IZVIRNO SPOROČILO: Samoyedka
Mislim, da eni pa že rahlo pretiravate...nepremišljeno parjenje? A zdej pa noben več ne sme mladičkov met al kako? Matke ne poznam, ampak ste se po mojem čisto po brezveznem spravili nanjo "borci za živali"- ženska lepo prosi za pomoč, vi pa kar bum bum po njej
Pa kaj komplicirate z genetskimi boleznimi in ne vem kaj, saj ne bo plemenska mačka al pa raketni znansvetnik noooooo. Pa še to: koliko je pa nezaželenih otrok, ki trpijo zraven staršev ki jih niso hoteli in z njimi grdo ravnajo?
Vsi pač nočejo mucka iz zavetišča, zato še niso slabi ljudje. Sama imam zelo rada živali, jih spoštujem in sem že večkrat imela posvojeno žival s ceste- ampak osebno ne bi vzela odraslega psa ali mačka npr. iz zavetišča, ker ima s sabo preveč "prtljage". Sem že zabredla v debato, čisto po nepotrebnem
Samoyedka .. upaš nase prevzet odgovornost in načrtno pariti žival za katero veš (ali pa ne veš, ker nisi opravila pregledov in testiranj), da v sebi nosi genetsko bolezen, ki lahko povzroči, da bo
- mladič/mladički odmrli že v materi
- da bo pol legla pozitivnega, in se bo bolezen prenašala naprej spet s takim parjenjem " naša mucka je lepa, naj ima mladičke ..."
- da daš pozitivnega mladiča, torej mladiča, ki v sebi nosi smrtno nevarno bolezen novim lastnikom in ti le-ti čez nekaj mesecev pridejo povedat, da jim je ta isti mladiček v mukah umrl?
Vidiš, jaz tega ne upam.
Če boš ponovno pazljivo prebrala moje poste, boš videla, da iz moje strani ni bilo nobenega "tresk in bum", le opozorilo in nekaj informacij o katerih je vredno premislite prej, preden je prepozno.
Zakaj se odsvetujejo paritve mačk/psov nepreverjenega, netestiranega izvora? Zgoraj imaš odgovor.
Vzreja je lep, vendar tudi odgovoren hobby - tako do živali, kot do ljudi.
Če se nekdo želi poskusiti v vzreji, je dobrodošel.
Učenje o živalih, preučevanje literature, linij, pasme, genetike, značilnostih, morebitnih boleznih, problemih, nabiranje izkušenj, nabava ustreznih vzrejnih živali, izbira organizacije pod okriljem katere se bo vzreja peljala ... je v bistvu tista pot, ki loči človeka, ki mu je mar za žival od tistega, ki mu ni ...
Ker se skoraj vsakodnevno srečujem s ne za ljuid in ne za živali, ravno prijaznimi posledicami takih neregistriranih paritev, vsekakor ne more od mene nihče pričakovati pomoč pri iskanju partnerja za tako paritev.
Moja pomoč se za sedaj konča samo z nasvetom: preden se odločite za to, dvakrat premislite zakaj bi storili to in kaj bo to prineslo dobrega vam in potomcem vaših živali.
< Sporočilo je popravil ribicaRR -- 28.2.2007 21:12:19 >