cookie-img

Spletno mesto uporablja piškotke

za zagotavljanje spletne storitve, analizo uporabe, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotov ne bi mogli nuditi. Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.

writing-img

Odstranitev septuma - pomen???

clock-img

17.08.2005, 14:19

clock-img

zrak

pencil-img

1566

Ali ve katera kaj pomeni odstranitev septuma?
Zdravniške pisave ne znam pbrati, ampak mislim, da na napotnici piše tako...
Ne vem kaj pa to pomeni..
Hvala:rozica::rozica::rozica:

clock-img

17.08.2005, 14:22

clock-img

Vesna

pencil-img

499

septum je pregrada v maternici

clock-img

17.08.2005, 14:41

clock-img

DrejcDrejc

pencil-img

480

Septum je - kot zgoraj rečeno - maternična pregrada. A ti ni G nič povedal/a, da jo imaš in kako je velika? Če so ti kar odstranitev predpisali, potem je verjetno dovolj velika, da ti lahko dela probleme pri zanositvi.
Ko maternica raste, se zrašča iz nekakšnih cevi. V normalnem primeru se te cevi lepo zrasejo v eno samo, včasih pa ostanejo izrastki na sredi maternice ali celo v najhujšem primeru, je maternica pregrajena na dva dela s celo steno.
Če je septum mali, se niti ne priporoča operacija, če še nisi imela otrok in če nimaš problemov s spontanimi splavi.
Problem septuma je namreč ta, da če se oplojeno jajčece ne vgnezdi na maternično steno, ampak na septum, sledi skoraj obvezno spontani splav. Večji septum pa ti menda lahko tudi pri sicer pravilno vgnezdenem plodu dela probleme v poznejših stadijih nosečnosti.
Tako je meni razložila G.

clock-img

17.08.2005, 14:51

clock-img

LANA37

pencil-img

90

DrejcDrejc!

Ali to pomeni, da do pregrade pride že pri rojstvu in kasneje ni možno, da se razvijejo kakšne nepravilnosti?
Sprašujem, ker je bil moj izvid HSG l. 1996 Čisto O.K.

LP:rozica:

clock-img

17.08.2005, 14:56

clock-img

DrejcDrejc

pencil-img

480

Nisem neki ekspert, ampak na podlagi meni povedanega ne najdem razloga, kako bi septum zrasel pozneje. Po moje se lahko razvijejo samo kakšne druge nepravilnosti - kakšne ciste in podobno, septum pa ne.

clock-img

17.08.2005, 14:58

clock-img

tinkamiška

pencil-img

6099

Pregrada je prirojena od rojstva, pri HSG preverjajo prehodnost jajcevodov, tam ne gledajo, če je v maternici kakšna pregrada.

Pregrada se vidi ali na UZ v določenih dneh po M, ko sluznica še ni tako zadebeljene ali pa pri histeroskopiji.

Pri meni so jo opazili šele med histero in laparoskopijo.

LP,
Tinka

DrejcDrejc si pa lepo napisala pomen septuma:bravo:;)

clock-img

17.08.2005, 15:20

clock-img

LANA37

pencil-img

90

Hvala za odgovore. Mislila sem namreč, da se tudi pregrada vidi na teh RTG slikah, če bi bila.
:rozica:

clock-img

17.08.2005, 15:40

clock-img

tecka

pencil-img

1369

Naj te "potolažim", da sem bila jaz leta 2002 na UZ na GK pri eni zelo priznani dohtarci, pa septuma ni videla. Ko sem bila na istem UZ pri drugem dohtarju, ga je pa takoj videl. Seveda je vmes preteklo dosti vode in kar nekaj solza.
Še vedno pa brez :duda:.

Zadnji članki

article-img

DARILNI PAKETI

article-img

Vsak mesec podarjamo bogata darila nosečkam, družinam z novorojenčki, malčki in otroki, parom, ki si želijo otroka in ženskam, ki bi se razvajale.

Klikni in izberi svoj darilni paket!

Darilni paketi - Prijava Nosečka
Darilni paketi - Prijava Novorojenček, dojenček
Darilni paketi - Malček (od 1 do 3 let)
Darilni
Darilni paketi - Želiva si otroka
Darilni paketi - Ženska sem