writing-img

Stevia rebaudiana in lippia dulcis

clock-img

06.05.2009, 08:01

clock-img

Klaudia

pencil-img

2758

Ali ju katera uporablja? Lippio sem dobila sadiko, stevio samo semena in sem jih včeraj posadila, zdaj pa čakam če kaj bo.

Najbolj me zanima kako se naredi ekstrakt iz teh listov?

Za tiste ki ne veste. Ti dve rastlini imata v sebi sladkor, s tem da je stevia 40x bolj sladka od sladkorja samega

If your kids are giving you a headache, follow the directions on the aspirin bottle, especially the part that says "keep away from children."
Susan Savannah

clock-img

06.05.2009, 08:53

clock-img

alička

pencil-img

2082

Ne poznam. Če te prav razumen ekstrakt teh rastlin uporabljaš za slajenje. Kako pa pridobiš ekstrakt?

clock-img

06.05.2009, 09:08

clock-img

Klaudia

pencil-img

2758

Rastlina ima liste sladke. Lahko kar z listi skuhaš čaj.

Oziroma liste posušiš in zmelješ in dobiš sladek zelen prah. Vendar je topen samo v topli vodi. Ta prah se pa potem zredči z neko mešanico vode in alkohola. To je pa potem ekstrat, ki je tako sladek... ena kapljica je enako sladka kot čajna žlička sladkorja. Zdaj me pa zanima to razmerje prahu, vode in alkohola... pa zgleda nobena ne ve.

If your kids are giving you a headache, follow the directions on the aspirin bottle, especially the part that says "keep away from children."
Susan Savannah

clock-img

06.05.2009, 13:58

clock-img

cmrucek

pencil-img

92

Že nekaj časa iščem lippio dulcis. Kje si jo pa dobila?

clock-img

06.05.2009, 18:10

clock-img

Klaudia

pencil-img

2758

IZVIRNO SPOROČILO: cmrucek

Že nekaj časa iščem lippio dulcis. Kje si jo pa dobila?

Merkur BTC LJ. Imajo pa tudi lippio citriodora

Susan Savannah

clock-img

07.05.2009, 19:57

clock-img

cmrucek

pencil-img

92

Hvala! Bom šla pogledat, če imajo še kaj...

clock-img

14.08.2009, 11:32

clock-img

tina50

pencil-img

1131

jaz sem jo dobila sedaj v Tušu. pa me tudi zanima za kaj in kako se uporablja?

clock-img

15.08.2009, 17:53

clock-img

Klaudia

pencil-img

2758

IZVIRNO SPOROČILO: tina50

jaz sem jo dobila sedaj v Tušu. pa me tudi zanima za kaj in kako se uporablja?

Lippio ali stevio?

V bistvu vseeno samo da je stevia bolj sladka.
Počakaš da imaš veliko listov, jih potrgaš in posušiš, zmelješ in streseš v kozarec in preliješ s konjakom ali vodko. Pustiš dan ali dva. Potem precediš in imaš sladek ekstrakt. Če te moti alkohol, rahlo (ampak res rahlo) vreš na štedilniku da izhlapi.

Tisti del ko liste posušiš lahko mirno preskočiš vendar jih je potem dobro narezati s tem pa izgubiš veliko sladkorja.

Surove ni priporočljivo preveč uživati.

Lahko pa liste kar tako vržeš v čaj, da jo posladka vendar je sladkost tako zelo manjša.

LP

Susan Savannah

clock-img

15.08.2009, 18:16

clock-img

bumerang

pencil-img

3207

Po začetnem navdušenju nad stevijo so jo kot prehransko nadomestilo umaknili zaradi kancerogenosti.

Ustavi se in prišel boš!

Zadnji članki

article-img

DARILNI PAKETI

article-img

Vsak mesec podarjamo bogata darila nosečkam, družinam z novorojenčki, malčki in otroki, parom, ki si želijo otroka in ženskam, ki bi se razvajale.

Klikni in izberi svoj darilni paket!

Darilni paketi - Prijava Nosečka
Darilni paketi - Prijava Novorojenček, dojenček
Darilni paketi - Malček (od 1 do 3 let)
Darilni
Darilni paketi - Želiva si otroka
Darilni paketi - Ženska sem