writing-img

Zakaj se reče....

clock-img

01.01.2009, 21:20

clock-img

Marogica

pencil-img

10594

..."srečnega in zdravega"?

Sva prej z možem diskutirala o tem. Gre vendar za leto, ki je srednjega spola, torej zakaj potem srečneGA, ne pa srečno?

Tudi sama sem že tako rekla, pač iz navade...me pa zanima, kako je torej pravilno in zakaj potem ljudje tako rečejo....

Slavistke, ostale, ki se na to spoznate....z odgovori na planouser posted image

"Vrabec zavida pavu breme njegovega repa".
R. Tagore

clock-img

01.01.2009, 21:22

clock-img

barika

pencil-img

6448

mogoče, ker se boljše sliši, slovnično pa res ni pravilno.

clock-img

clock-img

lelaval

pencil-img

7882

Meni se to tudi zdi tako čudno. Ampak sama nikoli ne rečem tako.

V življenju sta nam dani 2 čaši, sladka in grenka: vsi moramo izpiti obe, življenje pa nam obe čaši toči nepredvidljivo.

clock-img

clock-img

Freycha

pencil-img

8389

zato, k je to nou let - a štekaš stara... ni novo leto, ampak je nou let... pol je pa srečnga pa zdravga user posted image user posted image user posted image

clock-img

01.01.2009, 21:26

clock-img

Marogica

pencil-img

10594

IZVIRNO SPOROČILO: Freycha

zato, k je to nou let - a štekaš stara... ni novo leto, ampak je nou let... pol je pa srečnga pa zdravga user posted image user posted image user posted image

Ne...ne štekam...sem Štajerkauser posted image

Pa vseeno ne gre..."srečnga, pa zdravga (nou) let"....ne gre..tudi po ljubljansko ne..

R. Tagore

clock-img

01.01.2009, 21:33

clock-img

Freycha

pencil-img

8389

pr nas to čist gre user posted image user posted image user posted image

sicer pa se mi ne sanja, pa dvomim, da bomo dobil pravi odgovor... pač tko se reče. Sam to ni pomoje štajerska fora, ampak ljubljansko/gorenska "sekcija"

clock-img

clock-img

TomTaylor

pencil-img

6915

Nisem slavistka in ne slovenistka, niti se ne spoznam. Je pa tudi meni malo trdo za uho.

clock-img

clock-img

Freycha

pencil-img

8389

če pa ne gre, pa potisnemo user posted image

clock-img

01.01.2009, 21:36

clock-img

Marogica

pencil-img

10594

Saj je v bistvu vseeno...vendar sva prej diskutirala z možijem in sedaj mi ne da miru, ker ne najdem razlage, pa da je še tako butasta(Freycha, tvoja je seveda izjemauser posted image ), kako bi to lahko šlo....Pa saj veste, da sem človek, ki vse "analizira"...user posted image

R. Tagore

clock-img

01.01.2009, 21:36

clock-img

nejcko

pencil-img

6556

user posted image user posted image user posted image

Zato, ker folk pogovorno uporablja rodilnik takrat, ko se ga ne sme (of kors ga pa takrat, ko se ga mora, definitivno NE uporabljauser posted image ); torej gre za isto foro ala čajček:

Boš pil čajčka (koga ali česa?), ljubek? (namesto: boš pil čaj (koga ali kaj?))

Želim ti srečnega in zdravega novega leta (koga ali česa ti želim?) namesto koga lai kaj ti želim?

Kapiš zdejuser posted image user posted image user posted image

clock-img

01.01.2009, 21:39

clock-img

bumerang

pencil-img

3207

Glede na to, da fraza nima zraven samostalnika, zna bit, da sta besedi posamostaljena pridevnika, potem se pač verjetno tako sklanjata.

Zna bit in verjetno. user posted image

Kaj več se mi pa trenutno ne da.

Ustavi se in prišel boš!

clock-img

01.01.2009, 21:39

clock-img

Marogica

pencil-img

10594

Hvala, nejcko, tebe sem čakala...Ja to bi bila še najbolj normalna razlaga...predvsem to, da nekaj uporabljamo takrat, ko to ni potrebno...user posted image  Vse ostalo se pa tako ali tako samo navezuje...

Tudi jaz tebi želim srečneGA in zdraveGA.....moža na primer...user posted image

R. Tagore

clock-img

01.01.2009, 21:42

clock-img

Freycha

pencil-img

8389

IZVIRNO SPOROČILO: nejcko

user posted image user posted image user posted image

Zato, ker folk pogovorno uporablja rodilnik takrat, ko se ga ne sme (of kors ga pa takrat, ko se ga mora, definitivno NE uporabljauser posted image ); torej gre za isto foro ala čajček:

Boš pil čajčka (koga ali česa?), ljubek? (namesto: boš pil čaj (koga ali kaj?))

Želim ti srečnega in zdravega novega leta (koga ali česa ti želim?) namesto koga lai kaj ti želim?

Kapiš zdejuser posted image user posted image user posted image

joj, jaz samo upam, da ni to res prava razlaga, ker potem mi kar slabo rata od kod to pride... Sicer pa so rodilnik, uporaba ženske dvojine, pravilna uporaba ločil res nekaj, kar večini zelo peša.....

clock-img

clock-img

nejcko

pencil-img

6556

IZVIRNO SPOROČILO: bumerang

Glede na to, da fraza nima zraven samostalnika, zna bit, da sta besedi posamostaljena pridevnika, potem se pač verjetno tako sklanjata.

No, tole bo pa verjetno kar pravi odgovor. Ker tudi rečemo A boš črnega ali belega (vina, kruha ...))?

clock-img

clock-img

Freycha

pencil-img

8389

mi je kapnilo: mogoče pa ljudem NE želimo srečnega in zdravega novega leta, samo iz vljudnosti NE izpustimo?user posted image

user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image

clock-img

01.01.2009, 21:43

clock-img

muška

pencil-img

3223

nikoli tega ne rečem. rečem srečno pa zdravo , pa bla bla bla itn,..... , brez okrajšav in popačenj, pa nisem slavistka.

clock-img

01.01.2009, 21:48

clock-img

Marogica

pencil-img

10594

IZVIRNO SPOROČILO: nejcko

IZVIRNO SPOROČILO: bumerang

No, tole bo pa verjetno kar pravi odgovor. Ker tudi rečemo A boš črnega ali belega (vina, kruha ...))?

Samo za vino jaz tako NE rečem...za kruh pa...vendar je vino tudi srednjega spola, kot leto, kruh pa moškega. In pri kruhu mi gre "v uho", pri vinu pa zopet ne...kot pri letu...user posted image  Očitno sem imela dobro učiteljico slovenščine v OŠ....res je bila stroga, pa tisto analiziranje stavkov.....mogoče pa mi je to od takrat ostalo???user posted image  Analiza in slovenščina?user posted image

R. Tagore

clock-img

02.01.2009, 23:13

clock-img

čipka

pencil-img

1652

Samo za vino jaz tako NE rečem...

a potem rečeš vedno da hočeš belo vino?  Pa tut ne rečeš sem se napila beleGA vina?

my little babygirl - moja največja sreča
-

clock-img

03.01.2009, 00:47

clock-img

neli08

pencil-img

37

jaz pa mislim, da gre v tem primeru za več stvari hkrati:

posamostaljeni pridevnik - samostalnik v tej besedni zvezi odpade, pomen pa nosi pridevnik: npr. belega/rdečega, prosim (nanaša se na vino); (želim ti/vam(a)) srečno in zdravo (novo leto),

ki "spremeni" spol -  leto je srednjega spola, ki pa se v pogovornem jeziku največkrat ne uporablja in se "spremeni" v moškega - pijem rdeč vin, grem v mest, ..

tako v voščilu želim ti srečno in zdravo novo leto (ki se veže s tožilnikom, ne rodilnikom), nastane

srečn'ga in zdrav'ga (posamostaljen moški pridevnik v tožilniku), podobno kot imam srečnega in zdravega moža (tožilnik moškega spola).

Zadnji članki

article-img

DARILNI PAKETI

article-img

Vsak mesec podarjamo bogata darila nosečkam, družinam z novorojenčki, malčki in otroki, parom, ki si želijo otroka in ženskam, ki bi se razvajale.

Klikni in izberi svoj darilni paket!

Darilni paketi - Prijava Nosečka
Darilni paketi - Prijava Novorojenček, dojenček
Darilni paketi - Malček (od 1 do 3 let)
Darilni