IZVIRNO SPOROČILO: Teja99
Sem slišala, da je otroke strah, ko nimajo več plenice in jih navajamo na kahlo. Baje se bojijo, da so nekaj izgubili, delček sebe. To naj bi bil neki primarni strah. Tako naj bi tudi zaprtje temeljilo na tem podzavestnem strahu.
To sem tudi jaz slišala.
Pri naši je tole zadrževanje blata trajalo več kot leto. In čisto nič ne pomaga, tudi odvajala ne. Če otrok noče, potem noče pa pika. Jaz sem ji dajala samo sredstva za mehčanje blata.
Na začetku, ko se je vse skupaj začelo, sem ji dajala pleničko za kakanje, ko sem videla, da res ne more več "potegnit nazaj". In potem je kakala v pleničko. Kasneje niti to ni več hotela. Tako sem jo, spet ko sem videla, da ne more več zadrževat oz. bi mogoče še lahko če bi se potrudila

, dobesedno prisilila sedeti na kahli (ker je tako blato šlo hitreje ven in ni mogla stiskat ritke skupaj). Potem je nekaj časa bilo v redu. Kasneje pa spet jovo na novo... Morala sem biti res pozorna, da sem jo ujela pravi trenutek in dala na kahlo. Kdaj pa kdaj pa sem ji dala tudi glicerinsko svečko.
Med vsem tem pa moraš pač skrbet za to, da je blato mehko. Vsak dan stisnit eno pomarančo, 2 žlički Portalaca in praznovanje kakanja... Nekaj časa je šla kakat z atijem, kao, da mami ne sme vedet
Naj vam rata, da ne boste imeli težav. Aja, pri nas pa je to trajalo od drugega do tretjega leta. Mene pa je stalo za 10 let živcev.