IZVIRNO SPOROČILO: polma
Veste, nikoli nam ni prav! Tisti, ki nimate dedkov in babic na razpolago bi radi zamenjali z nami, ki se nam stari starši vtikujejo v življenje. Lepo je da imajo otroci stare starše. Lepo pa je tudi, da imata očka in mamica možnost samostojnega razmišljanja in odločanja. In seveda pomoč dedkov in babic. Z vsem dolžnim spoštovanjem do dedkov in babic!
Ne, ne, ne. Popolnoma narobe ste razumele. Ljudje pač marsikaj rečejo. Kakšni malo bolj teatralno, kakšni malo manj. Pa kaj? Poslušat je treba sporočilo v besedah, ne ton ali posamezno besedo iz konteksta. Tale babica in dedek se s to izjavo nista NIČ vtikala v življenje ta mladih. Niti nista rekla, da je vrtec zanič. Niti nista rekla,d a ne sme v vrtec, smao zto sta rekla, da bi jima bilo všeč, fajn, da bi bil otrok še pri njima, samo svoje mnenje sta povedala. Ve ste tako otročje, da ste eno tako banalno, malo bolj čustveno izjavo prevedle v nekaj takega, da se vtikata, da sta čudna, nesramna al kaj vem kaj vse, samo ker sta povedala svoje mnenje. IN to je pa narobe. Obešat se na malenkosti, pa jih okoli obračat iz konteksta. Čudi me predvsem to, da je tako veliko vas prepričanih, da če rečeš, da boš umrl, ko nekoga ne bo več pri tebi, enako kot če rečeš, ne dovolim,da greš. Umrl bom od hudega je metafora. Pove samo to, da ti je zelo hudo, ker nekdo gre. Meni je lahko zelo hudo, tolk da lohk rečem, da bom kar "umrla",pa bom vendarle hotela, da človek gre tja, kjer mu bo fajn, recimo v kolonijo za dlje časa zelo majhen otrok, al pa recimo 8-letnik sam v štacuno, al pa recimo moj ta velik sin s padalom letet - če si otrok to želi. A ve ste vse tolk dobesedne, da dobesedno prevajate? Čudi me ta vsesplošna preobčutljivost. Jaz bi že zdavnaj "umrla" (metafora), če bi tako resno jemala vse, kar mi je kdaj kdo povedal čustvenega recimo samo v službi. Kako potem sploh zdržite vsakdan? A se cele dneve živcirate, če kdo ni tako zelo pazljiv pri izbiri besed, ker je recimo pod vplivom čustev, pa vam kaj pove malo bolj po svoje? Ampak to so vsakodnevne reči, kako hudiča potem sploh zdržite ta lajf?
Poleg tega se mi bolj zdi, da gre tu še za občutek krivde. Zakaj bi se nekdo počutil krivega, če gre otrok v vrtec? Če bi se jaz tako odločila, bi se tako odločila in stala za tem. Veselila bi se vrtca. Lahko bi razumela, da je starim staršem hudo, ne bi pa zato spremenila odločitve, niti se ne bi krivo počutila.
Iz tega dvojega vidim en hud problem za vse preobčutljive:
- niso dovolj samozavestni, da jih ena taka čustvena izjavica ne bi zamajala in zbudila občutkov krivde in posledično čutijo bes ali kaj podobnega do starih staršev
- ne znajo si izrečenih besed prav prevajat in posledično imajo še ure ali celo dneve kasneje doma težave sami s sabo, ko meljejo izrečene besede v svojih mislih, pa še držijo se na koga ali pa sebe nervirajo
Skratka, poglej koliko težav si človek nakoplje, če dvomi sam vase in če ne razume metafor. Pa brez zamere, ampak mene take reči niti slučajno ne bi niti za sekundo iztirile. Potolažila bi stare starše, otroka dala v vrtec in na koncu bi bili vsi zadovoljni in srečni. Kaj se bo pa pri vas iz vsega skup izcimilo za čist brez veze?
< Sporočilo je popravil Gina -- 4.9.2009 16:13:00 >