cookie-img

Spletno mesto uporablja piškotke

za zagotavljanje spletne storitve, analizo uporabe, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotov ne bi mogli nuditi. Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.

writing-img

Kruh

clock-img

23.01.2006, 10:42

clock-img

Aleksandrin

pencil-img

869

Tiste, ki imate kruhomat:
Kaj je potrebno dodati, da je polnozrnat kruh bolj sočen?

clock-img

23.01.2006, 15:19

clock-img

klavdijas

pencil-img

406

Jaz dam 10 dag polnozrnate in 40 dag bele moke, 3,3 dcl vode 1 ž soli in 1 ž sladkorja. Lahko daš še maslo ali margarino 1 žlico. Namesto vode mleko ...

Lp, 

               Klavdija

clock-img

23.01.2006, 16:23

clock-img

Anka

pencil-img

34

Jaz dam in vodo in mleko, pa še malo masla, dam pa samo belo moko in semena samo dodam (ne dam polnozrnate moke), mislim, da maslo recej pripomore, pa mleko tudi.

clock-img

25.01.2006, 17:56

clock-img

nejča

pencil-img

178

Dodaj petlačen, ohlajen krompir - mehkoba in svežina ! Lahko pa tudi popariš polnozrnato moko in jo ohlajeno dodaš k ostalim sestavinam. Pazi le to, da dodaš semena in maščobo na koncu, saj tako omogočiš kvasu, da dobro sodeluje z moko.
Pozdrav od resnične pekice

clock-img

25.01.2006, 21:02

clock-img

Aleksandrin

pencil-img

869

Nejča, kako pa popariš moko user posted image

clock-img

26.01.2006, 08:36

clock-img

kalbo

pencil-img

6271

Poliješ jo z vrelo vodo:)

clock-img

26.01.2006, 11:36

clock-img

nejča

pencil-img

178

A kdaj kuhaš žgance? V skledo daš moko in poliješ z nekoliko slano vrelo vodo ali pa vodo zmešano z mlekom. Pol je pa treba fino mešat, da nastanejo drobne grudice. Na 0,5 kg moke rabiš približno 1 dl tekočine.
Lahko pa skuhaš krompir (cca. 15 dag) v 2 dl vode in vse to vrelo zliješ na moko (cca. 0,5 kg), pretlačiš, dobro zmešaš in počasi dodaš še belo pšenično (tip 500) ali rženo moko (tip 750). Ko je vse hladno, dodaj kvas (cca. 5 dag), sladkor, sol, maščobo, semena.
Pri izdelavi kruha, ki ni iz pšenične ali ržene moke (koruzni, ajdov, ječmenov, prosen, ovsen), je treba vedeti, da brez teh dveh mok ne bo vzhajal, saj nima glutena. Podoben problem je kruh iz polnozrnate moke ali z veliko semeni. Zato je  treba tem mokam dodati vsaj 30 % pšenične ali  ržene moke pa tudi več kvasa.
Tudi v trgovini imajo vsi posebni kruhi (ajdov, koruzni) samo 30 % posebne moke, ostalo je ponavadi pšenična - tako dovoljuje pravilnik - zato so tako rahli in visoki.
Če se ti ljubi, preberi knjigo Andreja Goljata, Kruh.
Čao

Zadnji članki

article-img

DARILNI PAKETI

article-img

Vsak mesec podarjamo bogata darila nosečkam, družinam z novorojenčki, malčki in otroki, parom, ki si želijo otroka in ženskam, ki bi se razvajale.

Klikni in izberi svoj darilni paket!

Darilni paketi - Prijava Nosečka
Darilni paketi - Prijava Novorojenček, dojenček
Darilni paketi - Malček (od 1 do 3 let)
Darilni
Darilni paketi - Želiva si otroka
Darilni paketi - Ženska sem