IZVIRNO SPOROČILO: Poka
Moja teta je bila vegetarijanka in je njena hči tud, ampak se je sama odločila. Jo je pa doljila do 11 leta - res :) Sicer mi še danes ni jasno kako je sploh možn, ampak očitno je...
Dojila jo je do enajstega leta ali meseca? Če leta, mama nima več mleka, se je hčerka le hodila tako carkljat k njej. Ne vem, če je to ravno zdravo za njen razvoj .... vsekakor je morala nekaj pogrešat, da se je to dogajalo. Poznam eno, ki je zizala pri mami do svojega 9-ega leta starosti. In sama pravi, da ni bilo mleka, samo da je samo tako lahko dobila mamino ljubezen in pozornost ... Bilo jih je veliko otrok in mama ni imela časa zanjo, ona pa je bila najmlajša in je takoj, ko je prišla iz šole ali ji je bilo hudo, hotela malo zizat ... potem je bila pa čustveno zadovoljena.
Ja, hčerka se je sama odločila za vegetarijanstvo ... saj tako je. Starši so zgled otrokom. Ne more biti drugače. Če so vegetarijanci, so tudi otroci, razen, če jim otroci kaj zamerijo in je pri njih mesojedstvo upor proti staršem.
Jaz kot vegetarijanka sem dovolila, da so na obiskih jedli vse, kar so želeli. Dovolila sem, da so jedli čevapčiče in v vrtcu so jim vzgojiteljice poskušale dajati meso. Pa niso hotele. Še sama sem jih vzpodbujala, one pa so se še bolj upirale, da bi jedle meso. Mama mi je zmeraj rekla: "to je pa zato, ker vidva ne jesta mesa. A vidiš?" Pač, ne jeva in zdaj one ne jedo, pa kaj. So zdrave, nič jim ne manjka, mleko pa seveda pijejo in jajčka tudi občasno jedo. Nima to veze z nobeno odločitvijo. Otrok sam izraža, kaj mu manjka in ga ni za silit. Seveda, če ga starši ne pokvarimo s pretiranim dajanjem sladkarij in tako, da mu rečemo: "Če tega ne boš pojedel, tudi posladka ne bo." Vsak majhen, nepokvarjen otrok (to je otrok, ki ni siljen - eni starši celo pravijo svojemu otroku: "Je, že prav. Mamica (ali očka) bo žalostna, če ne boš te žličke pojedel zanjo

") sam dobro ve, koliko hrane in česa potrebuje. On ne razmišlja filozofsko, da ne bo jedel mesa, ker na primer to ni duhovno ali iz kakšnega drugega razloga - tudi sočutje do živali pri otroku ponavadi še ni kaj dosti razvito. On ponavadi ne razmišlja in vzame tisto, kar njegovo telo potrebuje. Marsikdo tudi sladkarij nima rad, če se ni naučil, da je to nagrada, da nekako črpa ljubezen od drugih preko sladkarij ... Kasneje se mu pa okus pokvari in nujno potrebuje kaj sladkega in postane odvisen od sladkarij in rezultat so predebeli otroci, ki jih je danes v Sloveniji že zelo veliko .... pa seveda gnili zobje in zasvojenost s sladkarijami ...
< Sporočilo je popravil Sita -- 4.10.2006 11:17:12 >