writing-img

citrusi obdelani s konzervansi?!

clock-img

04.03.2006, 11:39

clock-img

pika74

pencil-img

6782

Upam, da nisem narobe opredelila tole temo - če sem falila, jo pa prestavite. No problem.

No, da vam povem. Prejle sem šla po nakupih... in ko sem nabirala limone, me je nekaj zmotilo. Napis ob limonah. OK cena tok pa tok, piše limone, piše številka... nad tem pa piše: CITRUS JE OBDELAN S KONZERVANSI

user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image

Kaj user posted image hudičauser posted image zdej to pomen?

A je to dobr? Mislm, sej limone se mi niso zdele nič drugačne, kot ponavad. Sam... a je tuki kakšen kemik, oz. strokovnjak za prehrano, ki mi zna razložt?

No, sej mogoče sam mal pretiravam. Sam še nikol nisem vidla, da bi na svežem sadju kej tazga pisal, pa ne bi rada bla tepka user posted image .

Lp
user posted image

Ne metat puške v koruzo, ker se lahko pokvari kombajn :P

clock-img

04.03.2006, 11:51

clock-img

Primoza

pencil-img

4733

Ne s konzervansi ampak s pesticidi - pomeni, da je škropljen in da se lupine ne sme uporabljati v prehrani.

clock-img

04.03.2006, 12:07

clock-img

pika74

pencil-img

6782

Sam pisalo je pa s konzervansiuser posted image .

clock-img

04.03.2006, 12:13

clock-img

pika74

pencil-img

6782

sej vem, mal kompliciram... sam zdej pa pomislte, včasih so se pekle potice in not se je naribala limonina lupina - za aromo. Ampak včasih ni blo teh pesticidov... zdej je pa tega vse več in več. Marsikakšna mamca pa še zmer nariba limonino lupino v potičko...

ah kam gre ta svet...user posted image

clock-img

04.03.2006, 12:14

clock-img

Primoza

pencil-img

4733

Zanimivo, tega pa nisem vedel, očitno se za obdelavo površine citrusov res uporabljajo konzervansi, verjetno, da varujejo lep izgled sadja:

http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp?urlid=20042&stevilka=82

Človek se vedno kaj novega nauči.

clock-img

04.03.2006, 12:18

clock-img

Primoza

pencil-img

4733

IZVIRNO SPOROČILO: pika74
aromo. Ampak včasih ni blo teh pesticidov... zdej je pa tega vse več in več.

Pesticidi in (konzervansi) so bili, ampak ni bilo potrebno označevati tega v maloprodaji, kot je zdaj v predpisih.

Princip: česar ne veš, tega ni.

clock-img

04.03.2006, 12:23

clock-img

pika74

pencil-img

6782

Ja najbrž je EU prinesla tudi večjo osveščenost.

Ampak še neki moram dodat... poznam ljudi, ki jejo banane tako, da jih najprej ugriznejo (pazi - ugriznejo v olupek!!), in me kar zvije ob tem.

Najbrž je banana tudi obdelana s pesticidi oz. konzervansi.

Ampak - a se tega vraga sploh da odstranit? A lahko odstraniš pesticide s tem, da limono umiješ pod tekočo vodo? A je to dovolj? Al s tem ne nardiš glih nevem kaj?

clock-img

04.03.2006, 12:26

clock-img

Primoza

pencil-img

4733

Ne moreš, lupina je neužitna.

clock-img

04.03.2006, 12:43

clock-img

Jančika_

pencil-img

11484

Ja, pri nas v štacuni itak piše na vsaki deklaraciji pri citrusih, da je lupina neužitna. 

clock-img

04.03.2006, 12:45

clock-img

Jančika_

pencil-img

11484

Aja, Pika, pa prijatelj, ki dela na kmetijskem inštitutu, oddelek za sadjarstvo, mi je rekel, da so banane med najbolj obremenjenimi sadeži, kar se tiče pesticidov itd. Sicer imaj debelo lupino, ki pa je porozna, tako da vseeno veliko pride not v sadežuser posted image .

clock-img

04.03.2006, 13:08

clock-img

pika74

pencil-img

6782

O kriza... pol bo pa našga direktorja kmal pobral, ker glih on je eden tistih, ki velikokrat veselo ugrizne v bananin olupek.

Mu moram čim prej povedat pa sprintat kakšne so posledice uživanja pesticidov...user posted image .

clock-img

04.03.2006, 13:42

clock-img

Anonimen

U, v bananine ulupke je pa res nevarno ugriznit. Sošolec mojega moža je zaradi tega skoraj umrl, ker je fasal neko bakterijo. 

clock-img

04.03.2006, 13:47

clock-img

Skorpija

pencil-img

1130

Pika nou voris - za v potičko in ostalo lahko kupiš od kotanija naribano limonino in pomarančno lupinico v stekleničkah - tako neškropljeno... Je pa logično, da je sadje močno špricano, saj le tako lahko zdrži skladiščenje preden pride do polic - tudi z jabolki žal ni dosti bolje... Lupiti je edino zdravilo... Ja, daleč smo prišliuser posted image

Kdor si upa, za trenutek izgubi tla pod nogami. Kdor si ne upa, izgubi življenje!

clock-img

06.03.2006, 08:50

clock-img

Nasy

pencil-img

2899

da ne boste mislile, da jagode, ki prihajajo iz Španije, niso namočene v noben konzervansuser posted image

Vsak človek je zase svet- čuten, svetal in lep, kot zvezda na nebu!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Naši živahni deklici se je pridružil prvoaprilček :)

Zadnji članki

article-img

DARILNI PAKETI

article-img

Vsak mesec podarjamo bogata darila nosečkam, družinam z novorojenčki, malčki in otroki, parom, ki si želijo otroka in ženskam, ki bi se razvajale.

Klikni in izberi svoj darilni paket!

Darilni paketi - Prijava Nosečka
Darilni paketi - Prijava Novorojenček, dojenček
Darilni paketi - Malček (od 1 do 3 let)
Darilni
Darilni paketi - Želiva si otroka
Darilni paketi - Ženska sem