Na hrvaškem imajo zdravstvo za prioriteto in ne osnovno pravico,sestrična mi je pravila(živi na hrvaškem) da mora plačat napotnico za laboratorij tm pa že oduzem krvi.Tko da na vseh storitvah služijo, da te pa sprejmejo v bolnišnico morš bit pa že ena velka žvina al pa tok bolan da ne zgleda da jim umreš v čakalnici
pa še kako prav imaš. jaz imam večino familije na hrvaškem. ko sta babici in dedek bili v bolnici je za lečečega zdravnika (pred 10leti) bilo treba dat 500dem, da jih je sprejel. pa še to sta mama in oče letala za njim, da sta mu kuverto pokazala, da jih je sploh pogledal v obraz in poslušal za kaj gre. ne rečem, da potem niso dali vsega od sebe , kaj pa tisti reveži, ki nimajo denarja.
da o šolanju ne govorim. moja sestrična je hotla it za defektologa. sprejeti so bili otroci s takšnimi imeni in priimki, ki jih sploh nisi znal prebrat. hrvaški hrvati so zadnji drek, če pa imaš hercegovsko poreklo pa so ti vsa vrata odprta. eh, to je že druga stvar. ne me narobe razumet, nisem nestrpna. tudi meni ne bi bilo vseeno, če bi bila odlična in bi naredla sprejemne 90%, pa bi se našla pod črto. pol te pa pokličejo, da če plačaš ne vem kolko tisoč eurov, pa si not. in moji sestrični niso mogli plačat. moji birmanki pa so lahko plačali tako, da je bila sprejeta. ena je prej omenjala vstop v EU. a veste, da na referendumu najverjetnejo ne bodo izglasovali, ker bi se zaprla meja med hercegovino in hrvaško, tako da bi bilo mafijskih poslov konec. poznamo tudi enega bivšega ministra. takrat ko je bil minister, je svojim vsem sinovom in nečakom zrihtal firme, da so jih spravili v stečaj. moja teta je delala v računovodstvu v enih od teh firm in je vsakodnevni izkupiček šel v direktorjev žep. groza in obup.
moj oče je hodil v sš v zg in so ga klicali sošolci, če ima kaj na črno zgrajeno, da mu zrihtajo pairje, ker so ponoreli in bodo vse rušili. no mi imamo za vse dovoljenja, tako da ni bilo potrebe. Hercegovcem je hrvaška obljubljena dežela, hrvati pa iz hrvaške bežijo ob prvi priliki.
upam, da kera ni zamerila, ker sem se oddaljila od teme, ampak včasih me tako pogreje.......
naj povem, da stric hodi na obisk k teti in to na skrivaj. zgleda, da mu ni vseeno zanjo. povedala nam je sestra, ki je teto spravila noter. teta fajn okreva in bo čez kakšni mesec doma.