IZVIRNO SPOROČILO: VesnaLana
Refluks ni nevaren, je pa izredno zoprn. Nevaren je le v primeru, da otrok vse izbruha in se zato ne redi.
Bom samo tole komentirala, ker na splošno velja to prepričanje, da refluks ni nevaren. Zaradi pretiranega izločanja želodčne kisline lahko pride do ranic na sluznici požiralnika, ob nezdravljenju pa celo do trajne okvare. Lahko pride do resnih dihalnih premorov med spanjem. Mi smo to dajali skozi, pa je mali takrat v redu pridobival na teži. Malega sem mogla doma 2x oživljati, 1x ravno zaradi refluksa (2. pa zaradi dihalne stiske, ki ni bila povezana z refluksom). Kakorkoli, to sem že velikokrat napisala, pa tudi bom še v prihodnje, ker nočem, da kdo zanemari refluks, češ, da ni nevaren. Ne želim nikogar strašiti, vendar se mi zdi pomembno, da so starši na to opozorjeni.
Drugače pa julči, od P zahtevaj napotnico za gastroenterologa, da se naredijo ustrezne preiskave (CMCRF, pH-metrija), da refluks potrdijo ter ugotovijo, kako močen je in ga zdravijo na osnovi teh izvidov. Naš mali je prejemal Ranital do devetega meseca, ko se je polivanje umirilo. Podiranje kupčkov je pri dojenčkih z refluksom ZELO (!) pomembno. Če je treba, moraš vztrajati tudi eno uro. Poleg tega smo ga mi itaq po vsakem obroku morali pol ure nositi pokonci, četudi je kupček podrl že prej.
Ostalo so ti pa punce že super razložile.
< Sporočilo je popravil BAMBINA_ -- 24.6.2008 21:46:17 >