writing-img

d.o.o. in skrajšan delovni čas

clock-img

04.01.2010, 14:04

clock-img

ajam27

pencil-img

198

V začetku marca moram nazaj na delo in s partnerjem sva se pogovarjala, da bi on koristil skrajšan delovni čas do otrokovega dopolnjenega 3 leta starosti.
Sedaj pa me zanima, glede na to, da je on samozaposlen in direktor firme d.o.o. in ne s.p.) ali je to zanj izvedljivo. Sicer se na socialni še nisva nič pozanimala, mi je pa znanka rekla,da naj to nebi bilo mogoče ker on, glede na to da je privat, si lahko sam uskljajuje ure kdaj bo delal in kdaj ne. Če ima katera podoben primer oz. zanj ve, naj mi ga prosim napiše.
Hvala

clock-img

04.01.2010, 14:08

clock-img

itata

pencil-img

2382

absolutno je še za preverit, ampak jaz ne vidim nobene ovire. saj če si zaposlen v lastnem d.o.o. nikjer ne piše, da moraš bit za 8 ur! po mojem se da brez težav na skrajšan urnik in mu država plača prispevke do polnega delavnika. to je kot bi se šlo za sodelavca pač nek d.o.o. in neka zaposlena oseba - slučajno pač tudi lastnik.

www.pravni-nasvet.si

clock-img

04.01.2010, 14:10

clock-img

ajam27

pencil-img

198

Hvala.Saj meni se je tudi zdelo malce čudno a vseeno sem sedaj v dilemi.

clock-img

04.01.2010, 14:32

clock-img

zmajaz

pencil-img

5781

Pri s.p.-ju to zagotovo gre, zato ne vem, zakaj pri d.o.o.-ju ne bi šlo. Je pa res, da nekaj let nazaj pa to res ni bilo mogoče (tudi za s.p. ne). V zakonu piše takole: "Te pravice veljajo tudi za enega od staršev, ki si na podlagi svoje dejavnosti sam plačuje prispevke za socialno varnost za najmanj 20 ur tedensko ter neguje in varuje otroka" - ni pa nič opredeljeno, da velja to recimo samo za s.p., za d.o.o. pa ne, tako da po mojem gre tudi pri d.o.o.-ju.

clock-img

04.01.2010, 14:38

clock-img

bučkabb

pencil-img

865

pri s.p. si samozaposlen in si plačuješ prispevke, ter ne prejemaš plače in si sam razporejaš delovnik, pri d.o.o-ju pa si v podjetju zaposlen (polno ali polovično) in prijemaš plačo od katere firma plačuje prispevke tak da to ni isto, v tem primeru pa je hkrati zaposlen tudi lastnik firme, kar pa ne vpliva na plačo.
tvoja kolegica je mal pobrkala zadevo, ker on ni privat podjetnik če ima d.o.o., ampak ima firmo ki je kapitalska družba katere lastnik je in je v njej hkrati zaposlen.
tak da, ja lahko je zaposlen polovično in koristi to ugodnost do 3 leta starosti otroka. pač bo prejemal v firmi samo polovično plačo, za polovico se mu pa plačujejo prispevki s strani Centra.

< Sporočilo je popravil bučkabb -- 4.1.2010 14:41:39 >

clock-img

04.01.2010, 15:41

clock-img

kajajaka

pencil-img

3539

na začetku to za s.p. ni veljalo, sedaj pa lahko koristijo vsi - doo, sp, dd...

Zadnji članki

article-img

DARILNI PAKETI

article-img

Vsak mesec podarjamo bogata darila nosečkam, družinam z novorojenčki, malčki in otroki, parom, ki si želijo otroka in ženskam, ki bi se razvajale.

Klikni in izberi svoj darilni paket!

Darilni paketi - Prijava Nosečka
Darilni paketi - Prijava Novorojenček, dojenček
Darilni paketi - Malček (od 1 do 3 let)
Darilni
Darilni paketi - Želiva si otroka
Darilni paketi - Ženska sem