Se nagibam k Robertini varianti, je pa res, da so otroci različni in da vsaka mama svojega otroka pozna najbolje.
Pri nas je praksa 14-dnevnega uvajanja v vrtcu. Prvi teden sem bila ves čas prisotna, čas bivanja sva postopoma podaljševali. V prvem tednu sem ven šla samo za kratek čas - na stranišče, telefonirat... Vedno sem svoji mali bučki (stara je 2 leti) povedala, da grem sedaj ven npr. telefonirat in da pridem hitro nazaj. Moja je pač taka, da ji je potrebno vse razložit, nikakor se ne bi dobro izšlo, če bi samo "zmaglila". Se je pa pri nekaterih ta praksa dobro obnesla, ko so se malce zamotili z igro, so se mamice odplazile ven. Pri naši to ne pali, v trenutku, ko vidi, da me ni in da ji npr. nisem povedala, kaj in kako, je vik in krik. Ko sem ji povedala, da grem ven in da pridem takoj nazaj, ni nič jokala.
Drugi teden sem izhode podaljšala - sem ji povedala, da grem v službo. Pri nas to najbolj pali, ker je že zelo zgodaj dojela, da morata očka in mamica pač v službo, seveda pa sem ji povedala, da pridem ponjo takoj po službi oz. ko bo kosilo. Prve dni drugega tedna uvajanja sem prišla že okoli 11. ure, s hodnika sem kukala noter in poslušala. Prvi dan, ko me dlje časa ni bilo, je bila živa groza. Me je vzgojiteljica hotela poklicati na mobilca, ker je tako neutolažljivo jokala in se nikakor ni pomirila. Potem pa je bilo dan za dnem lažje.
3. teden sva jo nekaj prvih dni peljali v vrtec skupaj z babi, ker sedaj je babi tista, ki Niko pelje v vrtec in jo po kosilu tudi pride iskat. Je bilo še kar nekaj joka tudi v tretjem tednu, vendar se je zelo hitro potolažila.
Sedaj je prihod in bivanje v vrtcu zelo uredu, brez joka. Zjutraj gre že sama v igralnico (prej smo jo vedno morali nesti), se takoj stisne k vzgojiteljici ali pa se kar šiba igrat. Vendar pa komaj čaka kosilo, ker ve, da po kosilu "pride babi".
Sedaj jo počasi pripravljamo, da bi prespala v vrtcu. Nekajkrat se je že povsem sama ulegla na ležalnik ali blazino in rekla "aja aja". Ko jo je vzgojiteljica vprašala, če bo Nika tudi tukaj ajala, je rekla "drugič".
Ne vidim nobene potrebe, da bi prehitevali čas. Ko bo pravi trenutek, bo sprejela tudi spanje v vrtcu.
Imamo pa to srečo, da imamo babi in dedija ter opcijo alternativnega varstva doma, tako da je vrtec pač izbira in ne nuja.
Če primerjam naše uvajanje v vrtec z nekaterimi Nikinimi vrstniki iz skupine, sploh eno punčko, ki je cele dneve v prvem tednu, ko sem bila prisotna, neutoloažljivo jokala (ampak res ves čas, brez prestanka, ni je potolažila niti njej tako ljuba duda), potem bi rekla, da je naše uvajanje minilo brez nekega hudega stresa za otroka. Saj določena mera stresa je vedno in nenazadnje je prav tako. Samo nihče me ne bo prepričal, da je npr. za tisto punčko, ki sem jo izpostavila, bilo dobro tako uvajanje in da ne pušča prav nobenih psihičnih posledic na tej mali dušici. Nak, v to me pa ne bo nihče prepričal. Pa ne obsojam staršev oz. mamic, da ne bo pomote, ker nekateri pač nimajo druge izbire in morajo otroka pač zelo hitro pustiti v vrtcu. Omenjena punčka je prišla že kmalu po 6. uri, ker mamica pač ni mogla drugače. Ampak meni se je srce trgalo, ko je tako neutolažljivo jokala, visela na kljuki vrat in hlipala "mami, mami" po cele ure in ure... nič ni hotela jesti, piti, ni se pustila previti, niti potolažiti. Res grozno.
Zato ponavljam: odvisno od otroka sicer, ampak če imaš možnost, sem jaz za mehko uvajanje. Razen seveda, če vidiš, da se otrok zamoti in odsotnost staršev dobro prenaša. Tudi taki so. In pri takih je seveda bolje, da čim prej odrežeš in prepustiš delo vzgojiteljicam.