Evo da malo nadaljujemo debato. Sem se pogovarjala z enim, ki se spozna na bio in zdravo prehrano...
Kokosovo olje in kokosova mast je v osnovi ena in ista zadeva, le da jo različni proizvajalci drugače imenujejo.
To kar se dobi pri nas sta dve popolnoma različne zadeve.
Eno je kokosova mast - ki je rafinirana - nima okusa in vonja (tista ki jo kupite v ploščicah in morate hraniti v hladilniku)
kokosovo olje pa je hladno stisnjeno oz. ekstro deviško - ima blag okus in vonj po kokosu (pakirano v lončku). Hrani se na sobni temperaturi. Pri 25° se utekočini. Tistega blagega okusa se z uporabo navadiš. Isto je na začetku z oljčnim oljem. Rabiš čas, da se navadiš na nov okus hrane.
Naj mi pove katera, če uporablja oljčno olje brez vonja in okusa oz. ali bi ga uporabljala, če bi vedela da je rafinirano?
Da razložim kaj rafinacija je, za tiste ki tega ne veste - segrevanje maščobe na visoke temperature in odstranjevanje nečistoč (vključno vonja in okusa) z raznimi kemikalijami
Gina - če se ti olje dimi, ga uporabljaš na previsoki temperaturi, ga prežgeš in v bistvu rafiniraš.
IZVIRNO SPOROČILO: Nea_teja_
zvesta hvala a je to kaj manj kalorično al kako ,ker je moj na neki čudni dieti pa ne smem skoraj uporabljati maščobe za kake zrezke
kokosovo olje ima več kalorij, vendar se drugače presnavlja - neposredno v jetrih v energijo, tudi pospeši metabolizem in tako lahko celo pripomore k hujšanju. Tako da si lahko tvoj možek oddahne in ga tudi poje kako žličko kar tako. Bo hitreje shujšal
zvesta - v hoferju je poceni, ker je rafinirano - še vseeno pa bolje tega kot pa rafinirana sončnična olja