writing-img

Vegeta in alpsko mleko

clock-img

24.05.2005, 20:25

clock-img

Bejba

pencil-img

1791

Ali lahko našemu 7-mesečnemu malčku ponudim kakšno zelenjavo ali mesek, ki je začinjen z Vegeto? Jaz jo za kuho zelo veliko uporabljam, vendar sem do sedaj vedno ločevala njegove in najine jedi, ravno zaradi tega.
In še nekaj. Ali mu lahko pire krompir že pripravim z Alpskim mlekom ali je boljše če mu še vedno delam z njegovim adaptiranim mlekom? Drugače še ni pil ali poskusil alpskega.

Hvala in veliko sončka vam želim :).

LP; Bejba

clock-img

24.05.2005, 20:48

clock-img

Brisani uporabnik

pencil-img

5637

[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

clock-img

24.05.2005, 20:55

clock-img

Anonimen

js vegeto uporablam tut od kakega 7. mesca, tko po mal ne more škodit. alpsko mleko pa že od pol leta. pije ga pa tm od 9. mesca.

lp, lara

clock-img

24.05.2005, 20:56

clock-img

afrika

pencil-img

283

Sicer nimam pojma kako in kaj jesti pri 7. mesecih, ampak Vegete jaz ne bi uporabljala. Ko je našega v prvih treh mesecih napenjalo, sem ugotovila, da je bilo hudo prav zaradi Vegete. Ko sem jo črtala iz jedilnika, je malega nehalo mučit. Pa tudi mi2 sva opazila razliko pri sebi (manj vetrov). Sem prej povsod dajala polno vegete, ker mi je všeč okus, zdaj pa čim dlje od nje.

clock-img

24.05.2005, 21:06

clock-img

frutka_

pencil-img

7433

Sicer se je pri kuhanju čimbolj izogibam, sploh za malega ne solim nič oz. res malo.
Mislim, da mu pire lahko delaš z mlekcom. Meni je v posvetovalnici rekla dr. da po 6. mesecu lahko dodajam skutice, smetane....Sicer pa itak daš malo mleka tako da ni krize oz. lahko namesto mleka daš le kislo smetano.

Jaz sem mu alpsko mleko začela dajati zdaj pri 11-ih mesecih, prej pa je normalno že dobival skuto, jogurte, smetano....Priporočljiva dnevna količina mleka na dan je 500-600ml v tej starosti.

LP

clock-img

24.05.2005, 21:13

clock-img

Gina

pencil-img

12402

Oboje lahko uporabljaš v jedeh (pire, ..), samostojno pa jaz alpskega mleka vsekakor še ne bi. Pa soli (vegetaj)tudi manj kot vsem ostalim. Ostali si dosolite kasneje.

clock-img

24.05.2005, 21:31

clock-img

Anonimen

Alpsko mleko sem jaz za pire pri teh mesecih uporabljala, vegete pa ne. Tega pa res ni treba.

clock-img

24.05.2005, 21:34

clock-img

cukrmali

pencil-img

79

jaz pa res ne vem, zakaj bi clovek stresal vegeto v hrano... :zmeden:a sem cudna al kaj - pol ma pa ja vse isti okus - tko kot v menzi... jaz dam rajsi posamezne zacimbe, mam celo zbirko maestro, zdaj poleti pa tudi vrticek svezih zelisc na balkonu - to je sele njami!!! Vcasih pozimi ko ni sveze zelenjave dam kaksno kocko v juho (zelo redko), zdaj pa ne vec, ker sveza zelenjava ima itak ful poln okus.

clock-img

24.05.2005, 21:46

clock-img

Natas@

pencil-img

804

tudi pri nas smo na veliko uporabljali Vegeto, ki smo jo že kar dolgo nazaj (že pred Anžetom) zamenjali z ostalimi začimbami, npr. bazilika, rožarin,... in je okus še boljši kot začinjeno z vegeto ali drugimi podobnimi mešanicami.

Glede pireja pa pri nas dobi smetano (kislo) ali pa mu zmešam tisto vodo v kateri se je krompir kuhal. Treba čim manj komplicirat.

Lp

clock-img

25.05.2005, 07:22

clock-img

BARBARA R.

pencil-img

1706

Vprašanja, pri katerih so naša mnenja običajno različna. Jaz nebi in tudi ji še ne dam ne enega, ne drugega. No, vegete sploh ne uporabljam. Alpsko mleko pa tudi bolj malo, Običajno dodam sojino mleko in malo masla.

:muca:

clock-img

25.05.2005, 07:24

clock-img

Žirafca Helena1

pencil-img

376

Tkole je z vegeto8). V sebi :(ima:( konzervanse ravno zato je strogo prepovedana v vrtcu (pri nas ziher).

Alpsko mleko pa je tudi bolj škodljivo kot navadno, (info: živilski tehnik & učitelj biologije in gospodinjstva - moja sestra). Ne bi zdaj vedela, kaj vse vsebuje, ampak ja logično, da ma ogromno dodatkov saj zdrži mesece v sobni temperaturi, če je zaprt.

Jest ne bi.
Helena:miska:

clock-img

25.05.2005, 07:34

clock-img

Primoza

pencil-img

4733

Pire lahko pripravite z alpskim ali katerikoli drugim mlekom - vendar pa opazujte možne alergijske reakcije.
Vegeta je sestavljena iz posušenih začimb, soli in Na glutaminata, ki je ojačevalec okusa. Tega glutaminata dojenček res ne rabi, spet pa ni ne vem kako škodljiv, razen če nima dojenček specifične alergije na to snov, kot na vsako drugo.

clock-img

25.05.2005, 07:44

clock-img

Primoza

pencil-img

4733

Na glutaminat je marsikje, občasno tudi v prehrani vrtcev.

Alpsko mleko nima konzervansov ampak je obdelano z izredno hitrim segrevanjem na visoko temperaturo - "skrivnostna" kratica na embalaži alpskega mleka »UHT« pomeni »ultra high temperature«.

Sploh se moderne industrijske priprave hrane izogibajo dodatkov konzervansov, ampak uporabljajo večkrat alternativne postopke priprave, kot je navedeno ali pa pakiranje v kontrolirani atmosferi ipd. To seveda pomeni, da dober sok, če ga pustiš izven hladilnika "zavre" že po 24 urah ipd.

clock-img

25.05.2005, 08:11

clock-img

Bejba

pencil-img

1791

Saj jaz tudi uporabljam ogromno drugih začimb, imam jih celo paleto, ker zelo rada eksperimentiram v kuhinji. Vendar mi je okus po vegeti všeč in zato jo včasih kakšnim jedem dodam. Malčku sem do sedaj vedno kuhala posebej in mu minimalno solila ter dodala še kakšne druge začimbe. Zanimalo me je v bistvu, če bi bilo kaj narobe, če bi kdaj jedel kakšno stvar, ki je začinjena z vegeto, ne pa da bi mu namenoma njegove jedi delala z njo. Jaz jo ponavadi uporabljam za kakšne omake in se mi zdi, da so potem res super (seveda plus vse ostale začimbe, ki pašejo zraven).
Hvala za vaša mnenja.

LP;B

clock-img

25.05.2005, 17:09

clock-img

Gina

pencil-img

12402

Helena, to je pa res čudno, da ima tvoja sestra univerzitetno izobrazbo, pa takih osnovnih reči ne ve, kot ti jih je Primož zelo natančno opisal. Točno tako, kot pravi, je v resnici. Na glutaminat ni ne vem kako škodljiv, alpsko mleko segrevajo na ultra visoki tem. za nekaj sekund (saj tudi npr. paradižnikov sok ali karkoli domačega shraniš čez zimo na enak način v kozarec - zavreš in vroče zapreš - pa obdrži celo zimo!), vegeta pa v vrtcih ni prepovedana, težko da bi bila v vašem, je pa ceneje, če uporabljajo zelišča, ali začinko.
Vsako homogenizirano mleko (torej tudi navadno, ki ga kupiš v trgovini), pa je težje prebavljivo iz drugega razloga, ker ga morajo dati v neko centrifugo, da se molekule ločijo, da je lahko točno 3.5 maščobe ali kolikor maščobe pač želijo, v njem. To pa je problem, ne pa, da je mleko alpsko ali ne alpsko - homogenizacija mleka ni tako zelo zdrava za prebavo!

clock-img

25.05.2005, 21:03

clock-img

Žirafca Helena1

pencil-img

376

Ne sej sem zabluzila, ni tolk bogato s snovmi kot pa samo pasterizirano.

Zadnji članki

article-img

DARILNI PAKETI

article-img

Vsak mesec podarjamo bogata darila nosečkam, družinam z novorojenčki, malčki in otroki, parom, ki si želijo otroka in ženskam, ki bi se razvajale.

Klikni in izberi svoj darilni paket!

Darilni paketi - Prijava Nosečka
Darilni paketi - Prijava Novorojenček, dojenček
Darilni paketi - Malček (od 1 do 3 let)
Darilni
Darilni paketi - Želiva si otroka
Darilni paketi - Ženska sem