A ste kaj razmišljale o tej možnosti?
Seveda ne pričakuješ, da bo otrok bolan. Normalno je, da si želiš zdravega otroka, vendar se nikoli ne ve. Res, da je zadeva kar draga, ampak če pomisliš, da lahko v prihodnosti rešiš življenje svojega otroka. Kakšna so vaša razmišljanja? Ali je mogoče katera to že storila?
< Sporočilo je popravil Sunny Morning -- 18.5.2007 14:01:19 >
Midva s fantom sva se odločila za shranjevanje izvornih celic in sva ravno danes plačala nekaj avansa. Sicer je moj fant bolj skeptičen glede tega, medtem ko se mene da precej prej naštimat za te fore
.
Kaj jaz vem. Moje mnenje je takšno, da stvari, ki bodo v prihodnosti aktualne, so v sedanjosti vedno malo zavite v meglo oz. prinašajo določen riziko. Sem pa za mnenje vprašala tudi svojega G, ki pravi, da je sigurno nekaj na tem. To naj bi bila nova znanstvena disciplina. Pravi, da določene presaditve teh celic znajo opraviti že tudi v Lj. kliničnem centru.
Jaz mislilm, da če znajo danes ozdraviti že 50 različnih bolezni na ta način, da bo ta številka čez 20 let precej višja, saj znanost napreduje z bliskovito hitrostjo.
Je pa res tudi to, da Slovenija tudi približno še nima urejene zakonodaje na tem področju. Tudi v Evropi obstajajo samo smernice.
Mi smo reskirali. Srčno upam, da nam nikdar ne bo treba uporabit teh celic in da bo na koncu to stran vržen denar. Po 20ih letih se bo pa hči sama odločila, ali želi podaljšati hrambo ali ne. Možnost bo pa vsekakor imela.
Midva jih bova najverjetneje shranila. Pri prvorojenki jih nisem, sploh nisem vedela za to možnost, sedaj pa se sicer se odločam, ampak nekako bolj za ja kot ne.
Stanko Puđenjak Datum: 06.04.2007 17:00
Spoštovani,
včasih se vprašanje izmuzne urejevalniku in se kar "samo objavi" mimo mene....:-)
No, na kratko menim, da je za zdaj shranjevanje matičnih celic iz popkovne krvi še precej "tvegana naložba", ker ima že zelo malo konkretne uporabne vrednosti, res pa je, da se obetajo številne nove, za katere pa nihče ne more jamčiti. Zlasti sta dva pomembna problema, ki še nista razjasnjena:
- kako dolgo lahko zamrznjene celice ostanejo vitalne oziroma uporabne
- če je teh celic iz popkovnice dovolj tudi za odraslega človeka ali samo za otroka
Glavno prednost ta oblika "naložbe" predstavlja osebam, ki imajo v druţini povečano pojavnost rakavih obolenj krvotvornih organov, za ostale je to čista loterija, saj je verjetnsot da naključno osebo doleti takšno obolenje v otroštvu manj kot 1:5000.