Moja je na začetku zaspala med dojenjem.
Tam pri ene 9 mesecih se je spuntala in ni hotela več zaspat - verjetno zato, ker je dojenje postalo že prekratko in je ni več uspavalo. Ene tri tedne sem imela probleme, potem pa sem nabavila Avsenikove uspavanke in jo nosila na rokah, dokler ni zaspala - od 1 do 10 minut. Včasih se je puntala, pa sem jo malo dvignila, sicer pa sem jo gugala v naročju in je kar hitro zakinkala, tako da sem jo samo še položila v posteljo.
Pri 10,5 mesecih so pričeli ven hodit zobki, bila je bolana in se je ful scrkljala, pa se je sistem spet porušil. Prišli smo do tega, da je sploh nisem smela odložiti v njeno posteljico, hotela je, da sem vedno zraven,... pa še zbujat se je pričela n-krat na noč. Potem je pa že moj ponorel in rekel, da ima dosti njenih kapric in sva jo pustila jokat se v postelji - hodila gledat in božat vsakih 10 minut - zaspala je po 40 minutah. Prvo nočo se je še enkrat jokala po 10 minut. Drugo noč sem jo prišla samo pobožat in je takoj zaspala nazaj.
Pri 10 mesecih znajo že fajn manipulirat in mislim, da ne joka samo zato, ker mu kaj manjka.
Tudi menim, da je otroka potrebno naučiti samostojnosti, če ga bomo pa samo ujčkali, pa ne bo nikoli samostojen. Kolegica je tamalo skoz samo crkljala, pa ima še pri petih letih probleme za spat it in ponoči za spat - tamala še zdaj ne zna sama nazaj zaspat.
Mojega tipa so tudi crkljali, ko je bil majhen (dolgo časa edinček) in ima ful probleme z nespečnostjo in s samostojnostjo (prevveč navezan na mamico), medtem, ko sem imela sama včasih še prestrogo vzgojo in sem čist kontra- v vseh pogledih. Saj ne vem, če je povezava, vendar opažam podobne zadeve tudi pri drugih...
Zdaj imam samo problem, ker se zelo pogostokrat zbuja na noč. Sem poskusila tudi s kvasom, pa ni pomagalo, samo previjat sem jo morala dvakrat ponoči! :)