writing-img

Starševski dodatek

clock-img

06.02.2010, 09:24

clock-img

divans1

pencil-img

2547

Zanima me, kdo je upravičen do starševskega dodatka?

clock-img

06.02.2010, 09:26

clock-img

Kerensa*

pencil-img

17918

Vse nezaposlene (tudi dijankinje ali študentke) matere, državljanke Slovenije ali druge države v EU (slednje pod določenimi pogoji).

clock-img

06.02.2010, 09:36

clock-img

zmajaz

pencil-img

5781

Pa h Kerensinemu postu bi dodala še to, da so do tega dodatka 1 leto po porodu upravičene mamice, ki niso upravičene do starševskega nadomestila (porodniško nadomestilo in nadomestilo za nego in varstvo otroka) - se zgodi namreč, da nekateri mislijo, da je to nekaj podobnega kot otroški dodatek in dobivaš še kar tako zraven. user posted image

clock-img

06.02.2010, 09:51

clock-img

Anonimen

Mene pa zanima kako je z dodatkom pri puncah ki so stare tam 16let in hodi v šolo aprila bo rodila.Živi pri fantu on je zaposlen.Ali gledajo tudi kakšen prihodek imajo njegovi starši?Živijo pa v skupnem gospodinjstvu.
Gre se za moževega nečaka in njedovo puncu.

clock-img

06.02.2010, 09:54

clock-img

zmajaz

pencil-img

5781

NE - ne gledajo se nobeni prihodki staršev, niti partnerja - to ni socialna pomoč. To pripada VSAKI mamici, ki ji ne pripada "normalna" porodniška. Dobiva se 1 leto po porodu, višina pa je fiksna - trenutno znaša 193 eur.

clock-img

06.02.2010, 10:11

clock-img

Anonimen

IZVIRNO SPOROČILO: zmajaz

NE - ne gledajo se nobeni prihodki staršev, niti partnerja - to ni socialna pomoč. To pripada VSAKI mamici, ki ji ne pripada "normalna" porodniška. Dobiva se 1 leto po porodu, višina pa je fiksna - trenutno znaša 193 eur.

ni fixna....
za vsako leto zaposlitve v zadnjih treh letih, se na teh 193e  doda 2 %.

meni je zneslo:

193+
48% od 193

ker sem bila v zadnjih treh letih zaposlena 24 mesecev.(24x 2%= 48%)

clock-img

06.02.2010, 10:31

clock-img

zmajaz

pencil-img

5781

IZVIRNO SPOROČILO: miska_mccute
ni fixna....
za vsako leto zaposlitve v zadnjih treh letih, se na teh 193e  doda 2 %.

meni je zneslo:

193+
48% od 193
ker sem bila v zadnjih treh letih zaposlena 24 mesecev.(24x 2%= 48%)

Ne ne miška - tu je govora o starševskem DODATKU, ki JE fiksen, ti pa si imela STARŠEVSKO NADOMESTILO BREZ PORODNIŠKEGA DOPUSTA, ki ga dobijo mamice, ki so imele v zadnjih 3 letih pred oddajo vloge najmanj 1 leto delovne dobe, znaša pa 55% minimalne plače + 2 % za vsak mesec zaposlitve: torej cca. 250 eur + 2% za vsak mesec zaposlitve. To sta dva povsem RAZLIČNA pojma. user posted image

clock-img

06.02.2010, 10:34

clock-img

Anonimen

a-haaaaa....
pol pa sorry....maj mstejkuser posted image

clock-img

06.02.2010, 10:35

clock-img

zmajaz

pencil-img

5781

Za porodniško so 3 možnosti:

1. zaposlene mamice: porodniški dopust s starševskim nadomestilom v višini povprečja dohodkov v zadnjih 12 mesecih pred oddajo vloge

2. nezaposlene mamice, ki pa imajo najmanj 12 mesecev delovne dobe v zadnjih 3 letih: starševsko nadomestilo brez porodniškega dopusta, s starševskim nadomestilo v višini 55 % minimalne plače (cca. 250 eur) + 2 % za vsak mesec zaposlitve v zadnjih 3 letih, a skupno ne več kot 110 % minimalne plače.

3. mamice, ki ne izpolnjujejo nobenega od zgornjih 2 pogojev: starševski DODATEK, ki je, kot rečeno, fiksen in trenutno znaša 193 eur.

clock-img

06.02.2010, 10:36

clock-img

Anonimen

2. nezaposlene mamice, ki pa imajo najmanj 12 mesecev delovne dobe v zadnjih 3 letih: starševsko nadomestilo brez porodniškega dopusta, s starševskim nadomestilo v višini 55 % minimalne plače (cca. 250 eur) + 2 % za vsak mesec zaposlitve v zadnjih 3 letih, a skupno ne več kot 110 % minimalne plače.

evo, to sem mela v mislihuser posted image

clock-img

06.02.2010, 10:45

clock-img

divans1

pencil-img

2547

Jst mam zdaj 1 leto in pol s.p., imam pa vse skupaj 5 let delovne dobe. Ali mi pripada poleg porodniške tudi starševsko nadomestilo?

clock-img

06.02.2010, 11:14

clock-img

zmajaz

pencil-img

5781

No - to je to, kar sem zgoraj dopisala h Kerensinemu postu. user posted image  

Starševski dodatek NI nekaj podobnega kot otroški dodatek, kar bi dobil še poleg porodniške - to je v bistvu neka oblika porodniške. ALI dobiš starševsko nadomestilo (= porodniško nadomestilo in potem nadomestilo za nego in varstvo otroka) ALI pa starševski DODATEK. NE pa oboje hrati. To ni dodatek še k porodniški zraven.

Ti če imaš s.p., boš dobila normalno porodniško, katere višina se ti bo izračunala kot povprečje osnov za prispevke, ki si jih plačevala v zadnjih 12 mesecih pred oddajo vloge. Če si si recimo plačevala minimalne prispevke, bo tvoja porodniška taka, kot minimalna plača, če si si plačevala več, bo višja. Starševskega dodatka pa ne moreš dobiti.

clock-img

08.02.2010, 11:51

clock-img

divans1

pencil-img

2547

Starševsko nadomestilo je pravica trenutno zaposlenih staršev oziroma tistih, ki so bili v zadnjih treh letih pred nastopom starševskega dopusta zaposleni najmanj 12 mesecev.   Starševski dodatek je denarna pomoč staršem kadar po rojstvu niso upravičeni do starševskega nadomestila (študentke, dijakinje, oziroma so brez zaposlitve več kot tri leta).    Joj oprostite punce, ker vam s tem težim, ampak ne zastopim še čisto tega.... Ali potemtakem meni pripada starševsko nadomestilo poleg porodniškega dopusta? Ali je nadomestilo v bistvu porodniška? user posted image user posted image user posted image

Zadnji članki

article-img

DARILNI PAKETI

article-img

Vsak mesec podarjamo bogata darila nosečkam, družinam z novorojenčki, malčki in otroki, parom, ki si želijo otroka in ženskam, ki bi se razvajale.

Klikni in izberi svoj darilni paket!

Darilni paketi - Prijava Nosečka
Darilni paketi - Prijava Novorojenček, dojenček
Darilni paketi - Malček (od 1 do 3 let)
Darilni
Darilni paketi - Želiva si otroka
Darilni paketi - Ženska sem