumnosti. Vsi smo narejeni tako, da imamo neko "elektriko". Za nekatere je "elektrika" že grda beseda, za druge kazen, za tretje spet kaj drugega.... če bi ga vsakič, ko koga udari, stresla elektrika, bodi brez skrbi, da bi nehal. Prehuda streznitev bi to bila. Samo ti še nisi našla njegove "elektrike".