writing-img

Otroško varčevanje in dohodnina

clock-img

02.02.2006, 19:43

clock-img

beba76

pencil-img

2059

Za otroka imam urejeno varčevane (vsak mesec trajnik) in danes dobim obvestilo iz banke, da morata obresti, ki sta jih dobila v prejšnjem letu, prikazati v dohodnini kot dohodek. Halo?!?user posted image user posted image user posted image  A pol bomo pa polovico teh obresti vrnili?

clock-img

02.02.2006, 20:33

clock-img

Anonimen

Do 300 000 ni obdavčeno!

clock-img

03.02.2006, 07:35

clock-img

*pepelka*

pencil-img

1225

Do 300 tisoč nei obdavčeno. Je pa tako, da za otroka zaradi teh obresti ni potrebno izpolnjevati dohodninske napovedi, seveda če so te obresti edini dohodek, ki naj bi šel v dohodnino. To so mi zagotovil na davčni in upam, da je dejansko tako, saj bi bilo res nesmiselno izpolnjevati pole še za otroka.

clock-img

03.02.2006, 12:41

clock-img

naniplus4

pencil-img

164

Posebej baje res ni treba pisat, če je to edini dohodek. Treba je pa vpisat v polo od tistega, ki je otroke prijavil kot olajšavo, vsaj tako so mi rekli na banki.

clock-img

03.02.2006, 12:57

clock-img

Anonimen

Ja, lastne dohodke otrok, ki jih starš uveljavlja kot olajšavo, moramo vpisati v obrazec in to neglede na znesek.

clock-img

03.02.2006, 13:07

clock-img

Mina1

pencil-img

3638

Nekaj me zanima, čeprav se bo mogoče smešno slišalo:

kaj pa tole TOLI varčevanje, ko zbiraš recimo tolarčke in jih greš "1x na kvatro" notri v Tolimat zmetati. To je tudi varčevanje, kako je s tem.

Ali se vpiše samo tisto v dohodnino, za kar dobiš potrdilo oz. obvestilo. 

I don't care what they say, I just wanna live my life

clock-img

03.02.2006, 17:55

clock-img

beba76

pencil-img

2059

Otroka vpišem kot vzdrževanega člana in po moje moram na njegovi poli ta znesek vpisat kot njegov dohodek. Ne vem, zakaj ga ne bi bilo potrebno vpisovati. Pol menda niti obvestila ne bi dobil.user posted image
Ker namreč tudi preživnino vpisujem na njune pole kot njun dohodek.

clock-img

06.02.2006, 08:07

clock-img

GATA

pencil-img

550

Kako je z obdavčitvijo obresti pri mladoletnih osebah?
Mladoletne osebe so samostojni davčni zavezanci. Dohodki iz premoženja, npr. obresti in dividende, ki jih prejemajo mladoletni otroci, tj. otroci do starosti 18 let, se NE prištevajo k dohodkom staršev temveč so ti otroci, tako kot ostale fizične osebe, za te dohodke dolžni vložiti napoved za odmero dohodnine. Davčno napoved vložijo če njihovi dohodki presegajo znesek splošne davčne olajšave v višini 564.400 tolarjev. Tem zavezancem se priznajo tudi vse zakonske predpisane davčne olajšave, ne prizna pa se jim splošna davčna olajšava, če starši za njih uveljavljajo posebno olajašavo za vzdrževanega družinskega člana.

• V letu 2005 bo obdavčenih 10 % zneska od obresti, ki so presegle 300.000 SIT (banka bo varčevalcem poslala obvestilo o znesku izplačanih obresti v letu 2005).
  • V letu 2006 bo obdavčenih 15 % zneska od obresti, ki bodo presegle 300.000 SIT.
  • V letu 2007 bo obdavčenih 15 % zneska od obresti, ki bodo presegle 150.000 SIT.
  • 2008 in kasneje: 20 % obdavčitev celotnega zneska obresti.

Zadnji članki

article-img

DARILNI PAKETI

article-img

Vsak mesec podarjamo bogata darila nosečkam, družinam z novorojenčki, malčki in otroki, parom, ki si želijo otroka in ženskam, ki bi se razvajale.

Klikni in izberi svoj darilni paket!

Darilni paketi - Prijava Nosečka
Darilni paketi - Prijava Novorojenček, dojenček
Darilni paketi - Malček (od 1 do 3 let)
Darilni
Darilni paketi - Želiva si otroka
Darilni paketi - Ženska sem