06.12.2007, 18:49
KAJ JE ZDRAVILO IN KAKO DELUJE
Sestava
15 ml sirupa (1 žlica) vsebuje izvleček iz 78 mg materine dušice (Thymi herba), 388 mg listov ozkolistnega trpotca (Plantaginis lanc. folium), 97 mg jegličevih korenin (Primulae radix) in 1,9 mg mentola . Pomožne snovi so saharoza, prečiščena voda in natrijev benzoat kot konzervans.
Oprema
Steklenička z 200 g sirupa
Kako zdravilo deluje
Izvleček iz stebel, listov in cvetov materine dušice (Thymus vulgaris L.) vsebuje eterično olje, ki olajšuje izkašljevanje in učinkuje protimikrobno. Pomirja krče gladkih mišic dihal, zato blaži tudi krčevito kašljanje. Izvleček listov ozkolistnega trpotca (Plantago lanceolata) vsebuje sluzi, tanine, glikozide (avkubin) in flavonoide, ki blažijo dražljaje pri katarjih zgornjih dihalnih poti in zmanjšujejo vnetje sluznice grla in žrela. Izvleček jegličevih korenin (Primula elatior) vsebuje saponine, ki pospešujejo izločanje sluzi v sapnicah, jo razredčujejo in olajšujejo izkašljevanje. Mentol učinkuje rahlo spazmolitično in antiseptično.
Za kaj se zdravilo uporablja
Sirup za izkašljevanje se uporablja pri obolenjih dihal, ki jih spremlja vlažen, produktiven kašelj.
KAJ MORATE VEDETI PREDEN UPORABITE ZDRAVILO
Kdaj ne smete uporabljati zdravila
Sirupa ne smete uporabljati, če ste preobčuljivi za katero od sestavin in v primeru prirojene intolerance za fruktozo, pri glukoza-galaktoza malabsorpcijskem sindromu ali pomanjkanju saharozne izomaltaze.
Previdnostni ukrepi in opozorila
Če se vam stanje v nekaj dneh ne izboljša ali se celo poslabša, morate obiskati zdravnika.
Nosečnost in dojenje
Posvetujte se z zdravnikom ali farmacevtom, preden vzamete katerokoli zdravilo.
Pomembne informacije o nekaterih sestavinah zdravila
Zdravilo vsebuje 120 g saharoze, zato je škodljivo za bolnike s sladkorno boleznijo. Z vsakim odmerkom (1žlico) vzamete 11,6 g saharoze, če jemljete zdravilo v skladu z navodilom za odmerjanje. Sirup za izkašljevanje za odrasle ni primeren za osebe s prirojeno intoleranco za fruktozo, pri glukoza-galaktoza malabsorpcijskem sindromu ali pomanjkanju saharozne izomaltaze.
Jemanje drugih zdravil
Absorpcija drugega zdravila, vzetega istočasno, je lahko upočasnjena.
KAKO UPORABLJATI ZDRAVILO
Odmerjanje in način uporabe
Odrasli naj jemljejo 3- do 4-krat dnevno 1 do 2 žlici sirupa po jedi. Za lajšanje izkašljevanja je poleg sirupa priporočljivo piti velike količine toplega čaja ( 1 do 1,5 litra dnevno).
MOŽNI NEŽELENI UČINKI
Kot vsa zdravila ima lahko tudi Sirup za izkašljevanje za odrasle neželene učinke, ki pa so redki in običajno blagi. Zaradi vsebnosti sladkorja se povečana tveganje za razvoj zobnega kariesa.
Če opazite katerikoli neželeni učinek, tudi če ni omenjen v tem navodilu, obvestite svojega zdravnika ali farmacevta.
SHRANJEVANJE IN ROK UPORABNOSTI
Zdravilo shranjujte nedosegljivo otrokom.
Shranjujte pri temperaturi do 25 °C!
Rok uporabnosti
Zdravila ne smete uporabljati po datumu izteka roka uporabnosti, ki je naveden na ovojnini.
Način izdajanje zdravila
Zdravilo se izdaja brez recepta v lekarnah.

. in ker sem alergična na Ospen, mi ga zdravnica seveda ni upala predpisat zdaj, ko sem noseča. In tako sem dobila Hiconcil, za katerega sploh ne vejo, če mi bo pomagal
. Dobila sem Fromilid.